Condo kopen in Thailand op naam van een company?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
10 maart 2019

Beste lezers,

Ik heb interesse om een condo te kopen doch deze staat op naam van een company. Kan iemand me uitleggen hoe dat juist in zijn werk gaat een aankoop van een company + welke de voor- en/of nadelen hieraan verbonden zijn?

Sommigen zeggen me dat er risico’s aan verbonden zijn anderen zeggen dan weer dat het interessant is.

Ik verblijf wel al een ganse tijd in Thailand doch ben niet gehuwd met een Thaise. Graag advies vermits het toch over een aanzienlijk bedrag zou gaan +/- 3.000.000 Baht.

Groet,

Bob

16 reacties op “Condo kopen in Thailand op naam van een company?”

 1. tooske zegt op

  Zou het niet doen is mijn advies.
  Je bent max voor 49 % eigenaar van de company, de rest van de aandeelhouders moeten Thai zijn.
  Dus je hebt altijd het nakijken en geen garanties dat het goed afloopt bij eventuele verkoop kunnen je Thaise partners dwarsliggen, of je zelfs dwingen te verkopen, ze hebben tenslotte de meerderheid met 51 %.
  Natuurlijk zal dit niet de regel zijn, maar er zijn wel slechte ervaringen bekend.

  Waarom niet gewoon een condo in volledig eigendom kopen dit kan in Bangkok en Pattaya zonder problemen.

  • l.lagemaat zegt op

   Dat is voor het eerst dat ik dit lees!

   Een condo in volledig eigendom in Thailand voor een buitenlander!

   • peter zegt op

    yup en ook zo een huis !! Je kan alleen het land NIET bezitten.

    Het land kan je dan doen met een lease, max 30 jaar. Je kan er intenties in aan brengen voor nogmaals 30 jaar en zelfs daarna nog eens 30 jaar. Maar dat heeft voor de Thaise wet GEEN waarde, alleen de eerste 30 jaar geldt. SLuit je daarna nogmaals opnieuw af voor 30 jaar dan gaat dat weer in en is rechtsgeldig. Intenties zijn aardig, maar hebben geen rechterlijke waarde.

    Mocht je land hebben met de getrouwde vrouw (op haar naam), dan raak je dit kwijt bij overlijden van de vrouw, je krijgt een bepaalde periode de tijd het te verkopen. Tenzij:

    Of een usfruct indien met familie of vrouw, dan mag je er op (land) blijven wonen zolang je leeft.

    OF je richt een echte (werkzame) company op, maar dat is wel lastiger.
    ZIjn ze strikter in geworden, vroeger kon je dus een fake slapende company hebben.

    • ruud zegt op

     Een levenslange usufruct krijg je ook zonder getrouwd te zijn.
     Dit tenzij een van de documenten die ik heb moeten tekenen voor de levenslange usufruct een huwelijksacte is geweest.

     • Winlouis zegt op

      Beste Ruud, ik heb een Condo gekocht op naam van mijn Thaise echtgenote, hoe kan ik een Usufruct laten opmaken voor de Condo, aub. Met dank bij voorbaat. [email protected]

   • Ger-Korat zegt op

    Je zou dan eens wat meer over deze materie moeten lezen dan weet je dat een condo wel 100 % van een buitenlander kan zijn. In het condogebouw geldt dan wel een maximumaandeel van 49% in handen van buitenlanders. Dus ja een condo kan je geheel in eigendom hebben als buitenlander in Thailand.

  • Jan S zegt op

   Ik betaal veel liever een hogere prijs voor een condo in foreign name. Dat is het meest probleemloze.

 2. peter zegt op

  Durf niet te zeggen of dit wat uit zou maken, lijkt mij van niet.

  Belangrijker is te weten of de company de condo heeft afbetaald of niet. Zo niet, lossen zij de hypotheek af met jouw geld? Is dan alles van de baan? Staat de condo wel op naam van het bedrijf?

  Gaat het bedrijf failliet, zit het in een falissement regeling, kan de condo wel zo verkocht worden?
  Heeft een bank geen beslag gelegd en willen ze het toch verkopen. Natuurlijk kan dit ook voorkomen bij een particulier. Eea te controleren via de huis registratie aldaar, landoffice? Daar zouden diverse gegevens worden bij gehouden.
  Kan een buitenlander wel daar een condo kopen, is er geen bepaalde policy hierin ? Toestemming flat beheerder? Wat zijn de extra terug kerende kosten voor onderhoud en schoonmaak?

  Je zal best weten dat de condo dan op jouw naam komt, je hebt geen Thais individu nodig voor registratie, dat kan met een condo en wellicht is het beter te laten lopen via een betrouwbare makelaar?. Houd het contract goed in de gaten, wat daar in staat.
  Vele mensem kopen een condo in Thailand en misschien zie ik spoken. Echter het is Thailand en vreemde zaken gebeuren.

 3. Hans van Mourik zegt op

  Hans,zegt.
  Persoonlijk zou ik het zo doen,als het kan.
  Kopen en maar voor 49 procent betalen,laat de gene waar je het van koop maar aan hun betalen.
  Heb in 2000 ook belang gehad voor een huis van een Nederlander, die had dat huis gekocht met een compagnie ,ik zei toen tegen hem heb serieuze belangstelling, maar dan voor 49procent.
  Want als ik het later verkoopt,bestaat de kans dat ik aan de compagnie 51 procent aan hun moet betalen.
  Wil die.niet , dus niet.door gegaan.
  Hans

 4. eduard zegt op

  Uit de company halen en prive op je naam zetten..Zijn wel hoge kosten ,uit company naar prive.Praat daar goed over met verkoper !!.Als er een chanod is ,is het eigendom.Landoffice kan je verder helpen.Maak ook het geld per bank over en niet cash.

 5. Peter zegt op

  De condo is voor minimaal 51 % eigendom van een of meer Thai. Uiteraard willen die rendement voor hun geinvesteerd vermogen of jaarlijks of bij verkoop. Er zou ook geen Nederlander gratis geld inversteren in een bedrijf/company.

 6. Kareltje zegt op

  Beste Bob,

  een bedrijf/company is een officeel bedrijf, net als in Nederland een B.V.

  Dus moet je iedere 3 maanden de winst en verlies rekening indienen bij de belastingdienst.

  Als je iedere keer invult dat er geen omzet, cq winst of verlies is gemaakt, komen ze op een dag kijken of het geen NEP company is.Dan kan je aan de rechter gaan uitleggen hoe of wat en je zal niet de eerste en zeker niet de laatste zijn, de de rechter de company verbeurt verklaart.

  Dus, zoals zovelen al zeggen, niet doen.

 7. Guy zegt op

  Een condo kopen doe je best op jouw naam- condo kan op naam van een buitenlander wel gekocht worden.
  Contacteer een goeie advocaat om het papierwerk sluitend en zonder onaangename verassingen te laten uitvoeren.

  Kan overal in Thailand – je kan ook een huis kopen en de grond leasen voor 30 jaren -grond kan je immers nooit bezitten als buitenlander,

 8. Bob, Jomtien zegt op

  Tja, Hierboven staan al vele waarheden. M.i. zijn er 2 mogelijkheden:
  1) Ga eens bij de eigenaar of het condominium office vragen of het huis to koop is uit de Ltd. Want er moet ruimte zijn in het gebouw m.b.t. 49/51% regeling. Als er gelegenheid is moet je nagaan of dit een Thai of Alien eigendom is. Scheelt een hoop in de waarde van het onroerend goed. Als dat beschikbaar is koop het eigendom uit de Ltd en laat die aandeelhouders de Ltd. maar afwikkelen. Let op bij aankoop uit de Ltd. dient er een waarschijnlijk niet geringe overdrachtsbelasting betaald worden maar dat is vooraf bij het land office te controleren.
  2) Koop met de koopsom alle aandeelhouders uit en zoek zelf één of meerdere Thais die hun naam willen verbinden. Zorg voor goede spreiding en personen die elkaar niet kennen. Wellicht dat die voor deze dienst een kleine beloning wensen.
  Dan zoek een betrouwbare accountant en laat die onderzoek doen naar de laatste balance sheet 2018 en vraag een DBD uittreksel aan. Zorg voor een vrijwaring van niet in de balance sheet opgenomen kosten bij de verkoper(s). Ga na of de elektriciteit en water rekening volledig is betaald ter voorkoming van achterstand en afsluiting. Zoek ook uit of de maintenance fee over 2019 al betaald is. Tenslotte zorg voor een betrouwbare accountant die jaarlijks de balance sheets opmaakt en verantwoording aflegt ook tussentijdse aangiften doet. Kosten per jaar tussen de 12 en 15 duizend Baht. En vergeet niet zelf huur te betalen aan de Ltd. werkelijk of fictief. Zorg dat uzelf directeur wordt van de Ltd. met uitsluitend alleen tekenrecht voor de bankrekening. En bewaar bonnetjes van aanschaf, verbetering ed. voor aftrek bij de balance sheet verantwoording. Neem geen VAT plichtige Ltd. Een goede advocaat/accountant vaak in hetzelfde kantoor zal u zeker van advies kunnen voorzien en moeilijke zaken regelen en oplossen. Dat moet een redelijke beloning waard zijn om uw zekerheden te verkrijgen. Nog een tip: verander de naam van de bestaande Ltd. in een eigen verzinsel.

 9. Petervz zegt op

  Beste Bob,

  Ook al staat de condo die je wilt kopen op naam van een company, dan is er geen enkele reden om dat bedrijf over te nemen. Je wil een condo kopen en niet een bedrijf met alle risico’s van dien. Het betreft dus een overdracht van een condo (met een company als eigenaar) naar een individueel persoon.

  Een niet Thai kan 100% eigenaar zijn van zijn eigen condo in een complex, mits het totale niet-Thaise eigendom van alle condos samen in dat complex niet hoger is dat 49%. Is die grens van 49% niet-Thais eigendom reeds bereikt, dan zal je die ene condo dus niet op eigen naam kunnen kopen.

  Let wel dat het geld waarmee je de condo koopt van buiten Thailand moet komen. Zorg dat de bank bij de transactie duidelijk vermeld dat het voor aanschaf van een condo is.

  Aan het overnemen van een Thaise company zijn altijd risicos verbonden. Heeft dat bedrijf bv nog andere activiteiten, zijn er nog schulden, zijn de jaarrekeningen op tijd ingediend enz. enz. Zonder gedegen voorkennis zou ik nooit een company overnemen.

 10. P.C.Brouwer zegt op

  Het opheffen van een company kan kostbaar zijn.

  Ieder jaar een opgave voor de belastingen via een accoutant met de kosten.

  Bij verkoop kan het belasting regime veranderd zijn.Verliezen

  Al met al niet doen.Te veel onzekerheden


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website