Lezersvraag: Hoe zit het met de ouderenzorg in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
17 augustus 2014

Beste lezers,

Ik lees diverse artikelen over de gezondheidszorg in Thailand. Een belangrijk deel van de bijdragen gaat over de gezondheidszorg t.b.v. buitenlanders. Ik lees wel een artikel over de gezondheidszorg in dorpen op het “platteland”.

Ik leef met mijn vriendin en ons dochtertje wisselend in Nederland en Spanje. Wij zijn zoals elke Nederlander verplicht verzekerd. Wij kunnen zonder problemen van de gezondheidszorg in Spanje gebruik maken zonder dat ik de rekening moet voorschieten. Er wordt rechtstreeks gedeclareerd bij onze verzekeraar.

Elk jaar gaan we in de winter een maand naar Thailand voor familiebezoek. Daarvoor heb ik een doorlopende reisverzekering, zodat ook dat geen problemen oplevert.

Mijn vriendin komt uit de Isaan, Pak Chong om precies te zijn. Haar ouders zijn net als vele mensen in de Isaan arm, zeer arm. Haar vader ik enkele jaren geleden ontslagen bij de kippenfarm. Hij was te oud geworden, werd hem verteld. Hij is nu met pensioen, maar van enige ouderdomssteun van de overheid hoeft hij niet te rekenen. AOW of pensioen heeft hij niet. De familie (5 dochters) moeten de ouders onderhouden.

Tot zover gaat het wel. Te weinig om te leven, teveel om dood te gaan. Maar oude mensen krijgen lichamelijke problemen, zoals versleten heupen, knieën en schouders. Maar ook andere ouderdomsziekten. Voor zover ik heb vernomen moeten ze elke consult of behandeling in de staatsziekenhuizen zelf betalen. Zo ook enkele maanden geleden. Dan moeten de dochters, die ook elk een gezin hebben, lappen om het geld bij elkaar te krijgen. En dan blijkt dat de vader ook nog de nacht in de buitenlucht moet doorbrengen omdat er binnen geen ruimte meer was.

Nee, ik onderschrijf niet dat de gezondheidszorg in Thailand voor de Thaise bevolking goed geregeld is. Tot zover mijn verhaal als informatie voor mijn vraagstelling. Ik zou graag van andere lezers van dit forum informatie willen.

Mijn vragen zijn:

 1. Is er voor de Thaise bevolking enige steun van de overheid als men door ouderdom geen enkel inkomen meer heeft?
 2. Is er voor de Thaise bevolking de mogelijkheid al of niet kosteloos gebruik te maken van de gezondheidszorg door de overheid?
 3. Zijn ouderen in Thailand betaalbaar te verzekeren voor gezondheidszorg?

Ik hoop dat er lezers zijn die mij van informatie kunnen voorzien.

Met vriendelijke groet,

Nico

Rating: 1.00/5. From 1 vote.
Please wait...

12 reacties op “Lezersvraag: Hoe zit het met de ouderenzorg in Thailand?”

 1. theoS zegt op

  Beste Nico, Een Thai die 65 wordt krijgt maandelijks een bedrag van, ik dacht, Baht 800-. Dan kan/kon hij/zij van jongs af aan zich verzekeren bij het SSO ( Social Security Office ) door het betalen van een premie tegen Werkloosheid, Ziekte, Pensioen. Dit is vrijwillig. Mijn dochter werkt op de account afdeling van Bill Heinecke ( de pizza boer ) en wordt maandelijks van haar salaris afgehouden. Betaalt ze vrijwillig door, als ze niet meer zou werken, dan krijgt ze op haar 60e gewoon een ouderdoms pensioen. Het sleutelwoord is VRIJWILLIG en wordt niet gedaan door de doorsnee Thai. Waarom denk je dat het allemaal verplicht is in NL? Indien het daar ook vrijwillig was betaalde er niemand zijn premies. Ligt in de natuur van de mens.

 2. Sjaak S zegt op

  Er zijn beslist experts die het beter weten, maar voor zover ik geleerd heb, is er een goedkope verzekering voor de bevolking. Voor iemand die niks heeft te duur, maar vergeleken met de sommen die je in Europa betaald erg laag.
  Pensioen bestaat. Mijn schoonouders krijgen per maand van de staat 500 Baht! Ik heb geen nul vergeten. Hele vijfhonderd baht.
  Daarom wordt er toch ook zoveel geklaagd onder de vele expats, dat ze het gezin – de ouders van hun liefje moeten onderhouden. In Nederland moet je een groot deel van je inkomen aan zorgverzekering, pensioen e.d. afgeven. Dit is in Thailand niet het geval. Hier zegt de staat dat de mensen zelf maar voor hun familie moeten zorgen. Dus wie zijn ouders lief heeft, gaat hard werken, in een bar werken of trouwt een Farang….

 3. erik zegt op

  De verschillen tussen arm en rijk zijn in dit land immens. Van de 80% minder bedeelden is een deel straatarm en in de buurlanden is het niet veel beter. Nu jouw vragen.

  1. Nee, er is geen nationale oudedagsvoorziening. Sinds einde jaren ’90 vindt wel pensioenopbouw plaats voor enkele groepen werknemers waaronder (vooral) ambtenaren.

  2. Zover ik weet geldt boven een bepaalde leeftijd gratis staatszorg mits in staatsziekenhuizen en men zegt wel, alleen in de stad waar je bent geregistreerd. Maar ik zie om me heen dat Thais gewoon betalen voor behandeling en medicijnen als ik zo de drukte zie in het staatsziekenhuis waar ik me laat behandelen.

  Wat je schrijft, slijtage aan lichaamsdelen komt voor en vervanging is mogelijk maar in de Isan (Khon Kaen) kost een total hip replacement 2 ton baht en in Bangkok stukken meer en dat is voor velen niet op te hoesten. Dus schrijft men pijnstillers voor.

  Voorbeeldje ? Zelf meegemaakt op dezelfde dag in het staatsziekenhuis bij mij. Thai met bloedende voeten en opgezet been. Diabetes. De gipsmeester, waar ik toen zat, zegt me : dat wordt amputeren. Even later, buitenlander, hier wonend, met idem. Meneer gaat naar een particulier ziekenhuis in Udon Thani. Ja, meneer de buitenlander kan dat betalen, de Thai niet.

  3. Probeer het eens ? Thaise zorgverzekeringen bestaan maar er zit vaak een maximale instapleeftijd aan.

  • Davis zegt op

   Bedankt voor deze reactie, Erik.

   Vooral de amputatie van de Thaise diabeet. Dit doet een belletje rinkelen.
   Ben met name diabeet na een pancreasaandoening. Heb daardoor al wat ziekenhuizen gezien in Thailand.
   En veel Thai’s gezien met onbehandelde diabetes. Die geen toegang hadden tot adequate insulinetherapie.
   Die zie je na 5 jaar terug omdat ze bv een been moeten geamputeerd worden. Als ze dan nog leven.

   Elk Europees of Amerikaans arts kan je zeggen bij pas vastgestelde HIV-infectie, dat dit beter behandelbaar is dan diabetes. Indien onbehandeld, zoals zovelen in Thailand, … kan je zelf invullen.

   Het is pover gesteld met de gezondheidszorg (diabeteszorg) in Thailand, om van de rest te zwijgen. Daarom o.a. wordt Thailand als derde wereldland gecatalogeerd. Weinig toeristen beseffen dit, maar het is zo.

   Gelijk een antwoord op vragen 1,2, en 3 van poster Erik: telkens NEEN.
   Tenzij je er zelf voor zorgt, of een hoogwaardigheidsbekleder bent?

   Kan hierover misschien nog een essay schrijven: diabeteszorg in Thailand. Maar in het Engels is er online niets te vinden (tenzij toeristen die vragen waar ze insuline kunnen kopen). En wijlen mijn Thaise vriend, redelijk intellectueel begaafd, kon op sites van belanghebbende instanties quasi niets terugvinden. Tenzij proefschriften om te promoveren, of deelnames aan congressen van Thaise ‘genodigden’. Maar niets substantieels van de overheid uit, of naar bevolking toe!

   Als er iemand toch info heeft, adres bekend bij de redactie.

 4. Harry zegt op

  De meeste Thais hebben het geld niet voor zo’n vrijwillige verzekering / pensioenopbouw. Net als in heel erg veel landen, en ook NL een 70 jaar geleden, zijn het de kinderen of andere familieleden, die dan op hun beurt de ouderen verzorgen.
  Hier betalen we heel veel premie en belasting, waar veel ambtenaren en administratief personeel van betaald worden, laat staan de bonussen van de top, daar gaat het rechtstreeks.
  Daarom dus niet zeuren, als je Thaise lief een bijdrage vraagt voor het levensonderhoud van de ouders of familie ( enz zelfs bekenden )

 5. Nico zegt op

  Beste andere Nico,

  Iedere maand breng ik de ouders van mijn vrouw (man + vrouw) naar het district kantoor in Lak Si (Bangkok) waar ze hun AOW ophalen, volgens mij krijgen ook ieder 500 Bhat. Ze moeten zich persoonlijk melden bij het loket.

  Voor de ziekten verzekering bestaat zoiets als een 30 Bhat regeling, maar daar weet ik niet het fijne van. Want een tante (zus van oma) moet behandeld worden “tegen weet ik veel” en dat kost iedere maand 6.000 Bhat. En zoals hierboven al omschreven betalen de kinderen dat dus. Als farang betaal ik de helft en de andere 4 kinderen, de andere helft. Maar dat is natuurlijk wat je zelf afspreekt.

  Groetjes die andere Nico

 6. Andre zegt op

  @ Eric, even betreft de kosten van een nieuwe heup in het staats ziekenhuis van Phetchabun, ik ben buitenlandse 91 jaar, heeft dit 1000 Euro gekost en alles bij onderzoek in Nederland was perfect geplaatst, dit bedrag heb ik voor geschoten en na 2 weken Nederland stond het terug op mijn rekening.
  Het is wel zo voor mensen die niets hebben is alles teveel en is er inderdaad niets geregeld betreft ziekenkosten.
  Mijn schoonmoeder van 80 krijgt 700 baht per maand, dus zoals je schrijft, de famillie dan maar sponseren.

 7. Haki zegt op

  Beste Nico en andere bloggers!

  Volgens mijn Thaise wederhelft krijgen haar ouders, arme boeren uit Surin, ieder THB 600,–/mnd “Thaise aow” (recent verhoogt van 500 naar 600). Zij zijn in de zestig. Ben je in de 70, dan wordt het THB 700; ben je in de 80, wordt het THB 800,— etc.

  Zij hebben een gratis basis staatsverzekering voor ziektekosten; wat “basis” gedekt wordt, wordt bepaald door de medische staf. Bij extra ingrepen, moet dan bijbetaald worden.

 8. John zegt op

  Iedere Thai krijgt met het behalen van de 60jarige leeftijd,een ondersteuning van de overheid ,van 500 THB,en deze wordt naar leeftijd verhoogd tot een maximum van 800THB. Dit is een kleine basis verzorging ,en kan alleen hoger zijn ,afhankelijk van hun beroep,of private verzekeringen. Daar de meeste Thai een private verzekering niet betalen kunnen,en ook niet in aanmerking komen voor een sociale verzekering,afgesloten van een eventuele werkgever,zijn de meeste Thai afhankelijk van deze kleine basis ondersteuning van de overheid,en de zorg van eventuele kinderen,of verdere familieleden.
  Verder heeft iedere Thai recht op gezondheidszorg,dit is niets meer als een soort basis verzorging,die onder een z.g.n.30THB regeling valt,en alleen in het staatsziekenhuis van hun woonplaats te krijgen is.
  Mijn ervaring is dat de meeste Thai bij werkelijke complicatie’s meer vertrouwen hebben in een private clinic,waar de verzorging duidelijk beter is ,en de wachttijden niet zolang zijn. Omdat deze verzorging zelf privat te betalen is,en de meeste Thai ook geen extra ziekenverzekering hebben worden deze kosten meestal van de kinderen,of andere familieleden betaald. Een extra ziekenverzekering die deze privatclinic kosten betaald ,is voor de meesten niet te betalen,en moet bovendien voor het 60e levensjaar reeds afgesloten zijn ,daar men na het behalen van deze leeftijd niet meer geaccepteerd wordt.

 9. Hemelsoet Roger zegt op

  Bij mijn weten is verzorging en raadpleging in ‘n staatsziekenhuis gratis voor Thai. sinds kort is ook voor ons falangs, daar ook verzorging en raadpleging omzeggens gratis, enkel 5.000 ฿/jaar te betalen.

  • NicoB zegt op

   Moderator: Alleen reacties op de lezersvraag svp.

 10. erik zegt op

  Haki, goed dat je ons even bijpraat.

  De bedragen voor de Thaise ‘AOW’ zijn minimaal. Van 600 baht per maand, dat is 20 baht per dag, kun je een hap rijst eten en de groente moet dan uit de tuin komen of van de struik en het vlees is een doodgereden kip van straat of gedroogde vis uit het rijstveld. Van dit geld kan niemand zelfstandig wonen.

  In Thailand is het de gewoonte dat het jongste kind in huis de ‘ouwelui’ verzorgt. Die ouwelui zorgen voor de kinderen van de jongste en partner die immers werken dus opa en oma vangen de kinderen op na school. Ik zie dat dagelijks om me heen. Er is bij die oude mensen geen ander vermogen dan het huis dat aan de jongste wordt geschonken.

  Andre, een total hip replacement voor 1.000 euro is een koopje ! In Khon Kaen kost alleen de prothese zelf al 1 ton baht. Het honorarium voor de ortho chirurg was 30 k baht. Ik weet dat elders in Thailand deze operatie voor minder wordt aangeboden. Voor mij was Khon Kaen, toch 180 km van huis, de optie het meest nabij maar ik houd jouw opmerking in gedachten voor als de tweede heup gaat opspelen.

  Wat in het basispakket valt is onderwerp van politiek geneuzel. Te dik betaalde mensen gaan uitmaken wat de armsten aan zorg krijgen terwijl ze zelf hun problemen in China en de USA duurbetaald laten verhelpen. De verschillen tussen arm en puissant rijk zijn hier te groot. En de rijken hebben het voor het zeggen, niet het kl@@tjesvolk. Dat moet blijven sappelen en pijn lijden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website