Beste lezers,

Je heb je hele leven aan de AOW betaald, oplopend van z’n kleine 10% tot 17,90% van je inkomen, toch een mega bedrag in die 50 jaar dat je betaald.

Dan ben je 65 jaar + een paar maanden en mag je daarvan gaan genieten, krijg je eerst € 1.045,29 per maand en omdat je “samen woont” wordt dit verlaagt naar € 721,69. Als reden geven ze in Den Haag op, dat je ook samen de kosten voor stroom enz. kan delen. Dit is een verlaging van je inkomen van € 323,60 (11.600 Baht).

Op de eerste plaats verdient mijn Thaise vrouw niet eens genoeg om deze kosten (stroom, water, telefoon, internet en schoolgeld te kunnen betalen). Maar daar hebben ze in Den Haag geen boodschap aan. Samen wonen is samen wonen, dus kosten delen.

Dan gaat ook nog eens de Euro onderuit. Inmiddels is dit dus 20% verlaging t.o.v. mei 2014

Mijn vraag is dan ook hoe vangen anderen in Thailand dit op?

Groet,

Rob


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

39 reacties op “Lezersvraag: Hoe vang je de terugloop van je besteedbaar inkomen in Thailand op?”

 1. jhvd zegt op

  Beste Rob,

  Jij hebt helemaal gelijk alleen wat ik niet snap is dat jij geen compensatie krijgt voor het samen wonen.
  Jullie wonen samen, jullie zijn niet getrouwd.
  Ik woon ( in Nederland samen met een Thaise dame ) mijn AOW wordt gekort en daarna krijg ik weer een toeslag om de doodeenvoudige reden dat anders mijn inkomen onder een bepaald minimum komt.
  Probeer eens bij het SVB of er voor jullie ook die mogelijkheid bestaat.

  Met vriendelijke groet,

 2. Cees 1 zegt op

  Helaas geld die regeling alleen als je voor 2015 gepensioneerd bent.
  Inderdaad doen ze in Nederland net als of je in het buitenland geen kosten hebt.Ze vergeten de ontzettend dure ziektekosten verzekering.
  Terwijl ze daar juist korting op zouden moeten geven.Want de ziekenhuis kosten zijn nog altijd flink lager dan in Nederland of België.Maar het probleem is wij kunnen van hier uit toch geen vuist maken.Dus zijn wij een gemakkelijke prooi. Want de meeste Nederlanders of Belgen gaan heus niet de straat op voor ons “”buitenlanders””

  • Jan zegt op

   Cees, ik vind dat de laatste jaren de ziekenhuiskosten in Thailand enorm omhoog gegaan zijn. In januari een bezoekje gebracht bij de dokter in Bangkok Hospital : 4000 Baht voor het bezoek en een doosje ontstekingsremmers, hetzelfde in Belgie 24,5 Euro dokter en 9,95 Euro medicatie !!! Een vriend heeft 2 stents moeten laten plaatsen in Belgie, omgerekend 730.000 THB, een jaar later in Bangkok Pattaya hospital : 650.000 THB, dus zo een groot verschil is het niet meer, en zeker niet voor een land waar de loonkost nog zeer laag is of WAS.

   • riekie zegt op

    ik ga gewoon naar het gouverment hospital hier in de isaan betaal ik voor dokterbezoek en medicatie 350 bath en jij neemt meteen het duurste ziekenhuis bangkok hospital

    • Kees 2 zegt op

     Dokters in diverse ziekenhuizen en enkele kleinere klinieken hebben hun prjzen fors verhoogd, of anders gezegd: je loopt risico te worden afgezet, of je wordt gewoon afgezet.

     Verhaal van een vriend: aambeien wegsnijden: prijsopgave bekend ziekenhuis in Pattaya 150.000 baht. Staatsziekenhuis 50 km verderop: 18.000 baht, inclusief 4 nachten in ziekenhuis!

     Verhaal van vriend 2: had een nieuwe vriendin, beetje flink gestoeid, poesje beschadigd.
     ZONDER ONDERZOEK gaf een huisarts in een kliniek in Jomtien behandeling voor 3 geslachtsziektes. En verkocht een duur spoelwatertje voor de dubbele prijs (1200 baht).
     Na aandringen van vriend toch een laboratoriumtest: resultaat: geen enkele bacterie, alle antibiotica (waaronder injectie – de vrouwelijke arts wilde er voor gonorroe zelfs 3 doen, waar 1 volstaat) waren volkomen overbodig. Totale rekening 3400 baht, daar waar 1000 baht volstaan had.

     Ikzelf: paar dagen koorts, voor de zekerheid onderzoek op malaria en dengue in Memorial Hospital. Uitslag negatief, er kon geen enkele bacterie gevonden worden. Toch wilde men mij notabene intraveneuze antibiotica toedienen… voor de zekerheid. Heb het maar geweigerd, omdat de dokter niet kon zeggen waarvoor het nodig was. Ik vroeg vervolgens om een slaappil voor 1 nacht (sliep slecht tgv de koorts): kreeg de aller duurste !

     Als je in een kliniek of ziekenhuis door een arts medicijnen voorgeschreven krijgt: niet daar kopen, gewoon noteren wat je moet hebben en het vervolgens voor de helft van de prijs in een apotheek kopen.

     • patrick zegt op

      ik snap het niet goed. Vorig jaar juli in de Isaan, plaatselijk ziekenhuis. Door de lokale dokter naar het ziekenhuis gebracht vanwege koort (38°) en pijn in de benen. Hij vertrouwde het niet, dus naar het ziekenhuis. Bij de dokter van dienst (was rond 21.00 u.) onderzocht. Conclusie was begin van uitdroging. Paracetamol en vochtophoudende poedertjes meegekregen van de ziekenhuisapotheek. Kostprijs : 0 Baht. De dokter wilde ook zijn vervoer van 45 km heen en nog eens terug niet betaald krijgen. Heb hem dan maar uit pure schaamte 6 blikjes bier cadeau gedaan (hij was tussendoor nog eens gestopt aan een 7/11 op vraag van mijn vriendin).

   • Cees 1 zegt op

    Ik ben het met je eens de private ziekenhuizen in Thailand zijn criminelen.Vooral de Bangkok hospitaals..Ik snap niet dat de verzekeringen niet ingrijpen.Want die moeten toch weten dat ze besodemieterd worden.Een kennis van mij ging in Chiangmai voor een meniscus operatie.Hij kon tot 140.000 baht besteden.Maar in het ziekenhuis (Rayave) hadden ze niet begrepen dat hij verzekerd was.en de rekening bedroeg 92.500 baht.Toen zijn vrouw vertelde dat de verzekering zou betalen.kwamen ze terug met een rekening van 125.800 baht.toen hij weigerde om daar voor te tekenen.hebben ze net zolang onderhandeld dat de rekening uitkwam op 104.000.Dus de verzekeringen zouden meer moeten optreden.Zij hebben de macht.Want ik denk dat 80 % van de mensen die in die privaat ziekenhuizen worden opgenomen verzekerd zijn.

 3. Khun Martin zegt op

  Dat was in mijn geval niet moeilijk. Mijn vrouw is weer gaan werken om het verschil op te vangen.

 4. Bonte zegt op

  Gewoon weer zelf -of je vrouw- werken voor de kost.
  Veel farangs zijn voor het mooie weer en ander vermaak naar Thailand verhuisd, maar last but not least ook voor het veel goedkopere levensonderhoud.
  Vaak heeft men niet aan pensioenopbouw gedaan en zo kunnen ze tòch nog enigszins prettig leven van hun AOW’tje.
  Dat feest wordt steeds minder feestelijk..

 5. riekie zegt op

  Kijk zo vang je dat op je vrouw gaat weer werken of je leeft zuiniger de regering in nederland hoeft er geen rekening mee te houden dat je hier hoge ziektenkosten betaald cees je kunt ook naar een gouverment ziekenhuis kost haast niks

  • Cees1 zegt op

   Nee,dat hoeven ze niet.Maar ze blijven wel doen of we hier alles voor niets krijgen en korten ons op van alles.En als je echt wat mankeer ga jij dan naar een gouverments ziekenhuis.? voor een verfbandje zijn ze goed genoeg maar voor iets ernstig zou ik daar toch niet graag heen gaan.

 6. Dirk zegt op

  Dag Rob,

  De aow premie is een omslag premie. Van de premie wordt de aow betaald aan de 65+. M.a.w. je bouwt geen hiermee geen pensioen op zoals bij de pensioenfondsen. Ook hier wordt het voor veel mensen steeds moeilijker om rond te komen. Kijk maar de toename van de voedselbanken.

 7. E.v.Someren Brand zegt op

  U schijnt nog NOOIT in gesprek te zijn geweest bij de SVB ….!!!!!

  Niemand heeft voor zijn AOW betaald !!!!

  De AOW is een UITKERING !!!!!

  Zelfs een ongetrouwde moeder die NOG NOOIT HEEFT GEWERKT krijgt straks AOW !!!!

  Uw AOW geldt vanaf uw 15de jaar dat U in NL woont … U bent met 15 geen belastingplichtige …wel SCHOOLplichtige en zeker geen AOW ( belasting betaler )

  Twijfelen betreft mijn reactie ? Neem contact op met SVB !!!!

  Fijn weekend,
  Eddy.

  • ruud zegt op

   Met de verhoging van de AOW leeftijd naar 67 jaar, wordt de ingangsdatum voor de opbouw van de AOW naar 17 jaar verhoogd.
   Daarmee raken de mensen die emigreren voor het ingaan van de AOW dus 2 jaar opbouw kwijt.

  • hans heinz schirmer zegt op

   sorry hoor de aow is geen uitkering ik heb mijn hele leven lang de
   maximum aow premie betaald voor dit bedrag had ik een mooi pensioen kunnen opbouwen

  • Nico zegt op

   Beste Eddy,

   Even een correctie; U stelt, “U bent met 15 geen belastingplichtige” maar schoolplichtige.

   MAAR 50 jaar geleden wel, toen was de leerplicht tot 12 jaar.
   in de 60e jaren is dat opgetrokken naar 14 jaar.
   in de 70e jaren is dat opgetrokken naar 15 jaar.

  • NicoB zegt op

   Sorry E.v.Someren Brand, zonder u tekort te willen doen met uw teksten in HOOFDLETTERS, u weet echt niet hoe het zit met de Aow en een gesprek met de SVB is al helemaal niet nodig.
   De Aow is een kasstelsel verzekering, wat vandaag binnenkomt wordt betaald aan Aow gerechtigden.
   Vanaf 15 jarige tot 65 jarige leeftijd betaalde men via inhouding of op een aparte aanslag Premieheffing Volksverzekeringen Aow ( ook Awbz, dat vergeten we nu even ).
   Het woord Volksverzekering zegt al iets, verzekering. Niet dat we de betaalde premies in een spaarpotje voor onszelf zagen verdwijnen, nee, dat niet, maar een verzekering hadden we wel, nl. op grond van de wetgeving verzekerde de overheid ons van bepaalde rechten tegen de tijd dat we Aow Gerechtigden waren geworden.
   De Aow is dus geen Uitkering, dat wil de overheid ons nu wel doen geloven, door het steeds zo te noemen, maar dat is geenszins zo, de naam van de heffing is Premieheffing Volksverzekering.
   Dat een ongehuwde moeder die nooit gewerkt heeft toch aow krijgt zodra ze Aow gerechtigde is geworden heeft er mee te maken, dat dit nu eenmaal in de wet stond, daarom heette het een Volksverzekering.
   En oh jawel, vanaf 15 jaar was je wel degelijk Belastingplichtige in Nederland en Premies Volksverzekerings plichtige als je inkomen had, van mijn scholiersvakantiebaantje was er al sprake van inhoudingen.
   Overigens het gaat om de lezersvraag hoe vang je in Thailand een lager besteedbaar inkomen op.
   Stel jezelf bij elke uitgave die je doet de saneringsvragen, zeer kritisch toegepast: moet dat? moet dat nog? met het accent op dat moeten en saneer alles wat niet moet of niet meer moet, dan kom je al een heel eind.
   NicoB

 8. B.Harmsen zegt op

  Deze wet is al in 1996 aangenomen dat m.i.v. 01-01-2015 de toeslag voor jongere partner zou vervallen en komt dit niet ineens aan waaien en of je nu in Nederland of elders woont de wet geld voor iedereen.

  Dus had je er rekening mee kunnen houden.

  groetjes ben2

  • Cor Verkerk zegt op

   Deze wet geldt alleen voor degene die na 1950 geboren is

  • Christina zegt op

   In die tijd heeft mijn werkgever aan alle mensen die na 1950 waren geboren een brief hierover gestuurd.
   De werknemer kon als hij/zij dat wilde hiervoor een verzekering voor nemen. Niet verplicht.

 9. Harry zegt op

  Helaas, U heeft uw hele leven GEEN ENE CENT voor uw EIGEN AOQ betaald, doch enkel voor de mensen die TOEN AOW gerechtigd waren. Toen die wet onder Drees werd aangenomen, sonde er een clausule in: leeftijd gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting. Echter, dat is tot voor kort een dode letter geweest : er is democratisch bepaald, om de leeftijd van 65+ via 67 naar ? ? te laten oplopengezien de steeds langere levensverwachting.
  Als morgen een wet wordt aangenomen, dat ook de kosten van levensonderhoud mee wordt gewogen, dus in NL 100%, doch in het veel goedkopere… Thailand, bijv nog maar 50 %, hebben alle AOW-ers in TH nadrukkelijk PECH !
  Uw privé afgesloten PENSOEN, waarbij u zelf ca 20-25 % betaalt, en de rest uit beleggingsrendement moet komen, dat is een ander verhaal. Doch met een rente van 0,05 %; bedrijven en landen, die niet terug (kunnen/willen) betalen; aandelen onderuit, dividend omlaag; snapt zelfs een domme sukkel, dat die 70 % van het laatste salaris een verkoperspraatje is geweest.
  Als u dan ook nog eens kiest om in een ander valuta-blok te gaan leven ( TH in het US$ blok ipv bijv. Zuid-Spanje of Griekenland) moet u niet gaan huilen als het koersverschil tegen u draait.
  Overigens: ik heb niemand horen protesteren toen de THB van 13 per Hfl ( * 2.2 = ca 28 ) naar 52 ging.

  En wat sommige kosten , m.n. oude-dag voorziening en medische zorg betreft: in België en NL wordt met heel erg veel belastinggeld een fors deel van de kosten buiten het zicht van de patiënt gehouden. Bijv NL: eigen bijdrage ca E 1100, doch echte kosten: In 2011 werd 89,4 miljard euro aan zorg uitgegeven / 16,7 mln = E 5.353 per persoon. Dus.. zelfs met die privé-zorgpremie in TH niet klagen graag.

  • ruud zegt op

   Van die 89,4 miljard Euro zie ik valt 22 miljard onder het kopje niet toewijsbaar/ niet ziekte gerelateerd en 19 miljard onder het kopje psychische storingen.
   Ik heb zo het stille vermoeden, dat hier wel wat geld verdwijnt in diepe zakken.
   Veel zorgkosten zullen trouwens (gedeeltelijk) onder het eigen risico vallen.

  • Kees 2 zegt op

   Quote hierboven:”aandelen onderuit, dividend omlaag”

   … wablief?

   De afgelopen decennia gemiddeld 11% rendement op aandelen uit AEX !!! Ondanks diverse crashes, maar jaarlijks dividend + herstel aandelenkoersen zorgde voor deze 11%.
   Veel bedrijven verhogen bovendien jaarlijks het dividend.
   Was je 30 jaar geleden begonnen en vervolgens jaarlijks slechts 1000 euro in aandelen belegd, en het dividend herbelegd, dan had je nu bijna 222.000 euro gehad.

   Harry bedoelt wrsch dat de pensoenfondsen tgv de lage rekenrente een te lage dekkingsgraad hebben en hierdoor de pensioenen moeten bevriezen of soms zelfs verlagen.
   De paradox hierbij is dat de pensioenfondsen recordwinsten gemaakt hebben DANKZIJ die lage rente (meer geld in kas dan ooit): een lage rente betekent immers hoge obligatiekoersen.. en het grootste deel van de beleggingen van de pensioenfondse bestaat juist uit obligaties (staatsobligaties).

   • BA zegt op

    Dat obligatieverhaal is puur hypothetisch.

    Het klopt inderdaad dat ze op dit moment een hogere handelswaarde hebben in verband met de lage rente. Dus het staat mooi op de balans van een pensioenfonds. Alleen kunnen ze er vrij weinig mee. Als ze die obligaties namelijk verkopen dan moeten ze hun geld in nieuwe obligaties steken welke qua rente haast niks opleveren.

    Als de rente stijgt dan dalen die nieuwe obligaties weer in waarde en lijd je op papier zelfs een verlies, plus zit je aan het feit vast dat ze qua rente nog steeds haast niks opleveren. Dan is de enige optie dus blijven zitten tot je de hoofdsom weer terug krijgt.

    Als ze hun huidige obligaties aanhouden dan krijgen ze na afloop van de looptijd uitsluitend de hoofdsom terug. Gevolg is dus dat die obligaties in waarde gaan dalen als het einde van de looptijd in zicht komt.

    Het enige is dat je bijvoorbeeld staatsobligaties inzetten kan als onderpand voor andere effecten dus in dat opzicht krijgen ze op dit moment wat meer ruimte. Maar een pensioenfonds is aan allerlei regels gebonden en dit soort constructies brengen ook weer een hoop risico’s met zich mee.

    Maar dan blijft hetzelfde verhaal dus staan. Ze kunnen die obligaties dan dus niet verkopen en die winst bestaat dus alleen tijdelijk op papier. Extra rendement zou dan uit andere effecten moeten komen.

    Maar feitelijk is het absolute rendement uit die obligaties dus nog steeds gelijk aan het rentepercentage waar ze ze tegen gekocht hebben. Dit word nog weer anders als ze afkomstig zijn uit de secundaire markt. Kan je er goedkoper aan komen dan heb je nog wat winst op de hoofdsom (of verlies als ze er duurder aan moesten ivm de lage rente)

    Die pensioenfondsen rekenen op de lange termijn en van de huidige obligatiebubbel weten ze ook wel dat het maar tijdelijk is.

    • Kees 2 zegt op

     Dank voor de aanvulling: dit klopt uiteraard. Zover wilde ik niet gaan in mijn verhaal.

 10. Lung addie zegt op

  Beste Rob,
  Ik heb je vraag gelezen en herlezen en stel me wel een paar vragen:

  woon je deeltijds in Thailand en deeltijds in Nederland?
  woon je permanent in Thailand?

  Om dus te antwoorden op je vraag:
  indien je deeltijds in Nederland/Thailand woont, dan is het eenvoudig: er valt niets op te vangen in Thailand, je blijft gewoon in Nederland en daar heb je geen last van de lagere koers van de Euro tegenover de THB. Je hebt je gewoon neer te leggen bij de geldende wetgeving ivm uitkeringen voor alleenstaanden, samenwonenden en gehuwden. De bedragen ervan zijn door iedereen gekend, dus kon je vooraf je eigen rekening maken.

  Woon je permanent in Thailand, dan is er ook geen probleem. De verblijfsvoorwaarden voor alleenstaanden en, met een Thaise dame gehuwde buitenlanders, zijn vooraf gekend ( met samenwonenden wordt hier geen rekening gehouden, dat weet iedereen). Indien je aan deze voorwaarden voldoet/voldeed heb je ook geen probleem want ze zijn hoog genoeg om een zorgeloos bestaan in Thailand te hebben. Trouwens zijn deze bedragen in THB, dus is er ook geen aanpassen of opvang aan verbonden daar 65.000THB/maand hetzelfde bedrag hier in Thailand blijft, zowel nu als voorheen, onafhankelijk van de valutakoers. Je hebt er wel momenteel wel meer Euros voor nodig om aan dit bedrag te komen, doch daar kan de Nederlandse regering, nog de Thaise regering voor aansprakelijk gesteld worden. Het was in dit geval een eigen keuze en eventueel grove misrekening van uwentwege om naar Thailand te gaan wonen met blijkbaar onvoldoende middelen.
  En ja, met 721,…Euro/maand kan je hier, als Farang met een Thaise vriendin erbij, moeilijk rentenieren. Daar heb je meestal iets meer voor nodig, het is niet voor niets dat Thailand voorwaarden aan langverblijvers stelde, en, in mijn ogen, met recht en reden.

  Lung addie

 11. will zegt op

  aan kees 2

  u schrijft over het veel goedkopere staatsziekenhuis 50 km verderop pattaya . waar? naam hospitaal ?

  bedankt .

  freewilly006@hotmail.com

  will

  • Kees 2 zegt op

   Kan dichterbij: Banglamung Hospital, 669 moo 5, Banglamung, Chonburi,20150

 12. Eddy uit Oostende zegt op

  Bij mijn laatste bezoek aan Pattaya had ik een grote verkoudheid en was bang voor een longontsteking.Ben naar het staatsziekenhuis van BANGLAMUNG in Pataya gegaan.Wel 4 h gewacht eer het mijn beurt was.Het doktersbezoek + medicijnen en het waren er heel wat,want ze schrijven graag antibiotaca voor heeft mij ong;350 bath gekost.Adres PATAYA MEMORIAL HOSPITAL -Banglamung,Chonburi.Aan de receptie spreken ze ook engels.

  • Kees 2` zegt op

   Je bedoelt niet Memorial (M staat voor Money, aldaar) ziekenhuis bij 2nd Road/Central Road in Pattaya, maar Banglamung Hospital, 669 moo 5, Banglamung, Chonburi,20150

  • PetervZ zegt op

   Ter verduidelijking. Het Pattaya Memorial Hospital is het eerste private ziekenhuis in de omgeving van Pattaya.

 13. Soi zegt op

  Vraagsteller vraagt hoe men de terugloop aan besteedbaar inkomen opvangt? Voor zover ik de reacties belees, zijn er geen antwoorden te ontdekken. Daarentegen weer wel tirades aangaande de AOW.
  Men vergeet gemakshalve dat iedereen, zowel in TH als NL of waar ook ter wereld, te maken heeft met de beleidsbeslissingen van de NL-overheid. Ook in NL moet iemand in een situatie als door vraagsteller geschetst zich afvragen hoe om te gaan met terugloop van inkomen. Deze terugloop heeft niets, maar dan ook niets te maken met TH.

  Om de vraag maar eens te beantwoorden: toen ik naar TH vertrok had ik me verzekerd van (meer dan voldoende) eigen vermogen, plus mnd inkomen tot mijn dood. Zelfs als de euro net zo veel waard wordt als destijds de gulden, dan nog hoor je mij niet piepen. Had menigeen moeten doen.
  Maar zoals al vaker gezegd op dit soort vraagstellingen: zet de tering naar de nering, snoer de broekriem aan, snijd in je uitgaven, en aksepteer dat je voor je euro beduidend minder kunt besteden. En als dat niet lukt, trek dan volwassen de nodige conclusies. En klaag niet zo!

  In het algemeen kan men zich al afvragen of het überhaupt terecht is dat de NL-overheid al dan niet zich iets moet aantrekken van iemands tekort aan financiën in TH? Plus wat de NL-overheid te maken heeft met iemands onmogelijkheid in TH geen ziektekostenverzekering te kunnen afsluiten? En wat heeft de NL-overheid van doen met iemands beslissing naar TH te emigreren? Toch allemaal helemaal niets! Doe je toch allemaal zelf. Hoezo dan niet de vraag om extra NL-belastingheffing toen de Thai Baht op 45 stuks stond voor een Euro? Ik heb zelfs meer dan 52 baht meegemaakt! Heb toen prima kunnen sparen.

  Daarbij: hoezo voor een partner kiezen die niet in eigen onderhoud voorziet, of kan voorzien, dan wel dit niet zou hoeven te doen? Het is toch van de zotte te menen dat de NL-belastingbetaler daar maar in voorziet? En als je een partner kiest die geen eigen middelen heeft om in eigen levensonderhoud te voorzien, zorg er dan voor dat jij dat wel kunt. En hang niet zo de calimero uit. Het is toch opvallend hoe zeer, nu de euro daalt, men meent zich maar als slachtoffer te moeten gedragen en jeremiërend en mopperend zijn dagen te vult.

  Uiteraard is het lastig en vervelend als men verrast en overvallen wordt door de koersschommelingen van hedentendage, maar dat wil niet zeggen dat na alle lusten men zijn broek niet zelf dient op te houden.
  Liet men in goede tijden maar met graagte zakken.
  Dus nog maar een keer de eigenlijke vraag beantwoorden: hoe de terugloop op te vangen?
  Wel: broekriem aansnoeren, budgetteren, en je niet zo gedragen als een klein jong!

  • lung addie zegt op

   Dat is nu werkelijk de nagel op de kop. Mooi geformuleerd antwoord op deze vraag. Vraag me wel af wat allemaal die hospitaalkwesties met de vraag te maken hebben. Jammer maar blijkbaar zijn er velen die het gewoon niet begrijpen of willen begrijpen. Aan de Klaagmuur gaan staan, een ander proberen te laten opdraaien voor eigen verkeerde beslissingen…. Zwemmen in een vijver die je zwemcapaciteiten niet overtreft, anders verzuip je vroeg of laat. Maar ja, het verstand van sommige mensen zit ergens laag, heel laag.

   lung addie

  • Cornelis zegt op

   Soi: een reactie die ik voor de volle 100% onderschrijf! Dat gezeur en dat zure gedoe over wat NL – vermeend – verkeerd doet c.q. nalaat m.b.t. degenen die vrijwillig naar een ander land verkast zijn is volstrekt misplaatst.

  • ruud zegt op

   Wat de overheid natuurlijk wel gedaan heeft is alle heffingskortingen voor expats afschaffen.
   Dat was geen algemene regeling, maar een specifieke maatregel, om mensen die in het buitenland wonen extra te belasten.
   Ook de verschuiving van sociale premies naar belastingheffing is hier op gericht.
   Hierbij zijn de expats in Thailand waarschijnlijk alleen maar bijvangst voor de uitkeringen die richting Turkije en Marokko gaan, waar de maatregel hoofdzakelijk voor bedoeld zal zijn.

  • kees1 zegt op

   555 Soi
   Helemaal goed man het is zo als je zegt gewoon en niet anders
   Ik erger me rot aan al dat gezeik.
   Gewoon verstandig met je geld omgaan. De crisis geld voor iedereen ook als je toevallig in
   Thailand woont. En als je niet rond kan komen Van je aow in Thailand dan moet je vooral
   terug gaan naar Nederland want daar krijg je de boodschappen voor niks.
   Zo gauw het over de aow gaat breekt de pleuris uit op het blog. Het groepje expats
   klaagt steen en been.
   Kijk eens naar dat stukje wat steeds word uitgezonden op de Nederlandse TV
   Dat oude vrouwtje ze legt onder een paar vieze lappen bij 30 onder nul in een hutje
   van karton ze heeft niets ze heeft niemand zegt ze. Ze huilt
   Kijk daar eens goed naar.
   Prijs je zelf gelukkig met je AOW en zeur niet zo

 14. bona zegt op

  Wel Rob.
  In mijn kennissenkring, heeft nog niemand het land moeten verlaten. Ook in de levenswijze merk ik geen enkele verandering. Enkel wat leedverwaak met de enkelingen die wel getroffen worden. Voor het overige alles : Same Same.

  • NicoB zegt op

   In mijn omgeving ook nog geen spijtoptanten, wel een bericht uit de 2e hand dat een shop die wijn verkoopt meldt dat Farang niet meer zoveel wijn kopen als voorheen en dat diverse bars zullen sluiten omdat Farang veel minder bier drinken en geen chips ( ! ) meer eten.
   Bezoek de shop binnenkort zelf en zal er navraag naar doen.
   NicoB

 15. tonymarony zegt op

  Het enige wat ik eraan toe wil voegen is ,dat dit eerste stappen van de overheid zijn om weer wat geld te vinden en ik zou graag willen dat jullie eens stoppen met dat rond blijven bazuinen dat het hier allemaal zo enorm goedkoop in Thailand is , dat is misschien in de isaan zo maar in de omstreek van cha am hua hin en pranburi valt het zwaar tegen kan ik u vertellen , want ook in nl luisteren ze mee hoor., dank u voor de aandacht , want de 1 kan van 1400 leven en de andere kan van 3500 euro niet rondkomen dus kijk in uw eigen knip en spreek niet voor een ander.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website