Lezersvraag: Mag je in Thailand wonen op een boot?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
3 mei 2014

Beste lezers,

Ik lees hier veel over het kopen van een huis en de daarbij optredende problemen. Ik vraag mij daarom af of iemand ook ervaring heeft met het bouwen en/of wonen op een boot?

Dus ook of dat wettelijk mag en of dat betaalbaar is? Een schip in de haven van Hua-Hin of Cha-Am lijkt mij namelijk wel wat.

Geen gezeur of moeilijke constructies over grond op je naam, maar gewoon een ligplaats huren.

Met vriendelijke groet,

Jaap

8 reacties op “Lezersvraag: Mag je in Thailand wonen op een boot?”

 1. Pim zegt op

  In 2008 had ik eraan gedacht om woonboten te gaan bouwen .
  Bij de eerste informatiebron is mij gezegd dat er onder elk stuk water ook grond is wat je dan moet kopen .
  Mijn plan heb ik toen maar in het water gegooid .
  Je kan natuurlijk altijd bij het grondbedrijf informeren ,het is dikwijls ook welke ambtenaar je voor je hebt .

 2. Erik zegt op

  Je koopt een boot of alleen een ‘bodem’ en brengt die een zeehaven in. Dat alleen is al moeilijk zat want hoe krijg je dat ding zeewaardig verklaard ?

  Maar OK, het lukt je en je huurt een ligplaats voor tig maanden of tig jaar als dat kan. Ik denk eerst dat je je blauw betaalt aan havengelden, dat je dan beter een stuk grond kunt kopen via een Thai of een Ltd. De wetgeving biedt voldoende zekerheden.

  OK, je bouwt een huis op die boot en gaat er wonen. Wat wil je daarna ? Een retired extension ? Ik vraag me af of dat kan als je nergens woont want formeel woon je nergens…..denk ik. Je kunt geen papieren laten zien van een huis in huur of eigendom.

  Ik adviseer je daar eerst eens achteraan te gaan. Het plan is schitterend maar denk er aan, havengelden willen wel eens stijgen….

  • Peter de jong zegt op

   He jaap , leuke vraag .
   Even voor de duidelijkheid . Gaat dit om havens met zeeverbinding of ook op de rivier in thailand
   Maakt nog al wat uit .
   Zie bv reactie voor visa adres ed . Wat mij verteld is dat de rivier altijd van de regering is ,maar dat je het land wat aan de rivier grenst huurt of koopt . Geen tax enz van gemeente ed om het maar simpel te zeggen .
   Woonboten in Ned hebben wel wat meer eisen dan hier . In steden zelf waar de rivier doorloopt zullen ongetwijfeld verschillende regels gelden ,maar buiten de city ,volgens mij geen probleem .

   Gr peter

 3. Jaap Den Haag zegt op

  Ik denk aan het huren van een stuk kade, of wat daar voor door moet gaan. De haven van Cha-Am heeft wel een open verbinding met de zee, maar het is voor mijn plan niet echt noodzakelijk. Een locatie ergens aan een rivier is uiteraard ook perfect. Mocht er een bijdehante projectontwikkelaar o.i.d. snode plannen hebben dan schuif je gewoon een paar meter op met je hele hebben en houden zonder enorme kosten.

 4. carpediem zegt op

  Een alternatief is een demontabel houten huis.
  Bij problemen zet je ergens anders een paar palen in de grond en verhuis je je huis.
  Zal de kop niet kosten.

  • Nico zegt op

   Dat is misschien een beter idee, een demontabel huis, tenslotte hebben ze bijna alle huizen in Bangkok verplaatst toen Bangkok opnieuw werd ingedeeld, (zal nu niet meer kunnen)

   Als het lukt, eventueel met een project ontwikkelaar, ligt er een enorme markt open.
   Woonboot van je zelf en je huurt een stukje wal. In principe is dit in Nederland ook gebruikelijk.

   gr. Nico

 5. Cees zegt op

  Kun je niet een ligplaats huren in een jachthaven, marina ook wel genoemd? Ik denk dat je dan nog wel een woon/post adres moet hebben, maar dat lijkt me wel te regelen bij een goede kennis of zo. Maar ik ben er niet mee bekend in Thailand.
  Ik doe dit wel in NL, bevalt prima, geen gemeente, waterschap, collectes etc. aan de deur en meer dan de helft goedkoper dan een flatje huren.

 6. Cees zegt op

  Op het internet kwam ik dit tegen via deze link: http://www.thephuketnews.com/phuket-yachties-marinas-up-in-arms-over-new-rules-43954.php , je word helaas niet vrolijk van de hier genoemde maatregelen en prijzen…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website