Lezersvraag: Wat is er met mijn tray Chang bier aan de hand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
6 juli 2016

Beste lezers,

Ik koop steeds mijn blikjes Chang bij dezelfde handelaar in Cha Am. Sinds kort (de laatste 3 leveringen) stel ik vast dat die trays eerder werden opengesneden (en later terug overtaped). Ben dan toch eens op onderzoek uitgegaan en stelde vast dat er op geen enkel blikje een code staat. Ook de code op het kartonnetje van de tray is deels verwijderd en overplakt met een sticker.

Een mailtje naar de Customer Relations van Chang (Thaibev) blijft onbeantwoord.

Wat probeert die handelaar te verbergen is mijn vraag?

Groet,

Marc

16 reacties op “Lezersvraag: Wat is er met mijn tray Chang bier aan de hand?”

 1. Berthy zegt op

  De houdbaarheids datum misschien?

 2. Ger zegt op

  Bijna alles wordt nagemaakt en zelfs sommige “vrouwen” in Thailand worden nagemaakt dus ik denk dat je hier mee te maken hebt.
  Maar zolang je het niet merkt: geen probleem . Bij biertesten bijvoorbeeld herkent men vaak het eigen bier niet eens !

 3. Harrybr zegt op

  Wat dacht u zelf ? Gewoon: oude partij opgekocht, THT code weggepoetst ( wie vertelde die kolder over “onuitwisbare” inkt) , en in een krimp-verpakking gedaan. Moet natuurlijk die THT op de doos / tray ook verdwijnen…
  Berichtje met foto’s sturen naar de Thaise FDA ( zeg maar: Keuringsdienst v Waren). Niet dat die net zo actief zijn, doch.. beter iets dan helemaal niets.
  Dr.Tipvon Parinyasiri
  Director of Food Control Division
  Food and Drug Administration
  Fax (66) 2- 591-8460

 4. John Chiang rai zegt op

  Ook bier heeft een afloop datum,zodat ik denk dat dat de enigste reden zal zijn,dat hij zijn voorraad bier op deze manier nog verkopen wil. Ik denk dat juist deze code te maken heeft met de houdbaarheid, en wanneer het product de brouwerij verlaten heeft. In ieder geval probeert de handelaar iets te verbergen, wat zijn omzet negatief zou beinvloeden,anders zou hij zich dit werk zeker sparen.

 5. Nico zegt op

  In Thailand maken ze ALLES na, misschien ook wel Chang bier?
  Het verbaast mij niets.

 6. John Chiang rai zegt op

  Even een E-Mail met de vraag aan het onderstaande addres,en je krijgt zekerheid.

  [email protected]

 7. Harrybr zegt op

  Overigens: THT betekent niet voor niets: Tenminste Houdbaar Tot… oftewel: de datum, waarbij de fabrikant garandeert, dat het product nog alle minimaal aan het product te stellen eigenschappen heeft. = garantiedatum. ( U gooit uw TV, auto enz toch ook niet weg aan het einde van de garantieperiode ? )

  Menig fabrikant wenst echter die garantietijd te beperken, tot bijv… 3mnd -12 mnd – 2 jaar. Conserven kunnen wel na 10 jaar nog onberispelijk zijn. Of al veel eerder een metaalsmaak krijgen, ook bierblikjes… Droge rijst, pasta enz.. is, mits goed bewaard, zelfs na 30 jaar onberispelijk: de boel is dermate droog, dat schimmels en gisten, bacteriën enz simpelweg niet KUNNEN groeien.

  Begin 80-er jaren is in EU verband die THT doorgevoerd, samen met de ingrediëntendeclaratie. Fabrikanten accepteerden het laatste door samenvoeging met de eerste, want.. de consument kon dan zelf zien, dat het product minder was door eigen stupiditeit van te lang bewaren. EN… kon na overschrijding van de THT wel eens de boel weggooien ipv eigen ogen, neus en tong gebruiken.

  • René zegt op

   THT : klopt. Maar in Europa bestaat voor voeding ook Te gebruiken voor en die keuringsdatum is niet vrijblijvend. Na die datum kan het voedsel niet meer geconsumeerd worden zonder enig risico: vooral verse waren zoals in gepakt vlees, kaas,… vallen hieronder

 8. Roy zegt op

  Heb je deze vraag al gesteld aan je bier handelaar? Misschien kan hij dit wel verklaren.
  De dozen zijn misschien opnieuw ingepakt omdat de oude nat waren (regenseizoen).
  Ontbrekende barcode zou er ook op kunnen wijzen dat het namaak is of het chang is die niet is goedgekeurd door de fabriek maar toch via een omweg op de markt komt .
  Nagemaakt bier is in Thailand overal te koop in de kleinere winkeltjes en dus ook via de bierhandel.
  Zelfs Heineken op ambachtelijke wijze. https://www.youtube.com/watch?v=x0YRqv4s1Ls
  Merk producten koop ik in Thailand alleen in grote ketens,Macro,Big C,7/11,…..

 9. Berthy zegt op

  Dat zou best weleens de opvolger kunnen zijn van de namaak Red Label bij Tawang Daeng in Bangkok en sigaretten van Winston. Een leeg en onbeschadigd pakje Wiston leverde 5 baht per stuk op.

 10. William zegt op

  Ik ben eigenlijk erg benieuwd waar je die blikken gekocht hebt. Bij een 7-Eleven, Famiyshop lijkt me onwaarschijnlijk, Zeker ook niet the Big-C, toch niet bij die Okay Supermarket van die nederlander aan de Narathip Road? Kan me haast niet voorstellen, maar met zijn thaise vrouw doe ik geen zaken meer gezien de ervaringen met de huur van een motorbike.
  En dan heb je nog talloze kleine shops die je gewoon een met leidingwater gevuld flesje water verkopen. En die deinzen ook niet terug om de houdbaarheidsdatum te verdoezelen. Vooral in dit soort kleine zaakjes is het oppassen. Maar bier kan je niet navullen in een blik. En die houdbaarheidsdatum: je bent toch niet ziek geworden Marc van die blikjes zonder datum?

  • Marc zegt op

   Beste William,

   Inderdaad niet gekocht in een supermarkt. Maar wel bij een “grotere” drankenhandel op Petkashemroad, tussen het benzinestation en TOT – office

 11. cin zegt op

  een watje en nagellak remover doen wonderen bij die blik inkt…. als er niets op staat dan is het er waarschijnlijk afgehaald.
  in glas zou het weinig kwaad kunnen maar in blik kan het de smaak aannemen( bedoel het bier gaat naar blik smaken.)

 12. peter zegt op

  Als je het niet vertrouwd moet je het niet kopen.
  Volg je eigen instinkt. En juist die grotere drank handel heeft groot ingekocht en is niet alles op tijd kwijt geraakt.
  Dan maar wat knoeien met de verpakking van blik en doos.
  En de dooddoener van je bent er toch niet ziek van geworden zegt iets over de schrijver.
  Met eten en drinken kan men niet voorzichtig genoeg zijn.
  Vertrouwen is goed oppassen is beter.
  Je steekt toch ook hier niet over met je ogen dicht.

  Proost

  Peter

 13. Ronny Cha Am zegt op

  Wat maakt iedereen zich zorgen en laat hen terug leiden door enkele betweters.
  Onthoud in het leven de basisprinciepes. Zuren, suikers, zout, alcohol zijn beschermers van voedingwaren tegen bederf. Afsluiten van zuurstof en voorzien van co2 ook.
  In dit geval is het blikje afgesloten van zuurstof, bevat het co2, is er voldoende alcohol en is er hop aanwezig wat een desinfecterende werking geeft.
  Enkel de zuurtegraad kan verminderen na lange tijd wat voor een fletsere smaak gaat zorgen.
  Zolang dat blikje Chang voldoening heeft in smaak….is er geen enkel probleem en dat blijkt dat er pas na drie trays een opmerking komt….niet op de smaak welliswaar.
  Wie was er tegen Europa en zijn teveel regeltjesgeving ook alweer?? ( al slaan deze internationaal snel over).
  Sante, gezondheid en chokdee khrab met de vervallen Chang!

 14. Blauw zegt op

  Zolang er geen vlokken in het bier zit kan men het rustig drinken


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website