Lezersvraag: Ik wil in Thailand een tilapia kwekerij beginnen, kan dat?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
23 november 2014

Beste lezers,

Ik ben getrouwd met een Thaise vrouw ruim 1 jaar geleden is haar vader overleden (moeder al eerder) zij heeft samen met 1 broer en zus ruim 18.000 m2 landbouw grond geerft. Wij wonen zelf in Nederland en gaan 1 keer per jaar naar Thailand.

Haar familie doet niks met die grond ligt al een jaar braak, omdat de toegangsbrug kapot is en er geen geld is voor een nieuwe en zij er ook weinig interesse voor hebben. Nu loop ik met plannen om er een tilapia kwekerij te beginnen gecombineerd met kippen. Want tilapia schijnt goed te gedijen in water met dierlijke mest en ander afval.

Nu zou ik willen weten mag dit zomaar? en hoe maak je zo’n vijver? Het stuk grond ligt in Chaiyaphum en er is beperkt water beschikbaar maar kan wel uit de grond gehaald worden. Ik ga zelf 1 december met pensioen en zou er graag willen wonen.

Alle adviezen zijn van harte welkom met name het opzetten en bouwen van vijver(s). Wat ik weet is dat er in Kalasin een kwekerij is waar je jonge tilapia kunt kopen. Maar nergens iets over de bouw en vergunningen.

Alvast bedankt.

Johan

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Ik wil in Thailand een tilapia kwekerij beginnen, kan dat?”

 1. Arjen zegt op

  Tilapia zijn net kakerlakken. Ze hebben niets nodig om te overleven, en weinig om te groeien.

  Nederland heeft 1 “waterschap” Thailand heeft er meer dan 80 (ik ben niet zeker, 81, of 83)

  Op veel plaatsen is het niet meer toegestaan om je eigen bron te slaan en water uit de grond te halen (godzijdank)

  Als je niet weet hoe dit moet, en je bent maar een paar weken per jaar in Thailand, zou ik er niet aan beginnen.

  Als je iets anders wilt, wat beter is, maar wat de Thai nog nooit gedaan hebben, zeggen ze “ja” en doen ze “nee” Voorbeeld: Als je voor wat voor reden dan ook wandcontactdozen in de vloer wil hebben en niet op de muur, zal de electricien beamen dat dat kan. Ga dan niet weg, want je zal ze op de muur aantreffen….

  Vergunningen kan je voor alles krijgen. indien gewenst zelfs voor het doodschieten van je schoonmoeder. Het is maar afhankelijk hoeveel je ervoor wil betalen. En vooral, wie de aanvraag doet!

  Klinkt overdreven, is echt waar.

  Sterkte, en succes!

  Arjen.

 2. siam zegt op

  Hou er ook rekening mee dat de broer en zus die nu niets doen met de grond en ogenschijnlijk niet zijn geintresseerd, wel belangstelling zullen krijgen als je kwekerij succesvol wordt. Dan zullen ze langskomen om hun deel op te eisen en niets te maken hebben met jouw investeringen.

 3. Max zegt op

  Ik heb achter ons huis een vijver van c.a 400 M2 1,5 meter diep en hier kweken wij ook talapia echte deze vis houd ook van algenrijk water hier halen ze ook hun voedsel uit, ook hebben wij kippen maar er gaat zeker geen mest in de vijver wel worden de vissen bijgevoerd met korrels.

  Vissen koop ik van een lokale kwekerij en meestal het ‘overschot’ male & female als de vijvers worden ‘gewisseld’ dus niet alleen de sneller groeiende males ( eerst krijgen ALLE kweekvissen hormonen zodat het Allemaal mannelijk worden)

 4. Hans Pronk zegt op

  Beste Johan, het is natuurlijk leuk om zo’n kwekerij op te zetten, maar als het de bedoeling is om er winst mee te maken, doe het dan maar niet. En niet alleen omdat je blijkbaar weinig kennis van zaken hebt met het kweken van vis, maar omdat er heel wat bij komt kijken. Om wat zaken te noemen:
  -Ga je minstens het minimumloon betalen aan de werknemers? Je concurrenten doen dat waarschijnlijk niet. En familieleden als werknemers gebruiken, nee dat is een heel slecht idee. Dat gaat fout. Die familieleden gaan echt niet hard werken voor jou. Dat kan je beslist vergeten.
  -Heeft je vrouw ervaring in leiding geven? Zo makkelijk is dat anders niet en het wordt vaak onderschat. Ze zal er waarschijnlijk ook weinig plezier aan beleven (wil jij het gemopper van je vrouw aanhoren?).
  -Ben je bereid om hormonen en antibiotica te gebruiken? Want die tilapia die je op de markt kan kopen zijn echte Schwarzeneggers. Die zijn heel snel gegroeid en niet op een echt natuurlijke manier. Zo zwemmen ze bij ons in ieder geval niet rond.
  -Weet je wat de grondwaterstand in het droge seizoen is? Erg laag waarschijnlijk. Reken maar op 5 cm waterverlies per dag door verdamping maar ook door weglekken in de bodem, tenzij je die bodem natuurlijk waterdicht maakt. Gemiddeld door het jaar ruim 3-4 cm verlies per dag. Kan je zoveel water krijgen? En hoeveel elektriciteit kost dat wel? Misschien heb je wel sterkstroom nodig voor je pomp! De kosten van elektriciteit zijn dus zeker niet verwaarloosbaar.
  -Je zal ook wat aan de oevers moeten doen, anders spoelt de aarde door de hoosbuien je vijver in. Er is dus een behoorlijke investering nodig. Rente en afschrijving moet je natuurlijk ook terugverdienen.
  -Je mikt waarschijnlijk op een hoge dichtheid aan vis. Maar dan moet je wel je vijver doorspoelen (kan je dat vieze water eigenlijk wel kwijt?). Bij ons in Ubon worden die vissen in kooien in de rivier gekweekt. Die kooien worden continu doorgespoeld met rivierwater. Maar in zo’n situatie zijn de vissen totaal afhankelijk van visvoer. Reken maar op 2 kg visvoer per kg vis. Maar dan moet je de vissen wel op de juiste maat uit het water halen. Dus niet te klein en zeker niet als ze alleen maar eten en niet meer groeien.
  -Je kan natuurlijk ook tilapia op een wat natuurlijker manier kweken. Weinig voeren en ook een klein beetje kippenmest, en dan algen en garnalen samen met de tilapia kweken. Zo zet je uiteindelijk zonlicht om in visvlees en dat is natuurlijk de goede manier. Alleen kan je dan helaas geen hoge visdichtheid krijgen. Je investering verdien je ook op die manier niet terug, maar het geeft wel meer voldoening. Je kan dan ook andere vissen houden, ook roofvissen, dat houdt je bestand wat gezonder. Een monocultuur is vragen om moeilijkheden.
  -Je kan natuurlijk mensen uit je omgeving de vis er uit laten halen, door hengelaars bijvoorbeeld. Die willen daar zelfs wel voor betalen. Maar ook dan is het lastig om winst te maken. Je zal bijvoorbeeld de boel schoon moeten maken (sommige bezoekers laten wel eens wat achter) en je moet wat meer investeren, bijvoorbeeld in schaduwplekjes aan de oever. En je moet dan misschien ook wel drank, ijs en eten verkopen. Maar tegen marges die het minimumloon dat jij moet betalen niet goed maken. Daar moet dus ook geld bij.
  -Als je het groot gaat opzetten, dan heb je ook een boekhouder en een accountant nodig. Als je het kleinschalig doet kan je dat in je dorp wel melden. Dat is zo geregeld.

  Zelf hebben we ook een vijver voor hengelaars. Daar beleven we veel plezier aan want we leven aan de waterkant en de bezoekers brengen leven in de brouwerij. En we genieten van de ijsvogels en andere viseters, o.a. slangen. Maar winst maken? Niet echt. Investering eruit halen? Nee.

  Succes, Hans

 5. leen zegt op

  Beste Johan,
  Mijn vrouw (8jr ervaring in de vishandel) denkt dat het geen goed idee is omdat er niet veel mee is te verdienen, TILAPIA en PANGASIUS was 15jr terug goede bisnis, maar nu er heel veel kwekerijen in Vietnam en andere landen zijn, is de prijs fors gedaald.

  En ik neem aan dat je iets wilt doen waar je ook geld mee verdient.

  Sukses,

  groet,

  Leen

 6. Jacob zegt op

  Johan,

  Vraag is waarom wil je dat?

  Als je zelf voldoende financiele middelen hebt om te leven, kun je volgens mij, op jouw leeftijd, beter gaan genieten van je vrije tijd. Thailand is een vreselijk mooi land en er is veel te doen. Ikzelf heb een 600cc motor en rij graag door de thaise natuur.

  Ik zou jou nooit en te nimmer aanraden het te doen voor je familie. Geeft alleen maar narigheid voor jezelf en de familie heeft hoogstwaarschijnlijk geen belangstelling voor jouw wel en wee.

  Mijn vrouw, we zijn 14 jaar getrouwd en wonen 12 jaar in Thaiand, heeft veel rijstland, ongeveer 60 rai, 100.000 m2 dus. Zij verbouwd dus rijst. Regelt ze met haar neef en zuster. Hoe? WEET IK NIET.

  Wat kost dat, wat voor soort rijst verbouwd ze, en wat brengt het op?.

  IK ZOU HET NIET WETEN WANT IK BEMOEI ME ER NIET MEE.

  Ze houd varkens, die verzorgd worden door haar zuster, omdat we niet altijd in het dorp zijn maar ook in de stad Khon Kaen wonen.

  Hoeveel varkens heeft ze? IK WEET HET NIET

  Wat kost de verzorging van varkens ? IK WEET HET NIET

  Wat brengt het op? IK WEET HET NIET

  WAt gebeurt er met de winst? IK WEET HET NIET

  Ik heb alleen geld betaald, jaren geleden om hokken te bouwen

  Zij heeft een rijstpolijst machine? Hoeveel rijst gaat er doorheen, wat kost het en wat brengt het op.

  IK WEET HET NIET EN WIL HET OOK NIET WETEN MIJN VRoUW KAN ALTIJD BIJ ME AANKLOPPEN ALS ZE OVER HAAR BEDRIJF WIL PRATEN.

  Ik heb alleen geld betaald voor het gebouw en de kracht stroom.

  Waar gaat de winst van alle bedrijvighei naar toe.

  WEET IK NIET, KAN ZE ALLEMAAL GOED ZELF REGELEN?

  Wat levert het op? Ik heb rust en geen gedoe met de familie. Die doen het toch anders dan ik wil. Daartegenover hoeft mijn vrouw ,met haar andere cultuur niet naar mijn goedbedoelde “gezeur” te luisteren.

  Verbeeld je niet dat wij het zelf beter zouden kunnen. Zijn ze wel blij mee, hoeven ze het zelf niet te doen, terwijl ze dat best kunnen.

  Dus, Johan, mijn advies, ondersteun eventueel financieel, maar bemoei je nergens mee.

  Resultaat voort ons. We zijn erg gelukkig met elkaar en ons dochtertje van 4.

  Ik woon 75 km van Chayapum, kom maar eens langs. jacobfelthuis@hotmail.com.

  Groet jacob

 7. henry zegt op

  Elke landbouwactiviteit van welke aard dan ook, dus ook kweken van vis is voorbehouden aan Thai Nationals, dus verboden voor buitenlanders.

  Uw Thaise echtgenote mag dat wel, maar u mag daar op geen enkele wijze ook aan deel nemen, dus ook geen adviezen geven, ook niet onbezoldigd

 8. hendrik zegt op

  Beste henry,

  Dat je thaise echtgenoot net even wat meer mag dan de farang is wel bekend, maar over een adviserende rol als kennis aanwezig is bij de farang niet zou mogen worden gebruikt moet je mij dit toch eens uitleggen.

  Hendrik

 9. ludo zegt op

  Hallo
  Ik zou u de raad geven om het in combinatie te doen met aquaponics
  Ik zou klein beginnen en bekijken hoe het loopt u hoeft geen grote bedragen te investeren
  Starten als hobby en zo groeien met de tijd
  Als u mikt op de plaatselijke markten kunt u met de tijd dagelijks geld binnen halen
  Er wel op letten dat u controle kunt houden anders komen ze uwe vis stelen
  Er zullen misschien problemen opduiken maar die zijn op te lossen he
  Met kippen vind ik niet zo een goed idee het kan ook zonder
  Maar met kruiden en groenten aquaponics is de toekomst
  Ik wens u succes en veel gelukt als u start met uw hobby

  • Max zegt op

   Auaponics heeft ook zijn problemen en het aantal vissen dat je kunt houden is minimaal, maar de organische producten zijn zeer goed en groeien snel dank zijn de ‘bemesting’ door de vissen.

 10. jasper zegt op

  Beste Johan,

  Laat je niet van de wijs brengen! Je kunt er een klein fortuin aan overhouden. Moet je er eerst wel een groot fortuin instoppen, natuurlijk.
  Maar serieus, Laat je vrouw lekker haar gang gaan, schenk haar desnoods het beginkapitaal, maar bemoei je er niet mee. De familie eet je met huid en haar op, als het er op aan komt.

 11. Hugo.C. zegt op

  Ga samen met je vrouw naar de landoffice van de stad waar je wil investeren en maak daar een huurcontract
  Op voor het aantal rai dat je gaat gebruiken.
  Vermoedelijk is de grond al verdeeld onder de drie kinderen dus maak dat het huurcontract op de grond van je vrouw slaat ,het contract word in landoffice geregistreerd en je krijgt een kopy dat je kan laten vertalen .
  Een kopy blijfd bij landoffice, zo heb je toch iets in handen als mocht mis gaan.
  Panin de thaise naam voor Tillapia is vrij moeilijk te kweken in vijvers zeker voor grote aantallen.
  Er zijn wel andere vissoorten voor vijvers die veel makkelijker te kweken zijn.
  In Sisaket is er een school voor viskwekerij onderhande Panin word daar op grote schaal gekweekt zowel in vijvers als in betonboxen.
  Echt de moeite om er eens te gaan informeren de meeste mensen die er werkzaam zijn willen je graag helpen.

  • Max zegt op

   Tilapia ( Planin ‘zwarte’ tilapia maar minder geliefd en goedkoper dan de Pla tabtin ‘rode’ tilapia) is niet zo moeilijk om te kweken echter wordt het teveel doorgekweekt waardoor de tabtin de kleur verliest en soms gekruist met de ‘zwarte’ tilapia.
   Wij hebben via een bevriende kweker mooie rode tilapia uit Taiwan overgenomen hierdoor is de nieuwe kweek weer diep oranje ‘rood’
   Goede kweekbakken is een MUST vooral voor de jonge visjes die je uit de bek van de ‘moeder’ haalt is veel zorg nodig

 12. Proppie zegt op

  Beste Johan,

  Het landoffice in Chaiyaphum is al 4 jaar gesloten wegens reorganisatie. De landmeters zijn wel actief, maar we horen er verder niets over. mijn vrouw heeft vier stukken land, met een totaal van 40 rai ( 64000 m2). Dus maak je geen illusies over vergunningen. Naast een viskwekerij zijn er wel meer mogelijkheden om die 11 Rai van jou te benutten. Ik woon in Tad Ton National Park, 26 km noord van Chaiyaphum, dus kom eens een biertje drinken, dan hebben we het er eens over.

  hansg65@gmail.com

 13. Georges zegt op

  Johan

  Ik wou graag reageren, maar als je de reacties hierboven leest en vooral de waarschuwingen, is alles al prima uitgelegd door mensen met kennis van zaken.
  Ikzelf woon ook in Chaiyaphum en heb daar een huis gebouwd.
  Misschien kunnen we mekaar wel eens ontmoeten en ervaringen uitwisselen.
  Hoe dan ook: een gewaarschuwd man is er twee waard – familie is in Thailand heilig en gaat voor alles.
  En … ikzelf heb dit jaar een zogeheten ‘usufruct’ zeg maar vruchtgebruik op het land afgesloten, zo kan ik er zonder problemen verblijven en er mee doen wat ik wil. Tegelijkertijd ben je wat beschermd. Je weet maar nooit wat er kan voorvallen. De baas van de landoffice (vriendelijke man) sloot naar eigen zeggen voor de eerste maal zo een overeenkomst af en vroeg één dag studie om de wetten na te kijken. Natuurlijk kost dat allemaal wat ‘geld’ – je weet wel. Ondertussen heeft een andere Belg die hier woont dit voorbeeld zonder problemen gevolgd.

  Groeten

  Georges


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website