Lezersvraag: Notariële hypotheek bij volmacht, kan dat?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
28 februari 2016

Beste lezers,

Ik wil een notariële hypotheek bij volmacht laten maken zodat ik niet naar Nederland hoef.

Is er er iemand die dit eerder heeft gedaan? Want ik heb begrepen van mijn notaris in Nederland dat Thailand geen Latijns notariaat heeft en dan komt het Californische volmacht arrest om de hoek kijken.

Met vriendelijke groet,

Koen

9 reacties op “Lezersvraag: Notariële hypotheek bij volmacht, kan dat?”

 1. Frans Nico zegt op

  Dat kan met een notariële volmacht. Een door jou aan te wijzen persoon of Iemand van het notariskantoor is dan de gemachtigde. Maar je zal toch naar Nederland moeten omdat een akte van notariële volmacht wel in persoon moet geschieden. De notaris moet feitelijk kunnen vaststellen dat jij bent wie je zegt dat je bent. Je kan dus geen volmacht geven voor het opmaken van een notariële volmacht. Het heeft alleen zin als je op een ander moment wel in Nederland bent voor de notariële volmacht maar niet op het moment van de feitelijke passering van de hypotheekakte.

  Een notaris bestaat in Thailand niet. Ook is er geen verdrag tussen Nederland en Thailand voor erkenning van elkaars officiële documenten. Toch moet het wel mogelijk zijn dat je in Thailand naar een gelijksoortig door Nederland erkend beëdigde persoon (mogelijk een advocaat) gaat voor het opmaken van een volmacht. Deze moet dan vertaald naar het Nederlands en gelegaliseerd worden. Vraag aan je Nederlandse notaris hoe je een en ander kan regelen. Persoonlijk denk ik dat, mede gezien de rompslomp en kosten, het de voorkeur heeft een ticket te boeken en persoonlijk aanwezig te zijn.

  • goort zegt op

   Er bestaan wel degelijk notarissen in Thailand. Er bestaan echter ook advocaten, met een zgn. notariele bevoegdheid. Die worden niet erkend in Europa/Nederland.

   • theoS zegt op

    +goort, er bestaan geen notarissen in Thailand. Deze advocaten met notariele bevoegdheid zijn door de Thaise regering bevoegd na hier een cursus voor gevolgd te hebben. Deze worden wel degelijk erkend in Nederland. Heb er zelf gebruik van gemaakt.

 2. goort zegt op

  Ik heb een volmacht gegeven om onroerend goed te verkopen in Europa.
  Van belang is dat je de notaris in Nederland vraagt om een verklaring op te stellen, die jij kan laten legaliseren hier in Thailand.
  Daarna moet je je wenden tot een notaris hier, die bekend is met de zgn. The Hague conventions, en die volmacht verklaring in zijn aanwezigheid ondertekenen en door hem laten legaliseren.
  Ik weet niet waar je woont, maar als je behoefte hebt aan een adres hier in Pattaya laat t weten.

  Gr,
  Goort

  • Frans Nico zegt op

   Beste Goort,

   Er zijn verschillende “Hague Conventions”. Een van de belangrijkste is die van oorlog. Ik neem aan dat je echter de “Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht” bedoelt, het erkennen van elkaars officiële documenten. Thailand heeft echter dit verdrag niet geratificeerd. Juist daarom moeten documenten altijd gelegaliseerd worden. Zodra Thailand het verdrag ratificeert is legalisatie niet meer nodig.

 3. Leo zegt op

  Beste Koen,

  Ik heb mijn huis in nederland in oktober 2015 verkocht, daarbij heb ik het notariskantoor gemachtigd om te tekenen, dit kostte mij € 90,=. Wel eerst een formulier bij de ambassade in Bangkok laten legaliseren en verder geen omkijken naar.

 4. erik zegt op

  Dat had je voor emigratie beter kunnen regelen met een algemene volmacht voor handelingen die je zelf aangeeft. Was je er voor jaren van af geweest en is de volmacht niet meer nodig dan laat je hem in de versnipperaar stoppen. Nu zou ik je willen adviseren: voorkom een hoop ellende en vlieg naar Nederland.

 5. frans zegt op

  Ik heb dit zelf gedaan, je laat de akte door je notaris naar jouw toesturen, per post of email ondertekend deze op de NL ambassade en laat die aldaar legaliseren. Daarna stuur je deze per (aangetekende)post terug naar de notaris. In de akte staat vermeld dat je vertegenwoordigd wordt door iemand van dat notaris kantoor. De Notaris kan je dit in 1 minuut uitleggen. De NL ambassade heeft notariële bevoegdheden en is een stukje Nederland in het buitenland.

  Succes

 6. john zegt op

  Notary public is een aparte opleiding die advocaten kunnen volgen. Na een examen worden ze ingeschreven in het officiele register van notary public.Dan kunnen ze een aantal dingen doen die in nederland ook door notarissen worden gedaan. Betreft meestal officieel bepaalde zaken bevestigen .Bv als je een verklaring van leven nodig hebt. Maar de volledige breedte van het notarisambt zoals in nederland hebben ze niet. Advies: Google maar even op” notary public” en je leert meer. Zoals gezegd voor sommige officiele verklaringen zijn ze de aangewezen persoon!

  http://www.siam-legal.com/legal_services/Thailand-Notary-Service.php


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website