Lezersvraag: Thais rijbewijs in Samut Prakan

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
9 oktober 2020

Beste lezers,

Vandaag met de nodige papieren (certificate of residence, health certificate en kopieën van paspoort en visa) naar het betreffende Department getrokken om een Thais rijbewijs te bekomen.

Na een blik op mijn internationaal rijbewijs (Verdrag inzake het wegverkeer van 8 november 1968) werd mij verteld dat dit niet het goede rijbewijs is, dat moet volgens die beambte voldoen aan het wegverkeer van 1949.

Is dit Thaise logica? Nog iemand die dit heeft meegemaakt? Ik kan wel mijn Belgische papieren rijbewijs laten vertalen en dat is dan wel goed… toch gedacht dat een Belgisch rijbewijs niet geldig is in Thailand.

Groet,

Ronny

8 reacties op “Lezersvraag: Thais rijbewijs in Samut Prakan”

 1. Adriaan zegt op

  Thailand heeft alleen het verdrag uit 1949 mede ondertekend. Daarom.

  • Ronny zegt op

   Tja Adriaan, dan zijn de belgen eraan voor de moeite, voor zover ik kan nagaan zijn volgens de website van de federale overheidsdienst de internationale rijbewijzen uitgereikt in Belgie alleen van het verdrag van 1968. Alvast bedankt voor de reactie.

 2. RonnyLatYa zegt op

  Klopt. Komt me bekend voor.

  Het Verdrag inzake het wegverkeer van 8 november 1968 dat op ons Internationaal rijbewijs staat werd niet ondertekend door Thailand.
  Werd mij toen in Bangkok ook verteld toen ik door middel van dat Internationaal rijbewijs een Thai rijbewijs wilde aanvragen.
  Mijn Belgisch rijbewijs was evenwel goed als er een verklaring van echtheid met stempel van de Belgische ambassade bij was. Moest het dus niet vertalen. Echter mijn foto op dat rijbewijs was nu weer te oud en bovendien had ik niet zoveel zin meer om in Bangkok de rest van de dag aan te schuiven. De rijen waren daar toen eindeloos.

  Ik had toevallig een maand later gepland om naar Belgje te gaan en daar heb ik, door die oude foto maar ineens besloten mijn rijbewijs om te wisselen naar het nieuwe model. Het roze plastic kaartje model kredietkaart dus.

  Ondertussen terug in Thailand en zijn toen van Bangkok naar Kanchanaburi verhuisd.
  Daar dan gevraagd om een Thais rijbewijs en nogmaals een poging gedaan met dat Internationaal rijbewijs. Wie weet dacht ik. Zelfde antwoord. Niet geldig om zelfde reden.
  Ik haalde mijn nieuw Belgisch rijbewijs tevoorschijn en toen ze dat zag zei ze: “Dat is wel goed.”
  Wat formulieren ingevuld, kopie Tabien Baan en dan moest ik een een film gaan bekijken. Nadien wat testjes (kleuren, reactie , dieptezicht) aangeschoven voor een foto en even later had ik mijn voorlopig rijbewijs.

  Maar zoals we gewoon zijn zal het overal misschien wel weer anders verlopen of andere eisen gesteld worden.

 3. Dirk zegt op

  Voor de zoveelste keer:
  Een Internationaal rijbewijs is slechts geldig als het SAMEN getoond ma worden met het nationaal rijbewijs.

  • RonnyLatYa zegt op

   Het gaat hier over vermelding die op het Internationaal rijbewijs staat.
   Thailand heeft enkel het verdrag uit 1949 ondertekend .
   Op een Belgisch Internationaal rijbewijs staat echter de vermelding “Verdrag van 8 november 1968” en dat verdrag heeft Thailand niet ondertekend.
   Het wordt dus gewoon niet aanvaard dat Internationaal rijbewijs, ook niet als je het samen vertoond met je Belgisch rijbewijs.

   Vreemd genoeg werd enkel mijn Belgisch rijbewijs (voor de duidelijkheid NIET samen met dat Internationaal rijbewijs) weer wel aanvaard om om te wisselen tegen een Thais rijbewijs.

   • Lung addie zegt op

    Ook voor mij was dit, net als bij Ronny, het geval. Het Belgisch internationaal rijbewijs werd niet aanvaard. De reden welke opgegeven werd: ouder dan 1 jaar. Een Belgisch internationaal rijbewijs was toen 3 jaar geldig. Het Belgisch, nationaal rijbewijs, wat 41jaar oud was, wel met een reeds vernieuwde foto, werd gewoonweg WEL aanvaard.

 4. Dree zegt op

  Op vertoon van mijn nationaal en internationaal rijbewijs + document van dokter was het geen probleem om mijn rijbewijs te krijgen maar is soms best als ze problemen maken om naar een andere keuring te gaan in een andere stad.

 5. Geert zegt op

  Ik heb hetzelfde meegemaakt in Chiang Mai enkele jaren geleden. Ik ben toen naar een andere provincie gegaan, nl. Lamphun, is maar een 25 km van Chiang Mai.
  Daar maakten ze geen problemen. Mijn Belgisch rijbewijs werd aanvaardt. Eerst een Thais rijbewijs gekregen voor 2 jaar.
  Na 2 jaar heb ik het laten verlengen in …. jawel Chiang Mai. Nu is het rijbewijs 5 jaren geldig.

  Gegroet,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website