Beste lezers,

Weet iemand of ik een certificaat of Residence (R.O.22) kan krijgen/aanvragen terwijl ik nog geen belastingaangifte doe? Ik ben nog maar 2 maanden in Thailand en ga over een maand een huwelijksvisum aanvragen. Ik heb wel al een Thais identiteitsbewijs.

Ik zou deze verklaring graag alvast hebben om een vervroegd pensioen uit Nederland belastingvrij te kunnen ontvangen. Omdat ik dus nog geen 180 dagen in Thailand ben, ben ik nog niet belastingplichtig, maar volgens mij val ik wel onder de Thaise belastingen. Als antwoord bij het Revenu-office van de gemeente waar ik woon, kreeg ik te horen dat ik dan eerst aangifte moet doen in maart, maar misschien kan ik de R.O.22 al krijgen bij de revenu-office in de provincie. Zou dat lukken?

Ik heb trouwens begrepen dat het Thaise formulier RO22 gelijk staat aan het Nederlandse formulier in het Engels ‘Statement of tax liability in the home country’. Als ik dat zou hebben, zou ik dat dan in het Engels moeten laten vertalen en zou de Nederlandse belastingdienst dat dan accepteren?

Of zou ik beter het Engelstalige formulier kunnen vertalen in het Thais zodat ze dat dan hopelijk ondertekenen?

Groet,

Jan

31 reacties op “Lezersvraag: Een certificaat of Residence (R.O.22) krijgen alvorens aangifte te doen”

 1. Dree zegt op

  Als gepensioneerde ben ik belastingplichtig in België en moet ik geen belastingen betalen in Thailand omdat ik geen Thais inkomen heb.

  • Lammert de Haan zegt op

   Dat klopt helemaal, Dree. Op dit punt wijkt het door België met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting af van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag. Het Nederlandse Verdrag is op het punt van vrijstelling voor particuliere pensioen- en lijfrente-uitkering geheel in overeenstemming met het OESO-modelverdrag, wat inhoudt dat deze uitkeringen bij wonen in Thailand slechts in Thailand belast zijn (artikel 18, lid 1). Een uitzondering geldt echter voor een lijfrente-uitkering welke ten laste komt van de winst van een Nederlandse onderneming (artikel 18, lid 2).

   Van dat laatste is al gauw sprake wanneer de opbouwfase en de uitkeringsfase bij een en dezelfde verzekeraar zijn gelegen. Hieromtrent heeft de Rechtbank Zeeland – West-Brabant een aantal uitspraken gedaan (o.a. ten aanzien van door ACHMEA gedane lijfrente-uitkeringen).

 2. wim zegt op

  Onwaarschijnlijk dat de Thai tax office een RO22 uitgeeft op basis van blauwe ogen en een vriendelijke glimlach. Ze zullen toch wel enige substance willen zien lijkt mij.

 3. Khun Koen zegt op

  Hallo Jan,
  Het formulier wat jij bedoelt, (tax liability), kun je downloaden van de site van de belastingdienst.
  Het is zowel in Engels als in Nederlands.
  Ik heb het gebruikt toen ik belastingvrijstelling aan wou vragen.
  De Nl belastingdienst vraagt dat ook van je.
  Op het kantoor in Bangkok gaven ze het zo mee, nou ja, na enig uitleggen met handen en voeten en wederzijds niet zo goed engels dan.
  Alleen die 180 dagen eis weegt nogal zwaar kreeg ik de indruk.
  Dus wellicht loop je daarop vast.

 4. Khun Koen zegt op

  Voor de duidelijkheid: ik kreeg dus al een TIN, (tax identification number), meer dan een jaar voordat ik belasting betaald heb in Thailand.
  De nederlandse belastingdienst wil dat je aantoont belastingplichtig te zijn in het woonland voor je vrijstelling krijgt in Nederland.

  • Jan zegt op

   Dank je wel Khun Koen !!
   Hoewel de conclusie is dat ik het nu niet kan krijgen, is het wel heel handig om te weten dat ik het na die 180 dagen zou moeten krijgen. Het scheelt nl. nogal of ik mijn pensioentjes zonder NL belasting krijg, dat scheelt duizenden euro’s , net genoeg voor mij om de tijd naar mijn AOW te overbruggen. Voor mij wordt het april 2020 dat ik er 180 dagen zit.
   Ik dacht eerst zelfs dat het moeilijk zou worden het tot die tijd te redden met m’n centen. Ik heb echter vandaag gelezen dat ik zodra ik mijn huwelijkse visum heb, gewoon de 400.000 kan aanbreken. Die kan ik dan na april , of ik geloof zelfs dat het dan Juni wordt als ik m’n belasting-vrijstelling van NL dan heb, weer makkelijk aanvullen tot 400.000 met een eenmalige pensioen afkoop waar ik recht op heb, zodat ik in december 2020 weer een vernieuwd huwelijksvisum kan krijgen.
   Het is allemaal kiele kiele, maar zo te zien klopt het nog.

   • Erik zegt op

    Jan, de dageneis is per kalenderjaar. Volgend jaar bereik je die pas in juli. Zie verderop het commentaar van Lammert.

 5. Goort zegt op

  Om een RO22 te krijgen op het provinciale belasting kantoor dien je je paspoort te overleggen waaruit moet blijken dat je meer dan 180 daten in Thailand bent geweest over het afgelopen jaar. Daarnaast de afgehandelde Belasting Aangifte van dat jaar.
  RO22 is in het Engels, dus je hoeft voor NL niks te vertalen.

  Dus dan begrijp je dat je onder jouw voorwaarden geen RO22 krijgt.

  • Jan zegt op

   Dank je wel Goort , goed om te weten dat ie in het Engels is. Je heb gelijk dat ik geen RO22 nu krijg , maar waarschijnlijk dus wel in april volgend jaar en dan kan ik ook mijn pensioentjes aanvragen, want ze gaan pas over 2 jaar in, maar ik kan ze vervroegd aanvragen.
   Over die RO22, die hoef ik dus niet te vertalen want die is al in het Engels, maar accepteert de NL belastingienst ook het RO22 formulier i.p.v. hun eigen tax liability formuliertje ? Heb jij daar ervaring mee ?

  • Jan zegt op

   O ja, Goort nog een vraagje. Met de afgehandelde Belasting Aangifte bedoel je waarschijnlijk de NL Belasting Aangifte ? Zoja, moet die dan niet vertaald worden in het Engels of Thais ?

 6. george zegt op

  Hoe ik het heb gedaan? Samen met mijn Thaise vrouw naar het belastingkantoor gegaan en alles uitgelegd aan een zee vriendelijke dame. Ver volgens zegt mijn vrouw tegen mij “ga even een sigaretje roken buiten”, Ik ben een fervent roker dus was weer blij met haar zorgen voor mij. Na een kwartiertje komt mijn vrouw ook naar buiten met de mededeling dat hij wordt thuis gestuurd en ja hoor 3 dagen later ploft hij in de postbus.
  Ik was toen nog geen 180 dgn in Thailand maar had wel een huisregistratie en Thaise IDcard. Op het kantoor was zij wel de enige aanwezige op dat moment (koffietijd?).

  • Jan zegt op

   Hey George , ik rook niet, maar dat maakt niet uit. Ik ben al met mijn vrouw op ons plaatselijke kantoortje geweest, maar de dame die wij troffen was aardig, maar zei dat ik moest wachten op het moment dat ik aangifte moet doen.

   • george zegt op

    hallo Jan

    Zonder falang aan boord wordt alles wel smeuig inThailand. Ik had binnen 3 maanden het gele huisreg.boekje en de IDcard. Mijn Thaise rijbewijs werd ook afgegeven zonder problemen alleen even de ogen en reactie tijd testen en klaar.

 7. timker zegt op

  Over 2019 (je emigratie jaar) zal je een zg. M-formulier van de Belastingdienst moeten invullen, omdat je dan nog geen 180 dagen in Thailand bent ben je, volgens mij, NL belastingplichtig. Pas ergens in 2020 kan je vrijstelling aanvragen in NL en je pensioenfonds zal je niet met terugwerkende kracht je in 2020 betaalde belasting terugbetalen. Dat moet je terugvragen bij je aangifte over 2020 in maart 2021.
  Dit alles natuurlijk alleen wanneer je vervroegd pensioen geen NL Overheidspensioen is, dus ook geen ABP !!!

  • Jan zegt op

   Hoi Timker, Volgens mij betalen ze helemaal niks terug als ik die vrijstelling niet heb op het moment dat het pensioen aan mij wordt betaald. Ik denk dat ik de vrijstelling halverwege 2020 zou moeten kunnen bemachtigen, en dan vraag ik pas mijn pensioentjes aan. Officieel gaan die nl. pas in 2021 in, maar ik kan ze vervroegd aanvragen. En ze zijn geen ABP !!!
   Dat M-formulier ga ik inderdaad krijgen, maar ik dacht dat het daarbij alleen gaat om het moment dat ik geen ingezetene van Nederland meer ben.

 8. Lammert de Haan zegt op

  Beste Jan,

  Zoals zal blijken schiet je er niet veel mee op, maar het feit dat je nog geen 180 dagen in 2019 in Thailand woont of verblijft wil niet zeggen dat je in Thailand niet als belastingplichtige wordt aangemerkt. Jij kwalificeert dan echter als “non-resident”. Dat betekent vervolgens dat alleen jouw inkomen, waarvan de bron is gelegen in Thailand, aan Personal Income Tax onderhevig is.

  Lees maar eens wat het Thai Revenue Department daarover vermeldt op haar website:

  “Taxable Person

  Taxpayers are classified into “resident” and “non-resident”. “Resident” means any person residing in Thailand for a period or periods aggregating more than 180 days in any tax (calendar) year. A resident of Thailand is liable to pay tax on income from sources in Thailand as well as on the portion of income from foreign sources that is brought into Thailand. A non-resident is, however, subject to tax only on income from sources in Thailand.”

  Ik neem aan dat jij enkel uit Nederland afkomstig inkomen geniet. Om dan in maart 2020 aangifte te doen voor de Personal Income Tax, zoals een Thaise belastingambtenaar jou heeft geadviseerd, is een volstrekt zinloze bezigheid. Jij hebt over 2019 immers geen door Thailand te belasten inkomen.

  Om onder de werking van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting te vallen en daarmee verdragsbescherming te genieten, moet je 183 dagen in een belastingjaar in Thailand wonen of verblijven. Het vragen van vrijstelling voor de inhouding van loonbelasting t.z.v. jouw (naar ik aanneem) particulier pensioen komt pas in juli 2020 aan de orde. Ook dan pas komt het vragen van de verklaring R.O. 22 in beeld. Mijn ervaring daarbij is dat de Thaise belastingambtenaren voortdurend hun eigen formulier R.O. 22 afgeven in plaats van de in het Engels gestelde “verklaring belastingplicht woonland” van de Belastingdienst ondertekenen en stempelen.

  Dit alles betekent trouwens niet dat je in de tussentijd dubbele belasting verschuldigd bent. In 2020 krijg je van de Belastingdienst de uit 58 blz. bestaande papieren aangifte Model-M 2019 toegestuurd met daarbij de zo’n 90 blz. tellende (aanvullende)toelichting en waar geen mens iets wijzer van wordt.

  Met deze aangifte vraag je vrijstelling voor de inkomstenbelasting t.z.v. het in de Thaise periode genoten particulier pensioen.

  Pas in de loop van 2020 kun je dus gaan voor het verkrijgen van het formulier R.O. 22. Nadat je op basis hiervan een vrijstellingsverklaring van de Belastingdienst hebt gekregen stopt jouw pensioenuitvoerder met de inhouding van loonbelasting. Met het in 2021 doen van aangifte inkomstenbelasting over 2020 krijg je de in dat jaar ingehouden loonbelasting op aanslag weer terug.

  Nog een aanvullende opmerking. Ik hoop niet dat jouw pensioenuitvoerder ACHMEA is. Deze organisatie gaat nl. “vrolijk” door met het inhouden van de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet, ook al woon je in Timboektoe in Mali. Deze onterechte inhouding krijg je echter niet terug met het doen van aangifte voor de inkomstenbelasting. Om toch teruggaaf hiervan te krijgen moet je een verzoek richten aan de Belastingdienst/kantoor Utrecht.

  • Jan zegt op

   Beste Lammert,
   Uit jouw zoals altijd exacte en volledige informatie begrijp ik nu dat ik op de 183-ste dag van 2020 achter het R.O 20 formulier aan kan gaan. Dat is dus vanaf 1 Juli en voor mij is dat al kort dag. Uiteraard zal ik zorgen dat op dat moment mijn aangifte Model-M 2019 is afgerond en dat ik daarmee een vrijstelling van de Thai aanvraag voor die periode.
   Het is voor mij kort dag omdat ik tegen die tijd van de 400.000 leef en die 2 a 3 maanden voor 23 december weer compleet moet hebben voor de verlenging van mijn huwelijkse visum. Eigenlijk moet ik dus zien dat ik op 23 september mijn vervroegde pensioen belastingvrij ontvang.
   Ik heb 2 pensioentjes en geen Achmea erbij! en die werken allebei uitstekend mee. Alleen weet ik, dat de belastingdienst er vanaf de vrijstellingsaanvraag bij hun 8 weken over doet voordat ik em heb. Als het mij dus lukt op 1 Juli het formulier R.O. 22 te hebben zou dat heel mooi zijn, maar hoe snel ik em heb lijkt mij zeer de vraag..
   Ten eerste de vraag of ik dat formulier R.O.22 al kan krijgen bij de aanvraag, maar waarschijnlijk moet die vrijstelling van de Thai eerst afgehandeld worden. Hoe kan ik zorgen dat ik dat RO22 zo snel mogelijk heb? Ik heb een paar vragen hierover:
   (1) Ik zit in changwat Roi-et wat valt onder Udon Thani voor de belasting. Ik mag hopen dat ze daar van alles op de hoogte zijn. Waarschijnlijk kan ik dus beter naar Bangkok gaan maar welk belastingkantoor ? wat is het adres.
   (2) Mijn aangift Model-M 2019 , moet ie in het Engels zijn ? Moet er iets vertaald worden? Handig om het nu alvast te weten !
   (3) Ik las dat het R.O.22 formulier in het Engels is, hoewel ik het formulier tot nu toe alleen in het Thai heb gezien. Klopt het dan ik em na aanvraag in het Engels kan verwachten?
   (4) Iedereen zegt dat de Thai gewoon een R.O. 22 geven i.p.v. het Nederlands Engelstalige liability formulier in te vullen. Ik vind dat natuurlijk ook prima, maar hoe zit het met de Nederlandse belastingdienst ? Zeggen die gewoon : Oh een R.O.22-gje is ook goed hoor ?

   Dat waren mijn vragen. Ik hoop dat je of anderen ze kunnen beantwoorden. Alvast hartelijk bedankt !!

   • Erik zegt op

    Ik zal alleen vraag 1 beantwoorden.

    Udon Thani heeft een ‘boven-provinciaal’ belastingkantoor waar de knowhow over belastingplicht van buitenlanders aanwezig is en die ambtenaren spreken Engels. Maar je moet wel de juiste mensen hebben dus je zou jouw vrouw kunnen vragen te bellen tot ze de juiste mensen te pakken heeft en dan maak je een afspraak.

   • Lammert de Haan zegt op

    Dag Jan,

    Vraag 1.

    Deze vraag is door Erik voortreffelijk beantwoord. En hoe kan het ook anders: hij heeft daar vele jaren de buurt “onveilig” gemaakt.

    Ook mijn in die omgeving wonende klanten hebben goede ervaring met dat kantoor, zulks in tegenstelling tot veel (vaak kleinere) belastingkantoren.

    Jouw gedachte om direct maar naar Bangkok te gaan zou ik vooreerst maar even laten schieten. Mocht het er toch van komen neem dan wel voldoende brood en schoon ondergoed mee want je bent nogal even onderweg!

    Vraag 2.

    Het M-formulier is puur een Nederlandse aangelegenheid. Daar doet de Thaise belastingdienst niets mee.
    Meestal in februari begint de Belastingdienst met het versturen van dit aangiftebiljet. Dit gebeurt bij een emigratie of immigratie vrijwel altijd automatisch.
    Ook kun je in februari alvast contact opnemen met de Belastingdienst/kantoor Buitenland en vragen om toezending van een M-formulier. Je naam, adres en geboortedatum heb je daarbij “hoogst waarschijnlijk” wel bij de hand. Maar zorg ervoor dat je ook je BSN bij de hand hebt. Hoe eerder het ingevulde formulier terug is bij de Belastingdienst, hoe eerder je kunt rekenen op een teruggaaf van teveel ingehouden loonheffing/loonbelasting.

    Zoals ik eerder al aangaf bevat deze papieren M-aangifte 58 blz. met vragen met daarbij een zo’n 90 blz. tellende (aanvullende)toelichting en waar geen mens iets wijzer van wordt. Jaarlijks verzorg ik tussen de 30 à 40 van dit soort aangiften. Ik heb echter nog niet meegemaakt dat een M-aangifte in een keer correct is afgedaan door de Belastingdienst/kantoor buitenland. Maar, eerlijk is eerlijk: de fouten die gemaakt worden resulteren net zo vaak in een voordeel als in een nadeel voor de belastingplichtige.

    Mocht je de aangifte zelf willen verzorgen, zorg er dan voor dat je een goede berekening maakt van de te verwachten uitkomst.

    De grootste afwijking die ik dit jaar binnenkreeg betrof een naar Thailand geëmigreerde Nederlander, waarvoor ik een teruggaaf had berekend van afgerond € 6.000 maar waarvoor de voorlopige aanslag een bedrag van afgerond € 41.000 als te betalen aangaf. Een verschil dus van afgerond € 47.000!
    Zoiets valt natuurlijk direct op. Maar mocht het verschil tussen de € 1.000 à € 2.000 liggen en wat niet zelden voorkomt, terwijl je zelf geen goede berekening hebt gemaakt, dan ga je al gauw de boot in.
    En om vanuit Thailand de Nederlandse Staat te blijven sponsoren lijkt mij overbodig!

    Vraag 3

    Voor buitenlanders hanteert het Thai Revenue Office een in het Engels gestelde verklaring R.O. 22. Hetzelfde geldt ook voor het formulier R.O. 21, bevattende een samenvatting van de Thaise aangifte voor de inkomstenbelasting en de uitkomst daarvan. Maar dat is bij jou nog niet aan de orde.

    Vraag 4.

    Dat is ook wat ik eerder in mijn reactie aan jou aangaf met de zin:
    “Mijn ervaring daarbij is dat de Thaise belastingambtenaren voortdurend hun eigen formulier R.O. 22 afgeven in plaats van de in het Engels gestelde “verklaring belastingplicht woonland” van de Belastingdienst ondertekenen en stempelen.”

    Waarom de Thaise belastingambtenaar het eigen formulier R.O. 22 gebruikt komt door het feit dat zij, fiscaal juridische gezien, van een beter gehalte is dan de Engelse vertaling van de “verklaring belastingplicht woonland” van de Nederlandse Belastingdienst.

    Voor het verkrijgen van vrijstelling stelt de Belastingdienst als voorwaarde het overleggen van een recente aangifte voor de Personal Income Tax met de daarbij behorende aanslag (daartoe volstaat het formulier R.O. 21) OF een door de bevoegde belastingautoriteit van het woonland ondertekende en gestempelde in het Engels vertaalde “verklaring belastingplicht woonland”. Maar ook een eigen verklaring van de bevoegde belastingautoriteit van het woonland, welke qua inhoud aansluit bij de door de Belastingdienst opgestelde verklaring, wordt geaccepteerd. Het formulier R.O. 22 voldoet aan deze voorwaarde en zelfs meer dan dat!

    • Jos M zegt op

     Lammert,
     Ik ga officieel op 1-1-2020 in Thailand wonen.
     Kan ik de belastingdienst vragen dat M-formulier direct aan jou te sturen ipv eerst naar Thailand en dan weer naar Heerenveen?

     • Lammert de Haan zegt op

      Beste Jos,

      Dat heb je slim bedacht: per 1-1-2020 officieel in Thailand gaan wonen. Dus je per 1-1-2020 laten uitschrijven bij je Nederlandse gemeente!
      Daarmee ben je nl. heel 2019 binnenlands en heel 2020 buitenlands belastingplichtige.

      Ook het M-formulier met toelichting naar Thailand sturen is onnodig. In zo’n geval neem ik contact op met de Belastingdienst/kantoor Buitenland en meestal binnen 3 dagen heb ik de aangifte binnen.

      Daarvoor moet ik wel beschikken over jouw naam, adres en woonplaats, je geboortedatum en je BSN.

      Neem daarover contact met mij op via: [email protected]..

    • Jan zegt op

     Hallo Lammert, Dank je wel voor deze beantwoordingen, daar kan ik zeker wat mee. Ik hoop trouwens niet dat Gert Korat gelijk heeft en dat ik eerst een aangifte aan de Thai moet doen en dan pas volgend jaar een RO22 krijg. Dat was trouwens niet het geval bij Khun Koen, die schreef “Ik kreeg dus al een TIN, (tax identification number), meer dan een jaar voordat ik belasting betaald heb in Thailand.”

     Fijn dat ik zo te zien naar Bangkok hoef , Udon Thani is zo’n 200 km van hier , niet naast de deur maar stukken overzichtelijker.

     Ik begrijp nu ook dat je M-aangiftes voor mensen behandelt en ik denk dat dat voor mij ook geen slecht idee is, als dat niet te duur is, want ik neem aan dat dat wat kost. Als je het goed vindt stuur ik je daarover een mailtje op [email protected].

     • Lammert de Haan zegt op

      Dag Jan,

      Uit de opmerking van Khun Koen dat hij meer dan een jaar voordat voor dat hij aangifte deed al een TIN had moet je niet de conclusie trekken dat dit je kan helpen bij het verkrijgen van vrijstelling voor de inhouding van loonheffing/loonbelasting. Ik denk ook niet dat Khun Koen dat zo heeft bedoeld. Je zult echt moeten wachten op de verklaring R.O. 22. En dat staat geheel los van het hebben van een TIN.

      Het hebben van een Thaise TIN heeft geen enkele betekenis voor de Belastingdienst/kantoor Buitenland. Zo’n nummer geeft niet aan dat je fiscaal inwoner bent van Thailand. Mocht je begin volgend jaar besluiten om te verhuizen naar Timboektoe in Mali, dan vraag je ook daar een TIN aan. Daarnaast heb je ook nog steeds je Nederlandse BSN, wat ook te beschouwen is als een TIN. Dat betekent vervolgens niet dat je uit een van de drie mag kiezen.

      Je kunt alleen met het formulier R.O. 22 aantonen dat je fiscaal inwoner bent van Thailand en niet van Mali of Nederland.

      Zie verder mijn uitvoerige reactie op een tweetal berichten van Ger-Korat en de reactie van George, die wel heel coulant is behandeld door z’n Revenue Office, nl. binnen de 180-dagen.
      Misschien wil George aangeven om welk kantoor het bij hem ging. Daar ben ik nl. ook wel nieuwsgierig naar. Overigens kun je in Thailand niet spreken van een duidelijk “kantoorbeleid” zoals wel in Nederland.

      Ik zie jouw e-mailbericht m.b.t. het doen van aangifte Model-M wel verschijnen.

      • george zegt op

       Verklaring af gegeven door Nakhon Phathom NA dat ik mij heb verwijderd uit het gesprek met de ambtenaresse. Heb tot op heden ook nog geen tax betaald. Wel toegeven dat mijn Thaise vrouw alles voor die tijd erg goed uitzoekt en van wanten weet.

       • Erik zegt op

        George, ik lees met aandacht dat een kwestie werd opgelost nadat jij de kamer had verlaten.

        Ik had dat namelijk ook toen ik mijn NL rijbewijs moest laten omzetten naar een Thais en een ambtenaar dwars lag. Mijn vriendin vroeg me even weg te gaan en toen ik terugkwam was de zaak beklonken. Pas later heeft ze me willen vertellen dat er een paar bankbriefjes zijn ‘geschoven’. Tja, ‘This is Thailand’ denk je dan.

      • Jan zegt op

       Dank je wel Lammert. Ik heb dus nog steeds goeie hoop dat ik eind volgend jaar belastingvrij pensioen kan ontvangen, en dat ga ik proberen.

       Ik zal je een mailtje sturen ivm aangifte Model-M.

 9. Ger-Korat zegt op

  Een RO22 wordt pas afgegeven als er ook daadwerkelijk een aangifte inkomstenbelasting in Thailand heeft plaatsgevonden. Zo staat het ook in het formulier vermeldt.
  https://www.rd.go.th/publish/21978.0.html

  • Lammert de Haan zegt op

   Beste Ger-Korat,

   De zin “and has already filed income tax return” komt de laatste jaren niet meer voor in de formulieren R.O. 22 waarover ik de beschikking heb. Hiermee is een ernstige fout hersteld.

   Stel: je geniet in Thailand van een slechts gering inkomen vanuit Nederland. Verder leef je van de opbrengst uit verkoop van je eigen woning. Over dit geringe inkomen ben je in Thailand geen Personal Income Tax verschuldigd door de vele en dikwijls hoge vrijstellingen en de eerste schijf van 150.000 THB tegen 0% belasting, Dan wordt een aangifte voor de PIT doorgaans niet in ontvangst genomen.

   Dit zou betekenen dat je dan ook geen Certificate of Residence (R.O. 22) zou kunnen krijgen, waardoor Nederland geen vrijstelling verleend voor de inhouding van loonbelasting.

   Om aan dit probleem tegemoet te komen is de verklaring herzien en is een fiscaal juridische fout hersteld. Het gaat immers om het zijn van belastingplichtige als fiscaal inwoner van Thailand gedurende meer dan 180 dagen in een belasting-/kalender jaar en waarbij niet altijd een aangifteplicht met vervolgens een mogelijke belastingschuld ontstaat. Dit zijn nl. drie verschillende begrippen, welke nogal eens met elkaar worden verward (zoals ook in de oorspronkelijke verklaring R.O. 22).

   • Ger-Korat zegt op

    Begrijp je verhaal welke duidelijk is uitgelegd. Maar eh, ik kijk naar de website van de Thaise overheid, zie mijn link in de vorige reactie, en daar staat het nogal duidelijk in. Jou versie van de RO22 kom ik niet tegen; misschien heb jij ern link waar ik deze kan vinden ? Hartelijk dank.

  • Ger-Korat zegt op

   Ter verduidelijking: als je een RO22 / Certificate of Residence wil aanvragen dan staat in de officiele tekst het volgende:
   Supporting documents required (in case of an individual taxpayer) :
   1 A copy of the filed income tax returns e.g. P.N.D. 90, P.N.D. 91.
   2.A copy of tax receipt.
   Etc.

   Dit is wat een Thaise belastingambenaar ook leest en indien er dan een buitenlander naar een kantoor komt en vraagt om een RO22 terwijl hij niet over punt 1 en punt 2 beschikt terwijl dit vereist is, dan zal de ambtenaar dit terecht niet mogen afgeven.

   Hiermee is denk ik de vraag van de vraagsteller beantwoord. Hij kan pas in 2021, nadat aangifte is gedaan en betaald over het jaar 2020, een RO22 kunnen aanvragen. En niet eerder.

   • Lammert de Haan zegt op

    Beste Ger-Korat,

    Om met een eerdere vraag van jou te beginnen: ik heb geen link welke de door mij gegeven tekst bevat van het formulier R.O. 22 en zoals ik die eerder gaf. Voor het vragen van vrijstelling voor de inhouding van loonheffing/loonbelasting bij de Belastingdienst/kantoor Buitenland sturen mijn klanten het door hen ontvangen formulier in pdf-formaat. Overigens zou het me niet verbazen als het Thai Revenue Office twee soorten van verklaringen hanteert, nl. een zonder en een met een door Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting.

    Alles staat en valt met de deskundigheid van de betreffende Thaise belastingambtenaar en daar kan ik wel een boekje over opendoen.

    Zo kreeg een klant, toen hij zich meldde bij het plaatselijke Revenue Office, te horen dat hij geen Personal Income Tax verschuldigd was over zijn uit Nederland afkomstige inkomen.
    Een ander kreeg op zijn vraag te horen dat hij zelf mocht kiezen tussen belasting betalen in Thailand of in Nederland.

    Kort geleden kwam in Thailand Blog de vraag aan de orde of de 400.000 THB die betrokkene had gestort op z’n Thaise bankrekening voor het verkrijgen van een visum aan de PIT onderhevig was (zoals een Thaise belastingambtenaar beweerde) of niet.

    En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan met bijvoorbeeld de door mij eerder al aangehaalde tekst van de website van het Thai Revenue Department: “TAXPAYERS are classified into “resident” and “non-resident”. Als ik zo’n tekst lees dan rijzen mijn haren te berge. Alle elementaire fiscale kennis lijkt hier te ontbreken.

    Het gaat dus puur om de kennis van de betrokken ambtenaar van zowel het nationaal als het internationaal belastingrecht (in het laatste geval voornamelijk het door Nederland met Thailand gesloten – bilaterale – Verdrag ter vermijding van dubbele belasting). Ontbreekt deze kennis en wat heel vaak het geval is bij de kleinere belastingkantoren, dan moet je het hoger op zoeken.

    Voor wat dat betreft kan ik over het ook door Erik aangehaalde Thai Revenue Office in Udon Thani alleen maar positieve berichten melden.

    Wat zegt de nationale wetgeving over het zijn van fiscaal inwoner van Thailand en dan met name voor wat betreft het zijn van “resident”, waar het in het onderhavige geval immers om gaat?

    “Taxpayers are classified into “resident” and “non-resident”. “Resident” means any person residing in Thailand for a period or periods aggregating more than 180 days in any tax (calendar) year. A resident of Thailand is liable to pay tax on income from sources in Thailand as well as on the portion of income from foreign sources that is brought into Thailand.”

    Vervolgens wordt de belastbaarheid ingeperkt door het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag.

    T.a.v. het zijn van fiscaal inwoner van een van beide landen vermeld het Verdrag in artikel 4 en voor zover van belang, het volgende:

    “Artikel 4. Fiscale woonplaats
    1. Voor de toepassing van deze Overeenkomst betekent de uitdrukking “inwoner van een van de Staten” iedere persoon die, ingevolge de wetgeving van die Staat, aldaar aan belasting is onderworpen op grond van zijn woonplaats, verblijf, plaats van leiding of enige andere soortgelijke omstandigheid.”

    Artikel 15 van het Verdrag – Niet-zelfstandige arbeid geeft hier vervolgens meer handen en voeten aan door te stellen dat hierbij aan de eis van 183 dagen binnen een periode van een belastingjaar (is kalenderjaar) moet worden voldaan. Deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn!

    Door middel van je paspoort kun je aantonen dat je voldoet aan deze dageneis. Vervolgens kwalificeer je op grond van zowel de Nederlandse als de Thaise wetgeving en op grond van het Verdrag als fiscaal inwoner c.q. resident van Thailand.

    In de Thaise wetgeving maar ook in het Verdrag wordt met geen woord gerept over het eerst doen van aangifte. Hierbij komt dat het Verdrag, als zijnde een regeling van hogere orde, ook nog eens voor gaat boven de eigen nationale wetgeving mocht daar verschil tussen bestaan maar wat niet eens het geval is.

    Op grond van het Verdrag kwalificeer je als aan de dageneis wordt voldaan dus zonder meer als fiscaal inwoner c.q. resident van Thailand. Hier kan geen enkel voorschrift van het Thai Revenue Department wat aan afdoen.
    Dat betekent dat niets in de weg staat om het Certificate of Residence (R.O. 22) af te geven.

    Het enige probleem is, zoals reeds gezegd, het gebrek aan deskundigheid bij heel veel Thaise belastingambtenaren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website