Lezersvraag: Samenwonen met een Thaise wel of niet melden?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
10 juli 2013

Beste mensen,

Ik ben een alleenstaande gepensioneerde man en heb een Thaise vrouw gevonden waar het mee klikt (sinds 3 jaren). Ik denk erover om me te gaan vestigen in Thailand, nou heb ik dat bericht over partnertoeslag gelezen, en dat maakt me een beetje bang.

Vooralsnog wil ik niet trouwen maar we zullen wel samen gaan wonen (ik laat een huis bouwen op haar naam en ik laat een huurcontract opmaken).

Nou is mijn vraag:

Moet ik dat opgeven voor de AOW dat ik met een partner leef die geen inkomen heeft? Misschien krijg ik dan wel partner toeslag, of kan ik beter niks melden? Want ik wil geen gelazer dat ze me controleren. Of dat ik aan allerlei verzoeken moet voldoen. Ik wil gewoon mijn laatste levensjaren in rust en met plezier beleven.

Graag advies,

Compuding

20 reacties op “Lezersvraag: Samenwonen met een Thaise wel of niet melden?”

 1. Hans Bos zegt op

  Die rust en dat plezier kun je beter vergeten als je in Thailand gaat samenwonen. Dat moet je direct melden bij de SVB. Deze stelt, afhankelijk van de leeftijd van je partner de partnertoeslag vast. Als je zelf tenminste geboren bent vóór 1 januari 1950. Bizar is dat je meer toeslag krijgt, naarmate je partner jonger is.
  Als je in Thailand woont, gaat een groot deel van de communicatie met de SVB via het SSPO, het Social Security Office. Dat kan thuis komen controleren of je alleenstaand bent of samenwoont. Een onjuiste opgave valt onder het hoofdstuk ‘fraude’ en kan grote financiële consequenties hebben. En nee, er is geen proefperiode voor het samenwonen bij de SVB.

  • GerrieQ8 zegt op

   Hans, ik heb in Nederland bij een notaris een samenlevingscontract laten opstellen (ook opgesteld in het Thais door een beëdigd vertalingskantoor) De notaris meldde me dat hij dit door moest geven en dat dat ook gevolgen kon hebben voor mijn AOW. Weet U of ik dat nu ook nog eens moet melden aan het SVB, of kan ik afgaan op hetgeen me gemeld is door de notaris ?

   • martin zegt op

    Dat jij een samenlevingskontrakt laat opmaken is puur eigen idee en heeft buiten jouw(jullie) niemand nodig. Voor de rest heeft die notaris geen bevoegdheid tegen over de SVB. Daar ben allen JIJ voor verantwoorderlijk. Lees ook maar even de andere reaktie die jouw ook naar het SVB verwijst en zeker niet naar een notaris.

    • GerrieQ8 zegt op

     Beste Martin, dit is wel heel erg kort door de bocht. Ik heb dit laten doen, omdat mijn pensioenverzekering hier om vroeg. Ik wilde namelijk mijn vriendin opgeven als mijn nabestaande mocht ik stoppen met drinken. Dit document is door NN geaksepteerd en zij krijgt nu mijn nabestaanden pensioen. Dus …..
     groetjes
     Gerrie

     • martin zegt op

      Hallo en dank voor je reaktie. Wat ik zeggen wilde is, en dat is ook door andere bloggers duidelijk beschreven, dat alleen jij verantwoordelijk bent voor alles wat er met jouw samen leven, samen wonen etc etc gebeurd ten opzichte van jouw melde plicht tegen over verschillende instanties in Nederland. Kijk ook maar even naar wat blogger Hubrechtsen geschreven heeft. Het is dus geen vraag voor dit forum, maar meer jouw eigen plicht die je moet nakomen. Ook ik heb dat trajekt door lopen en ben ook tot de konklusie gekomen dat van de belasting, over de gemeente en de SVB jouw iedereen in Nederland helpt. En dat is nog eens jouw eigen voordeel, want je komt niet aan ze voorbij. Dus doe je best.

  • Arie zegt op

   Je krijgt alleen een partner toeslag als je partner verzekerd is voor de AOW, dus woont en/of werkt in Nederland. De tijd dat ze niet is verzekerd voor de AOW, dus vanaf haar zeg 17de jaar tot het moment dat ze in Nederland komt wonen wordt er a 2% per jaar van 100% afgetrokken. Ik krijg een partner toeslag van 66% omdat mijn vrouw 17 jaar niet verzekerd was omdat ze niet in Nederland woonde.
   Verder is het zo dat, wil je eerlijk zijn, heb je het gewoon te melden, maar ja als ik dit blog lees zijn er een heel aantal die dat maar “raar” vinden. Het doet me geod dat er kennelijk nog genoeg zijn, die dat melden wel normaal vinden.

 2. Hans Bos zegt op

  GerrieQ8: in pricipe mag je afgaan op de woorden van de notaris. De werkelijke stand van zaken rond je status is gemakkelijk met je DigiD na te gaan op de site van de SVB. Mocht je (nog) niet als samenwonende staan geregistreerd, rust op jou de verantwoordelijkheid om je partner aan te melden.

  Overigens is een samenlevingscontract voor de SVB niet nodig. Het gaat de SVB om het samen voeren van een huishouding. Interessant luidt het antwoord op de vraag of hier ook een inhouse maid toe wordt gerekend…

 3. Wim van Beveren zegt op

  In geval van samenwonen en niet melden wordt later alles plus een flinke boete teruggevorderd, kan dus een groot probleem zijn, zou het zeker melden, je gaat dan van 1041 euro (alleenstaand) naar 813 euro, althans in mijn geval.

 4. KhunRudolf zegt op

  Beste Compuding,

  Op Thailandblog is vaak te lezen dat men maar vindt dat Thai voortdurend liegen en bedriegen. Nou moet je ons niet gaan vragen of het goed is dat ook te doen.

  Even de boel op een rijtje:
  Jij wilt graag naar Thailand en er samenwonen met een Thaise vrouw zonder inkomen.

  Als je gaat samenwonen dan krijg je minder AOW. Of je in aanmerking komt voor partnertoeslag en zo ja hoeveel, hangt maar helemaal af van haar situatie. Maar zoals ik de tekst van de SVB lees is de hoogte van de toeslag, als je die al krijg, niet groot. Jouw toekomstige partner heeft immers nooit in Nederland gewoond.
  (Zie: http://www.svb.nl/int/nl/aow/hoogte_aow/toeslag/ De letterlijke tekst luidt: “Als uw partner buiten Nederland heeft gewoond of gewerkt, dan is hij of zij meestal niet verzekerd voor de AOW. Voor elk jaar dat uw partner niet verzekerd is geweest, gaat er 2% van de toeslag af”.)

  Dat je gaat samenwonen in Thailand met een Thaise vrouw is jouw vrijwillige en vrije keus, en dat je daardoor minder AOW ontvangt, dat weet je dan nu alvast. Dus niet mopperen later als het allemaal gaat tegenvallen.

  Je geeft aan dat het jouw bedoeling is jouw “laatste levensjaren in rust en plezier te beleven.” Dat is een prima doelstelling, en die deel je met heel veel pensionado’s wereldwijd. Nu is het zo dat je wereldwijd met veel rust en plezier elders kunt gaan leven als je dat ook kunt bekostigen. Uitgaande van Thailand, in het land van jouw keuze, met een AOW van slechts euro 750 p.mnd., dien je o.a. geld te hebben om te voldoen aan de financiële voorwaarden die de Thai Immigration stelt tot het verkrijgen van een jaarlijks verblijfsvisum. Zie elders op dit blog. Ik meen te mogen veronderstellen, zo lees ik uit jouw tekst, dat er wel geld is.

  Het feit dat je ‘een beetje bang’ wordt van de berichtgeving over de partnertoeslag doet mij vermoeden dat je ook weer niet over onuitputtelijke rijkdommen beschikt. Ik zou dan wat voorzichtig omgaan met datgene wat ik wel heb, en mij dus de vraag stellen of het kopen van een huis, zo vroeg en zo pril als de relatie wel is, opportuun is? Je hebt je partner 3 jaar geleden leren kennen, maar je hebt haar geen 3 jaar meegemaakt, en zij jou niet. Verder weet je ook niet of het leven in Thailand jou wel gaat bevallen. Ik zou het wat rustiger aanpakken, maar als jij dat anders ziet: aan jou de keus.

  Nu het advies: ik vind dat je eerlijk moet zijn t.o.v. jezelf en jouw partner (in Thailand komt daar haar familie nog bij: op dit blog genoeg over te lezen), maar ook t.o.v. Nederland en je nieuwe thuisland. Je vermijd tevens alle potentiële conflict als je eerlijk bent t.o.v. welke instantie en institutie dan ook. Plus: dat het zeer rustig en zeer plezierig leven is als je onbevreesd de laatste levensjaren kunt ingaan. Eerlijkheid duurt altijd het langst.

  Verder: je maakt zelf een vrije en vrijwillige keus m.b.t. jouw voornemen naar Thailand te vertrekken en te gaan wonen met een Thaise vrouw zonder inkomen. Je hebt kennelijk geen groots inkomen, dus ik zou je willen aanraden om in Thailand niet direct een huis te gaan bouwen, maar eerst eens te gaan huren,
  eerst eens te bezien of het samenwonen en samenleven met je Thaise vriendin wel lukt en aan wederzijdse verwachtingen gaat voldoen, en
  eerst maar eens te ervaren of het leven in Thailand je wel bevalt. Neem daar geruime tijd voor. Ik zelf hanteer altijd een periode van 3 jaar. Dan heb je alles wel meegemaakt. Kijk dan eens hoe je er financieel voor staat. Als na een dergelijke periode blijkt dat je het met je AOW en spaargeld prima kunt redden, en Thailand en partner je bevallen en andersom, kun je altijd nog een huis kopen. Wees reëel en redelijk. Houdt het geld op de bank. Wees hierover vooral jegens de toekomstige partner (en familie) open, eerlijk en duidelijk, en construeer geen luchtkastelen. Dan ga je prima voldoen aan je doelstelling.

  Veel succes, Rudolf

  • compuding zegt op

   Beste KhunRudolf,

   Ik ben niet van plan om de boel te belazeren.
   Maar in mijn situatie heb ik een partner die geen inkomsten heeft en als ik goed lees op de SVB site heb ik recht op partner toeslag.
   Maar als ik daar nou vanaf wil zien en ze komen controleren? Gaan ze me dan beboeten omdat ik dat niet heb aangegeven?

   compuding

   • KhunRudolf zegt op

    Beste compuding,

    De aanhef van mijn reactie was bedoeld aan hen die de schoen past. Goed, wat betreft jouw vraag: iemand met Aow kan nog steeds partnertoeslag aanvragen. Maar je krijgt slechts 2% per jaar dat de partner in Nederland verzekerd was van AOW. Maw heeft je partner 10 jaar in Nederland gewoond, dan krijg je 20% van de toeslag. Als een partner aldus niet in Nederland heeft gewoond, is er geen opbouw van partnertoeslag. Zie ook de reactie van Arie. Het staat je vrij voor alle zekerheid bij de SVB na te vragen. Via de site van de SVB kun je een email verzenden, of klik op deze link:
    https://www.svb.nl/int/nl/aow/contact/contact_aow_pensioen/contactformulier.jsp

    Als je in Thailand gaat samenwonen vervalt de alleenstaandentoeslag en krijg je de gewone AOW van euro 750 p.mnd. Als je niet meldt dat je samenwoont, en dus de alleenstaandentoeslag blijft ontvangen, dan loop je een risico/de kans op terugbetaling na eventuele controle van het teveel ontvangen terugbetalen plus boete. De boete is 100% van het teveel ontvangen aan AOW gelden. Het is dus een afweging die ieder voor zich maakt. Zie ook: http://www.svb.nl/int/nl/aow/rechten_en_plichten/handhaving/

    De SVB heeft in Thailand afspraken met de Thaise SSO.
    Lees:
    https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/levensbewijs-svb/

    Hopende dat voldoende info hebt, groet Rudolf

   • martin zegt op

    Het is toch wel heel vreemd, dat jij wilt afzien van een extra toeslag waar je recht op hebt. Volgens mij klopt daar bij je verhaal iets niet. Want als jij niet opgeven wilt hoe het in jouw situatie gesteld is, bent je per definitie de boel al aan het belazeren. Of zie ik dat verkeerd ? Ik zou graag jouw probleem willen hebben. Tjonge tjonge. Veel sucses. Nog een tip: als je de toeslag niet wilt aanvaarden, kun je deze doneren bv. aan de school bij jouw in het dorp.

 5. Theo Moelee zegt op

  Aan GerrieQ8,

  Nog leuker wordt het, als je met een jongere vrouw samenwoont, die geen goede ID card heeft en slechts door de Thaise overheid gedoogd wordt als Birmese vluchteling en dat al gedurend 28 jaar. Heeft iemand hier ervaring mee? Volgens mij slaan ze bij de SSO helemaal op tilt als ze hiermee geconfronteerd worden !!

  met vr.gr.,
  Theo

  • Hans Bos zegt op

   Voor zover ik dat kan inschatten (de ene SSO-vestiging is de andere niet), ligt de SSO daar niet wakker van en de SVB evenmin. Je moet zelf naar eer en geweten de SVB-papieren invullen, voorzien van zo veel mogelijk bewijsstukken. De SVB is mogelijk al lang blij dat je meld dat je een partner hebt, want is goedkoper…

 6. hubrechtsen zegt op

  beste mensen,wat doen julli zo moeilijk over dat samenleven,ik woon samen met en thaise geen enkele probleem,melden bij de svb,en dan word er gekeken of er inkomen is,zoniet geen probleem,vind dat er nogal veel gezeur is tussen die hollanders,hou je aan je plichtig en rechten,dan is het voor de svb,ook geen enkele probleem en ze helpen je.
  ik heb nog nooit problemen gehad met de diensten in holland.in het kort wat zijn we toch zielige mensen,als ik al de verhalen lees. geniet van je onderdom,waar je recht op heb krijg je. groetjes van richard

 7. Bangkokker zegt op

  Gewoon opgeven met wie je een gezamelijke huishouding voert. Dus geen informatie achterhouden.
  In jouw geval pakt dat financieel minder goed uit.

 8. daan zegt op

  Heeft de vraagsteller ook stil gestaan bij zijn zorgverzekering als hij langer dan 6 maanden gaat, dan vervalt deze via THUISLAND REGELINGEN?
  Dus niet alleen eventuele kortingen ook particuliere ziekte kosten verzekering moet hij dan afsluiten indien nodig?

 9. thallay zegt op

  Mijn beste,

  Als je met rust je laatste dagen wilt slijten neem dan afscheid van het verleden en meldt dan ook niets. Slapende honden enz.
  Geniet van wat je hebt.

 10. daan zegt op

  Wat is definitie van woonruimte huren,alleen comerceel of ook particulier zelf huis bezitten
  is in Thailand bijna niet mogelijk,alleen condo met meer dan 50% Thaise eigenaars?

  Huur woonruimte bij weduwvrouw met 2 volwassen zoons met echtgenootes die bij haar inwonen en deel kosten van water & Elektra en betaal huur.
  Mijn woom+slaapkamer+kleine badkamer bevinden zich op 1e verdieping.
  Thaise familie eet enkel isaanvoedsel en ik mijn Eigen potje en gebruiken de zelfde ingang

  Vorm ik nu een huishouden met deze familie, MOET IK DIT AAN SVB DOORGEVEN?
  Word ik in deze siuatie wel of niet gekort, wie het weet mag het mij vertellen?

  • KhunRudolf zegt op

   Beste daan,

   Als je zelf huurt dan is het hele verhaal over het hebben van een commerciële relatie voor jou niet van toepassing. Dat is pas als je zelf woonruimte VERhuurt. Wel goed blijven lezen, anders ontstaan misverstanden.

   In jouw situatie speelt mee de vraag of je zelfstandig woont bij betr. weduwvrouw of dat je met haar samenwoont?

   Groet, Rudolf


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website