Beste lezers,

Mijn naam is Arnold en ben een in België wonende Nederlander. Ik ben nu een tijdje lezer van jullie blog en ben onder de indruk. Mijn complimenten.

Ik ben 52 jaar en wil me in de nabije toekomst ook graag vestigen in Thailand (Pattaya, Phuket of Bangkok). Ik wil hiervoor een logische en betrouwbare investering doen die mij van een inkomen in Thailand voorziet. Kunnen jullie mij hierover wat info bezorgen?

Ik denk bijvoorbeeld aan appartementen, maar daar zijn ook veel bedrog zaakjes van bekend. Appartementen die nooit worden gebouwd etc.

Ik hoop dat jullie een advies hebben.

Met vriendelijk groet,

Arnold

33 reacties op “Lezersvraag: Investeringen in Thailand, wat is mogelijk?”

 1. Maarten zegt op

  Ik weet niet wat de beste investering voor je is, maar ik raad je wel aan om juridisch advies te gebruiken. Sunbelt Asia is een gerenommeerde organisatie op dit vlak. Zelf ben ik in mijn nopjes met 45% rendement dit jaar van mijn Thaise aandelenfonds. Maar ja, resultaten uit het verleden, ………..

  • bebe zegt op

   Mag ik u eens vragen wat uw ervaringen zijn met sunbelt die trouwens een grote adverteerder is op veel engelstalige Thailand forums en blogs waar men geen enkel negatief commentaar van bv ex klanten van die adverteerders toelaat.

   Alsook de persoon die de opmerking maakte over het gebruik van een europese makelaar jullie weten blijkbaar niet waarover jullie praten.

   • Eric Donkaew zegt op

    Wel een erg stellig commentaar.
    De aankoop van de condo is door die makelaar gewoon netjes afgehandeld en ik heb er nog steeds plezier van.

  • renbe zegt op

   Beste Maarten, 45% rendement is waar elke belegger van droomt. Wat is de naam van dit investeringsfonds? Is het gevestigd in Thailand of Nederland?

 2. Eric Donkaew zegt op

  Ik heb zo’n tien jaar geleden in Jomtien (vlakbij Pattaya) een condo gekocht. Alles ging prima en ik heb er nog steeds plezier van.
  Twee tips:
  – Zoek een Europese makelaar.
  – Koop een appartement dat al bestaat en dat dus niet nog gebouwd moet worden.

 3. Fransamsterdam zegt op

  Ben het wel eens met Maarten, een deel van je vermogen in de Thailandset investeren lijkt zo gek nog niet. Als die naar beneden gaat, gaat het met de particuliere investeringen ook bergafwaarts, maar aandelen zijn natuurlijk meer liquide. Zie http://www.iex.nl/Index-Koers/190118482/THAILAND-SET.aspx

  En verder: Risico spreiden, spreiden en nog eens spreiden. Een grote investering maakt je een gewilde prooi van malafide partners. Beter 10 appartementen in 10 verschillende complexen dan in één complex. En bij meerdere projecten overleef je het wel als er 1 of 2 fout aflopen.

  En bespaar niet op juridische bijstand, zie bijv. http://www.tiwi.nl/

 4. Tak zegt op

  ik zou in Thailand nooit willen investeren.
  Zoveel fraude en corruptie. Daarnaast als iets
  een succes is dan zijn die Thaien er snel bij om te copieren.
  Hier op Phuket staan duizenden apartementen en woningen leeg.
  Ik investeer liever in Nederland en geef het geld uit
  in Thailand. Ook in Nederland is het niet makkelijk om
  goede investeringen te vinden. Spreiden is een vereiste.
  Gezien de hele economische crisis wereldwijd kan je je
  geld het beste voorlopig contant houden.

  • Robert Kool zegt op

   Ik deel ook de mening van Tak. Niet investeren dus in Thailand. Misschien met de uitzondering van het kopen van een eenvoudige condo niet al te ver van het strand voor eigen gebruik. Dat heeft vele voordelen. De goedkoopste condos in Pattaya (40 m2) kosten
   zo’n 20.000,00 Euros. Zolang als minstens 51% van de eigenaren in het gebouw Thais zijn,
   kan een buitenlander (farang) er zonder moeite kopen. De kosten voor onderhoud, electriciteit en water zijn bijzonder laag.

 5. Maarten zegt op

  @bebe: misschien heb je gelijk. Maar als je het allemaal zo goed weet, kom dan met een alternatief. Nu heeft de vraagsteller denk ik niet zoveel aan je bijdrage.

  Ik heb zelf geen ervaring met sunbelt, maar ken mensen die van hun diensten gebruik gemaakt hebben. Geen klachten over gehoord. Als je een betere organisatie weet, is het nuttig om dat te vermelden.

 6. Tak zegt op

  Sunbelt is een makelaarskantoor. Zij begonnen in bedrijfsbemiddeling. Daarna huizen en appartementen en juridische dienstverlening voor visa, workpermits etc. Stel ik heb een bedrijf te koop dan schakel ik Sunbelt in om een koper te zoeken. Zij adverteren en proberen dan mijn bedrijf te verkopen. Je ziet op hun website veel internetcafés, restaurants, bars, guesthouses en hotels. Soms ook wel wat andere zaken.

  Zij zijn absoluut niet objectief want ze willen iets verkopen in naam van hun opdrachtgever. Ik ken zelf hier in Phuket tal van bars, restaurants,
  beautysalons, guesthouses en hotels die hier te koop staan. Soms is de verkopende party Thai maar vaak Ferang welke hier eerder iets begonnen zijn en er nu graag vanaf willen.

  Waarom willen al deze mensen zo graag hun business kwijt? Je hoort standaard dan altijd medische redenen, kinderen moeten naar school in land
  van herkomst of dat ze zoveel verschillende businesses hebben dat ze deze er niet meer bij kunnen doen. Dat is in 99% absoluut flauwekul.

  Deze mensen zijn net zoals jij naar Thailand gekomen op vakantie een paar jaar geleden en vonden het hier geweldig. Toen besloten dat ze hier iets moeten gaan doen om aan de kost te komen. Huis verkocht en/of bedrijf en met hun spaargeld hier na toe gekomen. Veelal verblind door verliefdheid op een Thais meisje. Ze zijn vol goede moed hier iets begonnen. Na een jaar komen ze erachter dan het allemaal vreselijk tegenvalt. Na twee jaar begrijpen ze dat ze een kat in de zak hebben gekocht en alle 5-10 miljoen baht van hun spaargeld kwijt zijn. Sommigen proberen dan nog iets anders, anderen gaan weer terug naar Belgie, Nederland of waar ze ook vandaan mogen komen. Ik kan je vele gevallen noemen in mijn naaste omgeving.

  Ik heb een vriend van mij hier geholpen die hier iets wilde beginnen. Hij wou een hotel kopen of leasen. Iedere keer dol enthousiast op een mogelijk hotel. Ik heb een spreadsheet gemaakt en als we de cijfers erin deden, kwamen we iedere keer op een verlies uit van 1 – 2 mln baht per jaar. Hij moest key money betalen 4 mln baht en 3 mln baht huur per jaar. Nou begrijp je ook waarom die Thaien die hotels aan buitenlanders willen leasen. Zij hebben in 2 jaar 10 mln baht en de buitenlander 12 – 14 mln baht verlies.

  Na twee jaar stopt de buitenlander ermee en de Thai gaat op zoek naar zijn volgende slachtoffer. Als die hotels echt een goede business zouden zijn dan had die Thai zijn broer, zus, oom of een ander familielid wel de boel laten runnen.

  Een andere goede vriend heeft business gedaan in onroerend goed met een Thaise partner. Door enorme verschillen in denkwijze, zeg maar gezond Nederlands verstand t.o.v Thaise irrationaliteit, besloten om ermee te stoppen. Het heeft vele jaren geduurd voordat hij zijn eigen geld terug had. Niet van de Thaise dame maar geld terug gekregen van haar Zwitserse suikeroom. Thaien zullen nimmer geld terug geven ook al is het jouw eigen geld.

  Veel zakelijke verschillen worden hier opgelost door het inhuren van een hitman. In Thailand zeggen ze een hand met een revolver. Voor 50.000 baht worden er regelmatige zakelijke problemen opgelost. Waarna er weer een Ferang op weg is naar de eeuwigheid.

  Zaken doen in Thailand leidt ook vaak tot heel veel stress. Het juridisch systeem en de rechters zijn altijd tegen je als Ferang. Lokale politie speelt vaak een heel kwalijke rol.

  Mijn advies is: zet je geld op een leuke spaarrekening en geniet van de leuke dingen van Thailand. Eten, natuur, Thaise schone, etc. Veel plezier.

  • Robert Kool zegt op

   Er zit zoveel waarheid in het lange relaas van Tak. Hou je geld en vastgoed buiten Thailand, open een bankrekening in een van de Thaise banken waarop je het minimaal nodige geld voor je levensonderhoud van tijd tot tijd stort.

  • Maarten zegt op

   @ Tak: Ik had het over juridische dienstverlening van Sunbelt. Die is veel breder dan visa en dergelijke en gericht op juridische zaken die farang aangaan. Ik wil hier Sunbelt niet promoten hoor. Er zullen er meerdere zijn en als je een goede Thaise adviseur kunt vinden, is dat natuurlijk ook prima, al lijkt me dat wat moeilijk voor een buitenstaander als Arnold. Vandaar dat ik Sunbelt noemde.

   De makelaarsfunctie van zo’n bedrijf is natuurlijk volstrekt andere koek, daarin ben ik het met je eens. Los van hun belang om een deal te sluiten, zal een groot deel van hun aanbiedingen uit mislukte ondernemingen bestaan.

   Misschien moet Arnold een klein barretje beginnen met wat jonge dames en een pooltafel. Zou wel eens een gat in de markt kunnen zijn 😉

   • tino kuis zegt op

    Maarten,
    Of een bar voor oudere Nederlandse vrouwen om zich te vermaken met Thaise jongemannen. Dat is pas een echt gat in de markt. Noem het maar ‘Dick’s Paradise’.

    • Maarten zegt op

     Interessant idee, maar ik ben een beetje bang voor concurrentie in Afrika. Op het fysieke vlak zullen de Thaise heren het toch af moeten leggen. Maar misschien kunnen ze dat compenseren met de wereldberoemde smile. Arnold, je leest het…het geld ligt op straat.

     Moderator: Dit is off-topic.

 7. Johnny Pattaya zegt op

  Beste Arnold,

  Ik heb je vraag gelezen , en ik kan je vertellen dat ik nu al meer als 10 jaar woon , en goed heb rond gekeken naar de verkoop van condo’s en huizen in Pattaya .

  Ik heb er zelf nu eindelijk na 10 ook 4 condo’s gekocht om mij zo later ook van wat extra centjes te kunnen verzien door de huur inkomsten.

  Belangrijk is wel als je iets gaat kopen , de ligging, het management van het gebouw , en de prijs .

  Ik heb nu 4 condo’s gekocht van 1,3 miljoen baht ( 33.000,00 euro ) per stuk , en die ga ik in dec 2013 verhuren voor 12000 baht ( 300,00 euro ) per maand , maar alleen met een jaar contract, want ik wil niet veel gezeur aan mijn hoofd ……

  De project ontwikkelaar waar ik bij gekocht heb , is de grootste in Thailand , met over 175 gebouwen in heel Thailand , ze bouwen alles met eigen geld , dus geen geld van de banken , en ze betalen je ook je geld terug als het niet na wens zou zijn , en als ze te laat klaar zijn , dan krijg je een goede vergoeding per dag dat ze te laat zijn ……

  Maar , wat de meeste mensen ook zeggen op dit blog klopt , je moet heeeeeeel goed uitkijken met wie je in zee gaat , ik zelf heb er 10 jaar overna gedacht en goed alles uit gezocht , voor dat ik de stap maakte om die 4 condo’s te kopen…

  Ik wens U veel succes in Thailand , en als U nog vragen heeft dan kan U dat via dit blog aan mij vragen , mijn naam is Johnny uit Pattaya.

  Groetjes en fijne feestdagen .

  • renbe zegt op

   In theorie klinkt het interessant: 5.200.000 investeren, met een bruto rendement van 576.000 baht per jaar. Maar in de praktijk zal het niet meevallen om 4 appartementen non-stop voor 144.000 baht per jaar te verhuren.

 8. Wim heijstek zegt op

  Na al deze negatieve berichten een positief bericht doe al 25 jaar zaken met thais met wederzijds profit dus laat u niet afschikken door al die cafe praatjes

  • Antoinette Bartels' zegt op

   Afschrikken?Er zijn altijd uitzonderingen.Wees maar blijft jij daarbij hoort.Mijn advies:niet in Thailand investeren

  • Tak zegt op

   Het enige bericht van het niveau cafe praatjes heb je niet zelf gepost.
   Indien je enige toegevoegde waarde wilt hebben dan zou je bijvoorbeeld
   kunnen vertellen waar je dan al 25 jaar zo succesvol in bent. Wat doe je,
   waar, hoeveel geinvesteerd en wat heeft het opgebracht ?
   Ik ben erg geinteresseerd in je respons. Ik leer graag van succesvolle zakenmensen.

  • Maarten zegt op

   @Wim, je zou het inderdaad cafe praatjes kunnen noemen, want veel buitenlanders die hier hun oudedag voorziening kwijtspelen door slechte zakenlijke beslissingen verzuipen hun ellende dagelijks in de bars en raken aan lager wal. Het is echter een feit dat veel buitenlanders de mist in gaan, dat staat als een paal boven water. Uitstekend dat jij wel geslaagd bent en het beeld hier nuanceert. Ik zou zelf erg graag een artikel van je lezen waarin je wat ervaringen en tips deelt (met wat vermakelijke anecdotes?). Dat zou een verrijking voor het blog zijn.

 9. andre zegt op

  Hallo Arnold,
  Ik ben 16 jaar geleden een zaak begonnen met een Nederlandse partner Lauwrens uit rotterdam in Phuket die hier al woonde en wist hoe het moest!!
  Deze heeft na anderhalf jaar de zaak zonder mijn mede weten verkocht en vertrokken naar Nederland.
  Nu heb ik het met mijn vriendin nog gered en heb met haar een guesthouse opgezet.
  Om even op een reactie terug te komen, heb ik het moeten verkopen wegens medische klachten, schouder gebroken en een 4 dubele hernia, dit is dan die ene %
  Het kan dus wel met een Thaise partner maar die moet je wel heel goed kennen.
  Het advies wat ik wel kan geven doe alles wat je doet alleen en nooit met een partner zoals al is geschreven en start een company met een betrouwbare advocaat, die zijn er ook.
  Prettigge feestdagen en veel geluk in Thailand.

  • Tak zegt op

   Hi Andre.

   16 jaar geleden kon je nog in Phuket met 100.000 gulden
   wat beginnen. Tegenwoordig is een 500.000 euro
   toch vaak het minste wat je mee zult moeten brengen.
   Daarnaast beginnen veel buitenlanders een zaak met hun
   vriendin of vrouw omdat dan ook de papieren op haar naam komen
   te staan. Dit brengt wel het risico met zich mee dat als je relatie
   op de klippen loopt je vaak ook je al je geinvesteerde geld kwijt brengt.
   We kennen ze allemaal buitenlanders die een huis kopen op naam
   van een vriendin. Raken hun vriendin kwijt en daarnaast ook nogeens
   hun huis.

   groeten,

   TAK

   • Maarten zegt op

    @Tjamuk: Is de gratis raad op Thailandblog niet goed dat? 😉
    Ik moet wat te vertellen hebben, blijkt bij het versturen. Daarom nog de opmerking dat je zeer terecht een onderscheid maakt tussen vergokken en een gokje. Ik zou zelf altijd klein beginnen om ervaring op te doen hoe het hier reilt en zeilt. Dan is de eventuele schade en schande beperkt. Stel dat je een condo koopt om te verhuren, dan zou ik met 1 beginnen. Niet met 4, zoals iemand hierboven.

  • pim zegt op

   Trap in geen enkele aanbieding van iemand die u niet kent .
   Voor jezelf iets opzetten ?
   In Thailand zijn er Nederlandse instanties die u kunnen helpen .
   Begin voor inlichtingen op de site van de Nederlandse ambassade .
   Persoonlijk heeft het mij veel geld gekost met mensen zowel Nederlanders als Thaien die hun slag slaan
   Zij hebben zich de kunst meester gemaakt dat je denkt, zij je beste vriend zijn .
   Een boeiend bestaan met een bloeiende belegging is waar menigeen van droomde.
   Een bloedend einde is meerdere malen het geval. .

 10. Toon zegt op

  Indien men “speelgeld” bezit en risico kan/wil lopen, dan is dat een persoonlijke keuze.. Iedereen bepaalt de eigen grenzen. En inderdaad: risico spreiden.
  Als het pensioengeld is, dan defensief blijven; geen risico lopen.
  Veiligheidskleppen inbouwen is zeker in Thailand een vereiste.
  Mogelijk zowel een thais adviesbureau (kent de cultuur beter) inhuren als een in Thailand gevestigd bureau, dat al jarenlang geleid wordt door een farang.
  Zo krijg je tevens een second opinion.
  Vertrouw niet alleen op anderen: kom hierheen en geef ogen en oren de kost.
  Sparen is veilig, maar als je je kapitaal minimaal in stand wilt houden, dan is sparen momenteel ook niet erg motiverend.
  ”In november 2012 bedroeg de inflatie in NL 2,8 procent. Zeker als een spaarder ook de 1,2 procent vermogensrendementsheffing moet betalen, kan spaargeld alleen maar dalen in waarde”, stelt Spaarrente.nl vast.
  Als je 2,5% rente krijgt, mag je dus minimaal een koopkrachtverlies van 1,5% per jaar
  noteren. Rente op rente is dat na een paar jaar een behoorlijke deuk.
  Ook in Thailand niet te hoge rente, waarbij ook een behoorlijke inflatie.
  Onlangs prijs gehoord: hitman bood een gericht schot aan voor 3.000 THB.
  Voor de gouden tip houd ik me ook aanbevolen.

 11. Erik zegt op

  Als je in je eigen land al geen ervaring hebt gehad met suksesvolle investeringen wordt beleggen in het buitenland bijna altijd een ramp..

 12. Johan zegt op

  Beste Arnold.. Het duurt eerst al 2 jaar voor je het leven in Thailand doorhebt.Als jij dus direct denkt in Thailand in zaken te gaan kan je wel eens heel snel terug naar huis moeten.
  Mijn advies hou je geld in Holland, bijvoorbeeld op de beurs via Alex beleggersbank.
  Je bedient je eigen platform via je internet, en maakt gemakkelijk een leuke winst, en daarvan sluis je af en toe wat van naar je Thaise bankrekening.
  Geloof mij nou maar, makkelijker kan je het niet hebben
  Recapitulatie: het rendement op investeringen in Thailand { lees onroerend goed } zijn bijzonder laag, hooguit 5 %….En…je raakt het heel erg moeilijk weer kwijt als er uit wilt.
  Bezint eer je begint. Je kan /mag me ook mailen als je meer info wilt
  Johan

 13. colin de jong zegt op

  Hallo Arnold

  Inderdaad zal je niet adviseren om te investeren in nog te bouwen apprtementen, want er zijn diverse projecten teruggenomen door de bank. Schrijf en waarschuw dit ook regelmatig in mijn hollandse pagina van pattaya people,Afgelopen ook weer met 3 Hollanders bij een advokaat geweest en naar de Rechtbank. Zolang de bank het niet heeft teruggenomen kun je nog wel druk uitoefenen via de rechtbank,maar eenmaal van de bank is het een verloren zaak. De bank is dan geen partij meer, want die heeft een overeenkomst met de developer. Heb diverse interessante projecten waar wel muziek in zit,maar dan ben je ook een direkte partner en mede direkteur.Indien je meer info wilt mail mij gerust;[email protected]

 14. pietpattaya zegt op

  Let zeker ook op ziekekosten verzekering e.d. en wat is er mis mee om in Nederland of Belgie te investeren in huizjes of appartementen en die daar te verhuren.

  In geval van moeilijkheden in Thailand kun je makkelijker terug en ergens anders verder gaan

  Leef al 12 jaar hier van rendement uit Nederland,al word dat ook lastiger.
  Appartementen hier verhuren ja prima,maar niet aalles rozengeur en zonneschijn

 15. tino kuis zegt op

  Beste Arnold,
  Hierboven kreeg je al genoeg advies over aspecten van investeren in Thailand: leer Thailand eerst goed kennen (een jaar of 3-4), begin met een deel van je vermogen etc. etc.
  Als je dan op een gegeven moment gaat zoeken naar een investering, doe het dan niet in condo’s, bars, restaurants of hotels, maar in iets waar de gewone, gemiddelde Thai ook baat bij heeft. Ik denk aan veredeling van landbouwproducten, ecologisch verantwoord toerisme, een afvalverwerkingsbedrijf (recycling ed), alternatieve energie bronnen, beter onderwijs en gezondheidszorg,kwaliteit dus, daar heeft Thailand behoefte aan. Het levert misschien minder geld op maar geeft vast veel meer voldoening.

  • bebe zegt op

   De meeste bedrijfssectoren die jij noemt in uw post worden gerund door Chino-Thai families, dus dan zal men daar als kleine buitenlander geen voet tussen de deur krijgen.

   Bijna alle bedrijfssectoren worden daar gerund door machtige families. Ik vind het raar dat die zogenaamde financieel experts van dit blog dit nog niet door hadden.

  • Toon zegt op

   Tino,
   Goed advies: de tijd nemen, goed marktonderzoek, niets overhaast, zelf rondkijken.

   Condo verhuren kan interessant zijn: huuropbrengst en mogelijke waardetoename
   van de condo. Echter velen rekenen zich rijk: bruto opbrengst vaak onder de 10%,
   nog minder indien niet het hele jaar volgeboekt; daarnaast normale maintenance/service fees + extra uitgaven (stress) omdat huurders vaak makkelijker met je spullen omgaan.
   Mocht het fout gaan en je wilt weg, dan gaat er toch enige tijd overheen voordat de condo verkocht is. En hoe is de markt op dat moment? Het kan mee-, maar ook tegenzitten.
   Als je toch wilt kopen: koop bestaande bouw, let op dat het management goed is.
   Let op, dat er over een paar jaar geen hoger gebouw pal voor je neus staat. Met geld onder de tafel kunnen ze hier alle vergunningen regelen, zelfs gebouwen van tientallen verdiepingen op plaatsen, waar men normaliter maximaal maar 4 -hoog mag bouwen.

   Jij zit meer in de “groene” sector: inderdaad wellicht minder opbrengsten, maar wel meer voldoening, omdat je de kwaliteit verhoogt. Dat andere families daar al inzitten hoeft iemand er niet van te weerhouden om ook iets te doen in landbouw, recycling o.i.d.
   Er zijn nog vele blinde vlekken op de kaart. En ook in onroerend goed zitten machtige families/bedrijven (ook de maffia).

   Landbouwproducten vind ik geen gek idee. Ik denk daar de laatste tijd ook aan.
   Als buitenlander kan men geen land op eigen naam hebben. Welicht wel via een company (risico, omdat de overheid daar iets aan wil doen). Anders a: land van vriendin/vrouw gebruiken, b: land huren of c: land kopen op andermans naam met direct daaraan voor eigen veiligheid gekoppeld een max. 30-jarige (en verlengbare) lease-back constructie.
   Het vergt geen al te grote investering; En het geeft bijna altijd vrucht (wel water geven); bovendien mogelijk makkelijker/sneller afscheid van te nemen dan van condo’s als het fout gaat. Regeren is vooruitzien, dus bij een huur-leaseovereenkomst kan men voor een eventueel vervroegd uittreden ook al bepaalde voorwaarden/zekerheden inbouwen.
   Als het een “groene” landbouwinvestering is: dan graag geen bos extra kappen, want erosie door boskap is hier schrikbarend. En niet teveel chemikalien inzetten: in China heeft 1 op de 5 kinderen al een afwijking vanwege verontreiniging, meststoffen, pesticiden. Vaak bestaan er ongevaarlijke, biologische alternatieven. Het zou mooi zijn, als door landbouwprojecten die methode ook aan de thaise boeren bekend zou kunnen worden gemaakt. Dus investeren, wat centjes verdienen en een beter land achterlaten. Lijkt me niet gek.

 16. bebe zegt op

  Bijna alle boeren in Thailand moeten jaarlijks woekerleningen aangaan om landbouwproducten te kunnen kopen zoals meststoffen dus dat zal gene vetten zijn.

  Als jullie nog eens in Thailand zijn loop eens alle tuinbouwbedrijven af en probeer eens een pakje graszaad te vinden veel succes want men kan enkel grasmatten kopen in Thailand want dit word ook alweer onder controle gehouden door een chino-thai familie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website