Beste lezers,

Ik kwam op dit forum terecht na wat snuffelwerk op Google. Ik wil graag weten waar ik precies rekening moet houden om een bedrijf te kunnen beginnen in Thailand?

De locatie heb ik al(dit ga ik samen met een Thai doen),maar wat is precies voor startkapitaal nodig om een bedrijf op te starten ? En is het mogelijk om je bij een Thais bedrijf in te kopen zodat je op papier voor 49% medeeigenaar bent

Ik ga er volgende week heen en misschien wordt me alles dan duidelijk,maar wie weet weet iemand mij hier te vertellen hoe het zit.

Alvast bedankt!

Bob

20 reacties op “Lezersvraag: Hoe kan ik in Thailand een bedrijf starten?”

 1. raf zegt op

  Beste,Wil je echt een onderneming starten in Zuid Oost Azie,overweeg dan Laos,waar uw firma van U kan zijn ! Wil je echt Thailand….dan wens ik je veeeeeel sterkte toe ! De informatie van tjamuk zeker niet in de wind slaan !!! Je weet ook dat je op het forum niet alles kan en mag plaatsen……toch wens ik je SUKSES

 2. TAK zegt op

  Begin er alsjeblieft niet aan.
  1 op de 100 slaagt. Alle ander gelukzoekers
  zijn binnen een paar jaar al hun spaargeld kwijt
  en kunnen in NL aankloppen bij de Sociale Dienst.
  Thailand is een mooi vakantie of om te wonen als
  je niet meer hoeft te werken. Laat in hemelsnaam
  het werken in Thailand over aan de Thaien.
  Ik zou vele uren kunnen schrijven over alle problemen
  en ellende welke je zult ervaren. Het beste advies is dus
  vooral niet doen.

  groeten,

  TAK

 3. Cor de Leeuw zegt op

  Moderator: wij zullen uw vraag plaatsen als lezersvraag.

 4. Robbie zegt op

  Tjamuk heeft groot gelijk. Bovendien:
  Om te beginnen heb je als ondernemer, ook als je maar 49% bezit, absoluut een werkvergunning nodig. Die krijg je niet zo maar, die kost niet alleen geld, maar verplicht je ook om een stuk of 4 Thaise mensen in dienst te nemen.
  En als je bedrijf goed draait komt eerst de politie langs om het geld maandelijks te incasseren voor je “bescherming”. Direct daarna komt de maffia met hetzelfde “aanbod” dat je niet kunt weigeren. Prettige vooruitzichten hè? Veel succes in Thailand!

 5. loe zegt op

  Een oud Thais spreekwoord zegt:

  Als je in Thailand met een bedrijf een klein vermogen wilt overhouden,
  moet je met een groot vermogen beginnen 🙂

 6. Bacchus zegt op

  Prachtige adviezen weer! Alleen allemaal wat negatief. Waarschijnlijk van goed bedoelende mensen die nog nooit zelf iets gestart zijn. Er zijn natuurlijk genoeg buitenlanders die hier al jaren een goed renderend bedrijf hebben. Maar dat zijn dan ook mensen met kennis van zaken, die zich niet laten beinvloeden van horen zeggen.

  Ik zou je adviseren een goed advocatenkantoor in de arm te nemen. Er zijn er zat die internationaal werken en dus ook buitenlanders in dienst hebben. Je hebt altijd een workpermit nodig en die krijg je als je een Thaise limited opzet met voldoende kapitaal. Volgens mij begint dat bij 2 miljoen baht = 50.000 euro. Dan heb je ook nog het BOI (Board of investment) dat je kan adviseren, dus neem ook daar eens contact mee op.

  Ik wens je veel succes. Laat je vooral niet misleiden door de verhalen over buitenlanders die hier met weinig naar toe komen en dan een kroeg beginnen in bijvoorbeeld Pattaya (off all places). Die hebben ook zelden of nooit een workpermit en volkomen afhankelijk van derden. Heb je een goed business plan: ga ervoor! Uiteraard is het met partners oppassen geblazen, maar dat is in Nederland niet anders. Ik spreek uit ervaring!!

  Succes!!

  • Jack zegt op

   Moderator: reageer op de posting en niet op elkaar.

   • Jack zegt op

    Moderator: iedereen mag zijn mening geven. Reageer daarom op de posting en niet op elkaar.

  • Bacchus zegt op

   Toch altijd weer goed te lezen dat mensen echt serieus meedenken. Daar heb je nog eens wat aan.

   Kennelijk kent iedereen hier alleen maar losers, als ik de reacties zo lees. Niet zo vreemd natuurlijk als je wereld beperkt wordt door de grenzen van ……. (off all places).

   Ken zelf 3 Nederlanders die al jaren zeer succesvol zaken doen in Thailand, te weten een projectontwikkelaar, een eigenaar van een houtbewerkingsbedrijf en iemand die landbouwkundige adviezen geeft. Oh ja, en dan was er ook nog het verhaal over Joop Oosterling op dit blog. Die had weliswaar tegenslag, maar is al jaren succesvol bezig. En dan is er natuurlijk Pim, die de Nederlanders alhier voorziet van zoute haring. Dat zijn er dus al vijf waarvan ik alleen al weet! En ik woon nog wel in de Isaan; maar ja, daar heb je ook niet zoveel “borrelpraat”! Het kan dus wel, blijkbaar.

   Bob, laat je dus geen zand in de ogen strooien. Als er geen entrepeneurs zouden zijn, was er geen Starbuck, Google, Microsoft, Air Asia, McDonalds, etcetera. Goede “kooplui” doen overal zaken. Laat je vooral goed adviseren door echte adviseurs. Ga naar de Nederlandse ambassade, de Thaise KvK, het BOI en neem een goede advocaat. Je zult het niet geloven als je de verhalen hier allemaal leest (en gelooft), maar ook die heb je hier!

   Ik wens je succes!

 7. Rob zegt op

  Hoi bob
  Ik weet niet wat je wilt opstarten.
  Maar ik zou zeggen lees dit hier boven goed en dit is allemaal geen kletspraat
  En wat betreft de advocaten pas ook daar voor op die zijn ook niet te vertrouwen
  Ik praat uit ervaring deze wilde mij valse papieren laten tekenen en mij voor 5 miljoen tillen
  Maar ik had twee advocaten en dat wist die niet ,naar de politie gaan ze lachen je vierkant uit.
  Personeel kan je hier ook op thaiblog lezen is werkelijk een ramp
  Je kan hier haast geen geld verdienen
  Een Thaise ondernemer heeft een hele boel kosten niet die jij wel hebt
  Visa ,werk vergunning de bijhorende afpers geld e.d. noem maar op
  Wil jij werken voor een paar €
  Ik werk hier ook maar ik bouw mijn eigen huis ik ben al een paar jaar bezig
  Ik hoef geen geld aan een thay te verdien hier want dat zal niet meevallen

 8. Peter vz zegt op

  Waarom een plan gelijk de grond in boren, terwijl we niet eens weten wat voor soort business hij wil gaan beginnen. Er zijn in Thailand ook succes verhalen. Ik zou in ieder geval beginnen bij de informatie op de ambassade website. Daar zijn ook business in Thailand boekjes te downloaden. Met een goed business plan hoeft het niet meteen mis te lopen.
  Succes.

 9. Jack zegt op

  Beste Bob,

  Het verhaal van Tjamuk klopt helemaal. Het doel van de meeste Thaien is jouw geld in hun broekzak te krijgen en dus is de kans dat je vermogen slinkt veel groter dan dat het zal groeien. Als je een filantropische instelling hebt moet het doen, maar hetgeen al eerder geschreven is zijn er in Thailand (voor ons) onbegrijpelijke regels en wetten.

  Maar als je nu eens duidelijk aangeeft in welke bedrijfstak je wilt gaan participeren en wat jou intentie is om dit te doen kunnen wij je wellicht een nog betere raad geven.

  Inmiddels heb ik 3 participaties in Thaise bedrijven en allen hebben alleen nog maar veel advokaatkosten met zich meegebracht en weinig bedrijvigheid.
  Zonder steekpenningen maak je in Thailand weinig (lees GEEN) kans. Die ervaring ben ik inmiddels wel rijker

  Succes enn veel wijsheid!

 10. willem zegt op

  Een eigen bedrijf in Thailand:
  Ben blij dat Bacchus de negatieve adviesen enigszins relativeerd.Het blijft een grote gok maar de juiste connecties hebben en betrouwbaar personeel.Een kennis van me begon n barretje op Jomtien-Pattaya[A-lokatie] maar werd door het personeel afgeperst en kwamen werken als het hun uitkwam ondanks ze goed betaald werden;wat moet je dan?
  Daartegenover heeft een andere kennis het wel gered op Jomtien,maar dat heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat zijn Thaise vriendin alles regelde voor hem.
  Persoonlijk denk ik als het zonder een Thai als medevennoot moeilijk wordt,maar aan de andere kant:
  WIE NIET WAAGT,DIE NIET WINT;toch?
  Gr en succes; Willem Scheveningen…

 11. Jack zegt op

  Hoi Bob,

  Onderstaan een sterk staaltje waar ik door derden 2 weken geleden op gewezen werd:
  De invoerrechten op auto’s is afhanelijk van de cylinderinhoud en de cataloguswaarde.
  Deze bedraagt tussen de 150-200%. Dus een Ferrari kost hier ongeveer 250% vd prijs in NL. Hier hebben ze volgende oplossing voor 2 auto’s in een container met de omschrijving auto-onderdelen, hiervoor bedragen de invoerrechten 10-30%.
  De douane ontvangt per container 12.500 euro (administratieve afhandeling zogezegd).
  Als het 5 containers betreft is het 5x 12.500.
  Helaas is de Thaise FBI dit op het spoor gekomen en moeten alle eigenaren van dure auto’s het bewijs van betaling van de invoerrechten overhandigen of alsnog dokken.

  Dit is een eenvoudig voorbeeld en het kan ook met vele andere goederen.

  Wellicht begrijp je een beetje van de Thaise handelswijze, maar er wordt gelukkig hard aan gewerkt om dit soort praktijken tot het verleden te laten behoren.

  De BTW in Thailand is 7%

  Onze Nederlandse integere houding wordt hier vaak op de proef gesteld.

 12. Chris Bleeker zegt op

  Geachte, Je gaat er volgende week heen en misschien wordt je alles dan duidelijk ??
  Jezelf inkopen en dan voor 49 % inkopen IN een Thais bedrijf en op papier eigenaar ?? Dit ga ik samen doen met een Thai ??……………..Dit klinkt mij in de oren als,…….kan niet zwemmen,……maar wil de Andaman zee over zwemmen,de locatie heb ik al !!!

  Het eerste: dat lukt niet zomaar ff,daar gaat beslist een tijd overheen,voor de een wat meer dan voor de ander
  Het tweede: inkopen en op papier 49 % eigenaar van een firma c.g. zaak,dat is het minste probleem,…..maar het MEER worden,dan alleen maar op papier ?
  Het derde: samen doen met een Thai !!!!! zeer onduidelijk en zodoende onvolledig / incomplete .
  Je vraagstelling geeft eens te meer weer aan dat er op dit blog de meest vreemde en onlogische vragen en reacties komen.
  AUB,….leer eerst Thailand en de mensen kennen,en dat bedoel ik niet alleen in het negatieve,er zijn ook zeer zeker zeer positieve kanten.

 13. KhunRudolf zegt op

  Beste Bob,

  Verstand van ondernemen en zaken doen heb ik niet. Ik heb wel verstand van mensen. Mensen zijn prachtvolle exemplaren die door de schepping op onze aardkloot in groten getale neergepoot zijn. Moeder Natuur heeft er ook nog eens voor gezorgd dat mensen toegerust werden tbv hun kindsjaren met enerzijds verwondering, anderzijds met naïviteit. Maar bij het groter groeien ware het toch de bedoeling dat realiteitszin en kritisch denken de bovenhand nemen. Verwondering en naïviteit duwen denken echter ook vaak in een magische richting. Aan dat magisch denken danken we vele creatieve uitingen in bv. kunst, muziek, architectuur, ondernemerschap. Magisch denken kan ook een totaal andere richting opstuwen: die van de fantasie. Ook deze kan zeer creatief zijn. De Efteling is er voorbeeld van. Een idee kan zeer exotisch aantrekkelijk zijn, des te groter wordt de noodzaak de ingeving te toetsen aan realisme en haalbaarheid, m.a.w.: kan het voornemen de toets der kritiek doorstaan? De vele reacties zijn daar uitingen van! En wees maar blij, ze attenderen ook!
  Jouw snuffelwerk op Google levert in ieder geval al een eerste rendement.

  De formulering van jouw vraagstelling is van grote eenvoud, alhoewel ook een stevig enthousiasme.
  Ik die niets weet van ondernemen in het algemeen, laat staan in Thailand in het bijzonder, kan je bij deze antwoorden dat: ja, je hebt een startkapitaal nodig en laten we zeggen, nou vooruit- begin maar eens met 50 duizend euro, 100 duizend, 200 duizend, 400 duizend ………….. Het is een vraag ‘ins Blaue hinein’ zou de Duitser zeggen, en die weet wat van ondernemen. En ja, je kunt je inkopen bij een Thais bedrijf, zelfs zodanig dat je voor slechts 49% eigenaar blijft.

  Jouw belangrijkste vraag, die over ‘waar je precies rekening mee moet houden als je in Thailand een bedrijf wil’, zou je toch wat serieuzer en ruimer moeten opvatten. Ik mag toch hopen voor je dat je niet enkel met de antwoorden op dit blog jezelf tevreden waant. Klik eens op de volgende link naar de buitenlandse ondernemingsafdeling van het Ministerie van Economische Zaken, welke afdeling ‘diensten biedt aan ondernemers met duurzame, innovatieve of internationale ambities. Bijvoorbeeld subsidies, kennis en het vinden van partners. Die diensten bieden ze aan namens 10 ministeries, gemeenten, provincies en de Europese Unie’. Nooit verkeerd om te zorgen voor wat achterland.
  http://www.agentschapnl.nl/organisatie/divisies/divisie/NL%20EVD%20Internationaal

  Nee, ik heb geen verstand van ondernemen, dus ik stel een dergelijke vraag niet op dit blog. Ik hou het bij fantaseren. Elk mens kent wel een 1000tal fantasieën, en het fijne van een fantasie is dat het geen sprookje hoeft te zijn. Sprookjes? Thailand kent heel veel olifanten!

  Groet, Ruud

  ps: kijk ook eens
  https://www.thailandblog.nl/economie/thailand-volop-kansen-voor-nederlandse-ondernemers/

 14. raf zegt op

  Beste Bob,Ik heb uw vraag ,en de antwoorden nauwkeurig gevolgd. Er waren enkele mensen die U dan toch probeerde aan te moedigen,zelfs verwijtend naar mensen die zogezegd zonder ervaring reageerden.Wel,ik had 49%van de aandelen en mijn vrouw 21 samen dus 70%,Ik ga U een lang verhaal sparen,maar op een gegeven moment komen we terug in Thailand en……. we hadden niets meer !!!! Niet mogelijk???alles kan in Thailand!!!!!!
  Verzin voor je begint, is een gezegde in Belgie,en een verwittigd man is er 2 waard !!! En wist je zelfs dat je ondanks je 49%van de aandelen bezit,NIET MAG WERKEN IN THAILAND,je mag het werk van de Thais niet afnemen !!! Men kan U daarvoor zelfs uw visa afnemen en het land uitzetten ! In feite mag je zelfs uw auto niet poetsen ! Ik zou nog meer kunnen vertellen,maar zoals ik U eerder melde ,kan je niet alles vertellen via het forum. Maar zie eens naar het forum van vandaag,over 7 eleven,kijk ook eens naar een paar dagen geleden,stelling van de week……of de farrang goed is voor zijn personeel……een goede verstaander weet wel beter.En dat er hier en daar mensen die tot “heden” slagen met hun werkzaamheden…..1 op 100 is reeds gemeld.Wil je doorduwen……SUCCES DAN !!!

  • Bacchus zegt op

   In Nederland overleeft ongeveer 50% van de startende ondernemers de eerste 5 jaar niet (bron KvK); 1 op de 2 redt het dus niet. Waar ligt dat nu aan? We kunnen er natuurlijk van alles bijhalen: regelgeving, belastingen, lui personeel, verkeerde adviezen, slechte compagnon, afpersing (gebeurd in NL ook op grote schaal in met name de horeca of onroerend goed), tegenwerking, fraude, concurrentie, etcetera. Uiteraard ligt het in, laat ik voorzichtig zijn, 95% gewoon aan de ondernemer. Zijn idee was niet goed, teveel concurrentie, te duur, geen financiele buffer, geen goed manager, etcetera. Ondanks dat men bekent is met cultuur en regelgeving, is het dus niet makkelijk.

   Wanneer je iets in het buitenland begint, is de kans van slagen afhankelijk van dezelfde zaken als in NL. Met andere woorden: heb je een weldoordacht businessplan; ken je de markt; is er een financiele buffer; ben je bekent met regelgeving en gewoonten; etcetera. Om een voorbeeld te geven: het is dus niet verstandig een varkensslachterij in Saoedi Arabie te beginnen. Kans is aanwezig dat dit mis gaat.

   De kansen voor een Nederlandse ondernemer in het buitenland hoeven niet slechter te zijn dan in Nederland. Vaak zie je, uiteraard alleen bij de echte entrepeneurs/ondernemers, dat deze zeer goed voorbereid zijn; vaak beter dan de starters in NL. Zij laten zich goed informeren door lokale instanties en bijstaan door goede adviseurs. Zij zijn bekend met regelgeving, markt (= ook cultuur) en mogelijkheden. Dit soort ondernemers heeft ook in Thailand een reele kans van slagen. Percentages zijn mij niet bekend, maar ik schat dat 1 op de 4 een goede kans van slagen heeft, en dan schat ik het laag in.

   Uiteraard heb ik het hier niet over de (vele) gelukszoekers die naar Thailand komen en vaak uit nood een bedrijfje beginnen. Een overgroot deel hiervan start uiteraard een bar, want iets anders kan of kent men niet. Het behoeft geen uitleg dat dit ook nog eens gebeurd in de bekende plaatsen (off all places), waar de concurrentie de straten vult en men voor de noodzakelijke klandizie vaak afhankelijk is van het lokale buitenlandse biljartmaatje. Daarnaast ontbreekt uiteraard de noodzakelijke kennis en laat men zich bijstaan, als men zich al laat bijstaan, door incompetente figuren omdat men goede adviseurs vaak niet kan betalen. De kans van slagen laat zich raden.

   Gelukkig, ook voor de Thaise economie en gemeenschap, zijn er genoeg buitenlanders die wel slagen. Dit zijn dan ook de echte ondernemers, die goed beslagen ten ijs komen.

   Ik krijg nu natuurlijk weer het “roze brillen” verhaal over mij heen, maar het is weer teleurstellend hoe negatief men zich weer op dit blog uitlaat over Thailand en de Thai in het bijzonder wanneer het over dit soort zaken (=geld) gaat. Men doet het weer voorkomen alsof iedere Thai een oplichter en/of dief is en zaken doen met een Thai per definitie onmogelijk is. Er liggen natuurlijk genoeg verhalen op de plank bij iedere bar. Achtergronden kent men niet, maar die doen ook niet terzake. Men hoort, wat men wil horen. Cijfers ter onderbouwing kent men ook niet, dus misschien lult men wel 1.000 keer over hetzelfde verhaal. En zoals ik al zo vaak heb gezegd: we doen niet aan wederhoor, want dat zou zaken kunnen ontkrachten.

   Wat is er nu mis mee dat 7/11 eisen stelt aan zijn franchisenemers? Het is niet voor niets een van de meest succesvolle ketens in Thailand (en de wereld). Het succes komt niet uit de lucht vallen! Men kent waarschijnlijk zijn pappenheimers.
   “De farang goed voor zijn personeel?” Goed menangement vereist empathie, iets dat wij in het westen allang zijn kwijtgeraakt. Empathie is/vereist inlevingsvermogen en daarvoor dient men de cultuur goed te kennen/begrijpen en goed de(zelfde) taal te spreken om elkaar hierin te kunnen begrijpen.
   “1 op de 100”; de cijfers komen weer “ins blaue hinein” vallen! Er wordt weer met cijfers gegooid zonder onderbouwing en dus kennis van zaken. Ik krijg hierbij altijd het vermoeden dat men graag een eigen waarheid creeert.

   Ieder (kwalitatief) goed blog draait om content/inhoud en, wellicht nog belangrijker, zijn reacties (= lezers) hierop. Reacties kunnen ontzettend mooi en inhoudelijk goed zijn; kijk naar de reactie van Khun Rudolf hierboven. Zonder afbreuk te doen aan de overige reacties, heeft het volgens mij weinig (realiteits)zin om een welgemeend verzoek om advies – hoe summier ook – inhoudelijk alleen af te doen met verhalen waarmee ieder forum bol staat en, nog belangrijker, waarvan (bijna) niemand de achtergrond kent of waarheid heeft getoetst. Hiermee helpen we niemand en helpen we alleen nog meer (dezelfde?) verhalen de wereld in!

   • TAK zegt op

    Ik heb voor verschillende buitenlandse ondernemingen in
    Thailand zaken gedaan. Daarnaast in Thailand ook zelf wat opgezet.
    en er na een tijdje uitgestapt. Ik ken ook een paar succesvolle NL ondernemers in Thailand. Echter die woonden en werkten hier al heel wat jaren voordat ze voor zich zelf begonnen. Ik heb het niet over hotels, bars of restaurants.
    Ik ben het niet eens dat het even makkelijk is voor een NL ondernemer iets op te zetten
    in Thailand als in Nederland. In Nederland spreek je de taal en je begrijpt de cultuur en je hebt een netwerk ( als het goed is). In Thailand is veel corruptie en heb je vaak niet de juiste contacten met de Thaise mensen die echt aan de touwtjes trekken. De Thaise wetgeving is erg ondoorzichtig en als ferang trek je vaak aan het kortste eind.
    In de Venture Capital industry ( verschaffers van durf kapitaal dus eigen vermogen) is bekent dat 6 op 10 van beginnende bedrijfjes binnen enkele jaren failliet gaat. 3 van de 10 weet de schade te beperken en slechts 1 van de 10 startende ondernemers zet een echt succesvol bedrijf neer. Een succesvol bedrijf opzetten in je eigen land is dus al zeer moeilijk. Nu terugkomend op mn eerdere opmerking dat Thailand toch een stuk lastiger is dan NL kom je waarschijnlijk in de buurt van 1 op de 100. Van de 99 zijn er echter vele gelukzoekers die hier een bar, restaurant of hotel beginnen. Ik heb er veel zien komen en gaan in Phuket en Chiang Mai. De zogenaamde informatie bronnen zoals ambassades, evd en dergelijke ben ik nooit onder de indruk van geweest. Komt vaak niet veel verder dan een beetje algemene informatie. Indien je werkelijk iets unieks als Nederlander te bieden hebt in Thailand zou ik eerst eens een paar maanden hier gaan rondsnuffelen.
    Vooral proberen in gesprek te komen met succesvolle NL ondernemers in Thailand. Die zou je kunnen opsporen door de NL ambassade en de Nederlandse – Thai Chamber of Commerce ( vereniging van NL bedrijven en hun managers in Thailand).

    Nou Bacchus, heb ik nu een waardevolle en goed onderbouwde bijdragen geleverd.

    • Bacchus zegt op

     Beste Tak, Je zegt eigenlijk hetzelfde als ik. Uit ervaring sprekend, zeg je: Om goede zaken te doen, dient men de (zelfde) taal te spreken en de cultuur te begrijpen””. Daarnaast zeg je ook dat Thailand veel gelukzoekers aantrekt. Die trekken uiteraard het beeld volkomen scheef. Verder ben ik het geheel met je eens dat het verstandig is eerst eens goed rond te kijken in een vreemd land, alvorens zaken te doen, en hierbij te trachten contacten te leggen met ervaren ondernemende landgenoten. Je wordt tenslotte alleen maar wijzer van succesvolle mensen die de klappen van de zweep kennen.

     Kortom, wij zijn het op dit valk met elkaar eens.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website