Lezersvraag: Vruchten van mangobomen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
31 maart 2020

Beste lezers,

We hebben twee mangobomen, die jong zijn aangeplant. In het eerste jaar dat ze vruchten gaven, het waren slechts enkele, smaakten ze prima. De jaren hierna en nu voor voor de 3e keer is het patroon hetzelfde: Veel bloesems, verschillende kleine vruchtjes, die vrij vroeg van de boom vallen. Van de weinigen, die overblijven, zien we de meesten tijdens het rijpen open splitsen tot aan de pit toe. Een enkele is tenslotte eetbaar.

Kunnen we hier iets aan doen?

Groet,

Gerard


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Lezersvraag: Vruchten van mangobomen”

 1. Guy zegt op

  Met wat bemesting ( droge koemest is makkelijk te vinden, giet maar een paar emmers rond elke boom ) en vooral ruim voldoende water zal je wellicht meer mango’s zelf kunnen opeten.

  Smakelijk

 2. Rob Tha Mai zegt op

  Zo te zien te veel water, en barsten dan open

 3. peter zegt op

  Ik ben geen expert, maar als je zo hier en daar leest kan het veel zijn.
  Schimmels, insecten, maar ook te veel bloesem en daardoor uitputting van de boom en vruchtvorming.
  BIj het laatste zou je dus kunnen snoeien en niet alle bloesems kunnen laten.
  Wellicht helpt extra voeding, daar de grond geen genoeg voeding heeft, bemesten dus.
  Grond te veel water doorlatend of te weinig?

  Ik herinner me uit het verleden, we hadden, stond daar, een boom in de tuin, jaren.
  Nooit wat speciaals, totdat we in 1974, super warme zomer, terugkwamen van vakantie en de boom een pruimenboom leek te zijn. Overal pruimen. Tja?!

  Ook geprobeerd in Thailand, via vriendin, adjuma pepers op te groeien. Dat zou een makkelijke plant moeten zijn vlgs. internet. Dus niet?!
  Het werkte in ieder geval niet, geen mooie rode of groen vruchten. De zeer weinige vruchtjes met weinig smaak vielen eraf ! Zou weer kunnen komen omdat men de pepers een bestralingsbehandeling geeft en daardoor wellicht het gestel van de zaden negatief wordt beïnvloed. Naar ik had gelezen en na had gevraagd.
  Ook een keer goudsbloemen zaad meegenomen (Thailand), dat is bijna onkruid, maar deed (nog) niets. Ze staan hier in mijn tuin en ik trek ze er elke keer wel weer uit. De zaden vallen, maar dan jaar erop niets en dan daarna ineens poppen ze weer op.
  planten zijn wonderbaarlijk, wil je ze niet dan krijg je ze en anders werken ze tegen je en doen ze niet wat jij wilt. Ik heb denk ik geen groene vingers.

 4. Mark zegt op

  Is de bodem en de waterhuishouding geschikt voor mangobomen? Groeien zevgoed in de omgeving? Bij de buren? Heb je een goed ras gekozen dat het goed doet in de streek. Er zijn tientallen rassen. Sommigen meer geschikt voor nattere bodems andere doen het beter op lichtere. Bepaalde rassen verkiezen zware alluviale kleibodem, andere floreren beter op lichtere gronden. Mangobomen doen het zelden goed op echt zandige bodem.

  Navragen bij locals welke de goede rassen zijn voor je locatie is aanbevolen.

 5. Sake zegt op

  Gerard hallo
  Ik heb geen verstand van mangobomen maar kan wel mijn ervaring met je delen.
  Ik had precies hetzelfde probleem als jij beschrijft. Mijn thaise buurman vertelde me dat droogte de boosdoener was. Een greppeltje rondom de boom en elke week in de droge periode een keer vol laten stromen was zijn devies.
  Zo gezegd zo gedaan bij 1 boom en andere niet.
  Ik heb nu inderdaad aan de boom die ik water gaf mooie mango’s en de andere vielen er weer voortijdig af.
  Trouwens ook eekhoorntjes peuzelen er lustig op los hoor!

  Succes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website