Lezersvraag: Vrijstelling van loonheffing

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
26 december 2019

Beste lezers,

Als je vraagt om vrijstelling van loonheffing dan moet men een verklaring hebben dat je een fiscaal inwoner bent van Thailand. Dat verlangt de Nederlandse belastingdienst.

Dat heb ik niet. Dus antwoord van de belastingdienst: je hoeft het formulier niet in te vullen, je heb dan geen recht op vrijstelling van loonheffing.

Mijn vraag wat moet ik hier nu aan doen? Ik heb een visum non immigrant O met een jaarlijkse extension for retirement, dus in kan nooit een fiscaal inwoner van Thailand zijn.

Groet,

Hans

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Vrijstelling van loonheffing”

 1. TAK zegt op

  Residence certificate halen bij de locale inmigrarie dienst.
  Uitschrijvingsbewijs van NL
  Thaise retirement visa stempel in je paspoort.

  Opstuten en zeggen dat je niet in NL naar in Thailand woont. Eventueel je Thaise water, electriciteit, telefoon en internetrekening etc meesturen.

  • Han zegt op

   Is niet voldoende meer, daar red je het niet mee.

 2. Han zegt op

  Als je langer dan 6 maanden per jawr in thailand woont ben je hier belastingplichtig. Dus aangifte gaan doen en met het bewijs van de aangifte vrijstelling in nederland aan ragen.

 3. KhunKoen zegt op

  Kan wel, ik heb het ook gedaan.
  Je moet dat formulier downloaden van de site van de belastingdienst en uitprinten daarmee ga je naar een belastingkantoor in Thailand en daar laat je het invullen en tekenen.
  Je moet wel 6 maanden aaneengesloten in Thailand zijn voordat ze het in behandeling nemen en natuurlijk moet je alle relevante informatie meenemen naar dat kantoor.
  Het kostte mij een hoop praten en zoeken om in Bangkok het juiste kantoor te vinden maar met hulp van een van mijn vriendinnen is het gelukt.
  Hoe verder te handelen als je de bedoelde verklaring hebt kun je lezen op de site van onze onvolprezen belastingdienst.

  • Han zegt op

   Goed lezen,
   Tak zegt een residence certificate halen bij immigratie.
   Ik zeg dat ted je daar niet mee,
   Jij zeg een formulier van de belastingdienst downloaden.

   Belastingdiensten immigratie is niet hetzelfde, is een heel ander formulier.

   • KhunKoen zegt op

    Dankjewel voor je aanvullende informatie maar ik zou zelf maar eens je advies over goed lezen in de praktijk brengen.
    Ik had en heb het steeds over de nederlandsche belastingdienst gehad

 4. Erik zegt op

  Je bent fiscaal inwoner van Thailand als je hier meer dan 179 dagen per kalenderjaar verblijft. Dat zegt de wet: A resident is any person living in Thailand for a cumulative 180 days or more in the calendar year. Er staat niets over het stempeltje. Dus je bent wel degelijk fiscaal resident en kunt achter die verklaring aan gaan bij de lokale of regionale belastingdienst.

  Ik adviseer je in dit blog de bijdragen en adviezen te lezen van Lammert de Haan. Jouw vraag is eerder ook al behandeld hier.

 5. Renévan zegt op

  Als u langer dan 180 dagen in een jaar in Thailand verblijft bent u daar belastingplichtig. Bij het Regional Revenue Office kan u dan een TIN (Tax Identification Number) verkrijgen. Dit is een geel kaartje. Hiermee kan u een R.O. 24 formulier verkrijgen, dit is een Certificate of Status of Taxable Person. Met dit formulier kan u bij de Nederlandse belasting dienst vrijstelling aanvragen. Het formulier van de Nederlandse belasting dienst wordt door het Thaise revenue office niet ingevuld.

 6. Antoine zegt op

  Beste Hans,

  Als je meer dan 180 dagen per kalenderjaar in Thailand bent ben je fiscaal inwoner van Thailand.
  Als je ook bent uitgeschreven uit de gemeentelijke administratie in Nederland dan heb je recht op vrijstelling van loonbelasting en sociale premies, behalve bij de AOW en overheidspensioen (ABP).
  De Nederlandse belastingdienst wil het niet al te makkelijk maken en vraagt sinds enkele jaren om een bewijs dat je in Thailand bent ingeschreven bij de belastingdienst. Het zou snel opgelost kunnen worden als de Thaise belastingdienst in jouw District je wil inschrijven en je voorziet van het inschrijvingsbewijs. Dat volstaat voor de Nederlandse belastingdienst. Indien de belastingdienst in jouw District je alleen wil inschrijven bij je aangifte voor inkomstenbelasting, kun je in februari naar het Districtskantoor van de belastingdienst gaan met een door de Bank getekende verklaring van al jouw internationale stortingen op je Thaise rekening. Ook indien het resultaat is dat je te weinig inkomen hebt om belasting te moeten betalen zal de Nederlandse belastingdienst genoegen nemen met een verklaring van de Thaise belastingdienst dat je aan je verplichtingen hebt voldaan. Je kunt direct daarna ook de te veel betaalde inkomstenbelasting terugvorderen en via een voorheffing de inhoudingen op het inkomen stopzetten.

  • Erik zegt op

   Antoine, je schrijft ‘Overheidspensioen (ABP)’. Dat is op zich correct maar ik wil aanstippen dat het ABP ook pensioenen betaalt die GEEN overheidspensioen zijn.

 7. Lammert de Haan zegt op

  Dag Hans,

  Om bij het laatste te beginnen: het door jou aangegeven visum wil niet zeggen dat je geen fiscaal inwoner van Thailand kunt zijn. Ergo: als je op basis van je visum in Thailand woont dan ben je al fiscaal inwoner van Thailand. Je betaald VAT en over jouw rente-inkomsten wordt al belasting geheven.

  De vraag is of je fiscaal inwoner bent van Thailand voor de Personal Income Tax (PIT) en dan met name voor wat betreft jouw uit Nederland afkomstige inkomen en waarvan de heffingsbevoegdheid berust bij Thailand.

  Lees maar eens wat het Thai Revenue Department daarover vermeldt op haar website:

  “Taxable Person

  Taxpayers are classified into “resident” and “non-resident”. “Resident” means any person residing in Thailand for a period or periods aggregating more than 180 days in any tax (calendar) year. A resident of Thailand is liable to pay tax on income from sources in Thailand as well as on the portion of income from foreign sources that is brought into Thailand. A non-resident is, however, subject to tax only on income from sources in Thailand.”

  M.a.w.: als jij langer dan 180 dagen per jaar in Thailand woont of verblijft dan ben je als resident belastingplichtig ook voor wat betreft jouw uit Nederland en in het jaar van genieten daarvan in Thailand ingebracht inkomen.
  Het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting spreekt overigens over 183 dagen.

  Genoemd Verdrag bevat echter wel beperkingen voor wat betreft de heffingsbevoegdheid van zowel Thailand als Nederland. Zo mag Thailand heffen over je uit Nederland afkomstige privaatrechtelijk pensioen en/of lijfrente-uitkering, voor zover dit laatste niet ten laste komt van de winst van een Nederlandse onderneming. Nederland mag heffen over een publiekrechtelijk pensioen en over je mogelijk nog in Nederland gelegen onroerend goed.

  Een bijzondere positie wordt ingenomen door de sociale zekerheidsuitkeringen zoals een AOW-, WAO- of een WIA-uitkering. Hieromtrent bevat het Verdrag geen bepaling. Dat houdt in dat beide landen op grond van hun nationale wetgeving hierover mogen heffen.

  Voor het verkrijgen van vrijstelling voor de inhouding van loonbelasting voor wat betreft jouw uit Nederland afkomstige inkomen en waarover Thailand mag heffen moet je aantonen dat je fiscaal inwoner bent van Thailand voor de PIT.

  Vanaf eind november 2016 accepteert de Belastingdienst/kantoor Buitenland daartoe enkel:
  • een recente aangifte met bijbehorende aanslag voor de PIT of
  • een recente verklaring belastingplicht woonland, te stempelen en te ondertekenen door de bevoegde Thaise belastingautoriteit.

  Zonder een van deze documenten wordt jouw aanvraag om vrijstelling niet in behandeling genomen.

  Dat de Belastingdienst/kantoor Buitenland hiermee haar boekje verre te buiten gaat is iets waarover ik meerdere malen heb geschreven in Thailand Blog: zij pleegt hiermee een onrechtmatige overheidsdaad door op de stoel van de Bestuursrechter te gaan zitten voor wat betreft het leveren en accepteren van bewijs.

  Met enkel een TIN kun je niet aantonen dat je fiscaal inwoner bent van Thailand voor de PIT. En dat is ook heel begrijpelijk. Je kunt immers al lang en breed zijn verhuisd naar Timboektoe in Mali en daar ook reeds een TIN hebben verkregen. Vervolgens kun je niet kiezen uit “Wie van de Drie” (je hebt immers ook nog een Nederlandse “TIN”, nl. je BSN).

  Beschik je niet over een recente aangifte voor de PIT dan zou je kunnen proberen met o.a. de stempels in je paspoort een Thaise verklaring belastingplicht woonland te verkrijgen. Doorgaans hanteert het Thaise Revenue Office daarvoor haar eigen model R.O. 22.

  Kortgeleden heb ik hierover geschreven in Thailand Blog. Zie daartoe de volgende link:

  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/lezersvraag-een-certificaat-of-residence-r-o-22-krijgen-alvorens-aangifte-te-doen/

  Ik wens je veel succes met je aanvraag om vrijstelling voor de inhouding van loonbelasting.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website