Beste lezers,

Ik woon gedurende 10 jaar in Thailand. Ben uitgeschreven in Nederland sinds 2004.

Ik ben nu 55 en mijn lijfrente loopt af. Aangezien ik uitgeschreven ben in Nederland en in Thailand woon kan ik deze lijfrentes niet verlengen. Nu komt het rare. De belastingdienst ziet mij als buitenlander, nu kan ik het laten uitkeren maar dan betaal ik 52 procent belasting. Ik was ondernemer dit was dus een aanvulling op mijn pensioen.

Wie heeft hier ook mee te maken gehad en klopt dit daar ik voor alles belastingplichtig ben in Thailand? Wie weet eventueel een belastingdeskundige in Nederland?

Alvast bedankt,

Kevin


» Laat een reactie achter


20 reacties op “Lezersvraag: Belastingdienst NL ziet mij als buitenlander ivm mijn lijfrente uitkering”

 1. Eugenio zegt op

  Voor 2014 bestaat er een momenteel een belastingvoordeel (80% maatregel stamrecht) over het afkopen van een stamrecht bv (lijfrente).

  Zie
  http://financieel.infonu.nl/belasting/118340-extra-belastingvoordeel-stamrecht-bv-2014.html

  Als jij hiervoor in aanmerking komt, zie dan de belasting die je moet betalen in de tabel:

  “Uw voordeel bij afkoop ontslagvergoeding in 2014:”

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. Cornelis zegt op

  Mogelijk heb je iets aan het onderstaande:
  https://www.thailandblog.nl/lezers-inzending/lijfrente-valt-vrij/

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. ruud zegt op

  U staat waarschijnlijk niet ingeschreven bij de Thaise belastingdienst, anders had u vrijstelling aan kunnen vragen.
  Er zijn echter nog een paar verzekeringsmaatschappijen die de lijfrente wel overnemen.
  Maar die staan waarschijnlijk genoemd in de link in een ander antwoord.
  Uit mijn hoofd Alianz, ING en nog een derde.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. erik zegt op

  Niet iedere verzekeringsmaatschappij heeft een vergunning een lijfrente over te nemen als je buiten de EU woont. Allianz is de naam die al viel, ING weet ik niet.

  Maar raadpleeg eens een verzekeringsagent, mogelijk jouw vorige verzekeringsagent in NL en kijk of hij een oplossing weet. Een naam in NL over deze materie is…

  http://www.jongbloed-fiscaaljuristen.nl/emigratie/belastingverdragen/waar_belasting_betalen/thailand/

  maar je ziet daar staan dat afkoop van lijfrente valt onder de nationale wet en dus in NL belast.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. erik zegt op

  Kevin, die 52% belasting is alleen aan de bron. Loonbelasting. Dat bedrag wordt verrekend met de belasting die je definitief verschuldigd bent op aanslag. Dat hangt af van het schijventarief en de opbouw van jouw in NL belast inkomen. Hou wel rekening met revisierente op de aanslag.

  Probeer te voorkomen dat de lijfrente moet worden afgekocht. Neem contact op met een verzekeringsdeskundige.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. Ruud zegt op

  Voor ik hier heen verhuisden had ik ook die keuze dat vond ik te duur heb de helft maandelijks op een bank in nl laten storten en de anderen helft na mijn 65ste dan krijg ik op nieuw de keuzen maar post adres bij familie ? Succes

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. joost heringa zegt op

  In alle opzichten klinkklare onzin wat er wordt beweerd. Raadpleeg een deskundige verzekeringsadviseur in Nederland en een belastingadviseur die terzake deskundig is.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 8. Albert zegt op

  Wanneer in de polis staat dat deze dient voor aankoop van een lijftenteuitkering en dat afkoop niet is toegestaan, dan moet de maatschappij waar de polis nu bij is hem omzetten in een polis met lijfrenteuitkeringen!

  Afhankelijk van de polis kun je kiezen over hoeveel jaar die uitkeringen moeten lopen en in welk jaar dat moet starten.

  Het zgn shoppen is lastig geworden, geen problemen echter bij Reaal en Loyalis.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 9. Mitch zegt op

  Ook ik heb van alles geprobeerd. Maar men komt er niet onderuit. Men moet in nederland belasting betalen van de lijfrente zelfs via rechtbank geprobeerd. Die zegt gewoon. u was normaal als u geen lijfrente had ook belastingplichtig. Dus nu ook. Je krijgt het van een nederlandse instantie en die valt onder de wet
  En als je het overzet naar een andere verzekeringsmaatschappij in het buitenland . moet je het eerst afkopen..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. TAK zegt op

  Laat je lijfrente omzetten in een maandelijks uit te keren bedrag voor een bepaalde tijd (10 of 15 jaar )
  Je wordt daarvoor in NL belast en dus niet in Thailand. Je betaalt geen premies volksverzekeringen
  omdat je waarschijnlijk in NL bent uitgeschreven. Dat scheelt aanzienlijk.. Stel dat je maandelijks 3500 euro uitgekeerd krijgt dan kost je dat ongeveer 15% aan loonbelasting.
  Raadpleeg een pensioen deskundige waar je de lijfrente hebt afgesloten en een belastingadviseur.
  Ik zal je eventueel de naam van mijn belasting adviseur kunnen geven. Deze heeft meer van soortgelijke gevallen onder zn hoede. Succes.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Joop zegt op

   Die 15% voor 3.500 per maand gaat alleen op als je verder geen andere inkomsten hebt in Nederland zoals AOW en pensioen, want men telt alles bij elkaar op. Alles wat boven de 32.000 belastbaar inkomen komt wordt belast tegen 42% of 52%. Dat is schijf 3 en 4 en daar zitten geen sociale premies in, dus ook geen voordeel te behalen. Sociale premies zitten alleen in 1 en 2 (tot 32.000).

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 11. Rembrand zegt op

  Beste Kevin,
  Ik heb hetzelfde meegemaakt en daarover een stuk ingezonden waarvan de link staat in de reactie van Cornelis. Mijn lijfrente heb ik nu via verzekeringsagent 123lijfrente.nl ondergebracht bij Allianz te Rotterdam. Vrijdag 18 juli ontving ik de polis, waarbij ik opmerk dat er nog twee onvolkomenheden inzaten die nu opgelost worden. Gedurende vijf jaar zal ik op kwartaalbasis een uitkering van mijn lijfrente krijgen. Zodra de twee onvolkomenheden opgelost zijn schrijf ik een vervolg op mijn eerdere inzending.

  Voor mij is het uitermate gelukkig dat Nederland belasting zal heffen op deze lijfrente tezamen met mijn AOW. Tot circa € 20.000 per jaar heft Nederland bij mij als buitenlands belastingplichtige 5.85% belasting en als ik het in Thailand zou moeten aangeven, dan valt het in de progressie en moet ik tegen het marginale tarief van 20 tot 25% belasting betalen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 12. Wolters Hiske zegt op

  Hallo Kevin,

  Woon nu twee jaar in Romenie en heb het zelfde probleem wat jij aangeeft.
  Het klopt dat de belasting dienst het hoogste tarief toepast,wanneer iemand in het buitenland woont.
  Wanneer door overleg van documenten aangetoond wordt dat men belasting plichtig is in het land waar men nu woont, kan via de afdeling buitenland van de belasting een verzoek tot terugave ingediend worden, in mijn geval een land dat lid is van de Europese unie.
  Mijn accountant in Nederland behartigd mijn zaken bij de belasting dienst ,en heeft kennis van de wetten die toegepast worden en uiteraard hoe een aanvraag tot terug gave ingediend moet worden.
  Wanneer er nog aan vullende vragen zijn wil ik die proberen te beantwoorden, maar niet via het forum.

  Met vriendelijke groet,

  Hiske Wolters

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 13. erik zegt op

  Het aardige van de reactie van Rembrand is dat men in gaat zien dat NL best wel goedkoper kan zijn dan TH, in zekere omstandigheden, en dat ‘leuker kunnen we het niet maken’ niet altijd opgeld doet.

  Er was heel wat commentaar op het heffen door NL op uitkeringen van lijfrentetermijnen op basis van artikel 18 lid 2 van het verdrag NL-TH maar Rembrand is het bewijs dat het ook mee kan vallen. Het tarief in schijf 1 van 5,85 procent is in 2014 iets lager zelfs.

  Rembrand, ben benieuwd naar jouw volgend verslag. Het toont weer eens aan dat blogs een functie hebben maar beter is het als men voor emigratie die informatie ergens kan vinden en daar dan ook naar op zoek gaat…..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 14. GJKlaus zegt op

  Ga eens praten met Loyalis, is een zelfstandige dochter van ABP. Die zitten in Heerlen.
  Leg je situatie aan hen uit (wanneer afgesloten, eenmalige premie of periodieke premiebetalingen etc. dit soort vragen kan je van hen verwachten) en ze komen dan met een voorstel.
  Lijfrenteverzekeringen, dit is een kapitaalverzekering met een lijfrente clausule. Deze kunnen met eenmalige premiebetaling zijn aangegaan, die indertijd ook belastingaftrek gaf in het jaar dat je de premie hebt betaald. Het kaptiaal is nu vrijgekomen en je bent verplicht hiervoor een lijfrente voor te kopen. Veel verzekeringsmijen gaan hier niet op in wanneer je in het buitenland woonachtig bent, bijv. NN en RVS.
  Ik heb loyalis gevonden die daar geen probleem mee heeft en geeft ook een hogere lijfrente uitkering dan bij de andere maatschappijen. Vastgesteld door in het midden te laten dat je in het buitenland woont of via hun sites laten berekenen.

  Zodra je het voorlopige polisnr hebt (staat op het voorstel) kan je hiervoor vrijstelling vragen bij de nederlandse belastingdienst. Loyalis geeft je instructies om het kapitaal over te laten boeken naar hun rekening.
  Ik heb mijn belastingzaken bij Jongbloed fiscaaljuristen (Enschede) ondergebracht, vraag naar Joris Elfrink. Die zijn thuis met de thaise situatie. Voordeel is dat je geen contact hebt met de belastingdienst, als je het zelfde vraagt aan 2 medewerkers van de belastingdienst dan krijg je verschillende antwoorden, dat is mijn ervaring en levert alleen maar irritatie en vertraging op. Het is toch altijd moeilijk om vanuit Thailand met ze te communiceren.
  Je moet kunnen bewijzen dat je woonachtig bent in Thailand als je niet werkzaam bent in Thailand.De immigratiedienst heeft een formulier “resident certificate’, wel heb je dik kans dat je naar het hoofdkantoor wordt verwezen (in mijn geval Chiangmai zit zelf in Fang), Anders, je werkt in Thailand, is een verklaring dat je een thais fiscaalnr hebt ruim voldoende.

  De mensen bij Loyalis en bij Jongbloed fiscaaljuristen geven goede voorlichting.

  Succes, Gerard

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • TAK zegt op

   Indien je in NL de premie heb afgetrokken destijds van je belastbaar inkomen en nu
   de uitkering ineens of over een aantal jaren verspreid laat uitkeren dan zal je er
   belasting over moeten betalen. Echter indien je aantoont dat je niet meer in NL woonachtig bent
   dan kan je vrijstelling vragen van de premies volksverzekeringen. Daardoor is de belasting
   in schijf 1 en 2 minimaal maar schijf 3 kost je weer een hoop geld

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 15. Tom Teuben zegt op

  Kijk ook naar de ingangsdatum van de oorspronkelijke lijfrentepolissen. Is die van voor de Brede Herwaardering, dan kan de ingehouden IB over de uitkeringen heel zeker worden teruggevorderd.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 16. Jan Hendriks zegt op

  Mijn vrouw woont in Zweden een verdrachtsland met NL. Ze heeft geen belasting betaald in NL maar moest toen in Zweden belasting betalen.

  Let dus op als je in NL vrijgesteld wordt na aanvraag dat je in een anderland mogelijk meer moet betalen. In Zweden was het 57%

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 17. h. den tuinder zegt op

  Ik had ook een lijfrente polis, op deze wijze. De verzekering ASR, [ik had afgesloten bij AMEV] beweerde geen buitenland dekking te hebben en dat koste me min. 52 % , wat ik niet leuk vond en ging informeren.het geld had al 10 jaar vast gestaan. Maar ik begreep, dat de data van uitschrijving in NLd bepalend was , ik mis 6x 2% bij mijn AOW. Ik heb nog een bank in NLD , de ABN-AMRO en daar kon ik het geld in NLd op een geblokkeerde rekening zetten met 1,9 % rente, ik ben nu 65 en kan het totale bedrag dan normalerwijze, daarna enige jaren als lijfrente laten uitkeren..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 18. Maarten Docter (MoneyWise.nl) zegt op

  Beste lezers,

  Vanuit Nederland kwam deze terugkerende discussie ons ter ore. Als voorproefje wil ik u verwijzen naar onderstaande link en webpagina van onze website http://www.moneywise.nl.

  http://www.moneywise.nl/lijfrente/lijfrente-in-het-buitenland.aspx

  Eerlijk is eerlijk, het overzicht is nog niet compleet, want bij veel banken en verzekeraars krijgt u te maken met ‘mitsen’ en ‘maaren’. De speciale webpagina is een eerste stap en is speciaal gericht op de medelanders die woonachtig in het buitenland zijn. Wat zijn bijv. uw mogelijkheden met lijfrente als u niet-ingezetene van Nederland bent?

  Bij Allianz is de kans het grootst dat u uw lijfrente kunt onderbrengen. Bij alle banken en verzekeraars zult u een document waarop uw BSN (voorheen SOFI-nummer) staat vermeld, een woon-/postadres (niet zijnde postbus) in Nederland en een betaalrekening bij een bank in Nederland moeten overleggen. Allianz is hierin de meest flexibele partij.

  MoneyWise.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite van banksparen met lijfrente en gouden handdruk (stamrecht). Het openen van bijv. een lijfrente bankspaarrekening via MoneyWise.nl is niet bij alle banken mogelijk, omdat we simpelweg niet bij alle banken toegang hebben. U kunt het dan alleen rechtstreeks regelen. Let op advieskosten of bijkomende kosten, omdat u bijv. in het buitenland woonachtig bent. Bij MoneyWise.nl heeft u te maken met eenmalige kosten van € 169 voor het openen van een lijfrente bankspaarrekening. Hulp van MoneyWise.nl bij het begeleiden van de waardeoverdracht van de oude naar de nieuwe partij kan voor € 60 extra. Meer kost het niet.

  De komende periode krijgt dit onderwerp nog meer aandacht van ons en hopen we op de daarvoor bedoelde webpagina een zo compleet mogelijk overzicht te kunnen tonen. U kunt ons ook bellen op telefoonnummer +3185 760 76 00. Van 9:00 uur tot 17:00 uur (Nederlandse tijd) zijn wij telefonisch bereikbaar. Wij zijn u graag van dienst.

  MoneyWise.nl

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website