Beste lezers,

Wordt er een beetje ziek van. Ben in april 2014 uitgeschreven, verhuisd naar Thailand, alwaar ik nu ruim 10 jaar woonachtig ben, en ook netjes ieder jaar belasting betaal. Elke 5 jaar hetzelfde, stukken opsturen om aan Nederland te laten zien dat je hier belasting betaald. Alle relevante stukken, ingestuurd. Maar dit jaar vraagt men ook een fiscaal woonland stempel.

Die krijg ik niet van het belastingkantoor, waar ik jaarlijks mijn belasting betaal. Deze had dit nooit meegemaakt. Men blijft dus belasting inhouden van mijn pensioenen, vanaf 1-04-2024. Heb wel alle belastingpapieren van de laatste 5 jaar aan hen opgestuurd.

Wie weet raad?

Beetje wanhopig, want communicatie met de Nederlandse belastingdienst is erg moeilijk.

Groet,

Henk

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

6 reacties op “Ik woon in Thailand en de Nederlandse belastingdienst vraagt nu een woonland stempel?”

 1. RNo zegt op

  Beste Henk,

  helaas geef je niet aan waar je woont in Thailand. Ik woon zelf in Korat en ga met mijn Thaise belastingaangifte (met bonnetje!) naar ander belastingkantoor (Regionaal). Daar vraag ik om R.O 21 en R.O 22. De R.O 22 vermeld dat je fiscaal inwoner bent van Thailand en is precies het document wat Nederlandse Belastingdienst wil ontvangen om vrijstelling te verlenen. R.O 21 niet meesturen want is niet nodig.
  Hoop dat het zo duidelijk genoeg is.

 2. Kees 2 zegt op

  Als je het geld niet direct nodig hebt, kun je toch begin het volgende jaar de in NL betaalde belasting terugvragen?

 3. Joop zegt op

  En als dat niet werkt, gewoon IB-aangifte doen en via die aangifte de ten onrechte ingehouden belasting terug claimen. De afhandeling duurt natuurlijk even en je krijgt je geld daardoor later terug, maar je krijgt het uiteindelijk dus wel.

 4. eugeen zegt op

  Als je in Thailand belastingen betaalt, krijg je van de Thaise belastingen een R.O. 21 en R.O. 22. Dat is bedoeld om naar de belastingsdienst te sturen.

 5. Niek zegt op

  Ik begrijp niet dat de Belastingdienst je er nooit op heeft gewezen dat het nutteloos is jaarlijks al die papieren op te sturen, maar dat een RO22 stempel van het regionaal Thais belastingkantoor noodzakelijk is.
  Overigens heb ik nooit eerder gehoord dat de Belastingdienst controleert hoeveel belasting je in Thailand betaalt.
  Is dat gebruikelijk?

  • RNo zegt op

   Hi Niek,

   tot een aantal jaren geleden accepteerde Nederlandse Belastingdienst Certficate of Residence van Immigration als bewijs van inwoner zijn van Thailand. Bij mijn laatste aanvraag voor vrijstelling in 2021 werd die verklaring niet meer geaccepteerd. Dus R.O. 21 en R.O 22 verkregen bij Regional Office, je krijgt nl. beide verklaringen. R.O 21 opsturen (waar belasingaangifte en bedragen specifiek vermeld op staan) is absoluut NIET nodig. Alleen R.O 22 voldoet als bewijs dat je fiscaal inwoner van Thailand bent.
   Jouw opmerking dat je nog nooit eerder gehoord hebt dat Belastingdienst controleert hoeveel belasting je betaalt in Nederland klopt want dat gebeurt tot op heden dus niet. Dat heb ik toch ook al duidelijk aangegeven in mijn reactie op 9 juli om 12.24 uur?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website