Beste lezers,

Wij, mijn Thaise vriendin en ik zijn voor Buddha getrouwd, wetende dat dit “slechts” een ceremonieel gebeuren is, maar voor ons een goed gevoel mét de bijbehorende waarde. Nu is mijn “vrouw” zwanger, een maand of 3-4 en praten wij over trouwen voor de Thaise wet om mijn vrouw én de baby straks mijn naam te kunnen laten dragen, iets wat wij graag willen.

Ik betaal voor een gedwongen huisverkoop door een scheiding met mijn toenmalige Nederlandse vrouw én een mislukt bedrijf ten gevolge van het ineenstorten van de economie, deels via een incassoburo en deels op vrijwillige basis keurig mijn verplichtingen. Ik heb hier in Thailand géén bezittingen, het land en het huis staat op naam van mijn “vrouw”.

Nu mijn uiteindelijke vraag: Als ik voor de Thaise wet getrouwd zou zijn en ik onverhoopt kom te overlijden, dan zal er een eind komen aan mijn pensioen en AOW, wellicht zal mijn vrouw dan nog iets op basis van getrouwd zijn overgemaakt krijgen. Maar de schuld die ik dan nalaat, nu zo een 110.000 euro, wordt die dan verhaald op mijn Thaise vrouw of…..?

Ik betaal wel elke maand een forse premie om bij mijn overlijden te zorgen dat er een naar Thaise begrippen een forse som geld toekomt aan mijn Thaise vrouw en mijn kind en zij niet onverzorgd achterblijven.

Met vriendelijke groet,

Erik


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Lezersvraag: Ik heb een financiële schuld in Nederland, gaat die over op mijn vriendin bij huwelijk?”

 1. Dennis zegt op

  Uw Thaise wettelijk (en voor Buddha) huwelijk wordt in Nederland niet erkent, tenzij u het registreert bij Buitenlandse Zaken in Den Haag. Hoewel wettelijk verplicht kunt u dit natuurlijk “vergeten” te doen. Dan komen ze er niet snel achter. Het lijkt me overigens vrij onaannemelijk dat Nederlandse schuldeisers achter uw Thaise vrouw en kind(eren) aangaan. Dat zou u als ondernemer ook wel moeten weten. Civiele claims laten honoreren in het buitenland?? Veel succes! Dat gaat dus niet gebeuren. Wel kan uw ex-vrouw natuurlijk beslag laten leggen op uw bezittingen en aanspraken in Nederland. Maar zoals u al aangeeft heeft u in Thailand voor een goede backup gezorgd.

 2. Soi zegt op

  Beste Erik, het ligt er maar aan hoe jouw schuld is opgebouwd en welke status die heeft. Mij lijkt dat je niet te maken hebt met de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen, immers je verblijft in Thailand en jouw schuld loopt langer door, zelfs na overlijden. Daarbij hebt je het over vrijwilligheid enerzijds en getroffen regeling met incasso-bureaus anderzijds. Het zal aldus gaan om private schulden en private (bank?)inlossingen. Private schulden gaan in jouw huwelijk zitten.

  Een in TH voor de wet gesloten huwelijk is dan pas in NL erkend als dit huwelijk in NL wordt ingeschreven. Hetgeen niet wil zeggen dat jouw vrouw niet aansprakelijk zou kunnen worden gesteld, maar het is ook maar de vraag of jouw schulden jouw Thaise echtgenote worden nagedragen als er geen NL-erkenning is van dit huwelijk. Dat zou je bij een NL-advocatenkantoor eens moeten navragen in hoeverre NL-wetgeving in deze een werkingsgebied hebben buiten NL en/of EU.

  Hoe dan ook: het lijkt mij sterk dat een Thaise inwoner zich ook maar iets hoeft aan te trekken van de troebelen van een farang in zijn thuisland. Geen enkel passage van welke Thaise wet- of regelgeving dan ook staat toe dat jouw Thaise vrouw, zijnde jouw wettelijke echtgenote, later na jouw overlijden ook maar een satang gaat betalen aan NL-schuldeisers, nadat jij na jouw overlijden nog met een restschuld zit. Er gaat echt geen huis verkocht worden om die NL’ers tegemoet te komen, laat staan Thaise grond.

  Echter: wil je liever met een meer zeker gevoel ten opzichte van jouw as vrouw het wettelijk huwelijk in, trouw dan op huwelijkse voorwaarden, en vrijwaar in deze jouw vrouw van jouw schulden. Ga naar een Thaise advocaat en stel gezamenlijk een zgn Prenuptial Agreement op (Huwelijkse Voorwaarden Overeenkomst). Thai Family And Marriage Laws voorzien in een dergelijke optie, zoals dat in NL ook is.
  Wil je nog meer zekerheid: schrijf jouw Thai wettelijk huwelijk in bij de burgerlijke stand van jouw gemeente, idem voorzien van huwelijkse voorwaarden.
  Sukses!

  • BA zegt op

   Soi,

   Volgens mij maakt dit niks uit. Namelijk het is in Thailand zo dat alleen bezittingen (en ook schulden?) opgebouwd tijdens het huwelijk gedeeld zijn. Alles daarvoor, zoals haar huis en zijn schulden, vallen daar dus buiten.

   Je zou dus alleen moeten kijken hoe het zit voor de Nederlandse wet, als je het daar laat registreren.

   • Soi zegt op

    ……en leg dit dan vast in huwelijkse voorwaarden, dan ben je ook in NL zeker van je zaak!!

 3. Kees 2 zegt op

  Trouwen op huwelijkse voorwaarden.

  Check bij je pensioenfonds of je Thaise vrouw- als je getrouwd bent voor je 65e – inderdaad een deel van je pensioen krijgt na jouw overlijden.

  • Kees 2 zegt op

   Aanvulling: trouwen op huwelijkse voorwaarden en je vrouw adivseren om na jouw overlijden, jouw erfenis te weigeren.

 4. Henk b zegt op

  Hoe en waarom ? is een officieel wettelijk huwelijk, pas geldig in Nederland als je het heb laten registreren in De Haag, ik ben wettelijk getrouwd in Thailand, en naar veel informatie te hebben opgevraagd, schijnt dit niet noodzakelijk te zijn, en het huwelijk bij alle instanties te worden erkend, mits bij de vraag , de trouwakte kan worden getoond , ( vertaald in Engels )

  • Dennis zegt op

   Naar mijn mening is er maar 1 instantie die u een duidelijk antwoord kan geven en dat is de Nederlandse overheid, in deze vertegenwoordigt door de ambassade in Bangkok.

   En die ambassade zal zeggen dat het wel moet. Zo is de Nederlandse wet. Wat al die anderen zeggen is voor hen rekening en als puntje bij paaltje komt moet u maar zien wat die instanties nu daadwerkelijk gaan doen (betalen bijvoorbeeld). Zij kunnen dan zeggen dat de door u verstrekte info niet juist was. Is wellicht puur theorie, maar kan heel snel vervelende praktijk worden.

   • David zegt op

    Inderdaad Dennis.

    Vervolgens huwelijkscontract om de belangen van de beide echtgenoten veilig te stellen.
    zoals in eerdere reactie.

  • Soi zegt op

   Een officieel wettelijk huwelijk waar ook ter wereld gesloten is overal ter wereld geldig. Dus ook in NL als je in TH bent getrouwd en andersom. Echter: je hoeft een TH wettelijk huwelijk niet in te schrijven in NL als je niet in NL woont. Dat ben je pas verplicht als je weer daadwerkelijk in NL komt wonen. Blijf je in TH wonen hoef dat dus niet, maar mag wel.
   Ben je in TH gehuwd, en woon je weer alleen in NL, en heb je het TH huwelijk niet in NL geregistreerd, kun je niet nog eens huwen. Je bent immers nog steeds wettelijk gehuwd. Je maakt je schuldig aan bigamie.
   Overigens kun je voor veel ‘officiele’ vragen kun je terecht op de site van http://www.rijksoverheid.nl/ Klik vervolgens door naar bv Onderwerpen

 5. Frans Nico zegt op

  Beste Erik,

  Jij en je Thaise vrouw willen graag dat jouw vrouw en jullie toekomstige kind jouw achternaam zullen dragen. Daarbij som je een aantal zaken op waarvan jij denkt dat die na jouw overlijden een probleem kunnen gaan vormen voor jouw vrouw en kind als jullie wettelijk getrouwd zullen zijn.

  Anderen hebben al aangegeven welke risico’s er dan voor je vrouw zijn. Als het belangrijkste is dat jullie kind straks jouw achternaam gaat krijgen, dat is trouwen volstrekt onnodig. Je kan nu al het ongeboren kind erkennen en na de geboorte kiezen voor het kind welke achternaam het krijgt. Daarbij moet ik wel opmerken dar erkenning niet hetzelfde is als het hebben van het ouderlijk (wettelijk) gezag.

  Willen jullie toch (om andere reden) voor de wet trouwen, bespreek dat dan eerst met een advocaat. Het ligt voor de hand, en dat wordt hiervoor ook al genoemd, dat jullie geadviseerd wordt huwelijkse voorwaarden op te laten maken alvorens in het huwelijk te treden. Alles wat van je vrouw is of later op haar naam gezet wordt gezet zal buiten jouw (mogelijk negatieve) nalatenschap blijven.

  Na jouw (eerdere) overlijden kan zij het beste jouw nalatenschap beneficiair aanvaarden, ook wel het aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving genoemd. Zij moet dan een verklaring afleggen bij de (volgens Nederlands recht) arrondissementsrechtbank in het arrondissement waar jij woont of woonde. Je kunt het beste direct na jouw huwelijk het benodigde formulier opvragen bij een van de arrondissementsrechtbanken, invullen en klaarleggen voor verzending. Als jij formeel in Thailand woont (en daar mogelijk overlijdt), dan moet je even advies inwinnen hoe het dan moet worden geregeld. Overigens adviseer ik je ook om een testament op te laten maken.

  Het voordeel van beneficiair aanvaarden van jouw nalatenschap heeft als voordeel dat zij jouw nalatenschap alleen aanvaardt als de bezittingen meer waard zijn dan de schulden. Met andere woorden, als er een positief saldo is, krijgt zij het verschil en als er een negatief saldo is, hoeft zij niets te betalen.

  Ik hoop dat ik je hiermee op weg hebt geholpen, maar ik adviseer je wel eerst een advocaat te raadplegen, zowel in Nederland als in Thailand.

  Veel succes en geluk met jullie toekomstige aanwinst.

  Frans Nico.

 6. dontejo zegt op

  Een huwelijk voor de wet in Thailand, al wordt het niet ingeschreven in Nederland, is ten alle tijden ook geldig in Nederland. (Denk aan bigamie).
  Thailand heeft geen overeenkomst met Nederland wat betreft prive schulden.
  Alleen bezittingen (en schulden) opgebouwd tijdens het huwelijk zijn gezamenlijk bezit.
  Ik denk dat je zonder problemen kunt trouwen, maar doe het onder huwelijkse voorwaarden voor je
  gemoedsrust.
  Groet, Dontejo.

 7. David zegt op

  Lees hier interessante reacties. Onder andere het huwelijkscontract is een optie.

  Weet niet hoe het naar Nederlands recht toe zit. Maar in België kan je rechtsgeldig trouwen met scheiding van goederen, en dus ook privé schulden uit je vorig leven. Laat je huwelijkscontract zo opmaken. Zo is je nieuwe echtgenoot niet aansprakelijk voor je schuldenberg uit de tijd voor het huwelijk.
  Uiteraard rekening houden met de kleine letterjes uit het wetboek, en je goed laten adviseren.
  Elke situatie is anders.

  Vraag mij dan af, als dat kan in (Nederland?) en België, waarom in Thailand niet?
  Er zijn inderdaad überhaupt geen bilaterale akkoorden tussen deze landen dienaangaande, maar je indekken kan mijn inziens dus wel.

  Kleine noot: heb je een beslag door schuldeisers op je pensioen, daar kan je niet onderuit. Lijkt me logisch.
  En de premie bij overlijden, ook maar eens navragen. Immers als je vrouw die zou aanvaarden, aanvaard zij de erfenis en ook je eventuele schulden? Laat alles eens door een jurist bekijken?

  • Frans Nico zegt op

   Beste David,

   Een paar opmerkingen. De mogelijkheid van huwelijkse voorwaarden bestaat zowel in Nederland als in België. Elk land kan dat bij wet geregeld hebben. Het maakt nooit deel uit van bilaterale overeenkomsten tussen landen onderling, omdat de overheid/overheden geen partij zijn in huwelijkse voorwaarden die twee burgers onderling met elkaar maken. Bepalingen in huwelijkse voorwaarden die in strijdt zijn met een wet in het betreffende land kunnen altijd door een rechter op verzoek van een belanghebbende nietig worden verklaard.

   Je moet onderscheid maken tussen bezittingen (de nalatenschap) en inkomsten na overlijden. Het verwerpen (of beneficiair aanvaarden) van de nalatenschap staat geheel los van het recht van de weduwe op de ontvangst van (wettelijke) uitkeringen door overlijden. Met andere woorden, indien zij de (negatieve) nalatenschap niet aanvaardt, kan er niets op haar worden verhaalt en blijft een eventuele uitkering op haar naam buiten schot. Een weduwenpensioen kan zij onder bepaalde voorwaarden ontvangen. Op internet kan hij daarover informatie inzien of informeren bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of zijn pensioenfonds. Lees over dit onderwerp bijvoorbeeld op http://www.mijnrecht.net/uitkeringen/weduwenpensioen/. Uitkeringen door een verzekeringsmaatschappij, bv. uit hoofde van een levens- of ongevallenverzekering, kan zijn vrouw op de polis als begunstigde worden aangetekend. Daarmee valt een uitkering niet in de boedel in casu de nalatenschap.

   Ik heb hiervoor al aangegeven dat een verwerping of beneficiaire aanvaarding (naar Nederlands recht) bij een arrondissementsrechtbank moet worden verklaard. Daaraan wil ik nog toevoegen dat een handeling in de nalatenschap zonder zo’n verklaring wordt aangerekend als een aanvaarding. Zo’n handeling kan zijn het opnemen van geld van een (gezamenlijke) bankrekening of het op andere wijze ontvangen van geld dat tot de boedel behoort. Daarom is zo’n verklaring uiterst belangrijk.

   • David zegt op

    Bedankt voor deze aanvullende informatie!

    Ben er zelf wat wijzer mee geworden, nu Erik nog.

    Zijn vraag c.q. bezorgdheid is terecht, en hoop dat ie ondertussen al uit de reacties kan opmaken dat er een mogelijkheid is, om alles in goede kannen en kruiken te gieten.

    En dat je dit met de juiste mensen, op rechtsgeldige wijze, dient te doen, mag dan het beste advies zijn.

    Davis.

    • Frans Nico zegt op

     Tot slot wil ik zowel Erik als jou een goede tip geven. Lees op internet in gewoon Nederlands alles over scheiden, verdeling van bezittingen en schulden alsmede huwelijkse voorwaarden met betrekking tot een huwelijk tussen een Nederlandse en een Thaise partner op http://www.thaiconnection.nl/thailand-scheiden-divorce.htm.

  • BA zegt op

   David,

   Het is in Thailand volgens mij zeker wel mogelijk om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen. Die moet je dan via een advocaat op laten stellen en worden op de Amphur gedeponeerd bij ondertekenen van de huwelijksakte, voor zover ik weet.

   Alleen zoals de cultuur hier is trappen de vrouwen daar meestal niet in. Dan moet er al een hoge uitzondering zijn, zoals de vrouw welke rijker is als de man. Dat is al vrij uitzonderlijk onder de Thai omdat de meeste vrouwen enkel geinterresseerd zijn in ‘omhoog’ trouwen. Of het moet een rijke Thai zijn die de toekomst van zijn vrouw op een andere manier veilig stelt, bijvoorbeeld een huis op haar naam of iets in die geest.

   Bij falang-thai stellen komt het al helemaal haast niet voor omdat ten eerste de vrouw dat niet ziet zitten. En ten tweede is het zo dat de falang zaken als onroerend goed sowieso niet op zijn naam kan hebben. Dus als falang zijnde krijg je bij een echtscheiding nog 50% terug mits aangekocht tijdens het huwelijk, terwijl dat bij een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden 0% is.

   • Frans Nico zegt op

    Voor wat betreft je laatste opmerking (0% bij echtscheiding) kan zowel in de huwelijkse voorwaarden als in de aankoopconstructie vastgelegd worden hoe onroerende zaken onderling geregeld worden.

    Ter zekerheid kan in huwelijkse voorwaarden vastgelegd worden dat de waarde van onroerende zaken die op naam staan van de Thaise partner deel uitmaken van de gemeenschap van goederen tijdens het huwelijk. Bij scheiding dient dan 50% van de waarde door de Thaise partner uitgekeerd te worden aan de niet-Thaise partner.

    Bij aankoop kan vastgelegd worden dat de grond op naam van de Thaise partner is gefinancierd door de niet-Thaise partner en dat ter zekerheid van de terugbetaling een hypotheek op de grond wordt gevestigd. De Thaise partner kan de grond niet eerder verkopen dan nadat de niet-Thaise partner zijn geld terug heeft en de hypothecaire vestiging doorgehaald is.

    Het huis op de grond gebouwd kan altijd op naam van de niet-Thaise partner worden geregistreerd. Indien het huis zelf in de huwelijkse gemeenschap valt, dan hebben beide partijen recht op de helft van de waarde. Maar ook hiervan kan afgeweken worden in de huwelijkse voorwaarden en/of de aankoopdocumenten.

    Het is dus altijd te adviseren eerst een advocaat te raadplegen om de juiste constructie toe te passen.

 8. Thailand John zegt op

  Beste Erik,
  Als u u huwelijk goed regeld en op huwelijksevoorwaarden kunnen de eventuele schuldeisers geen belagleggen op de bezittingen van uw Thaise vrouw. want dat wat van haar is blijft van haar en dat wat van u is blijft van u.Uw shulden gaan dan niet over op uw aanstaande vrouw.Maar u moet dat wel goed regelen bij een goed notaris of advocaten bureau. Succes.

 9. Cornelis zegt op

  Nogmaals, een in Thailand gesloten huwelijk is in Nederland gewoon rechtsgeldig.
  Echter de papieren die je in Thailand krijgt zijn in Nederland maar 6 maanden geldig!
  Je kan de huwelijksakte doorom laten registreren bij Bureau Buitenlandse Aktes in Den Haag.
  Het Ministerie van Buitenlandse zaken in Nederland is niet van toepassing,
  wel het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Thailand en de Nederlandse Ambassade in Bangkok voor de legalisatie van de documenten.

  En wanneer je trouwt in Thailand en na de witte broodsweken beide in Thailand woont,
  dan is het Huwelijks recht van Thailand van toepassing!
  Zie Haags verdrag.
  Het huwelijk in Thailand kent een koude uitsluiting, m.a.w. alles van voor het huwelijk en een evt. erfenis vallen niet onder de 50/50 regeling van het huwelijk.
  Enkel inkomen en/of schulden verkregen tijdens de huwelijkse periode vormen een gezamenlijke last.

  • Soi zegt op

   Papieren van een in TH gesloten huwelijk zijn niet gebonden aan een termijn. Ben je in TH getrouwd en ga je weer in NL wonen, dan ben je verplicht jouw huwelijk in te schrijven bij de BRP van je woongemeente.
   De TH huwelijksakte laat je vertalen en legaliseren via TH MinBUZA en NL-Ambassade.

 10. jasper zegt op

  Huis en land staan op naam van de vrouw VOOR het huwelijk. Zij verliest dus niets. Dit is alleen het geval als de vrouw niet kan aantonen dat land en huis met haar eigen geld gekocht is gedurende het huwelijk.

  Verder kun je een kind ook bij de ambassade erkennen VOORDAT het geboren wordt, moet je samen met je vriendin naar toe. Het kind verkrijgty zo automatisch de nederlandse nationaliteit, is geen huwelijk voor nodig.

 11. Cornelis zegt op

  De vertalingen en legalisatie die nodig zijn zijn dus maar 6 maanden geldig!!!!
  Wanneer je dus geen registratie doet van de aktes dan moet je voor elke handeling in Nederland als die 6 maanden om zijn terug naar Thailand om opnieuw te laten vertalen en legaliseren.
  De registratie van een huwelijksakte kost niets en je kan daarvan dan als het nodig is een uittreksel halen!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website