Crematie van mijn vader in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
14 juli 2018

Beste lezers,

Mijn vader is aan het overlijden in Thailand. Zijn wens is dat wij (2 zoons en familie en op leeftijd zijnde broers en schoonzussen) bij zijn crematie aanwezig zijn. Nu kan niet iedereen op stel en sprong afreizen.

Een aantal van zijn familieleden is vanaf eind dit jaar sowieso al in Thailand. Wellicht is het een idee dat we allemaal met de kerstvakantie naar Thailand afreizen om daar met elkaar het leven van Pa te vieren en te zorgen voor een crematie zoals hij dat graag zou zien.

De grote vraag is, kan zijn lichaam zo lang bewaard worden? Zo ja, bij wie en wat gaat dat ongeveer kosten. Heeft iemand hier ervaring mee?

Groet,

Arjen

9 reacties op “Crematie van mijn vader in Thailand”

 1. Ko zegt op

  Moderator: Dat was zijn vraag niet.

 2. RonnyLatPhrao zegt op

  Ik heb het even gevraagd aan mijn vrouw of zij daarover iets wist.

  Dit zou volgens haar inderdaad kunnen.
  In een tempel zou dit mogelijk moeten zijn.
  (Waarschijnlijk niet in elke tempel. Hoe groter en belangrijker de tempel, hoe meer mogelijkheden)
  Zo zouden ook sommige (vooral belangrijke) monniken voor maanden tot een jaar bewaard blijven en tot hun crematie.
  Of dat dan in een vriezer gebeurd of dat ze gebalsemd worden… geen idee.

  Of het dus kan, hoe de de bewaring gebeurt, hoelang en wat het kost moet je misschien eens laten navragen in de naburige tempel.
  Indien het bij hun niet kan, dan misschien in een andere tempe,l of kunnen ze toch alvast meer informatie hierover verstrekken.

 3. Ruud010 zegt op

  Ja, dat kan. Regel dat met het/een ziekenhuis in de buurt. Het gemakkelijkst is dat uiteraard als hij wegens ziekte in behandeling is bij een specialist/ziekenhuisarts. Is zijn overlijden te verwachten wegens ziekte, gebrek of ouderdom, en is het zijn wens om zijn familie bijeen te hebben, maak dan nu al afspraken via de arts met de leiding van het ziekenhuis. Is hij niet bekend bij een ziekenhuis, neem dan contact op aldaar. Nog gemakkelijker is het als zijn vrouw/partner Thai is, vanwege de te plegen de communicatie, en de onderhandelingen over de kosten. Betrokkene kan dan ook alvast contact maken met (de abt van) de tempel alwaar de crematie moet plaatsvinden. Maak je geen zorgen over de kosten: als een familie in staat is om met zijn allen af te reizen zal ook een Thaise rekening wel betaald kunnen worden.

 4. Johnny BG zegt op

  Stuur zo’n specifieke vraag naar mensen die er verstand van hebben zoals http://www.siamfuneral.com/

 5. Roy zegt op

  Eerst tijdelijk begraven is misschien een oplossing.

  Dit weet ik uit eigen ervaring, personen die zijn omgekomen door een misdrijf, en waar nog door de politie onderzoek naar gedaan word, mogen in Thailand niet gecremeerd worden, totdat de politie de zaak heeft afgerond, daarna pas mag het lichaam worden gecremeerd, ik ken zo een geval hier in mijn dorp, een jongen van14 dood geschoten, dit onderzoek heeft maanden geduurd, men heeft hem eerst tijdelijk begraven, na toestemming mocht de jongen worden gecremeerd.

  • Jos zegt op

   Hou er rekening mee dat de begrafenis uit 2 delen bestaat.
   De Crematie, en na 100 dagen de As verstrooien en het maken van een herdenkingsplek op de tempelgrond.

 6. rori zegt op

  Met het ziekenhuis waar vader ligt of bekend is. Contact opnemen. Kunnen lichamen tot ruim 1 jaar bewaren. Vaak ingevroren met nu stikstof.
  Maar een ziekenhuis regelt dit volgens mijn vrouw.
  Koning Bhumipol (Rama 9) is ook een jaar bewaard.

 7. Tino Kuis zegt op

  De meeste goede antwoorden staan hier al. Ik kan er dit aan toevoegen. In Nederland is een wet die voorschrijft dat een overledene binnen een aantal dagen moet worden gecremeerd of begraven. Thailand kent zo’n wet niet. Het is dus alleszins mogelijk een crematie uit te stellen. In het verleden gebeurde het vaak dat een overledene maanden lang gewoon thuis is een kist lag. Gasten gaven de kist een wai en iedereen ging dan gezellig naast de kist eten. Ingevroren of gebalsemd mag wel, is misschien beter, maar hoeft niet.

 8. Ton zegt op

  Bij de lokale tempel kan men een vrieskist huren en thuis neerzetten.

  In mijn kennissenkring is alweer enkele maanden geleden een kleine jongen omgekomen bij een verkeersongeluk. Het is een rechtszaak geworden. Om het bewijs (in dit geval het lichaam) niet verloren te laten gaan, wordt de jongen thuis bewaard in een vrieskist. Kosten ca. 1.700/maand aan elektriciteit.

  Sterkte in deze moeilijke periode.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website