Beste lezers,

Het uitgebreide draaiboek over overlijden in Thailand beantwoordt veel van mijn vragen. Echter betreffende het vervoersvrijgave document van de ambassade heb ik de volgende vraag.

Dat document is nodig om het lichaam te kunnen opeisen bij het Politiehospitaal in Bangkok en te vervoeren naar de woonplaats in Thailand alwaar het vervolg kan plaatsvinden.

De ambassade geeft dat bewijs af aan de wettelijke relatie. Is die er niet dan informeert de ambassade het ministerie in Nederland en moeten er gecertificeerde en vertaalde documenten worden overlegd en komt de Nederlandse familie in beeld. Met alle moeite, tijdverlies en kosten gepaard gaande.

Nu ben ik niet getrouwd maar ik heb wel een ‘last will’, in Thai en Engels, opgesteld door een in werkende Thailand en erkende advocaat, waarin ik mijn partner en een bekende aanwijs als begunstigde respectievelijk uitvoerder van de ‘last will’. Dit zo zijnde is er dan sprake van een wettelijke relatie en is dan die hele toestand met het ministerie niet nodig?

Ik vroeg aan de ambassade uitleg.

“U kunt idd door een “last will” mensen machtigen om na uw overlijden uitvoering te geven wat u heeft opgenomen in uw last will.

Belangrijk is wel dat het een officieel document is dat door lokale notaris/advocaat in behandeling is geweest en die qua lokale wetgeving de juiste procedure heeft gevolgd. U zou, indien deze last will in Thai is deze nog kunnen laten vertalen en laten legaliseren door Thai Ministerie van Buitenlandse Zaken. (alleen nodig indien er Nederlandse stappen gezet moeten worden)

Verder is het van belang dat na uw overlijden een en ander ook bij ons terecht komt anders gaan we alsnog het traject in dat u beschreef”.

Ik vroeg voorts of er een alternatief is voor het Politie Hospitaal in Bangkok, nogal ver weg. Verder gaf ik aan dat in geval van overlijden de executeur een lokale advocaat inschakelt die de ‘last will’ aan de rechtbank voorlegt. Met die stap wordt naar mijn mening e.e.a legaal.

“Wij zijn niet bekend met de lokale juridische procedures. Wat u aangeeft zal dan ook wel de juiste zijn.” (hoe toetst de ambassade dan?)

Legalisatie van het document is uiteindelijk bedoeld indien het nog nodig is voor doeleinden in Nederland.

“M.b.t. politie ziekenhuis en Ubon kan ik u niet antwoorden. Een en ander ligt geheel aan de feiten en omstandigheden rondom uw overlijden en wat de politie er mee wil.” (welk gedeelte van de politie, lokaal?)

Dit antwoord roept een paar vragen op. Als de lokale politie geen misdrijf vaststelt gaat dan het lichaam niet naar Bangkok? En is dat niet hoeft, is dan de gang naar de ambassade voor de vervoersvrijgave niet nodig en kan een en ander lokaal worden afgehandeld en wordt alles daarmee veel simpeler? Wat bedoelt de ambassade met ”een en ander bij ons terechtkomt, anders…”. Toch een beetje onbevredigend antwoord.

In ieder geval zal ik de lokale politie bevragen over dit alles, maar misschien hebben blog lezers ook antwoorden? Wellicht spelen ook hier lokale variaties in de uitvoering.

Alvast dank.

Groet,

Klaas

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Overlijden in Thailand en vervoersvrijgave?”

 1. Hans van Mourik zegt op

  Vind dit toch wel een interesante onderwerp, aangezien als ik in Nederland bent, geregeld met mijn kinderen
  er over heb gehad.
  Heb reeds tegen hun gezegd,weet niet waar ik overlijd,maar mocht hun zo zijn in Nederland dan in Nederland de crematie, indien in Thailand wat mij betreft dan in Thailand,maar dat laat ik aan hun over.
  Ze moeten wel rekening mee houden dat het vervoer wel prijzig kan zijn.
  Nu leest ik dit.
  Nu ben ik niet getrouwd maar ik heb wel een ‘last will’, in Thai en Engels, opgesteld door een in werkende Thailand en erkende advocaat, waarin ik mijn partner en een bekende aanwijs als begunstigde respectievelijk uitvoerder van de ‘last will’. Dit zo zijnde is er dan sprake van een wettelijke relatie en is dan die hele toestand met het ministerie niet nodig?
  ( Ik heb geen wettelijke partner of relatie) maar wil wel een Thai machtigen om het hier te regelen.
  zou dat ook kunnen?
  Wacht nog eerst op andere reacties,voordat ik het met mijn kinderen bespreekt.

  • HansG zegt op

   Beste Hans,
   Uit je reactie maak ik op dat je officieel in Nederland woont.
   Doe je dat minimaal 4 maanden per jaar dan kun je gewoon een doorlopende reisverzekering aanhouden.
   Check de dekking. Deze verzekeringen zijn niet duur.
   Via deze verzekering wordt je stoffelijk overschot gratis vanuit elk land naar een locatie in Nederland gebracht.
   Dan ontneem je je kinderen een hoop kosten en zorgen!
   Mvg

 2. Maryse zegt op

  Beste Klaas,

  Het stoffelijk overschot moet altijd naar het Forensic Department van het Police Hospital in Bangkok tenzij men in een staatsziekenhuis overleden is. Als u een officieel ‘Last Will’ hebt laten legaliseren zal de ambassade zonder probleem een vervoersvrijgave verstrekken.

 3. Hans van Mourik zegt op

  Aan Hans,G. .
  Ben uit geschreven,maar bent elk jaar 2a,3 maanden in Nederland.
  Om het gemakt voor mijn kinderen, dat.er.een Thai.is die het hier alles regeld.
  Moet ik voor de Nederlandse Ambassade en voor de Thaise.regels,.een notariële akte hier of in Nederland het opmaken.

 4. Hans van Mourik zegt op

  Mocht het zo zijn dat.er geen reacties zijn,dan moet ik maar de Nederlandse Ambassade maar schriftelijk vragen.
  Of het mogelijk is om een Thai te machtigen,zodat ze hier de crematie kan regelen.
  Mijn kinderen komen toch wel,dat is met.hun al besproken.

 5. HansG zegt op

  Als in NL iemand thuis of op straat is overleden mag een ambulance het lichaam officieel niet meenemen. Om veel poespas te voorkomen neemt de ambulance het stoffelijk overschot vaak wel mee en bericht dat het slachtoffer onderweg naar het ziekenhuis is overleden.
  Wellicht kan in Thailand ook een dergelijke deal gesloten worden met een directeur van een staatsziekenhuis?
  Dus het stoffelijk overschot daarheen brengen en zgn. daar overleden. Heeft iemand daar ervaring mee?
  Een testament in Thailand opmaken lijkt mij in ieder geval een must, ook wellicht v.w.b. de wens om in Thailand begraven/gecremeerd te worden op die en die locatie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website