Beste lezers,

Misschien een overbodig verhaal, maar toch hoop ik op plaatsing en reacties.

Wij, mijn vrouw en ik komen ongeveer 5 jaar in Thailand, niet permanent maar voor langere periodes. Omdat we al ruim de 65 zijn gepasseerd hebben we voor deze optie gekozen vanwege verzekering e.d. en dat bevalt ons goed. Wanneer je al zo vaak in Thailand verblijft maak je natuurlijk ook veel vrienden en daar gaat mijn verhaal over.

Onze vriend Ger verblijft al lang in Thailand is onverzekerd v.w.b. ziektekosten, onlangs heeft hij een zwaar ongeval gehad met zijn scooter en heeft een ernstig hersenletsel opgelopen… Ja en dan komen de problemen. Omdat er door andere zaken die speelden in Nederland beslag op zijn uitkering is gelegd, moest Ger rondkomen van 5 euro per maand. Met behulp van familie en vrienden proberen we hem zo veel mogelijk te helpen. Er zijn rekeningen van ziekenhuizen betaalt en hij verblijft momenteel in een soort van opvang waar hij vastgebonden op bed ligt, omdat hij verward is en weg loopt.

Wij familie en vrienden willen hem zo snel als mogelijk naar Nederland verplaatsen, maar in deze toestand mag en kan hij niet reizen. Ook moet in deze periode zijn paspoort en visum worden verlengt hierover heb ik een aangetekende brief naar onze ambassade gestuurd en niet om geld of iets dergelijks gevraagd maar alleen om informatie of suggesties wat voor Ger de mogelijkheden waren. Helaas krijg ik geen antwoord van onze ambassade, wat ik zeer betreur en hoogst onfatsoenlijk vind.

Ik weet dat er misschien mensen zijn die zeggen eigen schuld dikke bult en dat is natuurlijk ook zo maar toch kun je een vriend en landgenoot niet zomaar aan zijn lot over laten.

Daarom wil ik vragen en hoop ik of er mensen zijn die misschien wel suggesties hebben waar we iets mee kunnen?

Bedankt en met vriendelijke groet,

Roelof

No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “Lezersvraag: Ger is in Thailand ernstig in de problemen geraakt, hoe kunnen wij helpen?”

 1. Khun Peter zegt op

  Beste Roelof, een zeer vervelende situatie. En ik heb waardering voor het feit dat je Ger wilt helpen. Allereerst is het van belang dat hij zijn paspoort verlengt, althans dat het geregeld wordt.
  Ik zou de ambassade nog een keer aanschrijven en bellen want ik ben er van overtuigd dat er sprake is van een misverstand. De ambassade geeft namelijk wel een antwoord, misschien is jouw e-mail of brief niet aangekomen.
  Ger heeft overigens geen verschijningsplicht, zie hier: https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/paspoort/vrijgesteld-verschijningsplicht-paspoort/
  Na de verlenging van het paspoort moeten jullie aan de slag met de repatriëring. Neem daarvoor contact op met de grote alarmcentrales in Nederland: Eurocross, ANWB, SOS International en Allianz Global Assistance. Vraag een offerte op wat het gaat kosten als zij dat verzorgen. Normaal gesproken neemt de reisverzekeraar deze kosten voor zijn rekening, maar dat kan nu niet want Ger is onverzekerd. De repatriëring zelf verzorgen is vrijwel onmogelijk. Reken wel op duizenden euro’s aan kosten. Vervolgens geld inzamelen en dan moet het lukken.

 2. erik zegt op

  Een trieste zaak, en helemaal omdat Ger geestelijk in de war is en niets zelf kan regelen.

  Wat ik mis in het verhaal is WAAR Ger nu is, in welke stad of regio.

  Reken van de overheid niet op geldelijke steun; dan kunnen ze aan de gang blijven. Zijn familie zal het moeten regelen. Zijn visum of lopende verlenging kan wegens ziekte verlengd worden zo ook voor een begeleider; raadpleeg daarvoor de visumdeskundigen in dit blog.

  Eenmaal in Nederland kan Ger beroep doen op de verplichte zorgverzekering en mogelijk zelfs eerder namelijk zodra het enkele reis ticket gekocht is. Daarvoor zou ik een verzekeringsagent raadplegen.

  En eenmaal ingeschreven in Nederland vervalt het beslag op zijn inkomen tot aan de beslagvrije voet en kan de familie met dat deel, want Ger zal mogelijk langdurig worden opgenomen, de reiskosten terughalen.

  Ik wens je allen veel sterkte hierbij.

  • Roelof zegt op

   Allereerst mijn dank dat mijn verhaal en verzoek zo snel is geplaatst, wij kunnen zeer zeker iets met de aanbevelingen die zijn gedaan en zullen indien mogelijk hier mee aan de slag gaan. Om de vraag van Erik te beantwoorden Ger verblijft momenteel in een soort opvang in Mae Rim /Chiang Mai.

   Roelof

 3. Taitai zegt op

  Mogelijk staat hem in Nederland nog meer ellende te wachten. Ja, hij kan een zorgverzekering afsluiten omdat de verzekeraars hem niet mogen uitsluiten. Als ik het echter goed lees gaat het bij Ger om iemand voor wie de AWBZ zeker zo belangrijk is. (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Nederlanders die (weer) in Nederland komen wonen zijn het eerste jaar volgens mij uitgesloten van de AWBZ. Kan zijn dat deze regeling nog niet is ingegaan, maar ik dacht dat dit wel het geval was. Je mag dan wel naar een arts, specialist of opgenomen worden in een ziekenhuis omdat die zaken vallen onder de zorgverzekering. Langdurig verblijf in een ziekenhuis is tegenwoordig echter alleen mogelijk indien daadwerkelijk de apparatuur en expertise nodig zijn waar alleen ziekenhuizen over beschikken. Al heel rap word je overgebracht naar een zorginstelling. Voor een langdurig verblijf in een zorginstelling ben je echter als herintredende Nederlander het eerste jaar niet verzekerd omdat dit onder de AWBZ valt. Ik kan er helemaal naast zitten, maar het is zeker iets dat ook uitgezocht moet worden indien een zorginstelling de enige uitweg voor Ger is in Nederland.

  • joop zegt op

   Ik ben net weer 3 weken terug in Nederland na 18 maanden Thailand dus was niet meer ingeschreven heb me weer inlaten schrijven bij de gemeente en dan ben je weer een ingezetene van Nederland en val je weer onder de AWBZ en ben je verplicht om een zorgverzekering te hebben maar je moet alleen wel een woonruimte hebben anders kan je je niet in laten schrijven dat is wel heel belangrijk al is het maar een kamer die je huurt of bij familie ik geloof zelfs dat je je ook in kan laten schrijven via het Legers des Heils maar dat weet ik niet zeker dat moet je in formeren bij de desbetreffende gemeente

   • NicoB zegt op

    Ben je in Nederland weer ingeschreven kun je de zorgverzekering in orde maken. Als Ger niet opneembaar is in een ziekenhuis doordat hij die specifieke zorg niet nodig heeft zal hij naar een zorginstelling moeten. Die zorg valt onder de AWBZ, de zorgverzekeraar beslist dan hoelang de wachttijd zal zijn voordat Ger opgenomen kan worden, in principe is de maximale wachttijd 1 jaar.
    Een gewoon ticket zou de eenvoudigste en voordeligste manier zijn. Vraag een arts om hulp na uitleg van de situatie, misschien dat Ger een kalmerend medicijn kan worden gegeven zodat dit die manier van vervoer mogelijk maakt, samen met een begeleider?
    Sukses en sterkte met de door u geboden hulp.

    • Sjaak S zegt op

     Uit eigen ervaring als steward bij Lufthansa, weet ik dat Ger niet met een gewoon ticket kan vliegen, wanneer hij geestelijk in de war is. Hij moet een begeleiding hebben van een arts, die kan ingrijpen wanneer het nodig is.
     Ik neem niet aan dat Ger lastig is, maar mensen hebben vliegangst (meer dan 75%) en als iemand in een toestand zoals Ger tijdens de vlucht in zijn verwarring opstaat, kan het veel onrust meebrengen.
     Ikzelf heb me eens uren bezig moeten houden met een oudere, alleen vliegende man, die op de een of andere manier toch in ons vliegtuig zat. Het was een Koreaan en sprak ook niks anders. De man zat midden in de nacht ieder aziatisch uitziende persoon aan te spreken en wakker te maken en sloeg met zijn stok tegen alles en nog wat. Op een gegeven ogenblik stond hij in zijn onderbroek, omdat hij zijn kunstbeen had afgeschroefd. Dat deed hem pijn.

     Ik wil hiermee illustreren wat het met zich meebrengt. Je zit 10 uur opgesloten in een buis en kunt geen kant uit. Natuurlijk als Ger gemakkelijk is als een lammetje en doet wat je zegt, kan het goed lopen. Doe in ieder geval jezelf een plezier en ook Ger, om met de maatschappij waarmee je wilt vliegen contact op te nemen. Je zult zien dat er niet alleen afwijzingen komen, maar misschien zelfs tegemoetkomingen.

     Je moet bedenken dat in die tien uur, Ger ook naar de WC moet. Hij zal ook tijdens een nachtvlucht (wanneer hij in het ziekenhuis al opstaat) in zijn stoel gekluisterd moeten zitten. Begeleidpersonen hebben hiervoor een training gehad en worden er ook voor betaald. Ze kunnen en zullen zo nodig ook harder ingrijpen als dat je als vriend zult durven.

     Ik wens je ook veel succes en vind het geweldig dat je je voor een vriend zo inzet!

  • MACB zegt op

   Aanspraak op AWBZ (het heet tegenwoordig anders) bestaat in principe niet voor de eerste 12 maanden na terugkeer. De wachtperiode is afhankelijk van de omstandigheden na de herinschrijving in Nederland. De behandelende artsen en sociale werkers maken daarvan een rapport dat kan leiden tot versnelde opname. Dat vergt enige tijd, dus verzorging thuis bij familie of vrienden is een eerste (korte) stap.

 4. Dcik CM zegt op

  Hallo Roelof,5 weken terug ben ik nog bij Ger geweest hij was toen al een beetje neerslagtig
  Daarna ben Ik 3 weken bezig geweest om Ger te benaderen ,gisteren kwam ik er achter dat hij een ongeluk hat gehad en in een opvanghuis is ,het is niet duidelijk hoe wij hem kunnen helpen(en zijn familie en kind)

  • Roelof zegt op

   Dcik CM

   Inderdaad was Ger neerslachtig vanwege de situatie waarin hij verkeerde, mocht je meer informatie willen mijn Mail adres is bekend bij de redactie en mag wat mij betreft aan jou worden gegeven.

   Roelof

   • Dick CM zegt op

    Hallo Roelof
    Ik probeerde via Thailand blog jou E-Mail te krijgen maar zij geven die niet ,ik heb jou situatie o.a. met Tino Kuis besproken (hij gaat deze week Naar Nederland)enhoop via dit bericht jou E-mail tekrijgen.
    Mijn E-Mail is vreekdick@hotmail.com

 5. Bacchus zegt op

  Beste Roelof, verwacht niet al teveel van de ambassade, dat is tegenwoordig meer een handelspost voor multinationals, dan een vluchtheuvel voor Nederlanders die in moeilijkheden verkeren. Financieel hoef je al helemaal niets te verwachten van die kant.

  Repatriëren van een zieke kan behoorlijk in de papieren lopen, zeker als de persoon in kwestie aangewezen is op hulp en/of speciaal transport. Uit je verhaal begrijp ik dat Ger verward is, maar nog wel mobiel. Wellicht is het mogelijk om hem met een normale vlucht onder begeleiding van familie of vrienden terug te laten vliegen. Een speciale vlucht via hulpdiensten is namelijk niet te betalen.

  Belangrijk is ook om vooraf eerst eens bij de gemeente, waar hij als laatste was ingeschreven, te informeren naar mogelijkheden voor opvang en hulp. Reken ook hier niet op financiële hulp, wellicht is er recht op een nooduitkering, maar gezien het feit dat Ger een uitkering heeft, is dit ook niet zeker.

  Zoals Erik al heeft gemeld, vervalt ook het beslag op zijn uitkering voor een groot deel. In Nederland mag beslag worden gelegd op loon of uitkering tot 90% van een bijstandsuitkering. Het is dus ook zaak zo snel mogelijk met de beslagleggende instantie(s) in conclaaf te gaan over vermindering van het beslag.

  Ik wens jullie succes en ook veel sterkte! Ik hoop ook dat jullie ons ok op de hoogte houden over de ontwikkelingen via dit blog, want dit zijn zaken die vaker voorkomen.

 6. gerard zegt op

  Je bent Nederlander..je zit in nood in het buitenland.
  Dan mag je er toch van uit gaan dat de Nederlandse ambassade je bij staat..
  Jaren geleden al eens een test gezien over hulp van ambassades en Nederland scoorde heel laag.
  Engeland helpt daadwerkelijk..Nederland laat je zwemmen..echt super schandalig.
  Ik hoop dan ook dat de Nederlandse ambassade Ger een helpende hand bied..
  tenslotte..daar zijn ze o.a. voor.

  • Khun Peter zegt op

   Nee, ben het niet met je eens. Dan zou niemand zich hoeven te verzekeren want heb je problemen bel dan effe de ambassade. Er bestaat ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid.

   • Rob V. zegt op

    Inderdaad Khun Peter,

    Van de ambassade kun je niet verlangen dat ze een alternatief zijn voor een reisverzekering plus degelijke voorbereiding op vakantie/migratie. Ook al omdat er flink bezuinigd is bij BuZa en omdat niet iedereen even eerlijk is. Ik meen dat hier eerder op het blog een interview met Jitze Bosma of stond dat in het verleden het wel eens voor kwam dat een nood voorschot of lening nimmer terug betaald werd. Heel zielig natuurlijk als mensen na bewezen diensten op zo’n manier hun dank betuigen. Ik kan dat interview niet meer terug vinden.

    Lees tips:
    https://www.thailandblog.nl/achtergrond/consulaire-hulp-en-andere-bijstand-thailand/

    https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/opnieuw-nederlandse-ambassade/

    Vandaar het belang van verzekerd zijn en je zaakjes/voorbereiding te regelen. Wat adequaat of verantwoord is om niet onder/over verzekerd te zijn verschilt per individu en ook welke risico’s je durft te nemen. Ga ik soms zonder reisverzekering op pad? Ja, maar als het mis zou gaan moet ik op de blaren zitten en niet verwachten dat een derde me uit de brand helpt.

    Aan de vraagsteller kan ik slechts adviseren wat mijn intuïtie zegt: kijk of deze man onder begeleiding op een reguliere vlucht terug kan. Anders wordt het een hele dure ervaring. De ambassade kan vast helpen met het paspoort, daar zijn ze voor. Misschien hebben ze een lijstje contact nummers wie verder kan helpen maar verwacht niet dat ze je van A tot Z begeleiden. Daar zijn ze niet voor en is in het verleden zelfs misbruik van gemaakt. Ik hoop dat alles in orde komt, sterkte en succes!

   • Marcow zegt op

    En wanneer je eigen niet meer je eigen is? Wie is er dan verantwoordelijk?

  • ruud zegt op

   De ambassade helpt ook wel, bijvoorbeeld door contact op te nemen met familie.
   Ze zijn echter geen bank.

  • Sir Charles zegt op

   Moderator: graag alleen een reactie op de lezersvraag.

 7. Aad zegt op

  Hallo,
  Ger is in de problemen en dat is natuurlijk vervelend voor hem. Wees echter voorzichtig met de helpende hand want de eerst aansprekende/verantwoordelijke is zijn familie. Als je daadwerkelijk ingrijpt ben je verzekerd van verantwoordelijkheid voor wat je hebt ondernomen. Dus ik adviseer Roelof om, als hij wil helpen, de ambassade schriftelijk te wijzen op Ger zijn toestand en te vragen om zijn familie te benaderen.

  Groeten,

 8. nico zegt op

  Moderator: Alleen reactie op de lezersvraag svp.

 9. joop zegt op

  Wat mijn advies is neem contact op met SOS of EUROCROSS of zij wat kunnen doen soms hebben zij wel een regeling daar voor want de ambassade doet in zo,n geval niets.
  Wat ik begrijp is Ger niet mobiel als dat wel zo is zou je een gewoon ticket kunnen kopen maar dan ben je afhankelijk van de vliegmaatschappij of zij hem meenemen ook dat zou je moeten informeren zo,n ticket kost dan zo,n 600 a 700 euro

  • Cornelis zegt op

   Ik vrees dat ook dergelijke hulpcentrales zich niet geroepen voelen voor de kosten op te draaien – en waarom zouden ze ook?

 10. dirkvg zegt op

  Beste,

  Zijn familie neemt best hier de coördonatie in de hand.
  Ze moeten zich garant stellen, en hem domiciliëren bij
  hen thuis. De kosten voor repatriëring kunnen heel hoog worden, en zou de stabilisering van Ger best in thailand gebeuren.
  Voor paspoort en visa contact opnemen met de lokale instanties.

  Veel moed, en Ger mag blij zijn met zulke vrienden.

 11. erik zegt op

  Voor de AWBZ bepalingen wil ik lezers wijzen op het dossier ‘ziektekosten’ dat je vindt in de linkerkolom van dit blog. Het staat daarin toegelicht. Inderdaad, 12 maanden wachttijd is mogelijk.

  Waar ik verder van heb gehoord, maar daar zijn deskundigen beter van op de hoogte dan ik, is dat de verplichte zorgpolis al kan ingaan een korte periode VOOR inschrijving in Nederland. Dan moet er wel een reisplan liggen en een enkele reis ticket. Raadpleeg een deskundige op dit terrein.

  Ik deel niet de mededeling van ‘gerard’ dat de ambassade moet bijspringen. Financieel: nooit tenzij de familie eerst over de brug komt bijvoorbeeld op de bankrekening van de ambassade.

  Wat ik zonder meer van de ambassade verwacht is een helpende hand en, zoals buitenlandse ambassades toelaten, een belletje naar het thuisland. In dit kader is het beantwoorden van een aangetekende brief (stond er ook een telefoonnummer in?) wel zo beleefd.

 12. margreet nijp zegt op

  Hai wij hebben dit pas meegemaakt,de ambassade geeft geen geld,ze adviseren je enkel. En om Ger naar nederland te krijgen in dit geval moet je toestemming vragen aan een arts die gespecialiseerd is in dit soort ziekte gevallen. Wij zijn nu 5 weken in nl terug en zijn weer officieel verzekerd voor alles, basis verzekering is verplicht maar je moet wel ingeschreven staan in nl. Dus kijk ff er familue is waar hij terecht kan hier dan kan alles geregeld worden. Hoop op een goede afloop voor Ger. Sterkte en sukses met alles.
  Gr Margreet

 13. jeanluc zegt op

  Ik reageer vanuit en standpunt dit zelf te hebben meegemaakt…ook ik werd slachtoffer van en zwaar verkeers ongeval in het buitenland met vluicht misdrijf.Ondanks ik haast geen hulp kreeg ben ik best bereid om andere mensen te helpen toch ben ik niet op de hoogte over de mogelijkheden van en ambasade enz.ten opzichte van Thailand.
  Ik stel voor er voor Ger en steunfonds wordt opgericht waarop ik als eerste maandelijks wat wil storten van men kleine uitkering.Men hulp wil ik zelfs verder uitbreiden tot gratis fyzieke bijstand tot het reporteren van Ger naar Nederland.
  Ik ben en persoon met veel vrijje tijd welke ik wil posetief invullen,daarom stel ik mezelf ook beschikbaar voor andere zaken en problemen,dus als iemand denkt men hulp te kunnen gebruiken mag deze me altijd contakteren op voorwaarde geen misbruik te maken van men goedheid.
  Met vriendelijke groeten
  Jeanluc anjema@live.be

 14. Mr Bojangles zegt op

  “Omdat er door andere zaken die speelden in Nederland beslag op zijn uitkering is gelegd, moest Ger rondkomen van 5 euro per maand.”

  Kanniewaarzijn,
  1. Er mag maar beslag worden gelegd totdat iemand 90% van de bijstand over houdt.
  2. en “Onze vriend Ger verblijft al lang in Thailand” van die 5 euro per maand….

  • Roelof zegt op

   Volgens mijn informatie is het zo dat wanneer iemand is uit geschreven en in Thailand woont er volledig beslag op de uitkering kan volgen, maar dit dit is een zaak waar ik me niet mee bezig houd.

 15. Roelof zegt op

  Allereerst wil ik een ieder bedanken voor de positieve antwoorden op mijn verhaal, toch wil ik benadrukken dat we beslist niet op geld uit zijn en zeker niet van de ambassade, ik begrijp heel goed dat ze daar niet aan kunnen beginnen, mijn bedoeling was om van mensen die misschien het zelfde hebben meegemaakt wat informatie te krijgen en dat is bij deze gebeurd, hartelijk dank daar voor.

  Roelof

 16. erik zegt op

  Mits goed gedocumenteerd kan de familie in Nederland de kantonrechter vragen in verband met de huidige omstandigheden een beslagvrije voet vast te stellen. Daar heb je dan wel een advocaat of anderszins deskundige voor nodig. Dan komt er ruimte in de financiering.

  Zie dit artikel uit Burgerlijke Rechtsvordering…

  Artikel 475e

  Geen beslagvrije voet geldt voor vorderingen van een schuldenaar die niet in Nederland woont of vast verblijft. Indien hij evenwel aantoont dat hij buiten deze vorderingen onvoldoende middelen van bestaan heeft, kan de kantonrechter op zijn verzoek een beslagvrije voet vaststellen voor zijn vorderingen op schuldenaren die woonplaats hebben in Nederland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website