Beste lezers,

Onze dochter wil graag het komend seizoen een studie commercie doen. Wij vragen ons af of iemand iets meer kan vertellen over de “universities” in Thailand en speciaal in Hua Hin?

Gaat o.a. om toelatingsexamen noodzakelijk, duur van de studie kosten van de studie, etc. etc.

Op dit moment wil zij graag naar de Mahanakom Universtity in Bangkok. Haar basis argument: “er gaan veel schoolmaatjes van haar naar toe” is uiteraard niet zaligmakend.

Wij zijn benieuwd of iemand hier iets zinnigs over kan vertellen.

Alvast bedankt.

Vriendelijke groet,

Rob


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Informatie over universiteiten in Thailand gezocht”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Alle informatie plus verwijzingen naar andere sites vindt u op:

  http://www.nuffic.nl/bestanden/documenten/diplomawaardering/landenmodules/landenmodule-thailand.pdf

 2. Linda zegt op

  Hallo, er zijn twee Engelstalige universiteiten in Hua Hin, Stamford University en Webster University. Webster heeft ook in Nederland twee locaties (Leiden en Amsterdam), dus misschien kan je daar meer informatie over de groep krijgen. Het niveau van deze universiteiten liggen m.i. lager dan het niveau van de rijksuniversiteiten in Nederland.

 3. cor verhoef zegt op

  Een diploma van welke Thaise universiteit dan ook, is niets waard buiten Thailand, althans niet in de geindustrialeerde landen. Probeer een scholarship voor haar te krijgen voor een Europese universiteit.

 4. chris zegt op

  Werk sinds 7 jaar op verschillende universiteiten in Thailand, na 10 jaar op een Nederlandse universiteit te hebben gewerkt.
  Om een goede keuze te kunnen maken moet je eerst vaststellen welke criteria je wilt toepassen bij de keuze. Ik zal er een aantal noemen:
  1. de kwaliteit/reputatie (zie verschillende links op het internet);
  2. de afstand tot de woonplaats;
  3. de prijs van de opleiding (incl bijkomende kosten zoals stages in het buitenland bv)
  4. Engelstalig (met buitenlandse docenten) of niet
  5. gaan vriendjes of viendinnetjes er ook heen;
  6. waar werken de afgestudeerden van het afgelopen decennium?

  Maak dan een shortlist en ga naar de open dagen van de geslecteerde universiteiten. Maak dan je feitelijke keuze, samen met je dochter.
  Het gemiddelde niveau van een Thai universiteit is lager dan een universiteit in Nederland. Dat is zeker. Van mijn studenten zou 10-15 % ook een bachelor degree in Nederland halen, 30-40 procent zijn middelmatige studenten en 50 % zou niet op een Nederlandse universiteit zitten. Dat heeft echter veel meer met hun (geringe) motivatie te maken dan met hun intellectuele capaciteiten. De goede, gemotiveerde studenten echter doen soms later een MBA op gerenommeerde universiteiten in Europa en Amerika. Dus het is niet zo dat het diploma niets waard is. Gelukkig kijken de meeste universiteiten meer naar de kwaliteiten van de student dan naar zijn/haar papiertje.

 5. Toon zegt op

  Thaise vrienden van ons hebben hun dochter commercie laten studeren in Japan.
  Thailand is mogelijk wel meer fun, vooral als haar schoolmaatjes erheen gaan.
  Maar wat is het uiteindelijke doel? Fun of een gewaardeerd diploma?
  Wil je een goed studieresultaat, dan liever uitwijken naar bijvoorbeeld Japan.

  • BA zegt op

   Ik hoor ook vaak om me heen dat de kinderen in China gaan studeren,ik weet niet hoe de kwaliteit van het onderwijs daar is, maar het is me wel vaker opgevallen.

   Mijn vriendin wil graag kinderen en wij hebben het er ook wel eens over, dat het voor kids verstandiger is om eerst in Nederland te gaan wonen vanwege de scholing. Hoewel studeren in Nederland alleen maar duurder word. Maar je krijgt er wel wat voor terug. De kwaliteit van het onderwijs in Thailand vind ik dusdanig laag dat ik niet weet of ik hier mijn evt toekomstige kinderen uberhaubt wel naar school wil sturen.

   Ik kom nog regelmatig situaties tegen waarbij ik bijna echt van mijn stoel val. Een studente hier welke Engels studeerd bijvoorbeeld. Ze werkt in haar vrij tijd bij SFX Cinema. Hadden we het over films, kwam “White House Down” ter sprake. Vroeg ze me serieus waarom het het Witte Huis heette, en wie daar dan wel niet woonde. Ik dacht echt serieus dat meen je niet, mijn neefjes van 10 en 12 weten dat al.

   Verder waar schoolmaatjes gaan studeren, is leuk en aardig maar als ze ergens gaan studeren krijgen ze vanzelf nieuwe vrienden of vriendinnen. Part of life zou ik tegen mijn kinderen zeggen.

 6. Rori zegt op

  Waar te studeren in Thailand is in grote mate afhankelijk van welke richting je wilt studeren.

  Het niveau in Thailand is anders en niet per definitie minder.
  Onderwijs in Nederland is ook niet meer wat het in de jaren 70 tot 90 was.

  Wat ook geld is dat er rekening moet worden met het feit dat wat wij in Nederland hogescholen noemen in het buitenland universiteiten zijn. Er is verschil tussen undergraduate en masters.

  Mijn vrouw zelf student en onderwijs manager in Thailand stelt kijk eens in de Chulalongkorn universiteit.

  Er zijn in Bangkok redelijk veel studenten uit Australie en Nieuw Zeeland aanwezig.

  Het beste is om ook via Nuffic informatie aan te vragen en zelf op een aantal universiteiten gaan kijken.

  Hier een link met bijna alle universiteiten.
  http://www.4icu.org/th/

  • Rori zegt op

   Om zomaar te stellen dat de Thaise universiteiten slecht zijn gaat te ver.
   Vraag bij het Nuffic na welke wel vergelijkbaar zijn met de nederlandse en welke niet.

   Houd ook rekening met het feit dat we te maken hebben met undergraduate (hogeschool) en master (universiteit) opleidingen.
   Dit gelde ook in Nederland en nog meer uitgesplitst in eerste en tweede fase.

   Wat de gemiddelde nederlander met kinderen van een jaar of 18 voorstelt bij een hogeschool in Nederland komt niet mer overeen met een opleiding van voor zeg maar 1995.

   Een goede universiteit in Bangkok is de Chulalongkorn universiteit.

   Maar wat belangrijker is de studierichting. Ik denk dat je met een studie Thais vanuit Thailand in Nederland moeilijk een baan kunt krijgen? Of toch wel???

   Civil engineering en dan de Bouwkunde kant doet het ook erg goed zeker vanuit de Filippijnen (Sta Tomas).

   Veel wijsheid gewenst. Mijn kinderen studeren in Belgie.

 7. Rene Martin zegt op

  De meeste universiteiten in Thailand zouden wij in Nederland waarderen als HBO’s aangezien ze weinig onderzoek doen. Webster in Hua Hin is 1 van de buitenlandse universiteiten waar mijn dochter heeft gestudeerd. Eigenlijk is ook deze Amerikaanse universiteit een HBO opleiding vind ik. Webster is een relatief kleine universiteit met veel keuze in het samenstellen van de vakken die je wilt volgen maar aangezien ze een kleine universiteit zijn hebben ze niet zoveel aanbod per semester. Dus een goede planning maken wil je in 4 jaar afstuderen. Kosten voor de opleiding is relatief duur in vergelijking met de redelijk goede universiteiten in Bangkok. Voordeel van Hua Hin is wel dat het relatief rustig is, veel minder luchtverontreiniging, goedkope verblijfsmogelijkheden in relatie tot Bangkok en Nederland. Tip voor jullie dochter als ze in Thailand gaat studeren wel een DUO studiebeurs/lening aanvragen zodat ze in aanmerking komt voor een zorgtoeslag(88 euro p/m) en de AOW rechten gewoon opbouwd ondanks ze langdurig in het buitenland woont.

 8. Chantal zegt op

  Raar dat de universiteiten met een HBO niveau worden vergeleken. De master (universiteit) scriptie van mijn vriend haalde het wetenschappelijke niveau van mijn HBO scriptie niet. (met name op toetsing van betrouwbaarheid, validiteit van artikelen)

  Mijn advies is een studie zoeken die past bij wat uw dochter wil gaan worden. En haar leerstrategie. Duikt ze graag in de boeken of is ze meer praktijkgericht dan zal een HBO studie niveau ook niet mis zijn.

  Op veel scholen is het mogelijk om een gewone lesdag mee te draaien. Misschien een idee om dat bij een aantal scholen aan te kaarten.

  uit mijn sollicitatie ervaring blijkt dat een goede brief en cv met relevante werkervaring meer doet dan waar je je studie hebt gedaan en welke cijfers je had.

  Succes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website