Lezersvraag: Inhouding loonheffing SVB op AOW wel terecht?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
11 juli 2014

Beste lezers,

Heb al veel doorgespit over belasting in Nederland en Thailand. De SVB houdt elke maand € 56,17 (o.a. loonheffing) in op mijn AOW. Ik ben uitgeschreven uit Nederland. Mijn pensioen heb ik van ING en krijg ik bruto = netto.

Ik heb geen rechten meer voor wat betreft ZKV in Nederland. Maar moet ik dan toch accepteren dat die € 56,17 elke maand ingehouden wordt? Indien het zo is, no problem, maar ik wil het gewoon weten.

Met vriendelijke groet,

Henk

No votes yet.
Please wait...

29 reacties op “Lezersvraag: Inhouding loonheffing SVB op AOW wel terecht?”

 1. Rob Piers zegt op

  Het is niet mogelijk vrijstelling van belasting te krijgen voor rechten die van staatswege zijn opgebouwd. Daar valt naast de AOW bij voorbeeld ook onder pensioen van het ABP. Vrijstelling van belasting voor b.v. pensioen van private instellingen, zoals bij voorbeeld van de Nationale Nederlanden, is wel mogelijk (heb ik zelf ook verkregen).
  Dit aspect (rechten van staatswege ontstaan) is ook uitgesloten in het belasting verdrag tussen Thailand en Nederland.

 2. RobN zegt op

  Dag Henk,

  belasting inhouden in Nederland klopt zoals mijn naamgenoot al aangeeft. Heb jij wel loonheffingskorting aangevraagd voor je AOW? Normaliter vraag je dat voor je pensioen aan maar omdat je daar geen belasting over betaalt kun je loonheffingskorting gebruiken voor je AOW. Dan betaal je wat minder belasting over je AOW.

 3. mat zegt op

  Je kunt wel degelijk vrijstelling van loonheffing aanvragen, er is zelfs een special formulier voor.
  Loonbelasting en premies volksverzekering, voor beiden heb ik een vrijstelling gekregen, even bellen met de belastingdienst afdeling buitenland.

 4. Ronald van Veen zegt op

  LS.
  Als je uitgeschreven bent in Nederland dan is inhouding voor ZKV niet meer aan de orde.
  AOW is inkomsten uit vroegere arbeid.
  AOW premie die in het verleden betaald is was onbelast.
  M.a.w. daarover werd geen loonbelasting of loonheffing ingehouden.
  Het is dan terecht dat over de AOW uitkering loonheffing ingehouden wordt.
  Het is niets meer en niets minder dan uitgestelde loonbelasting.

  • conimex zegt op

   Beste Ronald,

   AOW is niet zoals jij suggereert: inkomsten uit arbeid, iedere Nederlander die ingeschreven staat in Nederland, of hij nu wel of niet heeft gewerkt, bouwt AOW op, zijnde 2% per jaar (vanaf je 15de levensjaar t/m je 65ste), voor de AOW wordt geen premie ingehouden.
   Over je AOW uitkering zal wel belasting worden geheven.

   • ruud zegt op

    Een kleine correctie:
    Met de vehoging van de pensioenleeftijd, loopt de opbouw AOW niet meer van 15 tot 65, maar van 17 tot 67.
    De preciese timing van de aanpassing weet ik niet.
    Door deze aanpassing raakt een expat dus vaak 4% opbouw AOW kwijt, die hij al had opgebouwd, toen hij 15 en 16 jaar oud was.
    Een en ander afhankelijk van de leeftijd bij emigratie.

 5. daan zegt op

  Hallo Henk,
  Zover ik weet kun loonheffing terug vragen,als je aan kunt tonen dat je in Thailand
  belastingplichtig bent of betaald.
  Terug gave loonheffings formulieren kun je schriftelijk aanvragen bij belastingdienst
  buitenland in Heerlen.
  Krijg je dan per Email toegestuurt als je dat wilt.

 6. Henk Hauer zegt op

  Ik betaal belasting over mijn AOW. ( Staat pensioen) Tevens geldt dit naar ik hoorde ook voor ABP.
  Ik heb vrijstelling in Nedeland voor mijn overige pensioenen. Die vrijstelling kan je krijgen als jr een Thai belasting nummer overlegd. Dit is te verkrijgen bij het revenue department. Dit houdt in dat je belang betaald in Thailand.

 7. harry zegt op

  ik heb nu nog een waz uitkering van het uwv nog 6 jaar en dan krijg ik ook aow min 3 jaar is 6% omdat ik al eerder in thailand heb gewoond en was uitgeschreven ben nu tijdelijk terug in holland met mijn in thailand geboren zoontje ik kom er ook niet goed uit waar ik nu wel precies recht op heb en waar niet
  zoals kinderbijslag gaat verdwijnen per jan 2015 maar ik zou graag een nederlandse zorgverzekering aanhouden ik wil dus gewoon weten wat ik daarna nog over houd want ik wil wel dat mijn zoontje naar een goede school kan in thailand is er mischien iemand die daar ook mee te maken heeft
  zou er erg mee geholpen zijn kan ik eindelijk mischien aan mijn come back to thailand gaan plannen
  worg niet goed in holland met alle nieuwe regels groet harry

 8. erik kuijpers zegt op

  Henk,

  Je schrijft o.a. loonheffing. Loonheffing is de combinatie van premie ziekenfondswet, premie volksverzekering en loonbelasting.

  Wat wordt dan nog meer ingehouden behalve loonheffing ?

  Heb je wel vrijstelling gevraagd ? Bezoek de website en download dat formulier.

  Heb je de emigratie wel gemeld bij ‘Heerlen” ? Het formulier ingevuld ?

  AOW is belast in Nederland maar bij emigratie en dat netjes melden, melden dat je NL uit bent en melden waar je dan wel woont, met bewijsstukken, geeft op verzoek vrijstelling van premie VV en premie ZFW.,

  Henk Hauer, AOW is geen (staats)pensioen. AOW is een oudedagsvoorziening geregeld door de staat.
  Ronald van Veen, AOW is geen inkomen uit vroegere arbeid. Als je je leven lang niet werkt krijg je toch AOW.

  Ik lees voor de zoveelste keer dat het “Belastingdossier AOW-ers” dat tegen 1 oktober verschijnt hier hard nodig is. Ik ben er mee bezig, de concepten liggen bij de beoordelaars.

  • HarryN zegt op

   Beste Erik Ja dat “belastingdossier AOW-ers” dat gaat dan ook niet veel goeds voorspellen.
   Henk schrijft dat er € 56,17 wordt ingehouden op z’n AOW dat is 12 x 56,17 = 674,04.
   Iedere belastingplichtige heeft recht op LOONHEFFINGSKORTING en dat is voor AOW-ers in 2013 € 1013,–Waarschijnlijk heeft Henk dus geen loonheffingskorting aangevraagd bij het SVB. Hij zou dit bedrag dus moeten terug krijgen!!
   Helaas kan ik voor mijzelf dit nog niet overzien maar voor m’n vrouw (uitgeschreven uit NL en ontvangt AOW)heb ik dus dit jaar aangifte gedaan. Op het overzicht van SVB stond ingehouden loonheffing € 66,– dit aangegeven op de aangifte voor 2013 en tot mijn verbazing kwam bij “Overzicht van de aangifte”dit bedrag automatisch tevoorschijn en met als resultaat : terug te krijgen € 66,–. Dit moet dus correct zijn want de vrijstelling is € 1013,–
   Echter een kanttekening dit is slechts de aangifte over 4 maanden (Ze ontving haar 1ste AOW + toeslag voor mij in Sept 2013)
   Ik denk dat Henk wel vrijstelling heeft voor z’n pensioen van ING want hij zegt dat hij dat bruto/netto ontvangt

   Groet Harry N

 9. peter dekker zegt op

  in reaktie op het antwoord van RobN nog even het volgende: Het SVB MOET ten alle tijde loonheffing inhouden.
  wat HEEL belangrijk bij je aangifte is, dat je keuze heb je te laten behandelen als Binnenlandsbelastingplichtige of als Buitenlandsbelastingplichtige.
  Het grote verschil is Dat, als je je laat behandelen als Binnenlandsbelastingplichtige dat je recht heb op loonheffingskorting, maar dat je (private) pensioen ook in de berekening voor een gedeelte wordt meegeteld met als uitkomst dat je uiteindelijk meer IB moet betalen.
  Indien je behandeld wilt worden als Buienlandsbelastingplchtige, dan heb je GEEN recht op die loonheffingskorting, dus je betaald 5,85% LB maar het voordeel is dan wel dat het pensioen
  VOLLEDIG bruto=netto is.

  • RobN zegt op

   Sorry Peter maar ben het oneens met je. Ik woon permanent in Thailand (al weer ruim 7 jaar) en heb vrijstelling voor mijn private pensioen. Over mijn AOW wordt wel belasting ingehouden en daar heb ik LOONHEFFINGS KORTING op aangevraagd en gekregen. Sterker nog, had dit voor 2011 en 2012 niet gedaan en heb geld via belastingaangifte teruggekregen. Ik ben een Buitenlandsebelastingplichtige maar voor AOW kon ik wel LOONHEFFINGS KORTING laten toepassen. Weet niet of er inmiddels wat veranderd is.

   • HarryN zegt op

    Nee volgens mij is er niets veranderd. Ik heb exact hetzelfde als jij. Vrijstelling voor onbepaalde tijd voor mijn bedrijfspensioen en loonheffingskorting op mijn AOW.

 10. Henk Nijenhuis zegt op

  Beste Henk

  Mijn naam is ook Henk en zit in het zelfde shuitje als jij
  Ik ben ook zeer nieuwsgierig of ik inderdaad verplicht ben oom deze zelfde loofheffing te betalen wat in nu doe over mijn FPU-uitkering. In oktober dit jaar krijg ik dan ook AOW omdat in dan 65 jaar wordt

  Misschien is er iemand die ons hier antwoord op kan geven

  met vr gr

  Henk Nijenhuis

 11. NicoB zegt op

  Beste Henk,
  Ook al woon je permanent in Thailand, volgens het belastingverdrag Nederland-Thailand is de AOW ALTIJD belast in Nederland, daar is nooit een vrijstelling voor te vragen, ook niet als je kiest voor buitenlands belastingplichtige, daar is geen speld tussen krijgen.
  Wat wel kan, ook al heb je alleen AOW als inkomen, dat je….bij de SVB!!!….Loonheffingskorting vraagt, die krijg je, maar…. dat betekent wel dat als je je belastingaangifte in Nederland doet, en dat moet je, het zal blijken dat je Inkomstenbelasting zal moeten nabetalen. Waarom? omdat je dan door de aanvraag van Loonheffingskorting geen voorheffing hebt te verrekenen met de over de AOW verschuldigde Inkomstenbelasting.
  Is er meer Loonheffing ingehouden dan aan Inkomstenbelasting is te betalen dan wordt je dat terug gegeven.

 12. dunghen zegt op

  Beste harry,

  In de eerste plaats kun je misschien eens aangeven op wat voor termijn je denkt opnieuw naar thailand te verhuizen. Op de site van UVW kun je alles weten als het gaat om je waz uitkering, verder kun je ook contact opnemen met het UVW en je vragen voorleggen aan een deskundigen ter plaatsen.

  Over 6 jaar WAO is afhankelijk of je alleenstaand bent of gehuwd bent. Op de site van SVB kun je vooraf alles weten waar je recht op heb. Ook hier kun je contact opnemen mrt deskundigen en je vragen voorleggen.

  Mogelijk heb je als je AOW ontvangt ook nog recht op e.o.a. pensioen? Of heb je alleen maar voor jezelf gewerkt? Is niet duidelijk in je vraagstelling.

  Om in thailand te kunnen wonen heb je nodig een geldig paspoort, een O visum kun je verkrijgen vanaf je 50 tigste levensjaar. Inkomen wat wordt vereist in thailand is 65000 bath per maand, of 800.000 bath op een thaise bank. Regelingen kunnen altijd wijzigen dus lees dit forum met regelmaat om je kennis te vergroten.

  Step by step proberen de informatie te verzamelen en vooral op te schrijven.
  Tot slot wat je zoontje betreft zijn er goede scholen in thailand, je betaald hiervoor halfjaarlijks 10.000 bath plus kleding en boeken in totaal tussen 2 a 3000 bath voor een jaar. Dit is het lager onderwijs.

  Hoop je hiermee wat verder te hebben geholpen. Suc6 Dunghen.

 13. erik zegt op

  Heren (denk ik…) zal ik even helpen ?

  Loonheffing is een combinatieheffing. Loonheffing is een combinatie van loonbelasting (voorheffing op de inkomstenbelasting), premie volksverzekering en premie ziekenfondswet.

  Wie emigreert uit NL en woont in Thailand en dat kan aantonen met bewijsstukken, de emigratie meldt bij de belastingdienst en vrijstelling vraagt krijgt vrijstelling van premie VV en premie ZFW, ik kort de namen af. Dan blijft alleen de loonbelasting over.

  AOW is een oudedagsvoorziening en belast in NL. Heb je alleen een volledige AOW dan kan iets verschuldigd zijn, heb je alleen een onvolledige AOW dan is de heffing vaak nul.

  Heb je er een in NL belaste pensioenuitkering naast (overheidspensioen onder meer) of een belaste lijfrente, dan worden die twee/drie opgeteld en vallen ze zeker in schijf 1 en mogelijk in schijf 2 of 3 dus dan betaal je meer in NL. Maar geen premie VV en premie ZFW meer.

  Peter Dekker, de regeling die jij noemt gaat vervallen per 31-12 a.s.

  • HarryN zegt op

   IK begrijp het niet meer Erik!! Quote”wie emigreert uit NL etc..Dan blijft alleen loonbelasting over.” unquote Praat je nu over bedrijfspensioen of AOW? Bij vrijstelling krijg je overalles van je bedrijfspensioen vrijstelling! Bij de SVB heb ik geen vrijstelling aangevraagd via de belastingdienst maar vulde een formulier in van de SVB om loonheffingskorting te laten toepassen. Helaas komt ook U niet duidelijk over en daarom ben ik niet gerust op dat “belastingdossier voor AOW-ers”

 14. bert pot zegt op

  Alle inhoudingen (loonheffing)moet je netto beuren in thailand heb ik ook.
  zo niet dan moet je er achterheen zitten.

 15. erik zegt op

  De loonheffingskorting bestaat na emigratie uit alleen de algemene heffingskorting, je werkt immers niet meer, de arbeidskorting valt weg. De AHK was vorig jaar 1.013 euro voor 64+ maar NIET als je vrijstelling van volksverzekering hebt zoals in casu. Dan is de AHK lager omdat de volksverzekering er uit valt.

  Voor 2014 blijft dan 30,6 procent (afgerond) over van de AHK die inkomensafhankelijk is geworden en loopt van min 704 tot max 1084 euro.

  Heb je een ‘dikke’ AOW met een hoge partnertoeslag vanwege een vrij jonge partner dan betaal je in NL gewoon inkomstenbelasting verminderd met die verlaagde AHK en kan het zomaar zijn dat de inhouding correct is.

  Dit wordt vraag 15 in het “Belastingdossier AOW-ers.”, vandaag bijgewerkt. Ik begrijp het misverstand; Dat de AHK na vrijstelling volksverzekering lager is weet lang niet iedereen.Wel, jullie nu wel.

 16. NicoB zegt op

  Zal proberen aan te geven hoe het zit.
  Als je in Thailand woont en in je aangifte in Nederland kiest voor buitenlandsbelastingplichtige, betaal je over je Aow Inkomstenbelasting en geen AWBZ en ZVW.
  Kies je voor Binnenlandsbelastingplichtige, dan heb je recht op de Algemene Heffingskorting voor de Inkomstenbelasting, die is dus erg beperkt.
  Als je dat wilt, kun je de Svb vragen om rekening te houden met de Loonheffingskorting, de Svb geeft je die maar ….. als er dan geen Loonheffing meer wordt ingehouden, heb je bij je aangifte nkomstenbelasting in NL, en die moet je doen, geen Loonheffing meer te verrekenen, wat er toe leidt, dat je dus ib moet nabetalen.
  Dus de Loonheffingskorting aanvragen voor je Aow heeft dus geen zin.
  Let wel, daarbij maakt het dus geen verschil of je voor binnen- of buitenlandsbelastingplichtige kiest in je aangifte in NL, want …. volgens het belastingverdrag Nederland-Thailand is de Aow ALTIJD belast in Nederland, wat inhoud dat je ruim 700 Euro aan IB over je Aow betaald, ALTIJD. Nogmaals, maak je dus gebruik van de Loonheffingskorting bij de Svb dan moet je dus IB nabetalen.
  Als je ook nog pensioen uit NL krijgt, dan is die op basis van een vrijstellingsverzoek vrij van IB in NL, mits het geen Abp pensioen is met als grondslag dat je dat pensioen van de Abp krijgt op basis van een overheidspensioen, lees … je een baan had bij de overheid of semi-overheid, dat laatste moet je goed uitzoeken, sommige pensioenen uitgekeerd door het Abp zijn nl. wel vrij van IB in NL.
  Hoop dat het zo duidelijk is, is er iemand die het beter weet, dan hoor ik het graag.
  Sukses,
  NicoB

 17. erik zegt op

  HarryN, na emigratie naar Thailand vervalt de volksverzekering en de ziekenfondswet. Of de loonbelasting vervalt hangt af van het verdrag tussen het oude en het nieuwe woonland. Voor AOW en overheidspensioen geldt dat het betalende land heft/mag heffen. Voor bedrijfspensioen geldt dat het nieuwe woonland mag heffen.

  Nederland mag in dit geval bewijsstukken vragen dat je in het nieuwe woonland belasting betaalt dan wel inkomen aangeeft. Dat Nederland daar soepeltjes mee omgaat is meegenomen want vrijwel iedereen krijgt vrijstelling voor bedrijfspensioen. Zou je een Noors bedrijfspensioen krijgen dan praat je wel anders, Noorwegen en Thailand hebben daar een uitvoeringsbesluit over maar daar wil ik het nu niet over hebben.

  In dit blog is er meer over geschreven. En niet alleen van mijn hand.

 18. erik zegt op

  Nu de andere opmerking van jou, HarryN.

  Ik heb bij de SVB ook geen vrijstelling gevraagd want daar is de SVB niet voor. Vrijstellingen vraag je bij de belastingdienst en ik heb daar vrijstelling gevraagd voor de AOW en voor het bedrijfspensioen en voor beide vrijstellingen een beschikking gekregen. Voor de AOW heb ik geen vrijstelling loonbelasting, voor het bedrijfspensioen wel. Voor beide bronnen heb ik vrijstelling volksverzekering en ziekenfondswet.

  Ik heb geen algemene heffingskorting gevraagd want die zit al in de loonbelastingtabel ingebouwd. Mijn belastingplicht in NL is nul.

 19. NicoB zegt op

  Beste Erik,
  Je geeft aan dat je belastingplicht in NL nul is, dat denk ik van niet. Zie mijn eerdere reaktie.
  Over je Aow betaal je ALTIJD in NL Inkomstenbelasting, dat is in het belastingverdrag Nederland-Thailand zo afgesproken, NL heeft het heffingsrecht over de Aow.
  Als je de Svb Loonheffing laat inhouden heb je voldoende voorheffing te verrekenen bij je aangifte Inkomstenbelasting in NL en hoef je niets na te betalen, mits je in NL geen ander inkomen hebt.
  Heb je bij de Svb geen Loonheffing laten inhouden doordat je daar hebt aangegeven dat je gebruik wilt maken van de Loonheffingskorting, dan wordt er niets door de Svb ingehouden, maar dan moet je alsnog via je aangifte op een aanslag nabetalen.
  NicoB

 20. NicoB zegt op

  Beste Henk,
  Nu even heel simpel op jouw vraag antwoorden.
  Als je de inhouding van de Svb accepteerd en bij de Svb dus niet vraagt om toepassing van de Loonheffingskorting bij de maandelijkse betalingen ben je glad met NL vwb. inkomstenbelasting.
  De inhoudingen door de Svb zijn gelijk aan wat je aan IB nog in NL over je Aow verschuldigt bent. De verklaring daarvoor staat in mijn eerdere reakties.
  NiboB

 21. erik zegt op

  NicoB, nee, niet altijd.

  Er wordt van mijn AOW nul ingehouden. Nu heb ik een beperkte AOW want ik heb een korting wegens emigratie ruim voor mijn 65e. Op mijn jaaropgave staat loonbelasting = nul. Op de toekenning van AOW staat dat de inhouding nul is.

  Nederland kent inhouding aan de bron. Loonbelasting in mijn geval. Daarvoor zijn de loonbelastingtabellen. Die dekken vrijwel het saldo van de verschuldigde inkomstenbelasting min het recht op loonheffingskorting. Maar voor mij, na emigratie en niet werkend, is dat alleen de Algemene Heffingskorting (AHK). Hoe die er uit ziet boven 64 jaar en na vrijstelling volksverzekering heb ik gisteren uitgelegd.

  Onder omstandigheden volgt daarna geen verplichte aanslag inkomstenbelasting. Loonbelasting is eindheffing. Het verschil dat in mijn voordeel blijft hangen is heel beperkt.

  Zou ik echter aangifte moeten doen omwille van box 3 vermogen na emigratie, box 2 handelingen etc, en er daarom een verplichte aanslag volgen dan zou dit verschil. betaald moeten worden. Wel, dat doe ik dan. Maar dat is nu niet aan de orde.

  Ik denk dat de wetgever doelbewust kleine verschillen tussen de ;loon- en inkomstenbelasting niet int. Een aangifte uitreiken, controleren op binnenkomst, op juistheid, een aanslag opleggen, ambtelijke tijd, het kost vele malen meer dan die paar euro.

 22. NicoB zegt op

  Beste Erik,
  Dat heet in de Belastingwetgeving een nieuw feit, nl. nu geef je aan dat je Aow beperkt is gezien vroege emigratie en dus beperkte opbouw van jaren hebt, ja, dan kan het zijn dat daardoor je geen IB betaald over de Aow, dan snap ik dat nu ook.
  Je hoeft dat niet meer te denken, het klopt, het is zo dat de wetgever bewust om uitvoerings- kostentechnische redenen er voor gekozen heeft om geringe verschillen niet te innen, vroeger was dat ruim 60 euro, nu naar ik meen rond 20 euro. Je reakties zijn voor velen waardevol denk ik.
  NicoB

 23. erik zegt op

  NicoB, 45 euro, en voor AOW-ers geldt een extra uitzondering. Kijk daarvoor in artikel 9.4 van de Wet op de inkomstenbelasting 2001. Nou, we zijn er uit, gelukkig. En het is hier eindelijk droog.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website