Beste lezers,

Wie heeft er ervaring met het aankopen en verkopen van een huis in Thailand?

Wij hebben een huis gekocht begin dit jaar voor 750.000 baht. Na veel werk elektra, tuin, water, dak, nieuwe airco enz. kosten 350.000 baht kunnen wij het verkopen voor 1.200.000 baht.

Wij hebben al bij aankoop 50.000 Bath betaald en volgens de landregistratie moeten wij bij verkoop nog eens 50.000 baht betalen bij verkoop omdat het binnen een jaar verkocht wordt.

Wie heeft er hierop een antwoord?

Groet,

Dick

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Wie heeft er ervaring met het aankopen en verkopen van een huis in Thailand?”

 1. Ad Koens zegt op

  Ahoi Dick, anders dan in NL is bij de aan- en verkoop vaak een kostenverdeling van 50/50 koper en verkoper gergeld. In NL is dat 100 % K.K zoals wij dat benoemen. Meer weet ik er ook niet van, het klinkt mij niet als nieuw in de oren. Succes ! Ad Koens

  • piet zegt op

   Ook in Nedeland kun je afwijken b.v. vrij op naam betaald de koper niks nou ja dwz. zit in de prijs haha
   In Thailand gelijk kosten koper of verkoper doch vaak 50/50

 2. piet zegt op

  Nou de vraag van aankopen ben je te laat mee dat is duidelijk en verkoop binnen 1 jaar kost meer,
  dit is normaal.
  Het bedrag had veel hoger kunnen zijn aan kosten transaktie soms willekeur bij land office

  Volgende keer maar huren zou ik zeggen en hier info over gaan doen voordat je hebt gehuurd.
  Wees blij dat je nu uit de kosten komt zo goed gaat het niet met verkoop van huizen.
  Succes met de `handel`

 3. conimex zegt op

  Ten eerste begrijp ik niet waarom je kosten zo hoog waren, volgens mij zou je 2% kwijt zijn, van de waarde van de aanschafprijs, ten tweede zou je bij verkoop, de kosten aan de koper kunnen laten.

  • ruud zegt op

   De belasting bestaat niet alleen uit die 2%.
   Er is ook nog sprake van een progressieve belasting, hoewel die me niet duidelijk is.

   Zie link:
   http://www.siam-legal.com/realestate/thailand-property-transfer-tax.php

   Ik ben bang dat Dick zich niet voldoende heeft verdiept in de materie van huizen verbouwen voor de verkoop, voor hij daar aan begon.

 4. Renévan zegt op

  Kijkt u even hier http://www.lawonline.weebly.com/property-transfer-tax-and-fee.html hier kunt u zien hoe u moet uitrekenen hoeveel de transfer kosten zijn.
  Hiervoor moet u de verkoop prijs weten, de appraised value (dat is de waarde iedere vijf jaar vastgesteld door het landoffice en het revenue office) en hoelang het te verkopen object in bezit is. Deze drie dingen zijn van belang om de totale transferkosten te berekenen.
  Er is geen standaard in Thailand wie wat betaald van de transfer kosten, dit is een punt van onderhandelen.
  De 2% transfer kosten maken slechts een deel uit van de totale transfer kosten.
  Maar globaal genomen zijn de totale transfer kosten ergens tussen de 5 en 6 procent.
  Het verbaast me echter dat u iets koopt en niet weet hoe de transfer kosten die u betaald heeft berekend worden. Men kan vragen wat ze willen als u niet weet hoe ze aan dit bedrag komen.
  Zowel bij aankoop als verkoop zijn er transfer kosten. Daar u dit betaald heeft bij aankoop zou ik dit nu laten betalen door de koper, maar dit is dus een punt van onderhandelen.

 5. erik zegt op

  Ik heb ook gekocht en heb een rekening gekregen. Gespecificeerd naar soort belasting. Niks geheimzinnigs, alles netjes op papier. Ook de kosten van registratie van het gebruiksrecht op mijn naam, netjes een rekening en een kwitantie gehad.

  De 50 k baht die Dick heeft betaald is 6,6 procent van 750 k baht. Dat komt aardig overeen met wat ik betaalde al betaal je 2 soorten belasting en die zijn niet beide op de aankoopsom gebaseerd.

  Van een extra betaling als je binnen een jaar verkoopt heb ik nimmer gehoord maar ik geef mijn mening voor een betere. Ik wil adviseren dat de koper de kosten betaalt. Of je onderhandelt het af met de koper, 50/50 komt ook wel voor. En als de belastingtermijn van een jaar vaststaat, kun je de verkoop dan uitstellen?

  Tenslotte nog de vraag of de airco’s wel onroerend zijn. Die haal je er toch snel uit? Die kun je in dat geval buiten de koopsom van de onroerende zaak houden; dat scheelt 6,6 procent belasting.

  • ruud zegt op

   Als ik naar de berekening kijk op de link van siam legal. lijkt het er op dat 1 van de belastingen lager wordt naarmate het huis langer eigendom is.
   De tabel staat er niet bij.
   Bij verkoop binnen een jaar is die belasting dan waarschijnlijk nog niet lager geworden.

 6. Renévan zegt op

  Nog even ter verduidelijking,
  Transfer tax 2%: Van de assessed value (getaxeerde waarde).
  Specific business tax 3,3%: Van welk bedrag het hoogste is, assessed value of de aankoop/verkoop prijs.
  Personal income tax: Dit wordt berekend over de assessed value op een progresieve manier over het aantal jaren dat het object in bezit is met een maximum van 8 jaar. Hierbij wordt voor de berekening een deel van een jaar als en heel jaar gezien.
  Indien een object 5 jaar of langer in bezit is dan vervalt de Specific business tax en komt daar voor in de plaats 0,5 % Tax duty
  Het mag dus duidelijk als u iets koopt wat meer dan 5 jaar in bezit is van de eigenaar en dit binnen 5 jaar weer verkoopt de totale transfer kosten totaal anders zijn. Ook wordt het object om de zoveel jaar opnieuw getaxeerd, wat dus hogere transferkosten tot gevolg heeft.
  Wat de meesten niet zullen weten is dat een huis in Thailand tot het roerend goed wordt gerekend en niet zoals in Nederland tot het onroerend goed.

 7. Dick zegt op

  Hallo Lezers ,ook Piet en Ruud
  Bedankt voor jullie reaktie,ik wou het volgende schrijven.
  Bij verkoop binnen 1 tot 5 jaar betaald de verkoper een hogere belasting, om speculatie te voorkomen
  Ook de koper moet aanschaf belasting betalen..
  Deze vraag was bedoeld voor iedereen dit wilt kopen

  • piet zegt op

   Gekke is dat het landofice de prijs maakt zelf al verkoop je voor minder de Tw prijs staat vast evenals het bebouwde aantal m2 , maar neem goeie “regelaar” in handen en jeschrikt wat die aan de kosten kan doen.

   Rijstvelden overschrijven lag dubbel kon niet geloven dat het slechts 50 baht per rai koste bij landoffice
   wijfie heeft 9 rai gekocht en kosten incl 540 baht

   Hier in Pattaya bij landoffice sta ik binnen 10 min. weer buiten en vrouwtje half uurtje wachten tot alles getekend is; niet wie je bent maar wie je kent soms leuk beetje corruptie 😉
   En ja alles op naam van madam ben gehuwd dus de helft mag ik houden als het (zeker) misgaat 🙂
   Dr zijn trukjes voor maar die meld ik hier lekker niet


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website