Wereldquiz: doet u het beter dan een aap?

Door Rob V.
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
4 augustus 2018

Zo nu en dan wordt er best weleens gemopperd over de stand van zaken in Nederland, Thailand en de rest van de wereld. Maar hoe slecht of goed staat onze planeet er nu werkelijk voor in vergelijking met een eeuw geleden? Wat brengt de toekomst? Zal de wereld ten onder ondergaan aan overbevolking en rampspoed?

De Gapminder Foundation -die is opgezet door onder meer wijlen professor Hans Rosling- heeft een korte test ontwikkeld. Apen hadden 33% van de antwoorden goed. Doet u het beter dan een aap? Het resultaat zou u weleens kunnen verrassen!

Deze leuke test met 13 meerkeuze vragen kun je hier vinden: forms.gapminder.org/s3/test-2018

Voor hen die het Engels niet goed machtig zijn een vertaling:

1. In de laatste 20 jaar is het aandeel van mensen dat leeft in extreme armoede wereldwijd…

A) Bijna verdubbeld

B) Ongeveer gelijk gebleven

C) Bijna gehalveerd

2. Hoeveel van de 1ste jaars kinderen op de wereld is gevaccineerd tegen sommige ziektes?

A) 80%

B) 50%

C) 20%

 

3. Hoe is het aantal doden per jaar door natuurrampen veranderd de laatste 100 jaar?

A) Meer dan verdubbeld

B) Ongeveer hetzelfde gebleven

C) Afgenomen tot minder dan de helft

How did the number of deaths per year from natural disasters change over the last hundred years?

 

4. Waar wonen de meeste mensen op deze wereld?

A) In laaginkomenslanden

B) In middeninkomenslanden

C) In hooginkomenslanden

 

5. Wereldwijd hebben mannen van dertig gemiddeld 10 jaar school gehad, hoeveel hebben vrouwen van diezelfde leeftijd in aan school gehad?

A) 9 jaar

B) 6 jaar

C) 3 jaar

 

6. Er wonen nu ongeveer 7 miljard mensen op de wereld. Waar wonen die?

A) Europa 1 miljard, Amerika 1 miljard, Afrika 1 miljard, Azië 4 miljard

B) Europa 1 miljard, Amerika 1 miljard, Afrika 2 miljard, Azië 3 miljard

C) Europa 1 miljard, Amerika 2 miljard, Afrika 1 miljard, Azië 3 miljard

 

7. De VN voorspelt dat in 2100 de wereld populatie met 4 miljard mensen is toegenomen. Wat is de belangrijkste verklaring?

A) Er zullen meer kinderen zijn (jonger dan 15)

B) Er zullen meer volwassen zijn (15-75)

C) Er zullen meer bejaarden zijn (ouder dan 75)

 

8. In laaginkomenslanden wereldwijd, hoeveel meisjes hebben de basisschool afgerond?

A) 20%

B) 40%

C) 60%

 

9. Vandaag de dag zijn er 2 miljard kinderen (0-15 jaar) wereldwijd, Hoeveel kinderen zullen er in het jaar 2100 zijn volgens de VN?

A) 4 miljard

B) 3 miljard

C) 2 miljard

 

10. Hoeveel mensen op de wereld hebben er toegang tot electriciteit?

A) 20%

B) 50%

C) 80%

 

11. Wat is de levensverwachting van de wereldbevolking?

A) 50 jaar

B) 60 jaar

C) 70 jaar

 

12. Tijgers, reuzenpanda’s en zwarte neushoorns stonden in 1996 op de lijst met bedreigde dierensoorten. Hoeveel van hen zijn er nu ernstiger aan toe?

A) geen van deze

B) één van deze

C) twee van deze

 

13. Klimaatexperts geloven dat in de komende 100 jaar de gemiddelde temperatuur:

A) warmer zal worden

B) stabiel zal blijven

C) kouder zal worden

 

Hopelijk steekt u er wat van op. Veel plezier!

 

Kijk na afloop deze video -met ondertiteling- eens over de schrikbarende uitslagen vorig jaar:

Niet spieken, hier onder de sleutel:

Antwoorden: 1C,2A,3C,4B,5A,6A,7B,8C,9C,10C,11C,12A,13A

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Wereldquiz: doet u het beter dan een aap?”

  1. Bert zegt op

    Had het allemaal wat pessimistischer ingeschat en derhalve maar één antwoord goed.
    De gemiddelde aap heeft dus beter gescoord dan ik 🙂 🙂

  2. Jan R zegt op

    2 vragen goed… het schijnt in werkelijkheid beter te gaan met de mensheid dan ikzelf denk (en ik hoop dat dat ook zo is)

  3. Kees zegt op

    Voor alle achtergrond hierover, lees het boek van Hans Rosling, Feitenkennis.

  4. Rob V. zegt op

    Zelf had ik er 3 fout: bevolking per continent, bedreigde dieren en de levensverwachting. Al moet was het aantal slachtoffers van natuurrampen een twijfel gokje (meer mensen maar veiliger betekent..?).

    Slechts 1 persoon die ik de quiz voorlegde had slechts 2 fout. En voor de pessimisten: dat was geen Nederlandse bolleboos maar een Thaise die graag de boeken in duikt.

    Mijn scoren had lager kunnen zijn als ik niet bekent was met Hans Rosling. Zijn presentatie bij Arjen Lubach was een eye opener:
    1. https://www.youtube.com/watch?v=fPtfx0C-34o
    2. https://www.youtube.com/watch?v=koEicSxzBFs

    Daarna met veel plezier de presentaties van GapMinder bekenen:
    3. https://www.youtube.com/watch?v=FACK2knC08E

    Ik ben van nature iemand bij wie het glas half vol is, maar deze nieuwe kennis deed ook mij deugd! 🙂 Er is best veel leed en ellende maar er zijn nog veel meer dingen om positief over te zijn. Dus ik dacht, kom laat ik de soms zure blog lezende mopperende (bejaarde) lezers eens wat moois voorschotelen! Nee niet slaan, ik maak maar een grapje enne.. de banden van jullie rollators heb ik lek geprikt dus.. *rent weg* 😉

  5. ruud zegt op

    Het zijn in de eerste plaats kennisvragen over de wereld.
    Dat zijn cijfers die maar voor een klein gedeelte van de mensen interessant zijn.

    Bovendien moet je de vraag goed lezen/ begrijpen.

    1. In de laatste 20 jaar is het aandeel van mensen dat leeft in extreme armoede wereldwijd…

    Hier wordt niet naar het aantal mensen gevraagd, maar naar een percentage van de totale wereldbevolking.
    De vraag zou beter te begrijpen zijn met het woord percentage, in plaats van aandeel.
    Waarschijnlijk is het woord percentage bewust niet gebruikt, en wordt de vraag eigenlijk een test in Nederlandse taal.

    2. Hoeveel van de 1ste jaars kinderen op de wereld is gevaccineerd tegen sommige ziektes?

    Die vraag valt niet te beantwoorden, omdat niet wordt vermeld welke ziektes die sommige ziektes zijn.

    4. Waar wonen de meeste mensen op deze wereld?

    Hier wordt verwacht, dat je van alle landen op de wereld weet, of ze een hoog-, middel-, of laag inkomensland zijn en hoeveel mensen er wonen, ofwel dat je in je vrije tijd allerlei publicaties van de VN gaat zitten lezen. (bijna niemand doet dat waarschijnlijk en waarom zou je ook)

    En zo zijn er nog meer vragen, Hoeveel kinderen zijn er in 2100 bijvoorbeeld.

    Dat is koffiedik kijken.
    Het duurt nog bijna 82 jaar voor het 2100 is en in die tijd is er een zee van tijd, voor wereldoorlogen, hongersnoden, wereldomspannende besmettelijke ziektes en een besmetting met gezond verstand, die met geboortebeperking de wereldbevolking terugbrengt tot 1 miljard.

    • Rob V. zegt op

      Kritiek op mijn vertaling mag best, in het Engels (zie de link naar de originele quiz in het stuk) is vraag 1 als volgt:
      “In the last 20 years the proportion of people living in extreme poverty worldwide, has…? 
      A. Almost doubled
      B. Remained more or less the same
      C. Almost halved”

      Bij vraag 2 gaat het niet om een specifiek vaccin of ziekte maar om kinderen die wat voor vaccin dan ook hebben ontvangen. Dat hangt natuurlijk af van oa budget, noodzaak enzovoort.

      Voor vraag 4 hoef je niet precies alles te weten van elk land, het gaat juist om een globale indruk. Er zijn nogal wat mensen die denken dat een groot deel van de wereld in grote armoede leeft. Dat klopt dus niet, de meeste landen zijn midden inkomen landen waar mensen zich bijvoorbeeld een motorfiets kunnen veroorloven.

      Zie https://www.gapminder.org/fw/income-mountains/

      Koffiedik kijken is het niet, dat suggereert dat het een gok is. Natuurlijk per definitie heeft geen enkele voorspelling 100% zekerheid maar we weten met 95% zekerheid dat we met 9-13 miljard mensen zullen zijn in 2100. En met 80% zekerheid dat het 10-12 miljard zal zijn. De prognose is dan ook 11 miljard mensen. Zie:
      https://www.youtube.com/watch?v=sKKsSFdUuUw


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website