In Thailand tref je veel soloreizigers aan, zoals backpackers en alleenstaanden, die er voor kiezen om alleen te reizen.

Dat is op zich niet vreemd. Er zijn immers meer alleenstaanden of singles dan ooit tevoren. Maar dat is niet de enige reden waarom mensen alleen op reis gaan. Reizigers en toeristen willen ook de luxe en de vrijheid om op een  individuele manier te reizen en hun eigen dagindeling te bepalen.

Het kan plezierig zijn om uw eigen keuzes te maken zonder afhankelijk van anderen te zijn of rekening te moeten houden met de wensen van uw reispartner. Mocht u denken dat alleen jongelui individueel reizen, dan is dat een misverstand. Mannen en vrouwen uit alle leeftijdscategorieën gaan alleen op reis, van 20 jaar tot 70 jaar.

The Solo Traveller’s Handbook

Janice Waugh, schrijfster van het populaire The Solo Traveller’s Handbook geeft haar top 10 tips voor wie alleen op reis gaat. Bent u van plan 0m alleen naar Thailand te reizen, lees dan haar tips voor individueel en onafhankelijk reizen. De tips van Janice Waugh:

1. Een accommodatie vinden
Overweeg een guest house, een hostel, Bed & Breakfast of een klein pension omdat dit type accommodaties meestal meer kans biedt om de lokale bevolking te ontmoeten.

2. Gun uzelf een dag om te acclimatiseren
Vlieg niet gelijk van hot naar her maar doe alles op uw gemak en zoek rustig uit wat u wilt en kunt doen op uw reisbestemming.

3. Geniet van een diner als soloreiziger
Kies een restaurant met bar en ga daar lekker eten. Dit is tenminste altijd mijn keuze omdat ik daar meestal altijd wel iemand ontmoet (als u gezelschap zoekt). Ga naar restaurants met gemeenschappelijke tafels of naar koffiebars waar veel freelancers werken. Dit zijn sociale ontmoetingsplekken waar u de lokale bevolking ontmoet. Daarnaast is er vaak gratis Wi-Fi zodat u ook nog een leuk bericht naar vanaf uw vakantieplek kunt sturen naar het thuisfront.

 • Ga regelmatig eten in hetzelfde restaurant zodat u een goed contact opbouwt met de medewerkers daar.
 • Pak een boek. Het houdt u bezig maar laat ook anderen zien dat u alleen op reis bent.
 • Vraag mensen die ook alleen zijn of u zich bij hen mag aansluiten. In het ergste geval…. zeggen ze nee.
 • Gebruik uw belangrijkste maaltijd rond het middaguur wanneer de romantici onder ons niet aanwezig zijn en de prijzen een vriendelijker niveau hebben.

4. Wanneer u ‘s avonds op stap gaat
Laat dan een bericht achter in uw kamer en zeg waar u naar toe gaat en wanneer u ongeveer terug bent. Als u met iemand hebt afgesproken, laat dan weten met wie…

5. Blijf goed uitgerust en drink niet teveel
Het is belangrijk dat u uw zaakjes goed op orde hebt als u alleen reist en dat ook zo houdt.

6. Denk vooruit als het om geld gaat
Gebruik pinautomaten om geld op te nemen en houd het bij kleine bedragen. Overweeg een prepaid creditcard. Zorg voor geld voor noodgevallen, bewaar dit op een andere plek dan uw dagelijkse geld.

7. Laat van u horen
Overweeg om een simkaartvrije mobiele telefoon te kopen en koop een SIM-kaart in het land waar u naar toe reist. Dit bespaart geld. Zet Skype/Line/Whatsapp op uw telefoon zodat u gratis met uw vrienden en familie kunt videobellen wanneer u toegang heeft tot internet.

8. Belangrijke spullen
Voor mij zijn het mijn paspoort, portemonnee, camera en telefoon. Dat zijn de spullen die ik regelmatig even check en op een plek bij elkaar houd.

9. Zorg dat uw documenten veilig zijn
Geef iemand thuis kopieën van uw documenten of e-mail scans naar uzelf. Bewaar een fotokopie van uw documenten in uw bagage, gescheiden van de originele documenten. Draag belangrijke documenten op een veilige plek met u mee zoals een money-belt.

10. Tot slot enkele veiligheidstips...
Zorg dat u vroeg aankomt op uw nieuwe bestemming, ruim voordat het donker wordt. Verblijf altijd in het openbaar. Knoop een praatje aan en zoek gezelschap op van mensen die u niet kent, maar wel vertrouwt als u zich niet veilig voelt. Wees niet bang om stampij te maken als iemand u lastig valt.

Happy solo travelling!

– Herplaatst bericht –

13 reacties op “10 tips voor alleen naar Thailand reizen”

 1. Caliente zegt op

  Supergoede tips dit. Ik heb jarenlang alleen gereist en at vaker alleen thuis dan op reis. Zoek zeker gezellige guesthouses op, daar maak je het makkelijkste contact met vaak gelijkgestemde mensen.

  Azie is supergoed om alleen te reizen. Leuke mensen en niet gevaarlijker dan Amsterdam. Ben je single, laat de georganiseerde reizen ver achter je. Ticket boeken naar Bangkok, rugzak om, naar Schiphol en genieten maar.

 2. Cornelis zegt op

  Ik ben zo’n alleenreiziger en ik vind het heerlijk om zelfstandig, zonder compromissen te moeten sluiten met een reispartner, op pad te gaan – en te zijn. Wat ik wel eens merk is dat er soms wat medelijdend wordt gedacht, in de zin van ‘zielig, zo’n vent alleen’………….. Gelukkig weet ik zelf beter!
  Alleen die ene tip om aan mensen die ook alleen reizen te vragen of je je aan mag sluiten, begrijp ik niet. Als bewust soloreiziger heb ik daar absoluut geen behoefte aan – of vindt de auteur dat alleengaan eigenlijk toch een beetje zielig? Begrijp me goed, ik ben in het geheel niet contactschuw maar ik zoek liever contact met de bevolking dan met andere reizigers..

  • Paul zegt op

   100 % mee eens Cornelis. Solo zolang je het wilt en met anderen als je het verkiest. En met de lokale bevolking levert ‘t vaak wat nieuws op zoals interessante ‘cultuurschokjes’ soms.

 3. L zegt op

  Ook ik vind het heerlijk om alleen te reizen. De tips zijn leuk maar altijd vanuit een eigen ervaring en/of beleving. Ik ben een vrouw die graag luxe reist en niet in guesthouses verblijft.
  Wat ik juist heerlijk vind in Thailand dat je budgetvriendelijk heerlijk luxe kunt reizen en de dingen kunt doen die je leuk vind. Ik vind het een veilig land en zolang je je gezonde verstand blijft gebruiken en na blijft denken. Ook ik ben niet iemand die zich aansluit bij andere reizigers. Ik doe wel af toe een tourtje of fietstocht georganiseerd en zo heb je ook contact en daarna doe je weer lekker je eigen ding. Ik heb wel altijd mijn telefoon bij mij met een Thaise Simkaart en daar heb ik ook het nummer in van de Politie dat als er wat is ik iets kan doen. Verder ben ik wel oplettend en wanneer ik iets niet vertrouw ga ik er weg. Maar dat is zoals ik al eerder zei je gezonde vertand gebruiken dit doe je thuis toch ook! Ik ben twee keer fysiek lastig gevallen in Thailand en dat was door blanken op een markt en niet door de Thaise bevolking zelf. Wat mij de laatste jaren opvalt is dat er in de wijk bij het Bayok veel donkere medemensen zijn die naar je roepen of achter je aan blijven lopen. Dit is wel vervelend en kan een gevoel van onveiligheid oproepen en misschien is dit omdat ik een vrouw ben maar ik heb wel al een paar keer duidelijk moeten maken dat ik hier niet van gediend was en als ze niet ophielden ik de politie zou waarschuwen. Dit heeft tot nu toe geholpen maar vind dit wel vervelend, Toch weerhoud mij dit niet om er naar toe te gaan en ga ik nog steeds graag alleen naar Thailand!

 4. Fransamsterdam zegt op

  Met tip 5, 6, 8 en 9 ben ik het helemaal eens, maar die gelden ook voor andere reizigers, lijkt mij.

  Verder is het, zoals Cornelis ook al was opgevallen, een beetje geschreven vanuit de gedachte dat alleen reizen toch uit nood geboren moet zijn. En dat is natuurlijk onzin.

  Als je alleen op reis bent word je veel vaker door medetoeristen/lokale bevolking aangesproken dan wanneer je al samen met iemand zit of loopt te keuvelen.
  En als je zelf de behoefte hebt iemand aan te spreken hoef je daar ook nooit een gesprek voor te onderbreken.
  En je maakt lekker zelf uit wanneer je waarin zin hebt.

  Probeer wel als je mensen aanspreekt goed in te schatten of ze van een praatje gediend zijn of niet. Daar kom je snel genoeg achter, en als ik twijfel en het gesprek valt stil, dan laat ik het eventuele verdere initiatief graag aan de ander over.
  Als ik aangesproken wordt door iemand terwijl ik daar op dat moment geen zin in heb, dan laat ik dat gewoon weten, het is tenslotte mijn vakantie.
  Bij sommige mensen lukt dat niet, die zijn te aandoenlijk,maar als je die nou voor een biertje en een kwartiertje helemaal kunt zien opleven dan zie ik dat maar als mijn goede daad voor die dag.

  Neem gerust een goed hotel, wat moet ik met een bed & breakfast waar de hele buurt in en uit loopt?

  ‘s Middags mijn belangrijkste maaltijd in een restaurant nemen, juist omdat het dan nog niet gezellig is? Nou nee, dank u, dan krijg ik meteen het gevoel alsof ik in een ziekenhuis lig.

  Een boek pakken om te laten zien dat je alleen bent? Als ik zo desparaat ben zet ik wel een hoed op mijn hoofd met de tekst “So lonely…”.

  Nee, Janice Waugh is, nadat ze zelf weduwe was geworden, dit boekje gaan schrijven, maar ze had beter wat meer contacten kunnen leggen op haar eenzame reizen.

  Overigens wekken zowel de titel van het artikel als het onderschrift bij de foto ten onrechte de indruk dat het boekje speciaal op Thailand gericht zou zijn, Dat is bij mijn weten niet het geval en maakt het geheel nog minder bruikbaar.

  • Jan zegt op

   Sorry, maar wat een moederlijke gedachte. Nou voor mij niet. Mensen die veel alleen reizen of hebben gereisd, weten dit wel. En dat dat boek bij je hebben, dat je dan bezig bent. Zeer ongezellig als je in een restaurant zit. Ben je dan eenzaam ? Nuchter denken. Heel goed op je spullen letten, maar ja je hebt er altijd sufferds bij lopen.Fijne vakantie.

 5. Henk zegt op

  In punt 3 zie ik 2x eigenlijk de zelfde tegenstelling.

  ‘Kies een restaurant met bar en ga daar lekker eten. Dit is tenminste altijd mijn keuze omdat ik daar meestal altijd wel iemand ontmoet (als u gezelschap zoekt). Ga naar restaurants met gemeenschappelijke tafels of naar koffiebars waar veel freelancers werken. Dit zijn sociale ontmoetingsplekken waar u de lokale bevolking ontmoet. Daarnaast is er vaak gratis Wi-Fi’
  Verbaas me altijd over groepjes, waarbij de meeste meer interesse in hun telefoon hebben, dan de mensen in hun gezelschap. Mensen alleen verdiept in hun telefoon zal ik ook niet gauw aanspreken.

  ‘Ga regelmatig eten in hetzelfde restaurant zodat u een goed contact opbouwt met de medewerkers daar.
  Pak een boek.
  Precies hetzelfde als hierboven. Mensen verdiept in aan boek zal ik niet gauw storen.

  Punt 4 pas ik wel toe. Maar laat alleen een bericht in het hotel achter wanneer ik denk een nacht weg te blijven. Verder vermeld ik via sociale media vaak waar ik ben en waar ik naar toe ga.

 6. Theo zegt op

  Tip 9 lijkt veilig maar is het niet. Scans van je belangrijke documenten mailen naar jezelf lijkt mooi, maar hoe vaak komt het niet voor dat een hotmail of gmail account wordt gekraakt. Met name via slecht beveiligde internetcafe’s. En dan gaat iemand aan de haal met jouw identiteit.

  Het is beter om die digitale kopieen bij een familielid of vriend in NL achter te laten. Indien nodig kan die persoon de scan sturen.

 7. Anna van de hoef zegt op

  Ik reis ook alleen, maar blijf op de zelfde plaats. Pattaya in een guesthouse,al 17 jaar, er zijn 8 kamers, beneden een klein terrasje mer 10 stoelen en 5 tafeltjes voor de mensen van de kamers. Wat gebeurd! Zit om 8 uur beneden had wat gegeten,terras was leeg,komen twee Thaise vrouwen( voor mei meisjes) vragen zijn die stoelen vrij, ik zeg ja ze gaan zitten en we komen aan de praat, thais zijn nieuwschierig, ik ook. Ze laten foto’s zien van kind en moeder, ze maken een foto van mij, leuk!! Bestel een biertje zij ook. Wat gebeurd ze willen ijs in hun bier ik niet , leg mijn hand op mijn glas, haal mijn hand weg en ze doen het toch. Een half uur later voel me niet lekker en ga naar boven, doe de deur open en zij staan gelijk in mijn kamer. Ik zeg wat doen jullie hier, we kijken of alles goed is met je, zeg ja en daarna weet ik niets meer. Heb 3 dagen in een coma gelegen. Ze hbben mijn armbanden van mijn arm gehaald. Mijn ketting van mijn nek en zijn 3uur op mijn kamer geweest . Waarschijnlijk om de kluis open te breken, de sleutel lag op de toilet tafel. Beneden dachten ze dat ik een feestje gaf, ze zijn om half 12 naar beneden gegaan hebben ook nog 600 € gestolen die ik s’ avonds wou wisselen, maar niet aan toe ben gekomen. Zaten niet in mijn tas maar in een toilet tas.de volgende dag hebben mensen van beneden gebeld, heb gezegt ben ziek ik slaap. Weet nergen iets van, was op een zatedag, ben dinsdag avond naar beneden heb wat gegeten, daarna weer slapen gelukkig heeft die jongen die hier werkt het gezien. Is mee naar de politci gegaan en getuigd. Ben 2 dagen bezig geweest . Eerst naar het ene bureau, toen moest ik naar een ander bureau en toen weer terug naar het eerste bureau.weet niet of de verz.uitkeerd denk het niet kan me ook niet schelen, ben ik te oud voor geworden 71 jaar. Ben er nog beroerd van veel slapen. Drugs wat dat met je doet!!! En dat op z’on klein terrasje!!! Sorry misschie wat langdradig, maar ik moest het gewoon even kwijt. Wil dit nooit meer meemaken, vertrouw niemand meer. Gr. Annayy

  • Daniel zegt op

   Ook mensen die vertrouwen uitstralen zijn soms niet te vertrouwen. Het staat niet op iemands gezicht te lezen “ik ben niet te vertrouwen”.Iemand die het slecht met je voorheeft, heeft er alle belang bij vertrouwen te wekken om nadien zijn plannen uit te voeren. Het is heel moeilijk de goeden te onderscheiden van de slechten. Ik heb geleerd mensen die te veel vragen stellen te wantrouwen.

 8. Jan Geluk zegt op

  Jammer dat u dit is overkomen,maar aanpappen met Thaise mensen die u niet kent is u noodlottig geworden. En als u geen ijs in uw drankje gewild had dan als ze het toch deden dat drankje niet opdrinken.
  En als u dan nuchter zonder dat verdovende drankje uw kamer deur had geopend had u hen de toegang moeten weigeren. Ook het feit dat u daar zat met uw gouden armbanden en ketting om heeft misschien ertoe bijgedragen dat ze u uit verkozen als slachtoffer. En 600 Euro contant geld ja misschien was dat kluisje de oplossing geweest , maar ja ook die sleutel zei u lag binnen handbereik. Het is algemeen bekend dat een Thai man of vrouw die een Farlang ongevraagd aanspreekt meestal iets naars van plan is te doen, want dit ligt niet in hun aard. .Wat u in Thailand is overkomen kan u in elk vreemd land en ook in Nederland overkomen, zie in opsporingverzocht de vele babbeltrucs die ze toepassen.
  Misschien denkt u nu kan ik dan niemand meer vertrouwen? Ja dat is zo. En dit is nu gebeurd omdat u daar als vrouw van 71 jaar een biertje in uw eentje zat te drinken. Als u in gezelschap had gezeten was dit niet gebeurt toch.
  Ik die heel de wereld heb gezien weet wat er allemaal kan gebeuren als je alleen bent in een vreemd land.
  Desondanks vind ik het intriest dat het u is overkomen hoor dit gun je niemand.
  sterkte er mee en volgende keer betere voorzorgsmaatregelen nemen.
  Jan

 9. Fransamsterdam zegt op

  Tip 3 vermeldt onder meer: ‘Ga naar koffiebars waar veel freelancers werken.’
  Dit zal een goede tip zijn voor alle landen in de wereld, maar niet voor Thailand.
  In Thailand kun je beter naar een beer bar gaan waar dames in vaste dienst werken.

 10. Captje zegt op

  Ben voor de 8 ste keer alleen naar Thailand gereisd, zou echt niks anders meer willen en moest ik de middelen hebben ik kom hier wonen!! Supervolk!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website