Beste lezers,

Ik ben maar een eenvoudig mens en probeer zo goed mogelijk de ontwikkelingen rondom Covid19 bij te houden. Dit alles vanwege mij leeftijd en de gedachte in Thailand mij ooit te willen vestigen. Als dat nog kan, tzt.

Ik heb de volgende gedachtegang: China is een groot land met een oppervlakte van 9.600 vierkante km² en een inwoneraantal van 1.400 miljoen mensen, verdeeld over 34 verschillende provincies en regio’s. Europa heeft een oppervlakte van 10.200 km². Er wonen 744 miljoen mensen in 44 landen. Hoe kan het dan dat slechts één provincie (Hubei, 60 milj inw) met Corona besmettingen te maken heeft gehad, en al die andere windstreken niet of nauwelijks, in ieder geval zo miniem dat het niet de moeite waard bleek te vermelden? We hebben het dan over meer dan 1.300 miljoen mensen. Hubei en met name de hoofdstad Wuhan waren afgesloten, maar over een totale lockdown van de rest van China is mij niets bekend. Grotere steden waren ten dele afgesloten zoals Peking en Shanghai, maar daar bleef het bij.

Als je Hubei tegen Nederland afzet, dan komt Hubei er zeer comfortabel uit, namelijk eenzelfde aantal overledenen. De cijfers van Thailand vallen er helemaal bij weg. Nederland heeft erg heftig gereageerd op het nieuws dat het virus arriveerde, terwijl in Thailand veel relaxter is omgegaan met de besmetting. In Nederland zijn vele doden gevallen, terwijl de schade aan mens en maatschappij in Thailand tot nu toe beperkt is gebleven. Heeft Thailand andere informatie gekregen vanuit China? Valt de meer ontspannen reactie van Thailand om die reden te begrijpen?

Geen enkel ziekenhuis in Thailand is als een gek tekeer gegaan om afdelingen intensive care op sterkte te krijgen? Private ziekenhuizen weigeren zelfs Corona-patiënten op te nemen. En wat blijkt: noch de private noch de regeringsziekenhuizen lopen vol met Corona, noch dat explosief gebruik moet worden gemaakt van IC-bedden. Er is wat rumoer over mondmaskers die via straatverkoop voor extra inkomsten moest gaan zorgen, maar nergens hoor of lees ik iets over tekorten aan beschermende kleding, over zoektochten naar vaccins, ook niet over het inzetten van extra medicatie bij de behandeling van patiënten in verband met verergering van aanwezige onderliggende kwalen en de verergering ervan door de opgelopen Corona-besmetting. En geen berichten over stuwmeren van stilgevallen behandeling van mensen met kanker, hartkwalen en dergelijke.

Twee weken geleden is in Thailand een gedeeltelijke lockdown ingegaan, en ondertussen denkt de regering Prayut toch ook na over een exit-strategie.

Kreeg Thailand andere informatie van China over de impact van Corona, want die impact op China bleef beperkt tot een klein gebied met nog kleiner aantal inwoners gelet op grootte van oppervlak en totale bevolking van China?

Groetjes,

Lieke


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

45 reacties op “Lezersvraag: Heeft Thailand andere Corona-informatie gekregen vanuit China, en valt het daarom zo mee met de cijfers?”

 1. wim zegt op

  Dag Lieke,

  Ik woon in Thailand en heb regelmatig gereisd over de afgelopen maanden. Naar mijn mening is Thailand niet relaxter omgegaan met het virus, maar eerder begonnen. Vanaf eind Januari waren er al temperatuur scans op het vliegveld en diverse andere plaatsen. Vervolgens zijn begin Maart reisbeperkingen ingevoerd, vliegvelden dicht gegaan en voor interprovinciaal reizen beperkingen ingevoerd. Bij besmette mensen is antecedenten onderzoek gedaan om andere mogelijke besmettingen te traceren en isoleren. Het enige dat Thailand naar mijn smaak beter had kunnen doen was eerder de grens sluiten voor Chinezen.

  Vergelijk het met Nederland waar nog steeds niet op vliegvelden wordt gecontroleerd, waar geen temperatuur scans worden gedaan, waar geen mondkapjes worden gedragen en waar geen antecedenten onderzoek wordt gedaan. Combineer dat met niet overtuigende richtlijnen vanuit het RIVM, het te laat in actie komen van de regering en de media hysterie die blijkbaar gretig aftrek vindt bij een deel van de bevolking naar wiens mening de maatregelen niet streng genoeg kunnen zijn, en je hebt het verschil te pakken.

  • Lieke zegt op

   Beste wim, dat is wat ik bedoel. Hoe kan het dat Thailand zo snel en accuraat heeft gereageerd op de eerste coronameldingen? Zoals je zegt al in januari jl. begonnen met temperatuur meten op vliegvelden? Thailand ligt natuurlijk dicht tegen China aan, had wellicht meer aanvoer van Chinese toeristen, maar Nederland meende begin maart jl. nog onverschillig te moeten doen, terwijl het Verenigd Koninkrijk zelfs begin deze maand nog ontkende. Had de Thaise RIVM andere/betere informatie/waarschuwingen? Vind het toch vreemd dat Europese landen niet adekwaat handelen terwijl een land als Thailand dat beter doet. De uittocht uit Bangkok naar het platteland heeft dan zo goed als geen gevolgen gehad, en het verbod op heen en weer reizen vanwege Songkran een zeer verstandige beslissing. Dan toch petje af voor Thailand.

   • Rob V. zegt op

    Snel en adequaat?? Met alleen een temperatuur meting onderschep je geen zieken. Je kunt tot bijna 2 weken besmet zijn en rond lopen zonder dat je symptomen ziet. Thailand liet nog 2 maanden lang Chinezen binnen komen die dus heel goed ziek konden zijn maar nog niet zichtbaar griep/corona hadden. Een groot risico, de Thaise autoriteiten hebben daar voor flink kritiek ontvangen. Terecht is mijn mening.

    Hoe tijdig waren de autoriteiten werkelijk? In Thailand stelde men de eerste Corona zieke vast op 13 januari. De regering liet Chinezen nog zonder restricties toe, zelfs uit de omgeving Wuhan. Temperatuur meting op het vliegveld achte men voldoende. Pas rond 20 maart kwam de oproep aan mensen om afstand te houden (social distancing) en vrijwillig zoveel mogelijk thuis te blijven. Op 24 maart kwam de noodtoestand van kracht. Sindsdien kwamen er pas echte maatregelen. Dat is 2,5 maand na de eerste Corona detectie in het land.

    Korte vergelijking met Nederland: eerste zieke op 27 februari, De regering kwam op 9 maart met meerdere hygiënemaatregelen. Vanaf 11 maart riep de overheid op om thuis te blijven , sociale contacten te vermijden etc. Vanaf 15 maart nadrukkelijk 1,5 meter afstand houden. Dat is 2 weken sinds de eerste detectie.

    Social distancing, afstand houden etc. helpt bewezen. Met die oproep was Thailand niet snel, al waren het aantal vastgestelde zieken nog beperkt. Maar dan komt de kip en het ei vraag. Was het aantal vastgestelde besmettingen nog laag vanwege het lage aantal tests, of was het aantal tests laag vanwege het lage aantal zieken?

    Hoe dan ook, dat Thailand ‘tijdig’ maatregelen trof is een mening waar ik het niet mee eens ben. Ik zie meer wat late reacties en dan plots ad-hoc optreden (bijvoorbeeld de grenzen per direct dicht). Nadeel daarvan is dat zowel burgers als autoriteiten niet de tijd hadden zich aan te passen, verwarring etc. (zie wat er op het vliegveld gebeurden toen men plots in quarantaine moest). In Europa zat er ongeveer een dag of 2 tussen aankondiging en ingaan van dergelijke ingrijpende maatregelen (grens dicht). Is meer tijd om voor te bereiden maar ook een kans dat er nog iemand ongezien doorheen glipt. Wat is beter? Kunnen ook een mening over hebben.

    En zoals Chris hier onder al schreef, de mondkapjes (beschermd jou niet, beschermd wel een beetje als jij dicht op een ander gaat staan en deze onder spettert, maar beter hou je gewoon afstand tot anderen) zag je nog weinig tot aan maart. Twee maanden weinig tot geen actie noem ik niet snel en adequaat, maar ieder zijn mening.

    Ik denk dat we de verklaring elders moeten zoeken

    https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/coronacrisis-thailand-15-april-30-nieuwe-besmettingen-en-2-personen-overleden/#comment-587776

    • Petervz zegt op

     Rob, je weet dat ik geen voorstander ben van deze regering. Neemt niet weg dat ze de situatie nu toch behoorlijk goed onder controle hebben. Helaas gebeurt dat nu met enorme economische schade.
     Ik zie het dragen van mond en neusbescherming (nu toch echt 99% in Bangkok) als een belangrijk onderdeel van de lage cijfers. De bescherming is niet voor jezelf maar zorgt er voor dat bij niesen of hoesten de druppels sterk worden geremd.

     Een ander groot verschil is het aantal “super spreader events” in Europa. Dit zijn de sportevenement, het carnival, kerkdiensten, en alle andere waar veel mensen bijeen zijn, zingen of schreeuwen zonder masker, in slecht geventileerde ruimten. In Thailand was slechts 1 zo’n evenement (box stadium) waaruit dan ook neteen de meeste besmettingen zijn voorgekomen.

     Veel mensen geloven de cijfers van Thailand niet. Ik wel. Er zullen vast veel meer besmettingen zijn dan de huidige kleine 3000, maar het aantal doden is toch echt niet te verbergen. In februari was de berichtgeving van de regering erg slecht. Ieder ministerie had een eigen mening en politiek speelde een te grote rol. Nu is dat duidelijk veel beter. De berichtgeving is Nu exclusief door arts specialisten en de ministers zijn tijdelijk buitenspel gezet. Dit is een gezamenlijke medische vijand die alleen door medische specialisten kan worden bestreden, en niet zoals in bv de VS waar politieke winstpunten leiden tot veel zieken & doden.
     Ik ben in een crisis als deze nu blij dat ik hier woon.

     De enorme economische schade die door de huidige maatregelen veel mensen treffen is een andere discussie.

     • Rob V. zegt op

      Dat de cijfers in Thailand een heel stuk lager zijn dan in Nederland geloof ik nog wel, al wacht ik natuurlijk liever tellingen af van experts op gebied van corona slachtoffers . Al dan niet ook afgezet tegen het totaal aantal doden (zodat men kan zien of daar wat vreemds te zien is en naast de corona cijfers kan leggen). Inmiddels treed de Thaise overheid behoorlijk op (zo ook Nederland), maar dat was zeker niet zo vanaf het aller eerste begin. Kritiek heb ik ook: adhoc maatregelen invoeren zonder 24-48 uurs periode zodat burgers en ambtenaren zich daar op kunnen voorbereide heeft oa voor chaos op Suvarnaphum gezocht. Dat kon beter. Hoe om te gaan met de economische gevolgen is inderdaad weer een andere discussie.

      Maar waar we dan get verschil in slachtoffers moeten zoeken? Niet omdat men vanaf dag 1 zo goed te werk ging en dus een voorsprong zou hebben (iets wat ik wel voor Taiwan zou zeggen). De geografisch ligging dan (temperatuur, klimaat, luchtvochtigheid)? Wie weet speelt het mee. Al weten we uit griep onderzoek uit Australië dat het totaal aantal zieken tussen het warme en mildere deel niet veel verschilt. In Indonesië is het ook niet overal geweldig.. komt het dan door hoeveel mensen samen in een ruimte komen en elkaar daar dab aansteken? Misschien speelt dat ook me, dus dat landen waar men meer buiten is een voordeel hebben.

      Ik durf het gewoon niet te zeggen. Ik weet wel dat ik niet de lof trompet voor de Thaise regering zal opsteken. Ik zal ze ook niet de grond in boren ondanks de steken die men liet vallen. Er lagen geen draaiboeken klaar dus dan kun je fouten en blunders verwachten. Achteraf is het makkelijk oordelen. Ik wacht wel af wat de experts te zeggen hebben, als leek gissen is leuk maar ik heb het antwoord niet. Straks is er genoeg tijd te analyseren wat er goed en fout ging. Ik ben blij hier in Nederland, had me in Thailand denk ook wel gered.

      Nb: tja the VS, die stuurman gaat alle kanten op… niet bepaald the greatest country on earth. De zweedse strategie wijs ik ook af:
      https://www.theguardian.com/world/2020/apr/19/anger-in-sweden-as-elderly-pay-price-for-coronavirus-strategy
      https://thethaiger.com/coronavirus/swedens-massive-public-health-gamble-is-failing

    • Geert barbier zegt op

     Ik persoonlijk geloof geen woord van officiële cijfers vd Thaise overheid. Er zojn nog altijd geen cijfers over hoeveel mensen nu eigenlijk getest zijn, en op een vergelijking tss verwacht dodental en echt dodental kunnen we nog heel lang wachten.

     • chris zegt op

      Ik had een studente die in de klas begin Maart overduidelijke symptomen vertoonde van Covid-19: koorts, hoesten en een zere keel. De dokter in het ziekenhuis in Bangkok gaf haar wat medicijnen om thuis uit te zieken. Gevraagd naar een corona-test: niet aanwezig en erg duur volgens de dokter en je moet hem zelf betalen. Het aantal vastgestelde besmettingen nam in die periode nauwelijks toe.
      Kortom: niet getest. Wat niet weet, wat niet deert. En ik kan me niet voorstellen dat ze de enige was in Bangkok.

    • Ginette zegt op

     Ja dat is zeker waar wat u zegt , wij waren in Thailand, dec jan feb maart en hadden en booking voor Vietnam 4feb en kregen in jan een e-mail van het hotel in Vietnam dat als we Chinese waren we niet binnen mogen als we in Vietnam warende schoolen waren al gesloten in vergelijking met Thailand waren ze heel vlug bij , terug in Thailand was er nog niets gedaan daar nog steeds vluchten van China

   • wim zegt op

    Lieke, ik weet niet of Thailand snel en accuraat is geweest. Naar mijn mening waren ze te laat met het weren van de hordes Chinezen. Afgezien van dat heeft de aanpak hier goed gewerkt. Het kan best zijn dat er hier en daar een infectie gemist is in de statistieken maar het is zeker niet zo dat de ziekenhuizen hier uitpuilen met ongetelde corona gevallen.

    Als ik de situatie hier vergelijk met Nederland dan doet de aanpak in NL klungelig aan. Het RIVM gaf vrij lang aan dat er geen gevaar was. Ik begrijp dat in het begin de situatie onduidelijk was maar dan zeg ik: bij twijfel niet inhalen. Dus men had moeten zeggen ‘we weten het niet, het kan mee of tegenvallen, het zou verstandig zijn afstand te houden, mondkapjes te dragen en flink handen wassen’.
    Ook in NL veel te laat reisbeperkingen voor chinezen, italianen, etc. Geen mondkapjes.

    Ik weet dat veel mensen in NL denken dat temperatuur controles en mondkapjes onzin zijn. Ik ben er ook zeker van overtuigd dat het niet 100% effectief is. Maar dat is ook helemaal nodig. Zelfs als het maar 50% zou zijn dan breekt het toch de chain of transmission, precies hetzelfde wat afstand houden doet.

    Bottomline: ik denk dat Thailand het redelijk heeft aangepakt, maar dat de aanpak in NL klunzig is geweest, en nog steeds is. Daarom lijkt Thailand nu ineens zo goed.

 2. Petervz zegt op

  Andere informatie? Nee dat denk ik niet. Wat wel het grote verschil in Thailand is met Nederland is het reeds vroeg dragen van mondkapjes waardoor de verspreiding aanmerkelijk minder is. Voorts waren er in Thailand aanmerkelijk minder zgn “super spreader event” zoals sport in gesloten stadia, carnival, kerkdiensten, waar veel geschreeuwd en gezongen wordt in slecht geventileerde ruimten.

  • Lieke zegt op

   Blijft toch vreemd als je bedenkt dat het effect van mondkapjes omstreden is, en in Thailand foodcourts meermalen daags overvol zitten met dicht op elkaar zittende etende mensen. Staan ook dicht op elkaar te wachten op hun bestelling, lopen vlak naast elkaar richting tafeltje. Streetfood wordt ook druk bezocht, het openbaar vervoer puilt ook vaak uit van de mensen, het effect van de massale uittocht uit Bangkok bleef beperkt, er stonden afgelopen dagen drommen mensen opeengepakt te wachten bij steun-aanvraagloketten en voedseluitgifte-plekken, dat kan allemaal als plaatsen met risico van super-verspreiding worden aangemerkt. De enige reden die ik dan nog kan bedenken is dat Thailand “getroffen” is door een mildere variant van Corona en de mate van besmetting zeer beperkt is gebleven. Dat past wel in het beeld van de hele regio tesamen met Myanmar, Laos, Cambodja, Vietnam. Al die landen zijn licht/matig getroffen door besmetting. Laten we het er op houden dat Thailand goed naar China heeft gekeken/geluisterd. Slim!

 3. Wayan zegt op

  Is niet alleen Thailand, maar veel landen in Asia, een lage curve en veel minder besmettingen dan Europe en de USA .
  Waar wij wonen in isaan ken ik niemand met een besmetting

  Als ik nu zie de 45000 doden in de US kun je je afvragen waarom het virus exploded.
  Trump geeft China de schuld en later europe,
  Zij zijn de beste in de wereld, politieke grootspraak !

  Er wordt nu gewaarschuwd voor een tweede uitbreek tegen de winter, dan kunnen we de zaak omdraaien, en de US de schuld geven, nu ze kapper zaken, massage salons pedicure winkels enz openen. hoe kunnen ze sociale afstand bewaren?
  Wel is het zo, zoals in veel andere landen dat Thailand op zoek is naar een vaccin,
  Een vaccinatie voor corona is echter nog vele maanden weg

  Groetjes

 4. Henk zegt op

  Moderator: Graag alleen een reactie op de lezersvraag.

 5. chris zegt op

  beste Like,
  Er zijn inderdaad rare dingen aan de hand als je kijkt naar de verschillen per land. Een van de belangrijkste is dat niet elk land op dezelfde manier test (en dan nog met veranderingen van het test regiem in de tijd), niet op dezelfde manier registeert (besmettingen, doden) zodat eigenlijk elke vergelijking tussen landen onzinnig is en tot verkeerde conclusies leidt. Oftewel: je kunt de data zo uitleggen dat je zelf altijd gelijk hebt. (zoals met de mondmaskers gebeurt)
  In elk land is zeer waarschijnlijk het aantal besmettingen hoger dan de officiele cijfers eenvoudigweg omdat een aantal mensen besmet is maar daar niet echt last van heeft.
  De verklaringen voor de ontwikkeling BINNEN een en hetzelfde land vallen in drie typen uiteen:
  – karakteristieken van (de verspreiding van) het virus. (bv. wat gebeurt in tropische gebieden, hogere luchtvochtigheid?)
  – karakteristieken van de lokale bevolking (ouderdom, ziekten, immuniteit, gedrag zoals het bezoeken van kerken, huizen zonder aircon en zonder ramen e.d.)
  – karakteristieken van de medische sector en de genomen maatregelen (aantal IC-bedden, lock downs, curfews, mondkapjes).
  Het verhaal over de effectiviteit van mondkapjes in Thailand en van het meten van temperatuur op het vliegveld is volgens mij onzin. De eerste besmetting in Thailand was op 13 Januari en daarna volgden er een paar tot een uitbraak medio Maart (Thais die terugkeerden uit het buitenland en een bokswedstrijd in Bangkok). Ik maak elke dag gebruik van het openbaar vervoer in Bangkok en tot medio Maart (het virus waarde toen al 2 maanden rond, maar geen echte uitbraak) heb ik nog geen 10% van de Thais kapjes zien dragen. Dat ging naar 50% vanaf Maart. Dat dat dus de verspreiding van het virus heeft vertraagd is echte onzin omdat bijna niemand ze droeg. Men is de kapjes meer gaan drgan toen de uitbraak een feit was!!!.
  Een verhoging is nog geen teken dat je Corona hebt en de temperatuur-meting werd op het vliegveld niet systematisch uitgevoerd maar alleen bij toestellen die uit China kwamen. Alsof er geen Chinees het land kan binnen komen over land en via een andere bestemming zoals Singapore.

  • Petervz zegt op

   “Het verhaal over de effectiviteit van mondkapjes in Thailand en van het meten van temperatuur op het vliegveld is volgens mij onzin”.

   Een opmerkelijk uitspraak nu zelfs de WHO heeft toegeven dat het dragen can mondkapjes wel degelijk de verspreiding van het virus verminderd en in veel landen waaronder bijna geheel Duitsland het dragen inmiddels verplicht is geworden. Minder naar DT luisteren.

   • wibar zegt op

    Als je dan een correctie doet doe het dan wel goed. (99 procent van de mondkapjes die in Thailands worden gebruikt bieden geen enkel bescherming tegen Covid want sluiten niet goed af rond mond en neus. Dit is ook wat het WHO en ook onze eigen RIVM stelt een mondkapje dat niet aan de strenge eisen van virusprotectie voldoet geef zelfs een verhoogde kans op besmetting omdat mensen dan geneigd te zijn al die overige maatregelen (1,5 meter) afstand te negeren want je draagt dan toch een mondkapje.
    Daarnaast dragen meeste Thai dragen het mondkapje vooral tegen de smog (luchtvervuiling) in grote steden. Een virus is echter vele malen kleiner en kan dus makkelijk door deze standaard mondkapjes heen.
    Ten laatste zijn de plekken waar het virus het lichaam binnenkomt niet alleen beperkt tot neus en mond maar ook de ogen, dus eigenlijk zou iedereen ook nog een gelaatsmasker moeten dragen om goed beschermd te zijn tegen infectie.

    • Petervz zegt op

     Het klopt dat de mondkapjes je geen bescherming geven. De mondkapjes, en dan kunnen gewoon zelfgemaakte zijn, zorgen er voor dat je bij niesen of hoesten anderen minder snel besmet. Je hoest of niest dan in je eigen mondkap en de druppels met mogelijk virus gaan aanmerkelijk niet ver.

   • chris zegt op

    Nog 1 keer dan. Van 13 Januari (de eerste gemeten Corona-besmetting in Thailand) tot medio Maart droeg nagenoeg NIEMAND een kapje en het aantal besmettingen nam in TWEE MAANDEN nauwelijks toe. Vanaf 13 Maart (de uitbraak) ging men meer kapjes dragen (maar nog steeds niet de hele bevolking). Je zou alleen op basis van de cijfers, gcombineerd met het tijdspad, zelfs kunnen beweren dat het aantal besmettingen toeneemt naarmate meer mensen kapjes dragen. Maar dat is net zo’n onzin als beweren dat er in Thailand zo weinig besmettingen zijn omdat IEDEREEN een kapje draagt, vanaf het begin.

 6. Cornelis zegt op

  Het verandert niks aan je redenering, maar bij de oppervlaktes van China resp. Europa ben je 3 nullen vergeten.

 7. Chris van het dorpje zegt op

  Naar mijn mening heeft het ook iets met het klimat te maken .
  Je heeft hier niet echt een winter en griep bestaat hier bijna niet .
  We hebben de laatste weeken rond de 40 graden hier in Isaan .
  Een beetje te warm voor een griep virus , denk ik .
  De laatste 3 dagen maar 1 dode ( zeggen ze ),
  maar ergens kan ik dit wel geloven .
  Hier in het dorpje is er niemand en we kennen ook niemand ,
  die de virus heeft gekregen .
  Maar zelf hier in het dorpje lopen ze met de maskers rond .
  En ook in de groote steden hadden de mensen al lang bevoor Corona
  de maskers gebruikt wegens de viese lucht .
  Misschien heeft dat ook geholpen om de virus minder te verspreiden .
  Hier zijn ze ook niet zo achtelijk ( behalve in het verkeer )
  om Corona parties te houden zo als in sommige ( Nederland ) landen .
  Ik maak me in ieder geval niet ongerust .

  • Rene Martin zegt op

   Indonesie heeft ongeveer hetzelfde klimaat als Thailand en daar wil je nu toch echt niet zijn ivm het grote aantal besmettingen.

   • wim zegt op

    Dat zijn er een kleine 8000 op een gebied dat ongeveer de maat heeft van Europe tot ergens achter de Oeral.
    Er zijn in Indonesië, net als Thailand, diverse gebieden zonder een enkele infectie. Ik zou alleen wegblijven uit Jakarta.

 8. Marco zegt op

  Beste Lieke,

  Naar mijn idee heeft Thailand geen andere info gekregen maar wordt er gesjoemeld met de aantallen schlachtoffers en zieken.
  Net als in China waar ook met de aantallen schlachtoffers is gesjoemeld lokale journalisten die dit hebben aangekaart zijn ontslagen of verdwenen.
  Wat Thailand en China in deze crisis delen is dat de burgers weinig te vertellen hebben omdat het leger of de communistische partij aan de macht is.
  Om een lang verhaal kort te maken desinformatie

  • wim zegt op

   Marco, in welke ziekenhuizen liggen de volgens jou ongetelde patiënten zoal. Je kunt vast wel een paar ziekenhuizen noemen die bomvol liggen.

 9. ronald schutte zegt op

  een aardige impressie geeft de frequentie van besmettingen aan in relatie met het klimaat.
  https://www.maurice.nl/2020/03/27/de-invloed-van-luchtvochtigheid-op-de-verspreiding-van-het-covid-19-virus/
  Er kan misschien geen conclusie worden getrokken, maar is wel frappant. Het waarom is vooralsnog geheel onopgehelderd.

 10. kees zegt op

  Het schijnt toch zo te zijn dat klimaat een zeer belangrijke invloed heeft.
  Het virus vermenigvuldigd en verspreid zich veel minder onder hogere temperaturen en
  bij hoge luchtvochtigheid.(tropen!).
  Bij ons komt de influenza ook in de winter.
  Verder zou door de zon de hoeveelheid vit D in je lichaam worden verhoogd,hetgeen
  het immuunsysteem ten goede zou komen.

 11. Annelie zegt op

  Het is niet waar dat alleen Beijing, Shanghai en Hubei op slot zaten. Wat ik weet van mijn Chinese vrienden in China is dat bijna heel China op slot zat, tot in de kleinste dorpen toe. Mijn vriendin op bezoek bij familie in een klein dorp buiten Chengdu in de provincie Sichuan maar wonende in Dali in Yunnan provincie werd elke dag gebeld door overheidsinstanties en werden al haar bewegingen en contacten gecontroleerd terwijl ze in het dorp van haar ouders vast zat. Dat heeft 7 weken geduurd.

 12. Kees 2 zegt op

  Warmer klimaat, dus minder overdracht van virus

 13. zwarteb zegt op

  Ik heb vorige week een interesant programma op TV gezien.
  Deskundige lieten zien dat alle grootte corona uitbraken, op dezelfde bandbreedte liggen als Huwan.
  Met dezelfde temperaturen 5 a 15 gr.C en lage luchtvochtigheid.
  Iets om over nadenken.
  Ed

 14. ruud zegt op

  Er zijn veel verklaringen mogelijk.
  De eerste dat veel Coronadoden nooit als Coronadoden zijn geregistreerd, maar geregistreerd als bijvoorbeeld longinfectie.

  De tweede is, dat het virus niet goed bestand is tegen het hete klimaat.

  De derde, dat de Thaise bevolking en Aziatische bevolking in het algemeen, een wat anders werkend immunsysteem heeft, dan de Europese bevolking.
  Het uiterlijk van Aziaten wijkt af van de Europeanen – en de negroiden – dus waarom zou het immunsysteem identiek moeten zijn?

  Verder is het Coronavirus niet uit het niets ontstaan, maar is een mutatie van een al bestaand virus.
  Het heeft dus vele neefjes en nichtjes, die ook weer andere neefjes en nichtjes hebben die wel op het Coronavirus lijken, maar niet identiek zijn.
  Mogelijk zijn sommige van die neefjes en nichtjes bekenden van het immuunsysteem van de Thaise bevolking en is het immuunsysteem daardoor beter bestand tegen het Coronavirus.

  • chris zegt op

   De gemiddelde levensverwachting in Thailand is nog steeds 10 jaar korter dan in Nederland. Zegt niet alles maar wel heel veel over de verschillen in immuunsysteem.

   • ruud zegt op

    Immuunsystemen hoeven niet beter, of slechter te zijn, maar kunnen verschillende prioriteiten hebben.
    De een wat beter bestand tegen virussen en de ander wat beter tegen bacterien.
    Dat is onderdeel van natuurlijke selectie.
    Als alle immuunsystemen hetzelfde doen, kan een enkele gemuteerde ziekte, de hele bevolking uitroeien, wanneer dat immuunsysteem die ziekteverwekker niet aan kan.

    Ik denk overigens niet, dat het immuunsysteem veel met de levensverwachting van doen heeft, maar dat de levensverwachting meer te maken heeft, met de beperkte medische zorg. (plus het grote aantal ongelukken)
    Als ik In Thailand geboren zou zijn, zou ik mijn kindertijd niet hebben overleefd.
    Nu ben ik er nog.
    En hoewel er een uitgebreid zorgnetwerk bestaat, stelt de kwaliteit van de zorg niet veel voor.
    De medische kennis van veel artsen is minimaal.
    Bovendien zijn voor de gewone (arme) Thai veel goede moderne medicijnen, die ze beter zouden kunnen maken, gewoon niet beschikbaar.

   • Tino Kuis zegt op

    Nee hoor, chris,, de levensverwachting is als volgt (cijfers 2018)

    Nederland man 80 —- vrouw 83

    Thailand man 73 —— vrouw 81

    Dus geen verschil van 10 jaar maar van 7 (man) en 2 (vrouw).

    Verschillen in levensverwachting (vanaf de geboorte zoals in deze cijfers) heeft vooral te maken met sociaal-economische factoren en nauwelijks met het immuun systeem. De mate van kindersterfte speelt daarbij de grootste rol. De levensverwachting, zeg vanaf de leeftijd van 20 jaar, is nog meer aan elkaar gelijk.

 15. Johan zegt op

  Wat ook aan de hand kan zijn is dat mensen in Thailand niet in het ziekenhuis opgenomen willen worden als ze niet verzekerd zijn. Dit schijnt nl. in de VS aan de hand te zijn.

  Ik denk dat over het algemeen over Aziaten gesteld kan worden dat ze sneller geneigd zijn om met mondkapjes rond te lopen. Volgens mij helpen die kapjes nauwelijks tegen Covid 19 en ook niet tegen uitlaatgassen in de steden. Het is misschien meer een maatstaf van hoe bang men is om aan een virus te sterven.

  Een bewijs van een cultureel verschil is dat ze in Thailand zich weinig druk maken over het aantal verkeersdoden, dat in vergelijk met andere landen zeer hoog is. Hoe kraakt uw hoofd van logica berekeningen indien u een pick up truck over de Sukhumvit ziet scheuren met drie volwassenen en drie kinderen in de achterbak. De helft van die passagiers is met mondkapjes ‘beschermd’, maar niet met een helm.

  Maar, net als één ieder van jullie, kom ik graag in Thailand. Zolang je zelf daar niet in de problemen komt, is het erg fijn, boeiend en veelzijdig.

  • wim zegt op

   Johan, dat is niet aan de orde. De overheid betaalt ziekenhuisopname tgv van Corona. Is hier uitgebreid gepubliceerd. Er is dus geen drempel.

 16. Ralph zegt op

  Allerbeste Lieke,
  Logisch dat [vooral mensen in de risicogroep] zich zorgen maken over het verloop van en gevolgen van het
  Covid19 virus.
  Ik word er wel een beetje gek van al die bn’ers die er ook ineens verstand van hebben en hun meningen geven die vaak uit een glazen bol komen en zo onnodig paniek zaaien.
  Gisteren zelfs Maurice de Hond die er ook al verstand van heeft ,een gevaar voor de samenleving.
  Laten wij ons maar vasthouden aan de virologen en mensen die er verstand van hebben en niet Gek laten maken door al die loze meningen van zg bn’ers.
  Allemaal goede gezondheid en houd rekening met je medemensen,
  Ralph (risicogroep)

 17. Herman buts zegt op

  Dat de cijfers in Thailand bewust laag gehouden worden is een feit.Graag zou ik gewoon een statistiek van de overlijdens dit jaar in maart en April vergelijken met het aantal overlijdens in dezelfde periode in 2019. Ik denk dat we dan een heel ander beeld krijgen.ik was van januari tot eind maart in Thailand en heb quasi geen maatregelingen gezien in die periode.Men is gestart met een lockdown de laatste week van maart, waarom die lockdown als de cijfers effectief zo laag zijn?

  • Sjaak S zegt op

   Als dat een feit is, kun je dan even de bron vermelden? Een feit moet bewezen kunnen worden of niet?

 18. Harry Romijn zegt op

  Ik denk, dat er meerdere factoren zijn:

  a) vlg een onderzoek van Maurice de Hond een verband corona met luchtvochtigheid ( zie met Google). Daarom in Z.O. Azie veel minder problemen ?

  b) Waarde van mondmaskers: https://twitter.com/i/status/1251336835105726466 difference non and with mask
  zie 2008 arts-epidemioloog Marianne van der Sande, marianne.van.der.sande@rivm .nl, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18612429, Professional and home-made face masks reduce exposure to respiratory infections among the general …

  https://www.humo.be/nieuws/zelfs-een-theedoek-voor-je-mond-kan-echt-al-helpen~b9d9f871/
  In 2008 toonde arts-epidemioloog van het RIVM, Marianne van der Sande, aan dat … gezichtsmasker zoals een theedoek op zestig graden wassen om de mond al helpen…

  Nee, zullen geen 100% bescherming geven, doch dat doet die 1 1/2 mtr afstand ook niet. Met 25 % minder kans op besmetting ben ik al een heel gelukkig mens. Denk u eens in: ipv 1 zieke besmet 3 gezonden, terug naar 1 zieke besmet 0,3 gezonden, Denk er dan nog eens 1/4 af… was covid-19 bij lange na niet zo dominant geweest.

  c) In China + O + ZO Azie gaat men veel sneller over beschermende mondkapjes te dragen. idem temperatuur te meten. Zal geen 100% waterdichte garantie geven, doch.. als hierdoor de helft van de problemen er uit gevist worden.. is de epidemie-explosie veel en veel minder. ( Europese eigenwijzigheid)

  d) angst iets aan te kopen, wat naderhand toch niet nodig blijkt te zijn:
  In heel NL viert het Mascotte-filter syndroom weer hoogtij ( weet beter, kan beter, doet beter). Nu al de Mexicaanse griep van 11 jaar geleden vergeten, waar NL heel veel vaccins aangekocht had ? Bleek die griep “niet door te gaan”. Zoals gebruikelijk wisten alle Klompendansers dat – achteraf – oneindig veel beter en konden maar niet begrijpen, dat die totaal krankzinnige overheid zoveel vaccin-ampullen aangekocht had.
  https://www.trouw.nl/nieuws/griepvaccin-blijft-misschien-ongebruikt~b36fae89/
  26 juli 2010 – Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) kocht vorig jaar onterecht 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep.

  e) We hebben het pas echt verklooid door niet per midden januari alle verkeer uit China te blokkeren, quarantaine in Nrd-Italie als een grap op te vatten ( Sloveense TV ploeg in en uit, 22 feb 19:30 op RTL-nieuws) in Oostenrijk net als in JAWS de toeristencenten belangrijker te vinden, de wedstrijd Bergamo-Valencia met 40.000 toeschouwers door te laten gaan, die kerkdienst in Mulhouse (2000 p) niet te stoppen, Carnaval niet te verbieden en iedere ski-vakantieganger niet eerst 14 dg in quarantaine te houden. De tijd tot midden maart verknold, Boris vond alles een lachertje, en Trump nog steeds.
  Verder ziet menig jongere het nog als een grap ( als jij niet thuisblijft voor mij, kan ik misschien jouw grootouders niet meer redden) . Het JEUK dus !

  f) de quarantaine in China is ECHT HARD gehandhaafd. Allereest sloten velen hun straat/wijk/dorp al af van de doorgaande wegen, en werd die afsluiting met geweld gehandhaafd. Uiteindelijk handhaafde de Chinese staat de quarantaine rond Wuhan met vuurwapens. In Europa met wat containers op de weg ( maar tussen Dinxperlo (NL) en Suedewick (D) is helemaal NIETS afgesloten), aardige politieagenten en uiteindelijk een bekeuring.

  g) Menig statistiek wordt “bewerkt” door anders te meten en te rapporteren. Kijk naar de Belgen met.. 107 doden in de zhsen, 170 in de verzorgingstehuizen en 2 elders. NL meldt enkel de eerste groep. Idem wel of niet testen. Hoe in andere landen.. ? ?

  h) en als “ruud op 22 april 2020 om 12:00” al schrijft: Misschien heeft de bevolking in Zuid-China en Z.O. Azie al een natuurlijke immuniteit. Toen de Pest in Europa rondging, 1346-50, stierf men in de Romaanse landen veel massaler dan in de Germaanse. En in Scandinavie… nauwelijks. Kan ook zijn, dat DAAROM het virus veel milder om zich heen slaat als bijv onder de Indianen na de Spanjaarden langs de Mississippi rond 1525 ( 90+ % dood ) . Dit nog afgezien van voedingsgewoonten, veel zon = vitamine D, en wie weet wat nog meer.

 19. Jan Ponsteen zegt op

  UV straling, hoge concentratie, goede aanpak bij de grensen en locdouws, vervoer stilgelegt, bijeenkomsten en feesten verbieden. Verdachte besmette mensen in 14 carantaine ook mensen die hebben gereisd van provincie tot provincie, Het kan niet beter, daarom is het ook een militaristische politie staat als het bij puntje aankomt. Maar het blijft fijn hier als je je maar aan de regels houd. Dan heb je best wel vrijheid om een beetje te schillen.

 20. janbeute zegt op

  Wat ik nog steeds niet begrijp is dat rond 16 Januari tijdens het uitbreken van het virus China zelf niet als eerste zijn eigen grenzen sloot.
  Wat ik toen zag op het nieuws was massas mensen als een mierenhoop op elkaar gepropt op vele airports in China op weg naar families ed ivm Chinees newyear.
  Ook Thailand sloot zijn grenzen niet, duizenden Chinezen kwamen hier Chinees newyear vieren.
  Het was Donald Trump die als eerste de grenzen sloot van de US voor verkeer komende uit China en later andere risico landen.
  Dat Thailand tot op heden weinig dodelijke slachtoffers en besmettingen heeft is meer een kwestie van geluk dan van doordacht en optredend leidersschap.

  Jan Beute.

 21. Herman zegt op

  Alle reacties doorlezend kan ik niet anders dan constateren dat Thailand vanwege haar geografische ligging min of meer gevrijwaard is gebleven van ernstige Corona-besmetting. Dit heeft Thailand dan gemeen met haar buurlanden. Zou dan inderdaad de Kreeftskeerkring een soort van barrière hebben gevormd? https://nl.wikipedia.org/wiki/Kreeftskeerkring
  Ook India met bijna 1,3 milliard inwoners kent een verwaarloosbaar aantal besmettingen tot nu toe. Pakistan en Bangladesh komen ook niet voor in de Corona-top50.
  Een tweede vaststelling uit de reacties kan dan zijn dat niet gezegd kan worden dat Thailand’s regering langzaam, laat en/of laks heeft gehandeld omdat zich geen ernstige zaken voordeden. Ze reageerde omdat media melding maakte van een actueel gebeuren, waarop voor het oog van volk en vaderland iets moest worden gedaan.
  En ten derde dat huidige problemen waarmee de Thaise bevolking kampt niet ten gevolge van Corona optraden, maar te danken zijn aan onvoldoende tot geen sociaal-economische optreden. Maar dit laatste is niet enkel voorbehouden aan tijden van crisis. Het is en blijft gewone zaak.

 22. Geert barbier zegt op

  Ik persoonlijk geloof geen woord van officiële cijfers vd Thaise overheid. Er zojn nog altijd geen cijfers over hoeveel mensen nu eigenlijk getest zijn, en op een vergelijking tss verwacht dodental en echt dodental kunnen we nog heel lang wachten.

 23. Arnolds zegt op

  Als je naar de Covid 19 World map kijkt ,dan zie qua genezing :Nederland op 0.7 %,Duitsland 67%,Thailand 83 % en China op 94 %.
  Uit deze cijfers zou je dan ook kunnen concluderen dat buurland Duitsland ook informatie heeft gekregen van China en Nederland niet.
  Ik denk regering NL ,hand in eigen boezem steken.

  • chris zegt op

   Vreemd genoeg meet het RIVM niet het aantal patienten dat van Covid-19 genezen is. Het blijft dus gissen… en angst in stand houden….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website