Beste lezers,

Ik ben 74 jaar en woon al 13 jaar in Thailand in het Noorden. Het nieuwe jaar ga ik een belangrijke beslissing nemen of ik hier nog wel wil blijven. Ik ben steeds meer gaan twijfelen, ik voel mij niet meer zo welkom hier. Het gedoe met een visum, ziektekosten, de dure baht en ga zo maar door. Ook stik je hier in het Noorden de eerste drie maanden van jaar zowat door de slechte lucht.

Dit jaar ga ik een beslissing nemen blijven of terug naar Nederland. Gelukkig is voor mij die stap te doen omdat ik nog een huisje heb in NL die nu nog verhuurd is.

Zijn er meer Nederlanders of Belgen die er over denken om terug te gaan?

Groet,

Arnold

65 reacties op “Lezersvraag: Zijn er meer Nederlanders/Belgen die er over denken om Thailand te verlaten”

 1. De Inquisiteur zegt op

  Denk daar absoluut niet aan.
  Ik wil niet terug naar de koude, de dagenlange regens met sombere grijze wolkenlucht.
  Naar de opstekende vingertjes, de talloze geboden en verboden.
  En als ik dan toch hulpbehoevend word, steken ze me in een ouderlingen tehuis. Bah.
  Ik blijf lekker in Thailand.

  • Harry Romijn zegt op

   En als je in Thailand hulpbehoevend wordt ? ? Vraag die oude man, die enkele dagen op het politiebureau in Chonburi heeft vertoefd !

   • Johnny BG zegt op

    Het is denk ik voor niemand leuk om een blijvende onzekerheid te hebben en het kan van de een op de andere dag veranderen. De keuze om voor de onzekerheid te gaan geeft een bepaalde groep een vorm van vrijheid. Per persoon zal het verschillen om een terugkeerkeuze te maken.

    Voor mensen die o.a.getrouwd zijn met een Thai zijn er wat extra mogelijkheden om wat eenvoudiger te verblijven. Uiteindelijk kan je altijd nog de Thaise nationaliteit aanvragen en is de verzekering ook geregeld. Die tripjes naar NL zijn dan inmiddels ook wel verleden tijd dus dat kan het probleem niet zijn.

   • Rob V. zegt op

    In Nederland stoppen ze maar weinig mensen weg in een verzorgingstehuis, zo’n 4%. Pas als je echt zwaar hulpbehoevend wordt kun je er terecht. Anders ben je aangewezen op zorg door familie en vrienden plus huishoudelijke hulp, buurthulp etc. In Thailand zijn er minder verzorgingstehuizen, rond de 800 voor heel het land. Het gebrek aan professionele ouderenzorg is dus evident aanwezig en groeiend. Dus ook in Thailand zul je net als in de Benelux primair op je eigen omgeving terug moeten vallen en zal het wat lastiger zijn professionele hulp te krijgen als de eigen omgeving je ook niet meer bij kan staan.

    Gelukkig gaat het de meeste bejaarden goed af en kunnen zij nog lang zelfstandig wonen. De betaalbaarheid van de zorgverzekering kan -zoals we uit diverse reacties hieronder lezen- kan wel een heikel punt worden. Als je niet de luxe hebt om onder een Thaise staatsregeling te vallen en met een klein inkomen kan dat best eens onbetaalbaar worden en je eigen spaarrekening is er dan zo door heen (of je moet minstens een miljoen euro op de bank hebben staan).

    Logisch dat dit de nodige kopzorgen geeft want het klimaat is in Thailand een stuk aangenamer. Daar voor kun je ook naar Spanje of Portugal (goed betaalbaar) maar dat is nog geen Thailand. Thailand is natuurlijk een prachtig land, mijn hart heeft het gestolen. Dus het gevoel van thuis zijn is volkomen logisch, en dan wil je daar niet weg ook als dat financieel niet het meest strategisch is.

    En die vingertjes? Kun je altijd prima negeren dunkt me. Laat het los, erger je er niet aan. Maar hier in Thailand kan men er ook wat van met hun drie vinger gebaar… 🙂

    Cijfers:
    https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/40/helft-85-plussers-voelt-zich-gezond-ook-in-tehuis
    https://www.scp.nl/Nieuws/Kerncijfers_leefsituatie_ouderen_in_verpleeghuizen_en_verzorgingshuizen
    https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1617738/thailand-lacking-trained-people-for-senior-care-services

 2. Chris van het dorpje zegt op

  Ben de zelfde mening zo als de Inquisiteur .
  Blijf ook lekker hier in Isaan / Thailand .

 3. mairoe zegt op

  Als je in Nederland (nog) een huisje hebt en er dus ook BRP-ingeschreven kunt zijn, heb je de vrijheid te gaan en staan naar eigen goeddunken. Zo doe ik dat ook sedert 2016, na menig jaar wonen en werken in Thailand. In Nederland is er een acceptatieplicht bij ziektekostenverzekeraars, neem er een werelddekking bij en voor minder dan 100 euro p.mnd. ben je prima verzekerd, en kun je zo je wilt jaarlijks naar Thailand. Het is niet voor niks dat vele gepensioneerde Thailand-adepten/oudgedienden naar Nederland terugkeren: om financiële en/of gezondheidsredenen, vanwege de in Nederland voorhanden zijnde voorzieningen, omdat in Thailand je genoodzaakt bent tot ledigheid. Vele bloggers/reageerders zijn teruggekeerd. Ik ga geen namen noemen, maar je komt hen bijna dagelijks tegen op vele fora. Ook op Thailandblog.
  Eenmaal terug in Nederland, kun je Europa weer in en (her)ontdek je de prachtige vakantiebestemmingen. Je hoeft ook weer niet elk jaar naar Thailand.
  En je maakt weer eens 4 seizoenen mee. Hoezo koud, grijs, en regens? Alsof in Thailand altijd de zon naar genoegen schijnt. Bloedheet en verstikkend benauwd is het vaak daar.
  Nederland biedt vele mogelijkheden: je kunt er een doel hebben, jouw euro heeft er waarde, je kunt er je mening laten horen, maatschappelijk en politiek actief zijn.
  Thailand is niet zaligmakend. Vele bloggers zijn jou voorgegaan. Ik ga geen namen noemen, maar

  • mairoe zegt op

   In de haast te snel op de button versturen gedrukt, maar mijn booschap moge duidelijk zijn. Ga me nu bezig houden met het klaarmaken van mijn oliebollenbeslag, want die traditie kun je ook weer in ere herstellen: met je eigen familie het oude jaar afsluiten en het nieuwe jaar inluiden.

  • Tino Kuis zegt op

   Grappig jouw blognaam mairoe. Dat betekent, realiseer ik me nu, ไม่รู้ mai roe: (dalende en hoge toon) ‘dat weet ik niet’ terwijl je toch steeds nuttige en verstandige reacties neerschrijft. Valse bescheidenheid.

   • Erik zegt op

    Je houdt je zelf voor het lapje Mairoe! De ziektepremie is meer dan die 100 per maand, sowieso al met een aanvullende module buitenland, je vergeet het eigen risico en je vergeet de premie die wordt afgehouden van jouw inkomen. Bij een bruto inkomen van 20.000 euro zit je snel op 3.500 euro pj en dat eerder 300 euro pm dan 100.

 4. martin zegt op

  Als het te gek wordt om hier te blijven met nieuwe strengere regels is het goodbye thailand and good morning vietnam.
  Ze pesten veel toeristen weg (geen nieuwe visum ) omdat ze te vaak naar Thailand komen.

 5. ruud zegt op

  Ik peins er niet over om terug te gaan.
  Zelfs niet als ik ziek zou worden en in Nederland een betere behandeling voor minder geld zou kunnen krijgen.

  U komt niet naar Thailand voor de Thaise overheid, die zul je er gewoon bij moeten nemen.
  Ook in Nederland is de overheid niet je beste vriend.

  Als u met de Thai in zijn algemeenheid gelukkig bent, zou u kunnen overwegen, om te verhuizen naar een schonere plek van Thailand.
  U hebt Nederland al 13 jaar verlaten, is daar nog iemand die uitkijkt naar uw “thuiskomst”?
  Wie zit er nog op een 74 jarige oude man te wachten?

  • KhunTak zegt op

   Jammer dat je zo reageert op een man van 74 jaar die misschien wel deze keuze ,moet, maken.
   Misschien nog wel een hele onderneming ook voor hem.
   Zowel fysiek als mentaal.
   Het getuigt van weinig respect.
   En dan nog even het volgende: Arnold vraagt of er nog meer Nederlanders of Belgen zijn die overwegen Thailand te verlaten.
   Hij vraagt ,niet,wie er wil blijven, toch?
   Ik wens je wijsheid en succes Arnold

   • ruud zegt op

    Misschien moet u mijn tekst nog eens opnieuw lezen.

    Ik geef te overwegen punten en een alternatief aan.

    Als je 74 jaar oud bent en al 13 jaar weg bent uit Nederland, is het de vraag of er nog veel van je sociale contacten over is.
    Als je gekozen hebt om in Thailand te gaan wonen, waren die sociale contacten blijkbaar op dat moment al niet onmisbaar, laat staan 13 jaar later.
    Er is naar mijn mening dan ook een groot risico, dat het een eenzaam leven wordt, met spijt van het vertrek uit Thailand.

    Als Arnold gedwongen zou zijn om terug te keren, zou hij niet hoeven twijfelen.

 6. HansNL zegt op

  Je bent voorwaar niet de enige die na tien of meer jaar Thailand twijfels gaan voelen..
  In mijn kennissenkring zijn inmiddels twee personen teruggekeerd naar het land van herkomst.
  Een is naar Indonesië verkast, een heeft voor de Filipijnen gekozen, en twee zijn zich aan het oriënteren.
  Vietnam, Laos en Cambodja staan op de lijst maar vallen af door de halvering van de AOW.
  Zal mij benieuwen wat de heren gaan doen.
  Denk toch wel dat dit een teken aan de wand is.
  Overigens ben ik wel voorbereid om te verkassen, zelfs op korte termijn.
  Net als mijn buurman trouwens.

  • William zegt op

   Ik ken er zelfs 3 (Nederlanders) Arnold die er over denken om terug te gaan .

   Zijn 10 tot 12 jaar jonger dan jij.

   Nederland is niet alles, maar Thailand (zeker) niet meer, vergeleken bij ‘vroeger’ !!

   Ik wens je veel suc6 en sterkte .

 7. Leen zegt op

  Als de Thaise overheid door gaat met het pesten van mensen met een longstay visum worden we misschien wel gedwongen terug te gaan naar Nederland.
  Belachelijke eisen aan inkomen, dat maandelijks moet worden overgemaakt vanuit Nederland.
  Verplichte ziekenkosten verzekering, die onbetaalbaar wordt voor veel mensen met een beperkt inkomen.
  De dure baht, die een comfortabel leven steeds moeilijker maakt.
  Ik houd het zelf wel vol vermoedelijk ondanks een ziektekosten verzekering waar ik inmiddels
  140.000 baht per jaar voor betaal.

  • Nicky zegt op

   Gewoon 1 keer 800.000 baht storten en je hebt nergens geen last meer van. Die financiele eis was er trouwens al lang hoor. Alleen er werd veel gesjoemeld en nu dat niet meer zo makkelijk is, gaat iedereen klagen. En met een O visum moet je nog steeds geen verzekering hebben, ofschoon ik dit onverantwoord vind. Maar dat is iedereen zijn eigen ding

   • Jacques zegt op

    Gewoon even storten van bijna 24.000 euro is niet een ieder gegeven. Dat is een hoop geld en voor sommigen een jaarinkomen met ons wereldpensioen. Velen kunnen zich niet meer verzekeren vanwege hun ziektebeeld en onvoldoende vermogen/inkomsten. Met als gevolg stress. Heel veel stress bij de personen die dit betreft. Iets meer inlevingsvermogen zou u niet misstaan.

    • ruud zegt op

     Als je wilt emigreren, moet je daartoe – rederlijkerwijs – wel in staat zijn, anders kun je beter blijven waar je bent.
     Niemand kan in de toekomst kijken, maar je zult voor je emigratie toch eerst moeten rekenen en je geld tellen.
     Prijzen stijgen met de tijd, en in een land dat van een derde wereld land onderweg is naar een hogere tree van inkomen harder dan in Nederland.

     Ook ik zal een economische wereldcrisis waarbij torenhoge inflatie optreedt financieel niet kunnen overleven, maar dat zal ik een vrachtwagen die over me heen rijdt waarschijnlijk ook niet.
     Je kunt niet alles van tevoren weten.

     Maar als iemand van 67 met niet meer dan AOW en een klein pensioentje denkt, dat hij daarmee in Thailand de 100 jaar wel kan halen, moet hij eerst nog eens goed nadenken.

     • Jacques zegt op

      Beste Ruud, als je alles van te voren weet ben je spekkoper. Velen van ons hebben gerekend alvorens de overtocht te maken. Er kunnen allerlei situaties ontstaan die er toe lijden dat je er financieel minder goed bij komt te zitten. Neem bijvoorbeeld de nieuwe AOW leeftijd die voor sommigen een uitkomst is maar voor anderen een financiële aderlating. Ik verlies bijna 10.000 euro aan inkomsten hierdoor en zal echt niet de enige zijn die dit deelgenoot is geworden. Had ik dit ook moeten voorzien. Compensatie van het pensioenfonds of de SVB daar kan je naar fluiten. Zij kunnen er niets aan doen, de regering, in dit geval met goeddunken van de andere partijen, beslist. Zo kan ik nog wel meer voorbeelden aankaarten die lang niet altijd te voorzien zijn, maar u weet deze ook wel te benoemen. Gelukkig overleef ik het wel, maar ik zie om mij heen veel gedoe en zelfs leed en dat is totaal onnodig, maar wel de realiteit. Geld verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dus praat niet over jezelf rijk rekenen. De onzin van het grote geld dat is wat er gaande is en daar is jan met de pet de dupe van.

 8. Evert zegt op

  Ik ben na een aantal jaren ‘proeven van’ Thailand juist bezig met de tegengestelde beweging.
  Weg uit het koude sombere NL met al haar regeltjes en politieke correctheid waardoor er steeds minder mag en steeds meer moet en dat bepaalt door een veelal activistische minderheid…..
  Ik zou nog maar eens goed nadenken.

  • David H. zegt op

   @Evert
   je “Ik zou nog maar eens goed nadenken.” ook maar even toepassen richting Thailand! Het droom Thailand is niet meer dankzij kameraad Prayut en co , de Thais zijn niet meer die goedgeluimden van voorheen , normaal als je onder de duim gehouden wordt zonder echte vrije verkiezingen maar enkel met resultaat van een heel groot deel militairen in parlement in camouflage burgerpakken .

   Kom eerst eens een tijdje toeristen , en trek je ogen open vooraleer grote stappen te doen

 9. fred zegt op

  Alles hangt een beetje af van de middelen die men heeft. Wij zijn begonnen met 8 maanden Thailand en 4 maanden België. Ondertussen is dat 7 maanden België geworden en nog 5 maanden Thailand.
  Tijdens de zomermaanden zijn we ons beter gaan vermaken in België er is ook zoveel meer te doen….op cultureel gebied….zoveel meer afwisseling.
  Mijn Thaise vrouw is ook meer en meer in die zin gaan denken.
  Nu hebben we de laatste 3 jaren Portugal ontdekt. En eerlijk gezegd bevalt ons dat uitstekend. Menselijke heerlijke temperaturen ….heel lekker eten…..en al bij al voor vele dingen zelfs goedkoper dan Thailand. Geen gedoe meer met visum….je bent overal keurig voor verzekerd en niet onbelangrijk je bent in een rechtstaat.Je rijbewijs is er geldig met andere woorden als Europeaan ben je er thuis. Je kan vandaar ook overal naartoe zonder gezeik….naar Spanje …naar Frankrijk…..Zelfs naar de Canarische eilanden gewoon met je ID kaartje.
  Zelf heb ik me nooit echt veilig gevoeld in Thailand. Zolang je hier in de schaduw blijft gaat het maar zo gauw je even wil opkomen voor je rechten zit je in nesten.Contact met overheid en al zeker politie moet men ten allen tijde mijden.
  Dat kan gek klinken maar ik denk niet dat ik de enige ben. Ik woon hier ook al vele jaren maar blijf me een vreemde eend in de bijt voelen. Je bent nooit de Jos of Kees maar je blijft altijd maar de Farang ….en ik erger me evenzeer dat ik hier na zovele jaren en de echtgenoot te zijn van een Thai nog steeds geen enkel recht heb. Als echtgenoot moet ik me nog iedere 3 maanden aanbieden net zoals de eerste dag ? Nog ieder jaar moet ik diezelfde rompslomp aan documenten binnen leveren waar dan iedere keer wat anders wordt geëist.
  De mentaliteit van de Thai vind ik ook niet meer zoals weleer. De vriendelijke mens is niet zelden een arrogant individu geworden.
  Het relaxte sfeertje van weleer van de tuk tuk mannetjes is vervangen door pocherige kerels zonder enige opleiding met mastodonten van 4×4 pick-ups die laag vliegen. De verkeersdrukte is in Thailand een echte ramp geworden . De infrastructuur is niet aangepast aan het verkeer en de chaotische ruimtelijke ordening en het gebrek aan respect voor natuur en milieu stoten ons meer en meer voor de borst.
  Ik weet wel het veranderd overal en meestal niet in de goede zin maar voor ons is Thailand over zijn hoogtepunt heen. Het geldgewin is levensdoel nummer 1 geworden..Er zijn tegenwoordig leukere plekken om je oude dag te slijten.

  • Hans Aling zegt op

   Ik ben het helemaal met Fred eens,
   ik heb een hele lieve vrouw en ben te oud om nog te veranderen, maar als ik de kans en het geld had, was ik allang vertrokken van hier, met die zieke traditionele gewoontes en die ambtenarij gedoe, 90 dagen en ieder jaar weer boekdelen copies maken voor je visa,we besteden ons hele inkomen hier in Thailand en nog doen ze zo moeilijk, commentaar heeft geen zin, geen enkele Thaise ambtenaar luistert naar een farang Natuurlijk zijn er velen die zeggen, je moet je aanpassen,maar niet iedereen kan dat en dan zeggen ze ,dat er veel minder regeltjes zijn hier,ik ga ze niet allemaal opnoemen, maar de Thai stoort zich daar niet aan.

 10. Boonma Somchan zegt op

  De stap om Th te verlaten heb ik na mijn vervulling Thai dienstplicht gedaan dankzij dubbele nationaliteit okay ik heb destijds voor de Phillippines gekozen en ja toch maar weer naar terug NL gekomen met mijn tweede echtgenote en dochtertje thuis is waar ik held kan verdienen een paspoort is voor mij niets meer dan
  een boekje

 11. printen zegt op

  Ik maakte die stap bijna twee jaar geleden. Ik heb er geen spijt van. Ik woonde 12 jaar met veel plezier in Thailand. In het Noorden. Eerst in Ngao en toen in Hang Dong, bij Chiang Mai.

  Maar toen ik 70 jaar werd, werd de ziektekostenverzekering, een Franse maatschappij, veel duurder. Geen kwaad woord over die verzekeringsmaatschappij. Die was goed en betrouwbaar. Ook Immigration maakte het steeds moeilijker. Ik moest een visumbureau inschakelen om op redelijke termijn een retiredvisum te krijgen.

  Ik was ruim 1000 euro per jaar kwijt aan medicijnen en 3x bezoek aan ziekenhuis vanwege glaucoom. De verzekering dekte alleen “in-going patient”. “All-in” verzekering was onbetaalbaar.

  Bij elkaar genomen, de reden om Thailand te verlaten. Er was geen goede en betaalbare ziektekostenverzekering voor een “Jan Modaal”, zoals ik ben.

  Dus terug naar Nederland. Geen enkel land is een paradijs, Thailand niet en Nederland ook niet. Maar ik woon in Friesland, er is voor mij een goede en betaalbare zorgverzekering. krijg zorgtoeslag en waarschijnlijk in het nieuwe jaar huurtoeslag. Al met al, vind ik de verhuizing van Thailand naar Nederland prima gelukt. Moet er wel bij vermelden dat ik goede vrienden hier in Friesland heb, die ik in Thailand al kende. Die waren al eerder teruggekeerd. Een andere goede vriend keerde terug vlak na mij en woont ook in Friesland.

  Dus geen spijt dat ik weer in Nederland woon.

 12. Alex zegt op

  Ik ben het met vorige schrijvers helemaal eens.
  Ik woon al 11 jaar met veel plezier in Thailand. Ik voel me meer dan welkom hier en geniet van iedere dag!

 13. jani careni zegt op

  Ik ben ook 73 en heeft een prachtig hosp . verzekering uit Europa maar niet aanvaardt door imm.
  Dus ik zal Thailand verlaten en een nieuwe Non O voor 90 dagen aanvragen in Vientiane en gebaseerd op mijn trouw en daarna extensie voor een jaar en de verzekering scam is eruit momenteel en als zij beginnen terug met Non O ik zal naar Laos verhuizen met een glimlach,mijn vrouw heeft familie in Vientiane en een neef die boj de politie werkt.Ik kan geen thais verzekering nemen mijn verleden qua gezondheid zal het niet toelaten(hart operatie) en deze verzkeringen zijn niet acceptable te veel weigeringen en weinig terugbetalingen dus no way.
  Zen blijven er zijn altijd uitweggen.

 14. Jan Thiel zegt op

  Ik ga véél liever dood dan terug naar NL

  • henny zegt op

   @Jan Thiel:

   Je haalt de woorden uit mijn mond! Ga wel eens op vakantie naar NL, maar na een paar weken heb ik echt zin om weer naar Thailand te gaan.

 15. Yan zegt op

  Beste Arnold, je bent zeker niet de enige die er zo over denkt…ik heb al mensen weten vertrekken, en in het voorjaar gaan er weer 2. Maar…die kozen/kiezen ervoor om in Spanje te gaan wonen en dat trekt me ook aan. Je zit in een “Schengen”- land en bent met alles in orde…geen regeltjes, geen visa beslommeringen…pensioen wordt in vele gevallen minder belast. Ziekteverzekering ok…320 dagen zon per jaar, een gezond klimaat bij de Middellandse Zee. Ook lekker eten. Een kartonnetje wijn kost er slechts 1/4de van de belachelijk hoge prijs in Thailand…enz…!

 16. Jan Scheys zegt op

  Ik denk er al maanden ook zo over niet dat ik hier woon maar elk jaar 3 maanden in Azië overwinter. Eén maand Thailand, één maand Filippijnen en dan terug één maand Thailand vooraleer ik terug naar het koude België vertrek. Zo vermijd ik een visum te moeten aanvragen. Ik kom hier al meer dan 30 jaar en weet dus waar ik over spreek. In de beginjaren heb ik gans Thailand doorkruist op mijn eentje en met een woordenboekje de taal geleerd.
  Vorig jaar in Chiang Mai ondervonden dat de vriendelijke Thai van vroeger nu soms meer en meer arrogant en onvriendelijk geworden is nu dat hij veel geld verdiend heeft en denkt dat hij ons farang niet meer nodig heeft. Dat is waarschijnlijk ook één van de redenen dat velen die hier wonen erover denken om andere oorden op te zoeken. Ikzelf heb de goede tijden gekend en daar ben ik zeer tevreden over.
  Jan, 72 jaar streek van Leuven België

  • Hans de K zegt op

   Misschien heeft die Thai die Farang niet meer zo nodig. Dat heet welvaart. Waarom zou welvaart exclusief aan de westerling toebehoren ? Ik gun mijn Thaise (schoon-) familie en vrienden dezelfde onafhankelijkheid als die u en ik hebben…
   Wil je het toch met de koloniale bril bezien…: Is er in Leuven een strand waar men op Nieuwjaarsdag de lunch -inclusief glimlach- bezorgd ?

 17. Cees zegt op

  Volgens mij waren bovenstaande antwoorden niet voor de gestelde vraag!
  Wij hebben intussen ook al weer 12 jaar een huis in Thailand. Ons huis staat ook te koop. Wij storen ons hoe langer hoe meer aan de de Thaise mentaliteit. Afspraken nakomen blijkt onmogelijk, de constante verkeerschaos, de luchtverontreiniging, de corruptie, de visum onzin etc.
  Dat wil overigens niet zeggen dat we teruggaan naar Nederland/Europa, er zijn gelukkig nog meer smaken op deze wereld.

 18. Marc Thirifays zegt op

  Ik ben sedert mei 2016 na 14 jaar terug naar België getrokken (scheiding ginder en noodbehoevende ouders hier) maar de dag dat ik terug “vrij” ben trek ik terug naar Thailand. Voor je oude dag huur je twee verpleegsters in : eentje van 06u tot 14u en eentje van 14u tot 22u … die hebben dan maar een “klant” ten laste … die doen je was, je huishouden en houden je gezelschap en dat voor nog niet de helft van wat je in een “rusthuis” in belgiestan moet betalen. En in belgiestan geven ze je om 17u een pilleke en doen ze je een pamper aan tot de volgende morgen … m.a.w. een sterfhuis !!! Geniet van Thailand en als het noorden je niet aanstaat ga dan rondtrekken tot je een oord vindt dat je aanstaat !!!

  • David H. zegt op

   @Marc Thirifays
   Een overweging, maar wat betreft dat sterfhuis zou je hier wel eens lasig kunnen opbreken als het zo erg wordt ,euthanasie bestaat hier niet , zelfs niet voor een zieke hond ,ook moet je nog wel goed bij geest zijn met die 2 verpleegsters want /of indien van de slechte soort je centjes en misschien jezelf ook vlug “end road ”

   Nee dan ben ik in dat geval van tegenovergesteld gedacht , maar ik ben dan ook iemand die optie rusthuis uitsluit , tenzij ik mijn eigen naam niet meer weet , en full pampered ben , en daar denk ik niet te geraken , is een andere oplossing voor , gelukkig

  • Tino Kuis zegt op

   Dat is ook mijn droom. Ik heb nu nog zorgtaken in Nederland maar over een jaar of 5 trek ik me terug in een klein houten huisje ergens in Noord-Thailand en laat me vertroetelen.

 19. KhunKoen zegt op

  Ik zou eens een verhuizing binnen Thailand in overweging nemen.
  En er ook niet van uitgaan dat ze het op jou gemunt hebben met dat visum gedoe en die ziektekosten verzekering. Die moet je in Nederland ook hebben.
  Dat visum heb je ook maar een keer per jaar en die dure baht gaat ook wel weer omlaag (hoop ik).
  Ik ben het helemaal eens met de twee voorgaande reacties.
  Mocht je toch besluiten om terug te gaan, laat het ons dan even weten, komen we je uitzwaaien

 20. tooske zegt op

  Ga alleen terug als ik vannacht de 30 miljoen win in de staatsloterij.
  Anders geen haar op mijn hoofd dat denkt aan terugkeren, al ben ik al wel redelijk kaal.
  Lekker doorgaan met onthaasten in de isaan net zoals de vorige bloggers.

  En allemaal een gezond 2020 en volgende jaargangen gewenst, dan heb je ook geen ziektekostenverzekering nodig.

 21. David H. zegt op

  Ik heb het al gezegd , ik bouw af , in 2023 Mei ben ik zeker weg , alhoewel mogelijk voor de helft van het jaar , mogelijk 3+3+3+3 afwisselend Belgie En Thailand of ander land , want deze Thai regering stopt niet met allerhande nieuwe maatregelen op financieel of visa gebied te introduceren, of zoals nu onredelijk verzekerings eisen ,alhoewel alverzekerd voor idem bedrag + repatriatie optie ..

  Tot hiertoe altijd buiten schot gebleven, financieel en visa reaterend ben ik in orde en voorzienende , maar ‘wanneer is het mijn beurt ” is de courante vraag in mijn hoofd , en op leeftijd ben ik toch liever inwoner van dat nat koud maar sociaal voorzienend land Belgie genaamd .

  Begrijp dat mensen met Thaise aanhang daar nu noodgedwongen anders over denken en handelen , moeten wel , dramas in de maak
  .Ik zelf heb geen ankers hier dus wel makkelijk handelen , maar heeft dus ook nadelen , en zal me dus dan wel aan 6 maand Belgie houden en de rest zien we dan wel weer waar het goed vertoeven is , en tevens is mijn financiele kant in Belgie automatisch geregeld terwijl hier in Thailand ….wel moet je wel personen hebben waar je kan op rekenen want automatisme bestaat niet hier , je geld blijft op bank tot het geclaimd wordt en dit tot na een juridisch geding .

  Neen dank u , het is mooi geweest , maar spijtig nu niet meer

  Paradise lost , ook voor de Thai

 22. leon1 zegt op

  Beste Arnold,

  Zelf ben ik verschillende jaren voor enkele maanden naar Thailand en omliggende landen geweest, maar het was leuk, om er te gaan wonen met alle bijkomende gedoe trekt mij niet.
  Ben ook 74 jaar en gezond en vertrek komend nieuwenjaar naar Hongarije voor een nieuwe periode,koop
  een huisje met een 1000m2 grond voor Eur 12000 en verblijf er 8 maanden, kom naar huis terug, vul mijn belasting papieren in, auto naar de APK en vertrek weer.
  Als het me bevalt verkas ik helemaal naar Hongarije, het leven is er 30 tot 40% goedkoper als in Nederland.
  Kijk eens op internet, daar staat alles, de voor en nadelen, nadelen zijn er bijna niet.
  En ik ben niet de enigste die vertrek, er zijn al honderden Belgen en Nederlanders voor me gegaan.
  Succes,
  Leon.

 23. eduard zegt op

  Ik zit na ruim 20 jaar ook te overwegen om terug te keren.Het paradijs op aarde is het allang niet meer. De corruptie gaat mij ook vervelen.Met deze sterke baht is het iedere maand kantje boord om aan de (absurde)verplichtingen te voldoen.Nog 1 baht sterker en dan ga ik terug.De tijden van 45 baht voor 1 euro komen nooit meer terug, eerder 31 baht komt eraan ,dus voor velen niet meer te doen.Portugal is een optie.Geen gezeur meer om te kiezen uit 10 verschillende soorten visum. En is te rijden .

 24. Jan S zegt op

  Tja Arnold dat is een moeilijke beslissing. Als 82 jarige heb ik gekozen om 6 maanden in Thailand te blijven wonen en de zogenaamde zomermaanden in Nederland. In beide landen voel ik me thuis en geniet van de afwisseling. Door mijn Nederlandse ziektekosten verzekering ga ik met enige regelmaat naar het Bangkok ziekenhuis.
  Tijdens mijn afwezigheid verhuur ik mijn huis in Nederland voor 6 maanden.
  Je kunt ook kiezen om je huis in Nederland te verkopen, een appartement te huren aan zee en lekker genieten van het tropische klimaat en het opmaken van je geld.
  Hartelijke groet,
  Jan S

 25. J.A. zegt op

  Denk insten een keer per week an het verlaten van Thailand..om de redenen die u aangaf en nog vele andere redenen in hetzelfde kader….Ik voel me niet meer goed hier zoals ik deed toen ik 13 jaar geleden kwam.
  Alleen terug gaan naar Nederland zie ik ook niet meer zitten..hmmmm. Succes met uw keuze.

 26. chris zegt op

  Als je de goede dingen in Nederland vergelijkt met de slechte dingen in Thailand, ga je vandaag nog terug.
  Als je de goede dingen in Thailand vergelijkt met de slechte dingen in Nederland, blijf je voor altijd hier.

  Je moet zelf bepalen waar je gelukkig bent. Niemand anders doet dat voor je. Gelukkige mensen leven niet alleen langer maar blijven ook langer gezond. Mensen die tobben leven korter. Maak je eigen keuze.

  Ik ben geen dokter, geen belasting-adviseur, geen politicus en geen waarzegger. Zekerheden in het leven bestaan niet; die zijn een illusie. Leef met onzekerheden en verandering, en verwacht dat het leven er in 2020 anders uitziet dan in 2019. Neem je leven meer in eigen hand dan te verwachten dat iemand anders of de overheid dat voor je doet. Maakt je ook veel gelukkiger.

  • Hans de K zegt op

   Spijker op de kop !
   En als je een land kiest om goedkoop af te zijn -zoals velen hier in dit topic- zul je je hele leven blijven verhuizen. Als je een land kiest omdat je ervan houdt, zul je er je hele leven blijven..

 27. Peter zegt op

  Ikvind niet meer dan normaal dat Thailand vraagt voor voldoende inkomen en zeker een zorgverzekering eigenlijk ook nog een w.a erby verlangt.
  We worden ouder en ziekelijker en dat kleine waotje zal de economie van Thailand niet groots maken of van de ondergang redden.
  Als je terug in Nederland komt zul je zien hoeveel je extra betaalt voor diefene die niet betalen

 28. Antoine zegt op

  Ik denk er wel degelijk aan terug te keren, maar dat heeft te maken met mijn persoonlijke omstandigheden. Mijn redenen om terug te keren zijn mijn toekomstige gezondheid en het onbetaalbaar zijn geworden van mijn ziektekostenverzekering. Ik ben nu 71 jaar en heb bijna 50 jaar diabetes (suikerziekte) en gelukkig zonder complicaties. Echter mensen met diabetes gaan gemiddeld 10 jaar eerder dood en zoals bij de meeste ouderen gaan daar ziektes aan vooraf. Ik ben daar niet bang voor, maar ik denk dat als dat moment komt ik beter in Nederland kan zijn.

  Een trigger om nu aan terugkeer te denken is het onbetaalbaar zijn geworden van mijn ziektekostenverzekering. Toen ik in 2012 een in-patient verzekering afsloot betaalde ik 2100 USD per jaar, maar mijn Franse verzekeraar verhoogde jaarlijks de premie met circa 15% en bovendien kreeg ik twee keer een leeftijdsklasse verhoging er bovenop en daarom betaal ik voor 2020 nu 9600 USD. Trouwens dit jaar had ik een meevaller want de stijging was slechts 11% ipv de gebruikelijke 15%.

  Met pijn in mijn hart ben ik nu bezig mij voor te bereiden op terugkeer, maar ik kan een ieder begrijpen die vanuit een andere leef situatie zegt “ik blijf mooi in Thailand”.

  • Steven zegt op

   9600 usd…. dan zou ik daarvan 6000-7000 op de bank zetten en geen verzekering nemen. Aannemende dat je een non-O visum hebt en dus niet verplicht bent een verzekering af te sluiten.

   • RonnyLatYa zegt op

    En aannemen d

    • RonnyLatYa zegt op

     En aannemen dat je dan pas over enkele jaren ziek wordt, als je voldoende gespaard hebt om die ziekte kosten te kunnen betalen …

     • KhunTak zegt op

      Het is natuurlijk niet te hopen, maar men kan ook zomaar betrokken raken bij een ongeval of thuis van de trap vallen

   • Antoine zegt op

    Dank voor uw advies, maar ik denk dat iemand met diabetes dit niet moet doen. Er is verschil tussen betalen uit inkomen en uit vermogen.
    Voor diabetici is het risico het grootste op een hersen- of hartinfarct en op nierfalen. In al deze gevallen praat je snel over tienduizenden Euro aan kosten.
    En er komt vrij wel zeker een moment dat een slimme Thaise ambtenaar zegt “ hé, we gaan ook maar eens een verzekeringsplicht instellen voor die lui met een non-O visum. Denkt u werkelijk dat een Thaise verzekeraar een volledige dekking zonder uitsluitingen afgeeft of denkt u dat de Thaise overheid hen een acceptatieplicht van buitenlanders gaat opleggen? Ik niet!

 29. jan zegt op

  conclusie denk ik: als je weinig geld hebt, zodra je ziek of krakkemikkig wordt is oostwest thuis best dan heb je zorg (met zorgtoeslag?) dan kan je de hele wereld (europa) rond zonder ellende van visa. Dan heb je een zomer om thuis te blijven en een winter om naar warmere landen te gaan en als je huurt krijg je ook nog huursubsidie. Wij nederlanders betalen voor half europa en ja ik baal ook van alle eu regels, ik betaal ook graag veel minder belasting maar heb hier verdiend en moet hier belasting betalen, dat neemt niet weg dat ik me er al op verheug weer 2 maanden naar Rayong te gaan waar we als familie worden ontvangen echt als familie! Waar wij komen is iedereen vriendelijk en wie wil niet iets verdienen?

  • Cornelis zegt op

   Over welke EU regels heb je het, Jan?

 30. Chander zegt op

  Dit is een kwestie van plussen en minnen.

  Een gepensioneerde Nederlander, woonachtig in Thailand geniet van een AOW + een bedrijfspensioen of ABP.

  Er zijn heel wat gepensoneerde Nederlanders in Thailand die alleen van de AOW met een klein bedrijfspensioen moeten leven.
  Daarentegen zijn er ook gepensioneerden die zoveel bedrijfspensioenen ontvangen dat zij de AOW als een extraatje zien.
  Het zijn meestal die mensen die heel graag in Thailand willen blijven tot de dood. Want de zorgverzekeringspremie in Thailand kunnen nog ophoesten. En ook andere geneugten.

  Ik zou graag van de bloggers willen weten hoe ze in de volgende situaties zullen handelen.
  1. Thaise partner komt eerder te overlijden terwijl u aan het dementeren bent.
  2. U raakt invalide en uw Thaise partner gaat met een ander vandoor.
  3. Door een onschuldig voorval moet u een lange tijd in Hilton doorbrengen. In Thailand is alles mogelijk. Terwijl u daarbij ernstig ziek raakt.

  Ik zou persoonlijk de gepensioneerden met een zeer lage uitkering toch te overwegen om terug te keren naar NL.
  Mensen met een lage inkomen hebben recht huurtoeslag en zorgtoeslag. En dat kan een slok op een borrel schelen.
  Ook kunnen ze eerder aan een seniorenwoning komen dan andere woningzoekenden.
  De meeste grote gemeenten verstrekken ook veel kortingen aan ouderen met een laag inkomen.
  Invaliden hebben ook recht op een scootmobiel of ander hulpmiddel.
  Ook kunnen ze gebruik maken van spotgoedkope deeltaxi’s.

  Op je oude dag hoef je dus niet persé achter de geraniums te zitten. Er worden genoeg activiteiten geirganiseerd.
  Daardoor bouwt u nieuwe sociale contacten op.

  Ik wens een ieder de beste wensen voor 2020 toe.

  • chris zegt op

   Ik denk dat u vooral in sjablonen praat. Iedereen is anders, ieders omstandigheden zijn anders. Er zijn steeds meer gepensioneerden die getrouwd zijn met een Thaise vrouw die een (voor Thailand maar soms zelfs voor Westerse begrippen) redelijk tot goed inkomen heeft, of heeft gekregen omdat haar gepensioneerde man haar met zaken heeft geholpen. En dat zijn er meer, veel meer dan u denkt.
   Dat geldt ook voor de groep gepensioneerden zelf. De huidige groep moet het hebben van de AOW en een klein pensioen, de nieuwe generatie heeft AOW, een redelijk tot goed pensioen en daarnaast nog vermogen (eigen huis, aandelen,auto, spaargeld).
   De groep die overweegt terug te gaan wordt meer dan voor 100% gecompenseerd door de groep die overweegt hierheen te komen.

  • pw zegt op

   Ik zou best het recht op huurtoeslag willen gebruiken.
   Nu nog even een huis vinden………

   • Cornelis zegt op

    Inderdaad, pw, alsof je bij terugkomst zo in een huurhuis zou kunnen stappen. De wachtlijsten in de sociale sector zijn lang, velen wachten jaren.

    • Erik zegt op

     Dan wil je zeker gaan wonen waar iedereen wil wonen? Ga naar Friesland; daar heb je in een paar maanden een ‘sociale’ woning. Ik had hem in drie/vier maanden in de gemeente ZW Friesland. Zeker als je niet afhankelijk bent van woon-werkverkeer kun je wat verder weg gaan wonen.

  • David H. zegt op

   @Chander
   een goed verhaal waar de roze bril even afgezet wordt en de liefst weg te vagen slechte gedachten toch nog eens onder de aandacht te brengt , als je ouder wordt ben je nu eenmaal kwetsbaarder en medische verzorging of zelfs die goede verzekering kan wel opeens wegvallen (opzeg , uitsluitingen die hoogst w.s . inherent zijn aan ouder worden enz…)

   We schuifelen dat wel weg uit onze gedachten , tot dat dan de hamer valt en dan is het heeeeel prijzig hier in Thailand ,dat is de basisgedachte die je moet overwegen en vooral rekening mee houden .

   Daar zijn dan onze nanny state landjes wel om je op te vangen ,zorg wel dat je je plaatsje reserveert want de derde wereldvind onze regeltjes landen WEL goed

 31. Koge zegt op

  Je hebt helemaal gelijk. Nederland is het land met 12 maanden per jaar schone lucht, de beste valuta(€), geen visum plicht , iedereen kan zo naar binnen en is welkom. De Nederlandse gezondheidszorg behoort ook tot de beste ter wereld. Om met de Nederlandse koning te spreken” Nederland is een geweldig mooi land”,
  MP Rutte “ Nederland is het gaafste land ter wereld”. Ook heel belangrijk , het is een democratie, ook de beste ter wereld. Ik denk dat de keus heel makkelijk is, daar hoef je geen moment over na te denken.
  Maar ik blijf in Thailand, ik hoef daar geen seconde over na te denken.

 32. Danzig zegt op

  Ik woon alweer drieënhalf jaar in mijn Thaise woonplaats Narathiwat, prachtig gelegen aan de Golf van Thailand.
  Hier heb ik alles wat ik nodig heb: huisje, vriendin en – het belangrijkste – mijn werk.
  Verhuizen binnen Thailand? Misschien ooit nog. Terug naar Nederland? Alleen voor familiebezoek bij mijn moeder. Mocht zij er niet meer zijn, dan heb ik geen teden meer om daar nog terug te keren. Ik ben pas 40 jaar en hoop dat mijn jaren in de Land of Smiles nog zeer talrijk mogen zijn.

 33. Cornelis zegt op

  Zoals ik al eens schreef: ‘het is maar tijdelijk’ (https://www.thailandblog.nl/leven-thailand/kom-cees-het-is-maar-tijdelijk/). Een belangrijke reden – voor mij – om niet alle schepen achter me te verbranden, c.q. de gepasseerde bruggen op te blazen, is dat je feitelijk nooit een garantie op het kunnen blijven hebt die verder reikt dan de eerstvolgende verlenging van je verblijfsperiode. Er is geen zicht op continuïteit: de regels kunnen zomaar veranderen of bestaande regels kunnen plotseling anders worden geïnterpreteerd.
  Wat niet wegneemt dat ik nog lang van Thailand hoop te genieten in die – maximaal – 8 maanden per jaar!

 34. Hans van Mourik zegt op

  De vraag vind ik heel goed.
  Heb eerst zoveel mogelijk de reacties gelezen.
  Zoveel mensen zoveel verschillende meningen,prima .
  Mijn mening,ik blijft erbij vind Thailand echt een mooi land,waar men goed kan vertoeven op oudere leeftijd.
  Heb zelf een ZKV.
  Zolang je gezond blijft,of een beetje hulp behorend bent,zodat je partner of iemand anders je nog kan helpen.
  En dat je nog je zelf je verplichtingen kan doen(. financiële).
  Zou ik hier ook willen blijven tot mijn dood.
  Wat ik nu ga doen heeft geen enkele garanties,het is voor mij een gok.
  Ik ga terug maar niet eerder als ik 80 ben (over 2 jaar).
  Normaal zou ik mij dan laten inschrijven in Bronbeek,maar omdat er 6 wachtenden voor mij zijn heb ik het nu gedaan.
  Wanneer.ik teruggaat ?,zolang ik zo blijft als nu kwa gezond blijft, mag het voor mij zolang mogelijk duren.
  Maar wel voordat ik echt ziek bent en mij zelf niet meer kan redden.
  Dat is een gok die ik neemt.
  Hans van Mourik


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website