Beste lezers,

Ik kreeg vandaag een brief van de ING met een formulier erbij om in te vullen. Zie foto van het document. Ik vraag me af, is het nummer in mijn yellow housing book ook mijn (voorlopige) belasting nummer?

Zo niet, hoe kan ik in Bangkok dan wel aan zo’n nummer komen in de omgeving van Sukhumvit?

Het wordt ons niet gemakkelijker gemaakt.

Met vriendelijke groet,

Erik Prins

6 reacties op “Lezersvraag: Mijn fiscale woonland doorgeven – Common Reporting Standard”

 1. Ger zegt op

  Als Thailland je fiscaal woonland is dan vul je dit toch gewoon in, en verder niets, dus ook geen Thaise belqstingnummer.
  Thailand neemt niet deel aan de uitwisseling van gegevens volgens deze rapportage, zelfs de VS niet. Dus maakt het niet uit of je wel of niet invult.

 2. Paul V zegt op

  Ik heb een tijdje geleden ook zo’n brief van de ING gehad. Met ING gebeld voor meer informatie (daar niet veel wijzer van geworden), omdat Thailand is geen CRS land is besloten dit niet in te vullen. http://wetten.overheid.nl/BWBR0038634/2016-10-15

 3. David H. zegt op

  Heb did een jaar geleden iets dergelijk ontvangen van mijn Belg. Bank , ben uitgeschreven naar Thailand ,nadat ik hun de oeso lijst http://www.oecd.org/tax/transparency/AEOI-commitments.pdf
  opstuurde kreeg ik onderstaande email ,en vermoedt dat dit hetzelfde is , een bepaald nummer … Thailand staat nl. niet op de oeso lijst , net zoals Cambodia (lijstlanden is te zien op betreffendePDF

  COPY PASTE antwoord na hun verzoek om dat bepaald nummer te sturen …

  Geachte heer,
  Bedankt voor uw email.
  Inderdaad, Thailand bevindt zich niet op de OESO-lijst wat betekent dat deze nieuwe
  regelgeving in verband met kennisuitwisseling niet op u van toepassing is.
  U hoeft hier dus geen verder gevolg aan te geven. U hoeft er enkel voor te zorgen dat u
  in orde bent met de plaatselijke fiscaliteit (zoals dit nu reeds het geval was).
  U kreeg de mail omdat ze standaard naar alle klanten met een buitenlands adres
  verstuurd werd.
  In uw geval is dus echter niet van toepassing.
  Met vriendelijke groeten,
  Simen Wouters
  Keytrade Bank
  Vorstlaan 100
  1170 Brussel
  Tel : 02/679.90.00
  Fax : 02/679.90.01
  E-mail : [email protected]

  Voet nota :
  bij nader uitpluizen betreffende begrip fiscaal woonland , blijkt dat een rechter ,je zelfs als uitgeschreven uit je land , toch dit nog als fiscaal woonland kan beschouwen bvb als je nog steeds een bankrekening er hebt , een woning in eigendom of zelfs regelmatig op bezoek komt ………., dit ws. voor diegenen die dit louter om fiscaalmatige belast. ontwijking doen ,en alleen als er een rechtbank in betrokken raakt …., zoals altijd trekken ze het laken steedsnaar zich toe als het hun pas…t (Vlaamse uitdrukking )

 4. RuudRdm zegt op

  Beste Erik, menigeen heeft een dergelijke brief gekregen. Dat doet oa ING om het makkelijker te maken. Waar het nml om draait is dat sinds afgelopen 1 januari belastingdiensten van diverse landen gegevens willen uitwisselen. Op de site van de belastingdienst is alle informatie hierover te vinden, incl een lijst vn deelnemende landen. Thailand staat hier niet bij.
  Ga niet moeilijk doen als het makkelijk kan: het formulier vraagt om door tegen in welk fiscaal land je woont. dat is Thailand. Meer niet. Je hoeft geen Thais fiscaal nummer door te geven. Als je die al hebt. (In het andere geval ben je met de Nederlandse Fiscus in deze al bv vanwege vrijstelling belastingheffing in gesprek, en dus bij de Fiscus al bekend.)

 5. Henk zegt op

  “”Sinds 1 januari 2016 moeten financiele instellingen in Nederland vastleggen waar hun klanten fiscaal woonachtig zijn en deze gegevens actueel houden “”
  49 weken na die ingangsdatum vragen ze waar je woont en dan heb je 2 weken om het terug te sturen .
  Het zal wel heel belangrijk zijn dat ze de juiste gegevens van U hebben omdat het zo snel retour moet .

  • ruud zegt op

   Ik geloof, dat ik begin te begrijpen, waarom banken de rekeningen van buitenlandse rekeninghouders opzeggen.

   Volgens mij, krijgen banken trouwens werk van de overheid in hun schoenen geschoven.
   Dit lijkt me meer bij de belastingdienst thuis te horen, dan bij de bank.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website