Beste lezers,

Mijn Thaise vrouw heeft een kind van 4 jaar, de biologische vader van dit kind is Thais maar zorgt niet voor haar. Zij komen beiden over zes maanden naar Nederland om hier te komen wonen.

Ik wil graag haar kind erkennen en zo haar legitieme vader worden. Mijn Thaise vrouw wil dit ook graag. Heeft iemand hier ervaring mee? Wat zijn de stappen in Thailand om erkend te worden als de legitieme vader?

Graag jullie reactie,

Roel


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Lezersvraag: Hoe kan ik de vader worden van de dochter van mijn Thaise vrouw?”

 1. Marianne Kleinjan-Kok zegt op

  Roel, dit zijn de regels van de overheid in NL.

  Voorwaarden voor erkenning van een kind

  Voor het erkennen van een kind gelden voorwaarden. Zo moet de man die het kind erkent, 16 jaar of ouder zijn.

  Voorwaarden erkenning

  Voorwaarden om een kind te erkennen, zijn:

  De man die het kind erkent, moet 16 jaar of ouder zijn.

  De moeder moet voor de erkenning schriftelijk toestemming geven als het kind jonger is dan 16 jaar. Is het kind 12 jaar of ouder, dan moet het zelf ook schriftelijk toestemming geven. Is het kind tussen de 12 en 16 jaar? Dan moet zowel de moeder als het kind schriftelijk toestemming geven. Als de moeder en/of het kind de toestemming niet wil geven, kan vervangende toestemming aan de rechter worden gevraagd.

  Erkenning is niet mogelijk door een man die niet met de moeder mag trouwen vanwege bloedverwantschap.

  Er mogen niet al 2 ouders zijn. Is het kind bijvoorbeeld geadopteerd door de vrouwelijke partner van de moeder? Dan kan de verwekker het kind niet meer erkennen.

  Staat de man die het kind wil erkennen onder curatele wegens een geestelijke stoornis? Dan is eerst toestemming van de kantonrechter nodig.

  Voorwaarden erkenning door gehuwde man

  U kunt een kind erkennen van een andere vrouw dan met wie u bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft. Dit kan als:

  de band tussen u en de moeder vergelijkbaar is met een huwelijk;

  de band tussen u en het kind hecht en persoonlijk is.

  U dient hiervoor een verzoek in bij de rechter. De rechter bepaalt of aan de voorwaarden is voldaan.

  Buitenlandse verklaring van ongehuwd zijn

  Een ambtenaar van de burgerlijke stand gaat na of een kind al door een andere man is erkend. Daarvoor raadpleegt hij de registers van de burgerlijke stand in Nederland. Hij kijkt of de vader of moeder al getrouwd is met iemand anders dan de erkenner.

  Deze gegevens zijn niet te raadplegen als de vader of moeder in het buitenland woont. Dan vraagt de ambtenaar om een buitenlandse verklaring van ongehuwd zijn.

  • Erik zegt op

   Ik denk dat de nederlandse wetgeving er hier niet toe doet, het gaat om de thaise wetgeving.

   Wie is er blij met het nieuwe systeem om te reageren? Geef mij maar het oude terug.

   • DIGIQUEEN zegt op

    Hi Eric,

    Heb al diverse pillen onder mijn tong gedaan.
    Gisteren gereageerd op meerdere posts en ook, ik dacht de zwarte pieten, zie dit niet.
    zal wel iets fout hebben gedaan
    vandaag ook weer.
    We zie wel, maar ik vind het ook niets.
    LOUISE

   • Renévan zegt op

    Zo onduidelijk als wat. Om maar wat te noemen,voor wat is het – teken rechts en het vlaggetje. Voor een nieuwe blog lezer helemaal geen wijs uit te worden, ik denk dat deze gauw afhaken. Graag een permanente uitleg boven de reactie mogelijkheid. Als deze reactie ook niet lukt haak ik af. I’d rather post as guest mag wel wat duidelijker en graag in het Nederlands.

  • top martin zegt op

   Hallo Marianne. Prima verhaal. Ik ga er van uit, dat in jouw uitleg gesproken wordt over Nederlandse staatsburgers ?. Ik zie geen verwijs naar kinder+moeder met buitenlands (Thaise) staatburgerschap, zoals in de vraag van Roel gesteld wordt. Buitendien heeft het kind nog steeds een Thaise vader, die ook als vader zijnde in het Thaise geboorte register staan vermeld staat. top martin

  • Jan Lambrecht zegt op

   Erkennen van een kind kan alleen als hij die erkent ook de vader van het kind is. In geval van de vraagsteller is dat niet de omstandigheid. De NL overheid zegt hierover: Een man is automatisch wettelijk vader als hij is getrouwd met de moeder van zijn kind. Bent u vader van een kind, maar niet getrouwd met de moeder? Dan wordt u wettelijk vader door het kind te erkennen. Zie: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-en-ouderlijk-gezag-kind/wat-erkenning-van-een-kind-betekent

 2. top martin zegt op

  We gaan er van uit, dat het kind op naam van de Thaise biologische vader staat, wat normaal is in Thailand. Vraag je vrouw. Dat betekend, dat de Thaise vader -afstand- moet doen van zijn kind en dat in Thailand moet bevestigen. Dat word een leuk papier gedoe, omdat alles in het (Engels-dan in) het Nederlands vertaald mag /moet worden. Het gaat hier om een kind overschrijving van de biologosche naar een niet biologische vader ?. Als de echte vader verstorven is, lijkt het mij geen probleem. Maar deze Thaise vader leeft noch !. Als eerste zou ik eens bij de gemeente waar jij woond gaan vragen hoe dit geregeld moet worden. Je mag ook verwachten, dat de Thai officials zich verzetten. Door de ervaring in het verleden met expats, die dan opeens niet meer geliefd werden door de Thaise moeder, is veel -protection- van eigen Thai landgenoten aanwezig. Ik zou zeggen terecht-omdat bij het stoppen van jouw verhouding met de Thaise moeder, dat kind de dupe wordt ?. Veel plezier bij het uitzoeken. top martin

  • kees 1 zegt op

   Top martin

   Als je nu ergens niets van af weet reageer dan niet. Want het is overduidelijk dat je er niets van weet. de Moderater had je reactie in de prullen bak moeten gooien.
   Een mening ergens over hebben dat mag. Maar hier vraagt iemand om raad die bepalend is voor het verdere leven van een kind. Waar haal je het vandaan dat Thai Offcials zich verzeten. En dan op het einde van je reactie veel plezier bij het uitzoeken

   Kan je mijn misschien uit legen waar dat op slaat.

   Aan de vraag steller wil ik zegen dat het mijn gelukt is door een paar dorpelingen te laten getuigen dat mijn vrouw als enige zorgde voor mijn oudste zoon.; Maar ik praat nu wel over 38 jaar geleden.Ik weet niet of dat nu nog werkt probeer het maar.

   Laat je niet ontmoedigen door reacties als die van top martin
   Als het niet lukt laat het maar weten dan kijkt mijn vrouw wat ze voor je kan doen
   Met Vriendelijke Groet Kees

   • top martin zegt op

    De Thailand adoptie wetgeving staat openlijk op het www te lezen. Daar gewoon even kijken en door lezen. Daar kun je zien, dat veel “papier-dokumenten” gevraagd wordt. Dat wordt heel wat uitzoeken, bezorgen, vertalen etc. Dat is kontra plezieríg. Dat is alleen nog maar de Thaise kant van zo een adoptie. De Thaise regering-spreek officials, zijn bezorgd. In het verleden is heel veel mis gegaan is tussen buitenlanders, Thaise vrouwen en een adoptie. De Thaise overheid heeft dus reden zat dit argwanend te bekijken. Het zelfde gelt in Nederland. Daar een kind op je naam te schrijven dat een andere, nog levende biologische vader heeft, gaat moeilijk worden. De Nederlandse overheid heeft daar veel negatieve ervaring gemaakt. En het even onder ons regelen zoals sugerreerd wordt lijkt me een nare droom. Voor je een adoptie “rond” krijgt, wenn überhaupt, gaan jaren voorbij. Voorbeelden van adoptie ouders en hun problemen en vragen er om heen zijn zat te lezen in het www. Buiitendien heb je de recente adoptie wetgeving 2013 nodig, zowel in Nederland als in Thailand. Wat voor jaren nog mogelijk was (?), gaat nu niet meer. Maar dat zou begrijpelijk zijn. top martin

   • rebell zegt op

    Beste Roel. De beste en enige juiste weg is de Thaise adoptie wetgeving te raad plegen en ook de Nederlandse. Met foefjes en trukjes die 38 jaar geleden lukten hoef je vandaag nergens meer mee aan te komen. Het uit proberen er van is verloren tijd. Buitendien kom je snel in verdacht dat je iets illegaals wilt gaan doen. Wat je mag en vooral moet doen staat in de adopte-wetgeving van beide landen beschreven. Die is veel te lang en te uitvoerig om die hier uit te meten. Er zijn ook verschillende forums in www met interressante thema over adoptie, die ook voor jouw van toepassing zouden kunnen zijn. rebell

    • kees 1 zegt op

     Beste Rebel
     Op de manier die ik hier boven zei om het kind mee te krijgen.
     Die is volkomen legaal. En word in Thailand nog steeds toe gepast.
     Als de vader niet te vinden is. Dus geen foefje of trucje.
     Of iets illegaals. Als ik dat zou denken zou ik me onthouden van een reactie.
     Wand als ik iets niet wil is de vraag steller door mijn onwetendheid in moeilijk brengen
     .
     Wat ik voorts nog kan zegen tegen Roel is. Heeft de vader het kind wel erkend
     Zo nee dan is er geen adoptie nodig. En kan hij haar gewoon erkennen.

     Top Martin dat het gedoe met al dat papier werk contra plezierig is dat hoef je me niet te vertellen. Wand dat heb ik namelijk ondervonden.
     Van daar dat ik je vroeg om dat even uit te legen. Wand je zegt veel plezier met het het uit zoeken. Dat komt niet zo leuk over bij iemand die daar mee bezig is. En om te zegen kijk maar even op de web site. Als of je er dan klaar mee ben. Zou ik zegen probeer het dan zelf maar eens.
     In Thailand kom je niet zo ver met Nederlandse web sitse

 3. Renévan zegt op

  Ik probeer te reageren maar dat lukt niet, nu waarschijnlijk ook niet. Zo overzichtelijk als het log eerst was, zo onoverzichtelijk is het nu. Voor een nieuwe lezer is het reactie gedeelte absoluut onduidelijk. Trouwens voor mij ook.

  • Moderator zegt op

   Het is de bedoeling dat je reactie iets met de posting te maken heeft. Er is op het blog al veel aandacht besteed aan de nieuwe reactiemogelijkheid: https://www.thailandblog.nl/van-de-redactie/reactiepaneel-thailandblog-gewijzigd/
   Daar kan je ook reageren.

 4. Roel zegt op

  Beste mensen die tot op heden gereageerd hebben,

  Dank voor jullie opmerkingen en adviezen. Laat ik even duidelijk zijn, het gaat hier om een kind die door mij nu al jaren onderhouden wordt met veel liefde en respect. De vader heeft tot op heden geen aandacht geschonken aan zijn dochter, was weggelopen nadat hij mijn vrouw zwanger gemaakt had.

  Voor mij staat het welzijn van het kind en de moeder voorop. Ik wil en zal altijd voor haar blijven zorgen zoals ik ook voor mijn eigen kinderen doe. De erkenning van de dochter van mijn vrouw is gebaseerd op liefde, vertrouwen en toekomstperspectief. Het legaliseren van mijn vaderschap is voor mijn vrouw en mijzelf een logisch gevolg van onze jarenlange liefde voor elkaar in een duurzame
  relatie.

  Mijn vrouw is bang voor de biologische vader, zij is al eerder bedreigd geweest door hem en zijn familie. Hij is een moeilijk persoon en kan voor een handtekening (als dat nodig is omdat hij nog steeds geregistreerd staat als de vader) geld vragen of zijn medewerking gewoon niet geven. Tevens kan hij gewoon verdwenen zijn voor een lange tijd, met alle gevolgen van dien.

  Al met al is mijn vraag gesteld om van jullie ervaring te leren. Dank voor jullie advies.
  Roel

  • rebell zegt op

   Beste Roel. Mijn respekt voor dat wat je zegd en dat wat je (jullie) van plan zijn. Het lijkt mij ook de juiste weg, eerts er achter te komen wat je allemaal nodig hebt volgens te Thaise en Nederlandse wetgeving, bv. aan dokumenten en handtekeningen etc. etc. Vooral moet de biologische vader afstand doen van zijn kind. En daar zie jij ook, geheel terecht eventuele problemen opdagen. Jammer genoeg, spelen jullie gevoelens en jouw voorzorg voor de wetgever niet de hoofdrol. Als je geld moet betalen aan de vader is dat een optie. Weigert hij zijn medewerking, heb je echt een probleem. Daarom ; de geinformeerd man teld ook hier voor 2. rebell

  • Richard zegt op

   Beste Roel,

   de vader te ‘vriend’ houden, des noods met een paar Bathjes,
   overtuigen wat het beste is voor zijn dochter

   – locaal in dorp papieren regelen, familie kaart, bewijs ongehuwd etc
   – jou papieren in orde maken

   -legaliseren, Bangkok, via ambass.
   -neem de vader ook mee ivm handtekeningen

   -paspoort maken
   -paspoort ophalen (let op vader moet tekenen)
   -wachten op visum en reizen naar Ned.
   of je het kind op jouw naam krijgt?? ik denk eerde de moeder

   informeer eens bij de Thai ambass Den Haag,

   sterkte

 5. Jan Lambrecht zegt op

  Beste Roel, Het woordje erkennen in jouw vraagstelling maakt het verwarrend. Erkennen van een kind doe je namelijk bij geboorte van het kind, of als biologisch vaderschap bv in niet-gehuwde situaties in twijfel wordt getrokken, etc. Het aannemen van een kind van een vrouw, de moeder, met wie later een relatie wordt aangegaan, houdt juridisch nooit erkenning in. Wel kan door adoptie het ouderschap worden verkregen. Dit is noch in Thailand noch in Nederland niet zo maar te doen. Ik ga ervan uit dat je gehuwd bent, je hebt het immers steeds stellig over ‘mijn vrouw’. Omdat het hier een Thais kind betreft, uit Thaise ouders, die allebei nog leven, zul je de Thaise procedure moeten volgen conform Thaise wetgeving. Je zou dus inderdaad kunnen gaan onderzoeken

  hoe je de adoptie in het werk moet stellen. Maar omdat jouw vrouw en haar dochter over een half jaar naar Nederland komen, lijkt mij dat je in Thailand geen tijd meer hebt om de adoptie te realiseren. Zou je dat wel alsnog in Thailand gerealiseerd krijgen, dan verkeer je tevens in de omstandigheid dat dus behalve jouw wettige vrouw, ook jouw adoptief-dochter naar Nederland komt. Je hoeft dan in Nederland niets meer te doen: de status van het kind is duidelijk!
  Ben je niet wettelijk gehuwd dan heb je in Thailand een probleem. Jouw vrouw weet dat. Gaat de vader niet akkoord, dan is het probleem des te groter. Jouw vrouw weet dat des te beter. Noch in Thailand noch in Nederland kun je de dochter adopteren, als daartoe ook niet door de vader toestemming is verleend. Ook in Thailand zul je naar de rechter moeten in geval de vader tegenwerkt. Ga je de vader van geld voorzien, dan kun je Nederland in de situatie terechtkomen dat Justitie jou verwijt de vader te hebben omgekocht. Mij lijkt aldus dat je in Thailand omzichtig en rustig de tijd nemend te werk gaat.

  Maar voor mij blijft toch nog een vraag open: wat let je om niet gewoon een goede stiefvader te zijn voor jouw stiefdochter. Er wonen op deze manier vele Thaise vrouwen met hun kind(eren) bij hun nieuwe partner in Nederland. Voor de kinderen maakt dat niets uit. En als ze ouder worden beseffen ze toch wel in Thailand een biologische vader te hebben. Sterkte en succes!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website