Geachte lezers,

Mijn vriendin is half Thais, vader Thai, moeder Belg. Ze is in België geboren maar wenst de dubbele nationaliteit aan te vragen met het oog op kopen van grond e.d. in Thailand.

Heeft u enig idee in welke mate het mogelijk is de Thaise nationaliteit aan te vragen in zo’n situatie?

Met de meeste hoogachting,

Ruben uit België

9 reacties op “Lezersvraag: Kan mijn vriendin de Thaise nationaliteit aanvragen?”

 1. tino kuis zegt op

  In principe moet dat mogelijk zijn. Een zoon/dochter van een Thaise vader/moeder heeft recht op de Thaise nationaliteit. Maar in de praktijk zal het moeilijk zijn gezien haar voorgeschiedenis. Hoe oud is ze? Hoe ziet haar geboortebewijs eruit? Staat haar vader daarop? Heeft u gegevens of kunt u gegevens krijgen van de vader (zijn geboortebewijs en Thaise ID)? Ik zou alle documenten (vertaald in het Thais en gelegaliseerd)verzamelen, evt. uit Thailand laten komen, en daarna gaan informeren op de Thaise ambassade. U kunt natuurlijk ook eerst naar de Thaise ambassade gaan voor een gesprek. Ik denk niet dat er iemand op dit blog is die de Thaise wet zo goed kent dat hij een onomwonden ja of nee kan geven op de vraag of het in praktijk mogelijk is.

 2. Gringo zegt op

  Op Thaisvisa vond ik het volgende:
  According to the Thai Nationality Act (2535 B.E.), it is possible for a person born to either father or mother of Thai nationality, within or outside Thailand, to acquire Thai nationality.
  To Apply for a Thai Birth Certificate
  1. A child born to a Thai parent outside Thailand is entitled to acquire Thai nationality, the parents can apply for a birth certificate for their child at the Royal Thai Embassy in the country of birth.
  2. The following documents are required in order to obtain a Thai birth certificate :
  • 2 copies of the foreign birth certificate and its translation into Thai; both documents must be legalized by the Ministry of Foreign Affairs of the country issuing the birth certificate
  • 2 copies of the marriage certificate of the parents
  • 2 copies of the passport of the father and the passport of the mother (either two Thai passports or one Foreign and one Thai passport)
  • 2 copies of the identity cards of the father and of the mother
  • 1 photo of the child
  The Embassy needs 5 working days to issue a Thai birth certificate

  Het lijkt mij een regeling voor pasgeboren kinderen, dus ik weet niet of het ook geldt voor al wat oudere (meerderjarige) kinderen.
  Ga in ieder geval naar de Thaise Ambassade voor verdere informatie.

 3. tino kuis zegt op

  Tjamuk, Ik heb altijd alles gekregen waarop ik recht had in Thailand zonder relaties en zonder geld. Ik vind het heel vervelend dat je dat er weer bij haalt. Als wij willen dat de corruptie in Thailand verdwijnt moeten we daar zelf ook niet aan meedoen of het zelfs maar suggeren.

 4. j.Jordaan zegt op

  Volgens mij is dat een heel moeilijk verhaal omdat zij in Europa is geboren.
  Zij is dus ook niet ingeschreven in Thailand.
  Alleen een verklaring van de Thaise vader in Thailand, dat het zijn dochter is kan
  meehelpen.
  Dat zijn vaak moeilijke toestanden.
  J.Jordaan

 5. mijn vriend is geboren in BKK in 1951,moeder is Thais, vader Ned.nationaliteit.Op 7 jarige leeftijd verhuisd naar Ned. Op 24 jarige leeftijd zijn ze weer verhuisd naar BKK waar hij 1 jr monnik is geweest en kapsalon heeft gerund.Hij overweegt nu voorgoed terug te gaan.Is het voor hem mogelijk om op die leeftijd nog de Thaise nat. aan te vragen? En behoudt hij dan ook zijn Ned. paspoort zoals bij ons de meeste buitenlanders

 6. riekie zegt op

  Ik heb ook een vraag mijn kleinzoon is ook half thai
  zijn moeder is een thaise
  zou hij ook de nederlandse nationaliteit kunnen krijgen ?
  of een nederlands paspoort later?

  hij draagt de naam van mijn zoon.

 7. Gringo zegt op

  Voor zowel Van Rijckvorsel als Riekie geldt wat Tino Kuis al eerder zei in een reactie: er is geen mens, die daar op dit blog een zinnig antwoord op kan geven.

  Beiden zullen met meer gegevens naar de Thaise Ambassade resp. Ned. Ambassade of Gemeentehuis in Nederland moeten om hierover uitsluitsel en informatie te krijgen.

 8. Hans zegt op

  Mijn dochter is geboren in Nederland (50%Thai en 50% NL).
  Thais paspoort gewoon aangevraagd bij de Thaise ambassade in Nederland.
  Ze heeft zowel de Nederlandse als de Thaise Nationaliteit.
  Even contact opnemen met de Thaise ambassade in Brussel.

  • Lex K. zegt op

   Inderdaad, ik heb het Nederlandse geboortebewijs van mijn kinderen laten legaliseren en ben daar mee naar de Thaise amdassade gegaan, ze kregen toen een Thais geboortebewijs en een Thais paspoort en hebben nu gewoon 2 nationaliteiten, helemaal niet moeilijk en niet veel werk.

   Lex K.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website