Hallo Thailandgangers,

Ik heb misschien een gekke vraag. Ik heb gisteren in Chiang Mai een voetmassage laten doen.

Het voelde eerst wel een beetje pijnlijk. Daarna was het heerlijk ontspannen. Wel waren er bepaalde punten die de masseuse vond die pijnlijk waren. Die kregen extra aandacht. Ze gebruikte ook nog zo’n zwart stokje voor drukpunten.

Na de massage in het hotel teruggekomen voelde ik mij nogal duizelig. Ben toen maar op bed gaan liggen. De volgende dag was het verdwenen.

Weet iemand van jullie wat dat geweest kan zijn? Want als ik dat weer krijg, dan hoeft zo’n voetmassage van mijn niet meer.

Groetjes van Els.

14 reacties op “Lezersvraag: Hoe komt het dat ik duizelig ben geworden van een Thaise voetmassage?”

 1. Rik zegt op

  Hallo Els,

  Dit is zeer zeker mogelijk hoor. Door bijvoorbeeld de afvoering van je afvalstoffen die in je lichaam zitten en door het soepel maken van de diverse spieren (stimulering van de doorbloeding) kun je duizelig zijn direct na de massage.

  Het beste is dan ook om na een massage heerlijk rustig te blijven zitten en niet meteen weer aan de wandel gaan….

 2. Tino Kuis zegt op

  Els, ik denk dat het heel onwaarschijnlijk is dat je duizeligheid door de voetmassage is veroorzaakt. Twee gebeurtenissen die tegelijkertijd of vlak na elkaar plaatsvinden hoeven nog geen oorzakelijk verband te hebben. Denk aan de komst van een baby terwijl er net een ooievaar overvloog, of een fikse regenbui na een gebed daarom. Als je toch naar een oorzaak voor deze duizeligheid wilt zoeken denk dan eerder aan vermoeidheid, stress,honger, de hitte, te weinig vochtgebruik of teveel van het goudgekleurde vocht.
  Korte perioden van duizeligheid komen vaak voor, bij iedereen, en vaker als je ouder wordt. Als je het iedere dag ervaart wordt het tijd een dokter te raadplegen maar zelfs dan wordt vaak geen oorzaak gevonden. Als je verder geen gezondheidsklachten hebt of medicijnen gebruikt zou ik het gewoon vergeten. Laat je maar lekker nog eens masseren.

 3. Johan zegt op

  Nog een ervaring.Heb eens een voetmassage gehad in Chiangrai de tranen biggelde over mijn wangen.Niet van pijn maar emoties die vrij kwamen.Ik was geheel in trans.Het was ook wel leuk moest eerst met mijn voeten in een veel te kleine bak wassen. Dit werd natuurlijk gedaan door een mooie dame.En daar na gemasseerd door een oud vrouwtje.
  Helaas nooit meer die ervaring gehad vond het zeer aangenaam.

 4. rob zegt op

  Voor mij hoeft zo’n voetmassage niet echt meer: dat stukje hout wat ze gebruiken kon ik niet echt waarderen…Twee dagen last gehad van pijnlijke voetzolen tijdens het lopen…

 5. angelique zegt op

  Zelf laat ik regelmatig voetmassages doen, vind het iedere keer een heerlijke belevenis. Ben zelf nooit duizelig geweest na zo’n massage en denk dat het idd door andere oorzaken komt: te weinig water, vermoeidheid, de hitte. EN even aan Rob: je kunt gewoon zeggen tegen de masseuse dat je niet wilt dat ze die stokjes gebruiken. Is nooit een probleem, gaan ze gewoon verder met de handen 🙂

 6. de laender gery zegt op

  Het probleem is dat er ongeveer 15% werkelijk massage kan geven de rest is een beetje prutsen,maar het is niet gemakkelijk er achter te komen waar de goeie zijn ,,dat vraagt een beetje zoek werk.
  In ieder geval veel succes maar probeer de goede te vinden

 7. Mijna zegt op

  Hallo Els, ik weet t niet zeker, maar ze gebruiken in Thailand soms drukpunt massage ( stokje) ze drukken soms n ader dicht tot ze hem voelen kloppen en laten t dan weer los( dit voor n goede bloeddoorstroming)
  Misschien was t bij jou nog niet hersteld , vandaar de duizeligheid….

 8. Marcel zegt op

  Ook ik ben regelmatig duizelig (tot soms bijna braken) na een bezoek aan een massagesalon of chiro-practor. Oorzaak: het bloed gaat weer beter stromen (zuurstof toevoer) en de afvalstaffen worden afgevoerd. Ook beknelde zenuwen spelen hierin een rol. Niets om je zorgen over te maken, de behandeling is dan blijkbaar hoog nodig geweest. Groet, Marcel

 9. Bertje zegt op

  Wellicht diabeet?

  Zou zo maar hier mee te maken kunnen hebben.

  Verschillende massage-salons waarschuwen de klant (d.m.v. boordje aan de deur), indien diabeet….., dit kenbaar te maken.

  Ik ben geen arts, maar ben wel patient. Dus….??

 10. Lije Vanonschot zegt op

  Een massage kan kennelijk wel degelijk een medische ingreep betekenen. Verricht door iemand die geen arts is. Je niet laten masseren dus.

 11. Theetje uit Huissen zegt op

  Mijn schoonzuster doet aan voetreflexmassage, van haar hoor ik wel eens dat het zeer gevaarlijk kan zijn als ze zo maar wat doen.
  waarmee ik niet wil zeggen dat dat altijd gebeurt in thailand.

 12. Bert Van Eylen zegt op

  Gevaarlijk zou ik een voetmassage niet durven noemen. Hierbij worden de zenuwknooppunten die samen komen in de voetzolen aangedrukt. Het kan helpen bij allerlei aandoeningen en duizeligheid nadien is een reactie van je lichaam daarop.
  Bovendien doen artsen geen voetmassage.
  Groetjes,
  Bert.

 13. roja zegt op

  Of artsen in Thailand geen voetmassage doen weet ik niet ; wat ik wel weet dat er artsen zijn in Nederland die dat wel doen . Voetmassage is een vorm van accupressuur en het kan inderdaad gevaarlijk zijn ; een hartstilstand behoort tot de mogelijkheden . Men moet exact de plaatsen weten die “verbinden” met bv organen zoals hart , nier , lever . etc . Ook voor de wervelkolom is er zo’n gebied die vandaar uit behandeld kan worden . Ik adviseer u zeer goed op te passen met met dergelijke praktijken . Laatst had ik een jonge vrouw als patiënt die een gebroken heup had opgelopen door een “kniemassage” en nu een nieuwe heup heeft . Verder zie ik vaak dat men de armen en benen verkeerd om masseren ( je moet richting het hart masseren dit om trombose te voorkomen { je kleppen in je adres kunnen maar één kant op ; als je die beschadigt door verkeerdemassage kan er een stolling in het bloed plaats vinden doordat het stollingsmechanisme in werking treed gelijk bij een wond }) . Dus pas op .

 14. Beda zegt op

  De massage kan tot verlaging van bloeddruk leiden wat alweer duizeligheid kan geven en is in principe niet gevaarlijk. Het beste is bij welke soort van Thai Massage ook je eerst overtuigen dat de masseur of masseuse een diploma hebben – liefst van Chetawan Trad. School ( in Bangkok is het Wat Po). Bij de opleiding wordt goed aan veiligheid gedacht op alle mogelijke contra-indicaties gewezen.Ook in Thailand zijn vele beunhazen vooral aan de stranden maar ook binnenlands en dan kan dat misschien gevaarlijk zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website