Hallo iedereen,

Als trouwe Thailandganger weet ik dat geld wisselen op het Suvarnabhumi vliegveld erg duur is, maar hoe zit het met pinnen?

Krijg je op het vliegveld dezelfde wisselkoers als dat je elders in het land zou pinnen?

Alvast hartelijk dank voor de antwoorden.

Met vriendelijke groet,

Klaas


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Lezersvraag: Geeft pinnen op de luchthaven Bangkok een ongunstige wisselkoers?”

 1. Martin B zegt op

  “Erg duur”? Geld wisselen op de luchthaven bij een Thaise bank is niet duurder dan elders in Thailand bij een Thaise bank; elk bankkantoor hanteert de dagelijkse koerslijst van het ‘hoofdkantoor’, zie bv http://www.bangkokbank.com/BangkokBank/WebServices/Rates/Pages/FX_Rates.aspx
  Sommige lokale Money Changers geven een iets voordeliger koers.

  Let er wel op dat u geld wisselt na uw binnenkomst in de vertrekhal, en doe dat bij een bekende Thaise Bank (vergelijk de koersen; de onderlinge verschillen zijn minimaal).

  Gebruik van een ATM brengt altijd kosten met zich mee; daarover staan ettelijke artikelen op dit blog, maar u krijgt wel de meest gunstige bank rate (de ‘TT’ rate, want de Thaise ATM bank ‘koopt’ euro’s bij uw Nederlandse bank).

  De voordeligste methode is euro’s mee te nemen uit Nederland, maar daaraan zitten natuurlijk risico’s. Als u een Thaise bankrekening heeft dan kunt u ook electronisch geld overmaken.

  • BA zegt op

   TT rate is wat je krijgt als je Euro’s overmaakt naar een Thaise bankrekening. Pin je bij een willekeurige bank dan word de transactie in Baht bij Visa/MC aangeboden of bij je eigen bank. En die wisselkoers is merkbaar slechter als de TT rate.

   Daarom kan je dus beter in Euro’s overmaken naar een Thaise rekening als dat je gaat pinnen met een Nederlandse pas.

   • Martin B zegt op

    Oops, I stand corrected! Vandaar dat Visacard een miljardenwinst maakt! Ik maak altijd geld over naar mijn Thaise bankrekening, en gebruik vervolgens de (gratis*) ATM card van de Thaise bank. Deze ATM card wordt ter plekke voor je gemaakt = direct beschikbaar.

    *In andere provincies moet je een klein transactiebedrag betalen bij opname bij dezelfde bank.

  • marcus zegt op

   Wat een onzin , papier geld meenemen. De papier geld exchange heeft een heel grote delta tussen koop en verkoop. Nee het beste is gewoon geld overmaken vanuit Nederland , via eigen bank (RABO?) naar je Thaise bank en krijg dan later 10 euro kosten te betalen. Dus gelijk flink wat overmaken, een ,millioen baht of zo, en dan blijven de kosten per euro heel laag en kan je voorlopig even vooruit.

   J ekan ook drawing right of enchament facilities regelen zodat je een cheque op eigen rekening kan incasseren voor de interban exchange rates met beetje kosten. Ik doe dat bvb met de Hongkok en shanghai bank vanuit de kanaal eilanden (veilige haven voor je centjes)

   En ga nu maar raar commentaar geven

   • top martin zegt op

    Nog al duidelijk. Je blijft hier lachen. Iedereen heeft zo maar ergens een millioen baht liggen. Not to bad. Vindt de Nederlandse fiskus ook interressant, als je ca. € 26.000,-, van Ned rekening effe naar Thailand overboekt op je eigen Thaise rekening. Special als je belasting afgifte niet laat zien, dat je niet zo rijk bent en er geen vermelding instaat over jouw Thaise rekening en te goed in Thailand. Wat zijn we lekker slim bezig, zeg.

    De TL-Blog vraag is erg simpel en kann gemakkelijker beantwoord worden. gewoon even lezen wat er gevraagd werd.

    Het antwoord is NEE. Op elke luchthaven is Geld wissel een dure zaak.
    top martin

    • Marcus zegt op

     Moderator: graag alleen reageren op de lezersvraag.

   • rebell zegt op

    Wisselen op Survarnabuhmi is rasend ongunstig !! Maakt niet uit in welke vorm !!

    De hoogste omreken koers krijgt je voor Euro biljetten van € 500,- bij Superrichbank en bij Linda in Bangkok en dat al sinds jaren. Deze moet je cash (papier geld) bij je hebben. Overmaken van uit Ned. naar deze (geldwissel) banken kann niet.

    Geen andere (allom bekende) Thailandse banken geeft zo veel voor je Euro cash als Linda en S-Rich. Buiten cash wissel bij deze beide banken, is alles andere in Thailand of te wel duurder of slechtere koers.

    Het rare voorstel, . .effe een millioen te wisselen . . (zal wel een grapje zijn ?) is gebonden aan de Ned. voorschriften over de hoogte van geld expoert en de hoogte van inport van cash geld in Thailand.
    Dus hier opletten wat wel en niet mag !!. rebell

    • Marcus zegt op

     Moderator: graag alleen reageren op de lezersvraag en niet chatten.

 2. top martin zegt op

  Alle geldtransakties op (bijna elke) luchthaven zijn ongunstig. Ook het pinnen. Ga er maar echt niet van uit, dat je de Thaise gwk 43 Bht geeft en de ATM 2 meter verder 44 voor je Eurie. Dat zou lachen worden voor het loket van de gwk door -zich bedrogen voelende klanten.
  Wel eens gehoord, dat kraaien onder mekaar geen oog uit pikken ? top martin

  • BA zegt op

   Als je op het vliegveld pint dan rekent of VISA/Mastercard de wisselkoers om of je eigen bank in Nederland doet dat. De Thaise bank pakt gewoon 180 baht en bied het transactiebedrag in Baht + 180 Baht bij je eigen bank aan. Het zou dus in theorie heel goed kunnen dat het goedkoper is.

   Maar in de praktijk zijn de wisselkoersen die zowel Visa/Mastercard als je eigen bank in Nederland geven veel slechter dan zo ongeveer elk wisselkantoor of elke Thaise bank.

   Pinnen in Thailand is alrijd nadelig op het vliegveld of ergens anders.

 3. Chris Hammer zegt op

  Na meer dan 20 jaar ervaring met geld wisselen in Thailand kan ik met stelligheid zeggen, dat geld wisselen op de luchthaven onvoordelig is. Heb je een rekening bij een Thaise bank, wissel het daar in. Dat scheelt bij grote bedragen veel.

  Overigens kunnen ze er in Nederland ook wat van bij de grenswisselkantoren (GWK). Bij mijn laatste bezoek in Nederland bestudeerde ik de door het GWK gehanteerde koersen en de koersen bij andere banken. Er was een aanmerkelijk verschil met name bij Oosterse valuta zoals de Thaise Bath en de Yen. Men verdient dubbel namelijk de in rekening gebrachte kosten en het enorme koersverschil.

 4. David Hemmings zegt op

  Hier
  http://bankexchangerates.daytodaydata.net/default.aspx

  kan je de verschillende Thaise banken hun exchange rates zien wordt regelmatig geupdate , bedragen en notes of TT rates via uitklapmenu , TT rate staat tevens voor ATM rate dus verschillend welke ATM van welke bank je gebruikt.
  En als eigenaardigheid , deze link laat je zien dat er in de transitzone ook een ATM staat die je Enkel $ of €
  ‘s geeft , normaal dus geen omwisseling indien je je eigen currency pint

  http://jewie.blogspot.com/2011/02/atms-at-suvarnabhumi-airport.html

 5. sandra koenderink zegt op

  Ik heb een vraag over dit onderwerp van wel of niet pinnen….op het vliegveld.

  Is er geen Aeon vestiging op Suvarnabhumi??? Dit vanwege de kosten van 180 Baht die je bij elke willekeurige bank wel moet betalen en bij Aeon niet…

  Bedankt alvast voor het antwoord.

  Sandra

 6. henk J zegt op

  Geld wisselen bij een wisselkantoor is altijd gunstiger.
  Echter opname bij de diverse banken maakt ook nog eens verschil.
  De Kasikorn heeft een betere koers dan bv de bangkok bank.

  Echter de 180 bath ben je in alle gevallen kwijt behalve bij de Aeon bank. Ben je hier in de buurt dan kan het lonen. Echter de wisselkoers is hier iets minder gunstiger.
  Per definitie maakt het dus allemaal niet zo verschrikkelijk veel uit.
  De ING hanteert een provisie bij het opnemen, Gebruik je deING en heb je een uigebreidere pas dan scheelt het de opname kosten bij de ING.
  Je betaalt hier dan ongeveer 9 euro voor per 3 maand.
  Je betaalt in dat geval dus alleen de 180 thb.

  Voor de vergelijking:
  Op Frankfurt Luchthaven bij een wisselkantoor berekenw ze een bedrag afhankelijk van de hoeveelheid die je wilt wisselen (2.50 tot 4.80) en 2% provisie. Hier wordt je dus niet vrolijk van. (Het ging om $ die ik nodig had)
  Tevens was de wisselkoers dus nog eens ongunstig.

 7. top martin zegt op

  Wisselen op een luchthaven, maak niet uit waar (ter wereld) is altijd duurder als bij een bank.

  Wie gaat er in Frankfurt wisselen als je van Amsterdam naar Bangkok vliegt ?.

  Wisselen op een luchthaven is ALTIJD duur en de Kasikorn Bank is een bank voor boeren en GEEN International operedende bank zoals de SCB of de Bangkok bank. Voor de Kasikorn is -geldwissel. een lastige Business die voor hun geen grote winst leverd.

  Ik betaal GEEN 180 (?) Baht maar 150 (SCB) en krijg deze 150 Bht ook nog van mijn DKB terug betaald, op aanvraag waarbij een simpel E-Mail voldoende is.

  De beste koers in Bangkok krijg je bij de Linda- en Superrich bank.
  Gisteren getest; S-Rich en Linda 44.00 en SCB en Bangkok 43,85 en 43,90.

  top martin

 8. RonnyLadPhrao zegt op

  Volgens mij maakt het niet uit waar je gaat pinnen, luchthaven of waar ook.
  Deze pinautomaten zijn volgens mij rechtstreeks met het hoofdkantoor verbonden, en geven op elke automaat dezelfde koers, binnen dezelfde bank natuurlijk. Onderling tussen de banken zijn er wel verschillen natuurlijk.
  Ik denk niet dat ze de pinautomaten afzonderlijk instellen maar… zou kunnen.
  Misschien eens uitproberen. Gewoon geld opvragen, de koers aflezen en ipv bevestigen dan cancelen.
  Vervolgens op een andere plaats hetzelfde doen en je weet het meteen voor de toekomst.

  Cash geld wisselen is nadelig in de luchthaven.
  Ik lees altijd uit nieuwsgierigheid de koersen bij de wisselkantoortjes op de luchthaven en zie daar verschillen die oplopen tot 1 Baht per Euro tussen de luchthaven en ergens in de stad.
  Dit was niet altijd zo. Er was een tijd dat geld wisselen op de luchthaven (toen Don Muang) een betere koers gaf dan in de stad. Is al wel weer enkele jaren geleden en ondertussen doen ze net zoals in de andere luchthavens en is geld wisselen op de luchthaven af te raden of eventueel te beperken tot een bedrag dat je onmiddellijk nodig hebt.

  Nu ja en dan 1 miljoen Baht over maken ?
  Klaas, de vraagsteller, schrijft een trouwe Thailandganger te zijn dus ik denk niet dat hij dat eventjes gaat doen.
  Ik ga ervan uit dat hij regelmatig op verlof naar Thailand komt en gewoon gaat pinnen met zijn Nederlandse pas.
  Buiten dat de fiscus dit anders heel graag zal lezen zoals eerder al geschreven, heeft het overmaken van zulke grote bedragen ook zo zijn voor- en nadelen.
  Stel dat je enkele maanden terug 25000 Euro zou overgemaakt hebben dan lig je nu wel te huilen.
  Enkele maanden geleden nog iets van 38 Baht nu 44 Bath. Reken maar uit.
  Werkt omgekeerd ook natuurlijk

  Wat Kasikorn betreft
  Ik denk dat Kasikorn Bank al lang geen Bank meer is voor boeren zoals de Thai Farmer Bank dat in het verleden wel was. Was volgens mij een van de redenen waarom ze die naamsverandering doorgevoerd hebben.
  http://www.kasikornbank.com/EN/Corporate/InternationalTrade/Pages/InternationalTrade.aspx

  • Marcus zegt op

   Ga daar dan maar niet van uit. Met der woon vertrokken in 1990 en woonachtig in Thailand als ik niet voor werk ergens anders in de wereld ben, nu Houston. Inderdaad wisselkoersen kunnen veranderen zowel naar boven als naar beneden. Pinnen met Nederlandse pas nee, kost te veel. Gewoon van Nederlandse (externe) rekening overboeken tegen interbank exchange rates met iets van 10 euro bank kosten aan de Nederlandse kant. En hoe groter het bedrag des te kleiner zijn procentueel de kosten.

   • RonnyLadPhrao zegt op

    Volgens mij gaat het hier over de vraagsteller Klaas en over het pinnen in de luchthaven van Thailand en niet over u of waar u woont of werkt
    Er staat toch nergens in zijn vraag dat hij hier een bankrekening heeft in Thailand dus naar waar moet hij dan wel overboeken ?
    In dat geval is hij toch aangewezen op pinnen met Nederlandse pas of op cash geld.

    • Marcus zegt op

     Woon werk was in reactie van jou “ik ga er van uit”, niets is in dit leven zo gevaarlijk als het er van uit gaan, vandaar. Maar het openen van een bankrekening in Thailand als je er vaak bent is gewoon een heel goede oplossing. Ik heb er een paar en dat was geen probleem het openen. Wel in de gaten houden dat ze een niet actieve rekening afstraffen met een maandelijkse boete, 200 b geloof ik en met een miniem tegoedje kan dat na verloop van tijd problemen geven. Ja zal toch wel gek wezen als je je nederlandse rekeningen intern laat zijn en in Thailand woon. En dan als maar ATMen waar de thais je pakken met een extra charge , 180 b en je op de wisselkoers en soms currency exchange charges (VISA bvb)ook nog eens verlies.

 9. Gerard zegt op

  Al veel reacties . .zal het dus kort houden . .
  Avies alleen voor de touristen . .
  Met “pinnen”betaal je zowel in Thailand als in NL kosten . .
  Alleen bij de TMB kun je nog maar max € 500,pinnen /. .met huidige koers ca, TB 21.000,-
  Andere banken veelal max. Tb 10.000,-
  Kosten zijn bij TMB Tb 150,- andere banken TB 180,-
  Voordeel TMB is dus meer pinnen en minder kosten . .b.v. bij 2 x Tb 10.000,- pinnen kost het bij andere banken 2 x Tb 180,- extra
  TMB vraagt wel: hier of in NL omwisselen . .doe maar in NL .scheelt ook weer ca. 2 a 3 %

  Beste blijft, kontant geld hier wisselen . .NIET 2 x bankkosten in Thailand en NL . .maar wissel NOOIT op de airport (of max voor de taxi ad TB 300 max bij een taxi meter) dat scheelt zeker 5%

  • top martin zegt op

   Dus niet pinnen of wisselen op een Airport. Ik betaal dus GEEN (150) 180 Bht-krijg die op aanvraag van mijn DKB terug. Vraag aan Gerard : welke dubbele kosten in TH en NL ?. Weer iets nieuws ?

   Klopt: het beste is altijd cash wisselen bij voorkeur bij de LINDA of Supperrich wisselbank in Bangkok.. Denk wel aan € 500,- biljetten mee te nehmen. Dat brengt een veel hogere koers als € 50,- biljetten. top Martin.

  • Pim zegt op

   Gerard wel eens van de AEON gehoord .
   Daar haal je uit de gokkast 20.000.- Thb totaal zonder kosten .
   Waar deze zich bevinden moet je even op Google kijken .
   Er zijn er niet zoveel van maar zeker in iedere grote plaats .

 10. henk J zegt op

  Geldwisselen blijft de gemoederen bezig houden.
  Gisteren nog een klein bedrag omgewisseld op Don Muang airport, Wisselkoers 1 euro 42.28 thb.
  Ben hier best tevreden mee.
  Pinnen op het vliegveld is net zo gunstig of ongunstig als op andere plekken.
  Het verschil zit ook in bij welke bank je pint en dit maakt echt verschil op de zelfde dag met bv 10 minuten tussentijd.
  Ik heb nog steeds de beste wisselkoers bij de kasikorn bank.

  Er worden adviezen gegeven om briefjes van 500 euro mee te nemen en deze om te wisselen.
  Veel mensen lopen dan met contant geld op zak waar je niet vrolijk van wordt. Zijn we echt zo krenterig dat we de 180 thb niet willen betalen? Immers je kunt beter een paar keer geld opnemen en geen risico lopen dat je bestolen wordt.Heb de afgelopen periode meerdere malen mee gemaakt dat ikzelf of anderen bestolen zijn.

  De gemiddelde vakantieganger gaat 4 week naar Thailand. Beschikt niet over een Thaise rekening waar je het geld op kunt storten.
  Hoeveel bespaar je in dat geval op een vakantie.
  Hoeveel risico loop je met veel kontant geld.
  Krijg je 1 of 2 bath meer bij het ene kantoortje of bank..
  Bij de ING kun je met iets hogere paskosten (3 euro per maand) alleen de opname kosten bij de bank.
  Zijn we bezig om de gehele tijd met de wisselkoers bezig te zijn? We besparen misschien op deze manier een 25 euro op een vakantie maar geven het geld dubbel en dwars uit door in een taxi te stappen die geen meter aan wil zetten of we gebruiken een Tuk Tuk die een veel te hoge prijs rekent.
  We eten en drinken al tegen de lage Thaise prijzen, kopen souveniers die we te duur aanschaffen om dat we het afdingen niet onder controle hebben of omdat de Thaise dame zo aantrekkelijk is dat we ons af laten leiden.

  Geniet van de periode die je in Thailand door brengt, de Langdurig verblijvende heeft een rekening waar hij het geld op stort en jawel we zijn afhankelijk van de wereldmarkt.
  De Thai bath staat niet verkeerd in tegenstelling tot begin dit jaar.
  Hoewel ik me er van overtuigd ben dat een gedeelte van dit schrijven niets te maken heeft met wel of niet pinnen op de airport denk ik dat de nuchtere nederlander of belg verstandig is en geen risico wil lopen om met veel geld rond te lopen.

  Mijn advies: geniet van het land.

 11. top martin zegt op

  Wat jammer. Hopelijk heb je echt een klein bedrag gewisseld, want Linda betaald 44.20, ook voor kleine bedragen. Nog al een verschil zeg, top martin

 12. Henk zegt op

  Martin, je hebt de tekst niet gelezen. Ik ben tevreden met de wisselkoers en ga niet enorm veel reistijd besteden om een paar bath te besparen. Ik geniet liever en drink een koffie minder.

  • top martin zegt op

   De TL-Blog vraag was, —is het ongunstig op de luchthaven te wisselen cq. te pinnen—. Het antwoord is : JA. Het was NIET de vraag of je tevreden kunt zijn met een ongunstigew wisselkoers en daardoor minder koffie drinken. Het heeft inderdaad geen nut, naar en gunstige wisselkoers bank midden in Bangkok te gaan en dat om maar € 100,- te wisselen. Bij wissel bedragen tot € 500/1000,- heeft dat niet veel zin.

   Maar er zijn genoeg expats die vaker grotere bedragen wisselen. Bij een bedrag van €10.000,- en een koers verschil van 2 Bht scheeld het maar liefst 20.000 Bht minder ?. En dat koers verschil heb je gemakkelijk tussen de luchthaven en de wisselbank in Bangkok zentrum, bovendien gemakkelijk te bereiken in zeer korte tijd met de Airport link. top martin

   • Kito zegt op

    Genoeg expats die vaker bedragen hoger dan 1000,- EUR wisselen???
    Bij welke banken uit de Eurozone zijn die klant, en welke ATM-automaten in Thailand laten zo’n hoge geldafhalingen toe????
    Kito

    • top martin zegt op

     Gewoon even lezen wat er staat. Gesproken wordt over : wisselen. Er staat niet afhalen, pinnen, uit de muur trekken etc. etc. Dus spreken we over CASH Geld wisselen. Dat gaat ook met € 10.000,- of nog hogere bedragen, zover je de moed hebt, regels van de EU en van Thailand aan je laars te lappen die vast leggen hoeveel je mag uit- en invoeren. top Martin.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website