Thailand, ik ben er nog lang niet klaar mee!

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
5 maart 2017

Laat ik beginnen met aan te geven dat ik helemaal begrijp hoe René en Claudia over Thailand denken. Als ik lees wat hen overkomen is en de persoonlijke issues die zij hebben met de wijze waarop Thais omgaan met toeristen, dan kan ik me hun mening voorstellen. Ik heb gelijkwaardige dingen meegemaakt, maar ervaar ze wel anders. Want ik ben nog lang niet klaar met Thailand.

In 2011 ging ik met een vriend samen naar Singapore (2 dagen) en Thailand (2,5 week). Waar Singapore ontzettend tegenviel, was Thailand een waanzinnige vakantie. De gastvrijheid viel me gelijk op, we kwamen ’s nachts aan bij het hotel om in te checken terwijl het personeel zat te eten. Zonder het te vragen werd er gelijk een bord neergezet en konden we mee eten. Toen we in de kamer aankwamen bleek er een 2-persoonsbed te staan, terwijl bij de boeking via Booking.com in het Nederlands (stom) gevraagd was om 2 losse bedden. Maar ‘no ploblem sir’, er werd even iemand opgetrommeld (lees: wakker gemaakt) om dat even voor ons te regelen. In vergelijking met Nederland, daar mag je gewoon lekker gaan liggen en je volgende dag melden bij de receptie.

Het was een klein familie hotel met hele vriendelijke mensen en niets wat te veel gevraagd. Iemand van het hotel kluste ook een beetje bij als Taxi chauffeuse, waar we uiteraard teveel voor betaalden, maar ze liet ons lokale dingen zien. Stopte waar we wilden, reed netjes en regelde zelfs een avondje naar een Muay Thai evenement. Ze was daar eerlijk over, zij mocht gratis naar binnen als wij VIP (wat ik wilde) plaatsen kochten. Geloof dat het iets van 1500 Baht p.p. was. De taxi rit was gratis. Prima toch? We hadden in de vakantie al een keer gevraagd of onze chauffeuse wist waar ze lekkere croissants hadden en de laatste ochtend voor ons vertrek stond lagen er lekkere croissants (niet van die vette plak dingen, maar echt lekkere) en gebakken kip (favoriet van mijn vriend) klaar voor ons. De chauffeuse verzorgde namelijk ook het ontbijt met haar moeder. Sindsdien is Nok een vriendin van ons.

Na mijn eerste vakantie ben ik nog 10 keer geweest en bezoek voornamelijk de toeristische gebieden. Ik ben in Chiang Mai, Pattaya, Bangkok en Rayong geweest, maar ook op Koh Chang, Koh Samet, Koh Phi Phi en Phuket. Ik weet zeker dat ik ontelbare keren teveel betaald heb voor diensten en producten, maar ik ben op vakantie en daar maak ik me gewoon niet druk. Ik heb een keer voor vrienden en familie op Phuket allemaal Muay Thai broekjes gekocht bij een winkel naast het hotel. Een meisje van een jaar of 12 hielp me, ze vroeg 500 Baht per broekje en ik heb ze gewoon betaald. Had ik 300 Baht kunnen betalen? Ik denk het wel. Maar nu werd de hele familie erbij gehaald en blij dat ze waren, want ik was ook nog eens de eerste klant van de dag.

Ik kan ontelbare voorbeelden geven van dingen die ons overkomen zijn en waarvan mijn vriendin en ik dan zeggen ‘dit kan alleen maar in Thailand’. Wij zijn op Curaçao geweest, waar de mensen nog veel luier zijn dan de Thaise mannen. Meer dan 25 jaar naar Spanje geweest, en in onvriendelijk zijn overtreffen de Catalanen echt alles en iedereen. Ik ben meerdere keren in Griekenland en Frankrijk geweest, waar de Fransen maar niet schijnen te begrijpen dat niet iedereen Frans verstaat. En dat het niet uitmaakt of ze langzaam of snel praten. Dus ik heb voldoende vergelijkingsmateriaal.

Hebben wij dan echt niets vervelends meegemaakt in Thailand? Tuurlijk wel, want ook wij zijn beroofd in Bangkok. Terwijl we in de Tuk Tuk zaten werd een tas afgerukt bij een vriendin van ons. Wij naar het politiebureau met de Tuk Tuk chauffeurs. Die vertelden waar het gebeurd was, de camera beelden werden gezocht en gevonden. We hebben er de hele avond gezeten waar ze probeerden via de camera beelden de scooter te volgen, maar uiteindelijk hebben ze de dieven niet kunnen vinden. Wel werd ons namens Thailand excuses aangeboden door zowat het hele politiebureau en kregen de Tuk Tuk chauffeurs nog een uitbrander omdat ze niet goed op ons hadden gelet. Het waren nog jonge jongens die er niets aan konden doen, maar wel een hele avond bij ons bleven in het politiebureau terwijl ze ook gewoon weg hadden kunnen rijden na de beroving. Wij hadden toch geen flauw idee waar het gebeurd was en ik had ze toch nooit meer herkend. Nu hadden die jongens ook een avond geen inkomen.

En dan die keer dat we een heel bijzonder strandje op gingen zoeken op Phuket. Ik kan me de naam niet meer herinneren maar wel dat er een trap naar beneden van wel 500 treden. Toen we zagen dat we daarna nog allemaal rotsen over moesten klimmen hebben we het avontuur maar gestaakt. We stonden in the middle of nowhere toen ik helemaal in de verte zo’n Toyota mini van zag. Dus ik zwaaien met mijn armen en hij kwam op ons afgereden. Ik vroeg of hij ons naar ons hotel wilde brengen en hij had echt elke prijs kunnen vragen die hij wilde, want ik had het toch wel betaald om daar weer weg te komen, maar wat ik me kan herinneren was het gewoon het normale tarief wat we ook betaald hadden om er te komen.

Mr X heette de taxi chauffeur en het was zo’n reggae Thai, die je wel meer ziet op Phuket in de buurt van Nai Harn/Rawai. Hij vroeg gelijk of we wat te doen hadden die avond want hij werkte ook in een restaurant. Zijn nummer gekregen. Die avond zei ik tegen mijn vriendin ‘Laten we eens gek doen en zien waar Mr X ons naartoe brengt’ en heb hem gebeld. Hij kwam ons netjes ophalen en bracht ons naar Sabai Corner, een restaurant niet ver van waar hij ons die middag oppikte. Waanzinnig mooi restaurant op een berg, waar je uitzicht hebt over meerdere baaien. Lekker eten, goede live muziek en ontzettend vriendelijke mensen. Als we op Phuket zijn gaan we altijd een avondje terug. Een echte aanrader! Mr X helaas nooit meer gezien.

Diezelfde vakantie was er een regenachtige dag. We stapten de eerste taxi in die we konden vinden en zeiden tegen de chauffeur ‘Breng ons maar ergens naartoe waar het nu leuk is’. We hebben die dag geschoten met geweren, zijn naar een snake farm geweest en naar een olifanten farm waar hij allemaal foto’s maakte van ons met een klein olifantje. Tot slot heeft mijn vriendin nog ergens een jurk laten maken bij een tailor. We zullen best teveel betaald hebben, en overal waar we kwamen zal de taxi chauffeur een beetje commissie hebben gekregen maar we hebben een ontzettend leuke dag gehad.

Dan de keer in Pattaya, vorig jaar januari. Ik stapte uit de taxi en vergat mijn rugzak. Een aantal waardevolle spullen zaten erin, dus ik begon hem al te knijpen. Ik kwam toevallig aan bij Villa Oranje waar ik op dat moment in moest checken. Ik liet mijn koffer daar en begon maar terug te lopen naar de Central Road waar de taxi die mij gebracht had mij opgepikt had. Ik begon hem al te knijpen… Maar ergens halverwege kwam er al toeterend een taxi op mij afgereden en na duizendmaal excuses ontvangen te hebben kreeg ik mijn rugzak. De chauffeur vond het zijn fout, hij had immers beter op moeten letten. Fooi wilde hij niet, maar uiteindelijk toch maar 200 Baht in zijn handen gedrukt.

Tot slot de keer op Bangkok dat wij aankwamen met een KLM vlucht. Wij hadden besloten een paar dagen Bangkok te blijven alvorens door te reizen naar Phuket. Echter was er iets misgegaan en lagen onze koffers al in het vliegtuig naar Phuket. Netjes gemeld bij de balie en er werden een paar man opgetrommeld en binnen een half uur hadden we onze koffers. Probeer dat maar eens op Schiphol. Daar krijg je gewoon een formuliertje mee en mag je de volgende dag lekker terugbellen.

Nu zal de mening van velen zijn dat ik een roze bril op heb of het echte Thailand niet ken. Tuurlijk zie ik ook wel dingen die me niet bevallen of waar ik mijn bedenkingen over heb. Maar kom op, ik ben op vakantie en ik wil een leuke tijd hebben. Ik ga me er niet aan ergeren. Het twee-prijzen systeem is bekend, maar geloof me, dat hebben ze in Spanje en op Curaçao ook. In Spanje is het nog veel erger, want daar helpen ze vaak zat eerst de Spanjaarden voordat ze een toerist helpen.

En natuurlijk willen de Thai verdienen aan je, geef ze eens ongelijk. Het is voor die mensen ook iedere dag overleven en ik krijg nou niet de indruk dat ze van het van ons afgetroggelde geld een enorm luxe leven leiden. Het is een kleine economie, eigenlijk geen economie, waarin iedere Thai een graantje meepikt van het toerisme. Eigenlijk allemaal kleine ondernemingen en dat is de charme van het land. Wat willen we dan? Allemaal luxe resorts met all-in formules waarbij de grote baas van het resort alles in zijn zakken steekt? Dan betaal ik liever teveel voor me Saté Kai langs de weg.

En niet alle toeristen zijn even vriendelijk. Ik stond een keer in Tiger Disco en er was een groep Amsterdammers die op de tafels en stoelen stonden en glazen kapot gooiden. Meerdere keren werd er netjes gevraagd ‘Please come down sir’ en uiteindelijk werd hij door 2 beveiligers netjes van de kruk waar hij op stond geholpen. In Nederland had je al een paar klappen gekregen en hadden ze je horizontaal naar buiten gebracht en voor de deur neergesmeten.

Naar mijn mening zijn de mensen die meest klagen eigenlijk geen toeristen meer. Die komen er te vaak, te lang, om nog toerist te zijn. Je gaat het dan beschouwen als je (2e) thuis en dan kun je veel dingen niet meer waarderen. Ik merk het in Pattaya waar ik veel Nederlanders spreek. Die klagen echt over alles en nog wat, de in mijn ogen kleinste dingen. Je gaat de kleine dingen dan niet meer waarderen of gewoon vinden. En dan heb ik het nog niet eens over de wijze waarop sommigen omgaan met Thais en met name Thaise partners…

Ik hoop er nog vele jaren te komen en heb er nog lang niet genoeg van.

Ingezonden door Lex


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

54 reacties op “Thailand, ik ben er nog lang niet klaar mee!”

 1. De Inquisiteur zegt op

  Dankjewel voor dit schrijven.
  Dit is de juiste instelling !

  • Kareltje Siam zegt op

   Kan hier niet verl aan toevoegen, ik woon permanent in Hua Hin en reis veel in Thialand. Ook ik ben nog lang niet klaar met Thailand. Ik zie ook de misstanden en de negatieve dingen die gebeuren, maar ook in Nederland en andere landen is niet alles “rozegeur en maneschijn”. Kijk echt niet door een roze bril maar voel me nog steeds heel erg thuis en op mijn plaats in Thailand. Er zijn rotte appelen maar ook heel veel aardige nette mensen. Heb een aantal Thaise kenissen en ben door hen nog nooit op een slechte manier behandeld. Dank je wel Lex voor je eerlijke verhaal en JOUW visie, en dank je wel Inquisiteur voor je commentaar hierop, ben het helemaal met je eens.

 2. Dick zegt op

  ALs je het normaal vind om bedrogen en opgelicht te worden omdat “je op vakantie bent” dan kun je beter niets schrijven. Natuurlijk zijn er goede ervaringen zoals er ook slechte zijn maar om nu de slechte zo te bagatelliseren komt bij mij niet alleen naïef.
  Benoem de dingen zoals ze zijn en wees realist.

  • Jos zegt op

   Helemaal met je eens Dick, ik vind het dus ook niet normaal om opgelicht te worden, ongeacht of je er als toerist bent of als expat.
   Sterker nog, Thailand is erg afhankelijk van het toerisme. Men zou eigenlijk alles in het werk moeten stellen om dit tegen te gaan.

  • De Inquisiteur zegt op

   Kijk, van dit soort reacties baal ik.
   Je beslist om op vakantie te gaan. Je kiest een exotische bestemming, ver weg van wat je gewoon bent, totaal anders. Meestal ook : veel goedkoper.
   En dan verlang je dat je behandelt wordt als in Europa. Beschermd. Veilig. Alles correct.
   Je weigert te begrijpen dat mensen anders denken, anders handelen. Je weigert te begrijpen dat diegenen die je bedienen arm zijn, uitgebuit worden.
   Ze moeten knippen buigen, vriendelijk zijn en begrijpen hoe jij denkt en hoe jij het wil, verlangt.
   Bestolen worden is een nare ervaring, maar niet eigen aan Thailand. Integendeel. Ga eens naar Zuid-Amerika. Afrika.
   Jongens toch hoe dom kan je zijn.
   Kom nu eens met een open instelling, en wees bewust dat je aan een avontuur begint waar je niet van weet wat er kan gebeuren.
   Of ga naar Marbella of Monaco, ben je velig.

   • Rob zegt op

    En ik baal dat inquisiteur daar gelijk weer met zijn mening iemands anders zijn eerlijke menig onderuit haalt .
    Als je hier niet met een roze zonnebril oploopt ben je gelijk een azijnpisser .
    Je moet gewoon iemand behandelen zoals je zelf ook graag behandelt wordt.
    Recht is recht krom is krom.
    Als je het normaal vind om opgelicht te worden ,dan heb je teveel geld .
    Wordt dan filantroop en geeft je geld gewoon weg.
    Dan ben gelijk iedereens held .
    Groetjes Rob

   • bona zegt op

    Ik wil mij volledig aansluiten bij de mening van de Inquisiteur, sommigen verwachten blijkbaar een spotgoedkope hemel op aarde met een op de knieen kruipende bevolking om hen te dienen en te plezieren.
    Indien het elders echt beter is, niemand is verplicht hier te blijven wonen!

   • Peter Stiers zegt op

    volledig mee akkoord inquisiteur en ook mooi artikel Lex. Volgens mij verwachten sommige mensen de hemel op aarde in Thailand en alles zou nog eens spot goedkoop moeten zijn.
    Ik ben nu kleine 5 dagen terug van Thailand en ik mis het al enorm. In die paar dagen dat ik terug in Belgie ben heb ik al meer geklaag en gejammer gehoord dan in een maand Thailand.

   • John Chiang rai zegt op

    Als iemand voor het eerst als toerist in Thailand komt,is hij meestal onder de indruk, van de over het algemeen vriendelijke bevolking. Ook dat deze toerist hier en daar een beetje meer betaald dan de Thai zelf,zal hem/haar vaak helemaal niet opvallen. Bovendien als een verkoper een prijs vraagt waar hij/zij niet mee accoord wil gaan gaan,staat het een ieder vrij,om NEE te zeggen. Als ik van mij zelf uit ga, dan hoeft niemand te buigen als een knipmes,laat staan dat ik verlang dat iedere Thai zo denken moet zoals ik dit verlang. Ook dat veel mensen werken moeten voor vaak een hongerloontje,is mij bewust. Zelfs het feit, dat er meer landen op de wereld zijn, waar de criminaliteit veel hoger is dan in Thailand is mij bekent. Alleen vindt ik dat de toerist niet alles slikken moet, omdat hij begrip moet hebben voor de heersende hongerlonen,of zelfs dankbaar moet zijn, dat hij nog geen offer geworden is van criminaliteit,omdat dit in veel andere landen nog erger is. Als een taxichauffeur in Bangkok vertikt zijn meter aan te zetten,en in plaats van 350Bath, voor het zelfde ritje 1200Bath berekent,dan zelfs zal ieder normaal denkende Thai begrijpen dat ik ook als toerist ontevreden ben. En als een Tuk Tuk Chauffeur in Phuket voor een kleine rit van 10 minuten 300Bath berekent,terwijl zijn vader in de Isaan voor het zelfde bedrag 10uur in de brandende zon op het rijsveld moet staan,dan voel ik mij als toerist echt bedrogen. Dat de vader in de Isaan hier duidelijk te weinig verdient,mag niet de reden zijn,dat zijn zoon met maffieuse prijzen bij de toerist toeslaat,en dit is bij de taxichauffeur in Bangkok niet anders. Die farangs die nu weer beginnen te zeuren,met de veel hogere prijzen in Europa,moeten bedenken dat in Europa de meeste werkgevers gebonden zijn aan veel hogere verplichte kosten. Natuurlijk doet ons een iets te hoge prijs,of een goede fooi geen pijn,zolang het in een normale verhouding blijft. Veel farangs die als toerist naar Thailand komen, smijten vaak met geld,vinden niets te duur, en houden geen enkele maat,met wat normaal is, of niet,zodat het niet verwonderlijk is dat bij veel Thais een steeds groter financiël verwachtingspatroon heerst.

    • Lex zegt op

     Beste John Chiang,

     De insteek van mijn verhaal is niet om de ontevreden toeristen de les te lezen. Het gaat om het principe dat je op vakantie bent, en dat het gevoel de hele dag opgelicht worden je vakantie kan verpesten en als je er zelfs woont, je grootste ergernis te zijn. Tuurlijk heb ik weleens het gevoel teveel te betalen, maar naar mijn mening krijg je er in Thailand ook meer voor terug. Meer vriendelijkheid, meer service. De Tuk Tuk chauffeur op Phuket zal zijn radio met de disco verlichting wat harder voor je zetten en als hij je weer terug ophaalt van het strand neemt ie misschien wel een flesje water voor je mee. Die ervaring heb ik.

     Het is je eigen instelling en hoe je ermee omgaat. Om je voorbeeld van de vader die 10 uur in de brandende zon staat voor 300 Baht even te nemen. Dat is geen eerlijke vergelijking. Je kan een hamburger eten bij MacDonalds, bij K!itchen in Pattaya of je kan zelf gehakt halen bij de Tesco Lotus. En dan gaat het er niet eens om waar die lekkerder, maar in welke omgeving je hem eet. De prijzen in toeristische gebieden zijn nu eenmaal hoger. Als de vader in de Isaan een auto had, had ie je waarschijnlijk voor die 300 Baht ook 10 uur rond gereden.

     Maar zoals ik al zei, ik zie het als toerist. Ik kom er 2 tot 3 weken per vakantie, soms meerdere keren per jaar, en ik weet dat ik soms iets meer betaal dan dat ik er over zou onderhandelen. Maar ik beschouw het als een extra service die ik ervoor krijg.

     Ik zie ook het verwachtingspatroon niet hoger worden. Eerder de toeristen die maar niet willen begrijpen dat de prijzen hoger worden omdat onze Euro minder waard wordt t.o.v. de Dollar. Kijk maar naar de wisselkoersen…

  • Freddie zegt op

   Er komen als toerist is iets totaal anders dan er komen en er blijven. Het vakantiegevoel waarbij alles kan en je geen moment denkt van ‘wat is dat nou ?’ duurt dan ook hooguit paar weken. Als inwijkeling, geresideerd met een schoon woord, getrouwd en eeuwige trouw uitgesproken aan de Thaise eega, wordt je wel geconfronteerd met zowel de goede als afschuwelijk slechte dingen, en het is de kunst ermee om te gaan. Maar als je in Isaan woont,Nong Han op 34 km van Udon Thani, en ze zijn aan ‘t bouwen naast je huis, 5 maanden reeds voor een piepklein huisje, en ook aan de overkant hoor je de godganse dag boren en schuren, en er is ‘bun’ voor de tempel met schallende ‘muziek tot middernacht, zodat je van arrren moede nog maar wat tv kijkt tot de rotzooi over is, dan denk je wel eens : ‘ik wil hier WEG ! ‘ Tenminste toch als je een eerlijk en realistisch mens bent die de zaken bekijkt zoals ze zijn, vaak ergerlijk en voor mensen met een opvoeding zoals wij niet te harden. De naïviteit die sommigen hier tentoon spreiden waarbij de grootste onzin wordt voorgesteld als voorbeeldig zou dan de ‘juiste instelling’ zijn.

  • Antonio zegt op

   Goed verhaal, Lex! zo sta ik er ook in en daarom kom ik ook graag in Thailand. Als ik dan weer de reacties lees van de verzuurde mensen die niet onder ogen kunnen zien dat een groot gedeelte van de wereld anders is dan dat zij willen dan heb ik ook de neiging om te zeggen blijf er weg en ga lekker in NL zitten want daar is het zoveel beter? Ik snap de reacties ook niet want Lex praat geen enkele keer over dat hij Opgelicht is..

   Laten we een ding duidelijk maken er is een groot verschil tussen oplichting en handel! dus een verkoper Mag vragen wat hij wil en als hij denkt dat jij bereid bent om veel te betalen dan mag hij dit vragen. Het staat Jou als koper dan ook vrij om dit dan te kopen of een lager bedrag te bieden. Dit is handel en geen oplichting sterker nog WIJ westerlingen hebben ze dat geleerd omdat we altijd al honderden jaren dit zelf doen, sterker nog veel dingen die we daar zien zijn door ons kapitalistisch expansiedrang daar opgedrongen omdat wij (het westen) er dan veel aan verdienen door export.

   Het land is mooi en de meeste mensen daar zijn bijzonder aardig en gastvrij geniet er van en leer om gaan met de kleine tegenslagen in je leven en stap er overheen wat je kunt het toch niet meer veranderen. En misschien is het een idee om eens een bericht te schrijven hoe de Thai denken en vernederd worden door de toeristen misschien leren wij hier ook nog eens wat van.

  • theo zegt op

   Wat gek toch allemaal ik kom hier al zon jaartje of vijftien en laatste tien jaar overwinter ik hier. Nog niet of nauwelijks opgelicht maar je kom dan ook niet in Pattaya, Phuket Patong ed.

 3. Marinella zegt op

  Wat mooi beschreven allemaal. Bijna alles is herkenbaar voor mij.
  Heel veel met mijn vriend door het land getrokken met rugzak en nu al 7 jaar s winters naar Hua Hin voor een paar weken.
  Thailand blijft mijn nr 1 alhoewel ik ook heel veel van de wereld heb gezien is dit het land waar ik mij een beetje thuis voel.
  Hoop er nog jaren te kunnen genieten van de warme winter.

 4. Mark zegt op

  Ook ik ben nog lang niet klaar met Thailand … en hoop dat dit nog lang mag blijven.

  Uiteraard erger ik me soms. Voor mensen in uniform ben ik ondertussen op mijn hoede. Mijn vertrouwen in lieden gekleed om handhaving te verzekeren is in Thailand bijzonder laag. Ongeveer even laag als de graad van handhaving zelf. Hetgeen op zich uiteraard ook geweldige voordelen biedt. Toch als je relatief bemiddeld bent en op “vrijheid” gesteld, zoals de meeste farrang in Thailand “het land van de vrije met de vele armen”.

  Ach, al die farrang toeristen die zich op tijd en stond “geript” weten. Het lijkt wel bij hun vakantie ervaring te moeten horen. Over wat zouden ze anders thuis moeten kankeren? Over de té dikke kokosnoot die deze keer alweer niet op je kop gevallen is? En ze zijn toch speciaal naar Samui gereisd?

  Laat je niet langer rippen in Thailand. Ga lekker naar de Zeeuwse of Belgische kust in de vakantiemaanden. Pokke dure huurprijzen voor een klein stulpje. In de lokale supermarkt prijzen veel hoger dan in het binnenland. Om over de prijs van een een ijsje of een standzetel nog te zwijgen. Maar dat is uiteraard geen “oplichting”. Neen, dat is commercie, de vrije markt, de wetten van vraag en aanbod. Toch?

  En je op de latten laten rippen. Dat is pas hét van hét.

  Rare gasten die farrang 🙂 (vrij vertaald uit Asterix en de Romeinen)

 5. Alex A. Witzier zegt op

  Hey Lex,
  Heel leuk verhaald en best wel correct, je bent tenslotte toerist en alleen op basis daarvan hoef je nog niet bedrogen te worden, maar op alle reizen die ik heb gemaakt, leerde ik in Africa mooie basis dingen: als je in een vreemd land bent, houd dan je ogen open en je mond dicht en ook de kreet: jij hebt een horloge, maar wij hebben de tijd.
  Als je die dingen op de juiste tijd voor ogen houdt, leef je heel wat leuker, denk ik, het bevalt mij in elk geval prima.

 6. Leo Bossink zegt op

  Uitstekend verhaal als goed tegenwicht tegen het eerdere geklaag van Rene en Claudia. Het relaas van Lex dekt volledig mijn ervaringen. Ik woon nog niet zo lang in Thailand, ruim 1,5 jaar. In feite heb ik nog een enkele negatieve ervaring meegemaakt. Komt ongetwijfeld ook door mijn Thaise vriendin, die er goed op toeziet dat ik nergens te veel betaal. Maar los van betalingen. Ik geniet iedere dag van Thailand. Van zijn natuurschoon, van de veelal hele vriendelijke en lieve mensen, van het relaxte uitgaan (of het nou in een moderne shopping mall is, of op de markt of bij een eenvoudig Thai openlucht restaurant), van het weer (natuurlijk heb je thuis wel een aircon nodig, maar in ieder geval geen CV), van de 24 uurs economie, van het feit dat je op iedere hoek van de straat een 7/11 of iets dergelijks aantreft.
  Gisteren nog bij doHome een aircon gekocht. Omstreeks 11.00 uur. Om 16.00 uur was de aircon bij mij thuis geinstalleerd.
  Mijn advies: geniet van Thailand en neem het land zoals het is. Verwacht niet dat de Europese “bureaucratie” snel zal worden geimplementeerd in Thailand. Gelukkig maar. Laat dit land nog maar heel lang blijven zoals het nu is. En mensen die daar niet mee om kunnen gaan: blijf lekker in Nederland.

  • Leo Bossink zegt op

   Voor een goed begrip. Ik ben gepensioneerd en ik woon vlakbij Udon Thani (7 kilometers van het centrum van Udon), samen met mijn Thaise vriendin en haar zoon en dochter. Allemaal druk werkzaam, dus niet het geijkte beeld wat vaak wordt gegeven van de hele dag niets doen en alleen maar kaarten en zuipen.
   We wonen in een huis in een muu baan (resort). Bevalt uitstekend.

  • René van Ingen zegt op

   Als U mijn twee inzendingen als geklaag beschouwd, adviseer ik U om toch de verhalen nogmaals te lezen, of u heeft er geen snars van begrepen….

 7. erwin aubry zegt op

  volgens mij bedoeld schrijver de plaats met ongeveer 500 trappen in phuket ! als ik me niet vergis is de naam van de plaats lemsing

  • Lex zegt op

   Hi Erwin,
   Het was niet laem sing. Ook daar veel treden maar dat is wel begaanbaar. Het mini strandje waar wij naartoe wilden was echt niet te doen. Het ligt als ik me goed herinner vlakbij die reggae tenten bij kata beach en een stukje verder als restaurant Sabai Corner, vlakbij view point.

 8. Daniel VL zegt op

  Als je als toerist niet weet wat de prijs is betaal je of moet je een prijs afspreken.En laer betaal je mogelijks minder. Ben je dan opgelicht, Neen je betaalde teveel. Ik woon hier nu sinds 2002 en betaal ook soms nog teveel. Een toerist gaat na een korte tijd naar huis en heeft genoten. Hij ziet verkeerde zaken en heeft niet de behoefte er zich aan te ergeren. Na al die jaren zie ik ook bepaalde dingen die ik niet begrijp en die ik soms als reactie meld op dit blog. Klagen, waarom er veranderd uiteindelijk och niets..
  Wat ik hier lees is het verhaal van een doorsnee toerist. Dank U

 9. Jochen Schmitz zegt op

  Ook ik zeg bedankt voor het goede verhaal. Luister niet na Dick maar na De Inquisiteur die heeft gelijk en ik kan het weten levende hier in Thailand voor 25 jaar.
  Lex, ik wens jullie nog vele leuke vakanties en hoop dat jullie met vele vrienden naar dit herlijke land (Thailand) zullen blijven komen.

 10. Alex zegt op

  Hallo Lex, wat een verademing jouw verhaal! Duidelijk en concreet beschreven, met de voor- en nadelen!
  Ik heb dezelfde instelling als jij: neem het zoals het is, en erger je niet, maar geniet!
  Al die verhalen over “oplichting”… iedereen die wat voorbereid hier op vakantie gaat weet dat je moet afdingen, pingelen. Dat heeft niets te maken met oplichting maar met domme toeristen!
  Ik kom al vanaf 1974 in Thailand, dus ruim 40 jaar. En ik woon er 10 jaar permanent en met heel veel,plezier en genoegen, ik geniet elke dag! En ik heb echt geen roze bril op!
  Maar ik heb wel een positieve instelling en neem de dingen zoals ze zijn. Ik ben gast in dit land.!
  Ik woon net buiten Pattaya. Ik ontmoet hier veel van die zure Nederlanders die over van alles en nog wat te klagen en te mekkeren hebben. Die klagen in Nederland net zo hard als hier, omdat ze gewoon zo zijn!
  En niet alleen de toeristen maar ook degenen die hier wonen.
  Ik heb een Thaise partner, en ken uiteraard zijn hele familie, en kom daar regelmatig in Isaan. Wordt daar altijd uitermate vriendelijk ontvangen en die mensen doen alles om het mij naar de zin te maken!
  En dan zullen die zuurpruimen wel weer zeggen: “Ja, alleen om je geld!” Nou, ik weet wel beter..!
  Wat is er trouwens mis mee om je medemens of familie een beetje te helpen? Ik heb geld, zij niet. Alleen ik bepaal zelf wat ik wel of niet wil. Simpel toch?
  Blijf jij maar lekker naar Thailand komen. Net als voor jou is het voor mij nog steeds het paradijs!

 11. willem zegt op

  Ach,ik ga dit jaar “pas” voor de vijfde keer naar Thailand voor 4 weken en maak er een sport van om zo weinig mogelijk bedonderd te worden.
  Toch is er altijd wel eentje die het voor mekaar krijgt.
  Van mij mag hij of zij want ik ben er weer ingetrapt.

 12. Michel zegt op

  Heerlijk geschreven Lex.
  Ook ik constateer dat waar men in Thailand veel over klaagt elders op de wereld vaak minimaal net zo veel of vaker/erger gebeurt.
  De klagers zien inderdaad enkel nog het negatieve. Het mooie van Thailand zien die mensen helaas niet meer.
  Mijn advies aan die mensen is: ga eens ergens anders op vakantie en wees daar net zo critisch.
  Caribische eilanden, ongeacht welke zou ik dan zeker aanraden. Alles wat die mensen als negatief in Thailand ervaren vind je daar in tienvoud. Europa is ook niet veel beter, en nog veel erger is het Midden-oosten en noord-Afrika.

  Ook ik zie best negatieve dingen in Thailand, maar de positieve dingen hebben nog steeds uitgebreid de overhand. Dat kan ik in veel andere landen, waaronder ook Nederland, niet zeggen.

 13. henry zegt op

  Dit vond ik de mooiste zin uit uw verhaal.

  En dan heb ik het nog niet eens over de wijze waarop sommige omgaan met Thais en met name Thaise partners.

  Nu die Muay Thai broekjes kosten op een Wholesale of vlooienmarkt in Bangkok iets van een 70 Baht.U , houd er hoogstwaarschijnlijk geen rekening mee dat wanneer u als toerist bereid bent zulke prijzen te betalen , u voor ons expats de boel verziekt. Want dit is de oorzaak van double pricing.

  Voor de rest een prachtig artikel waar ik me na 40 jaar Thailnd bezoeken en er na 8 jaar wonen volledig kan in terugvinden.

  • Lex zegt op

   Klopt, maar ik koop ze op in Patong, u op de vlooienmarkt In Bangkok. En die kennis is uw voordeel van het Expat zijn, en wellicht mijn onwetendheid van toerist. Maar ik heb er niet minder plezier van.

 14. Norbert zegt op

  Ik woon al 30 jaar in Madrid. Ik werk daar en heb mijn sociaal leven. Verleden jaar ben ik voor t’eerst naar Thailand geweest. Nog nooit heb ik zo’n vriendelijke mensen ontmoet, nog nooit heb ik zoveel mensen gezien die eigenlijk niet geven om geld te verdienen zoals wij dat zien, maar eerder leven en werken om ja,. . . .eigenlijk te dienen en goed te leven. Ik sta volledig achter het schrijven. Ik ga dit jaar nog terug naar Thailand.

  Norbert

 15. Nico zegt op

  Beste Lex,

  Wij gaan de 16e naar Phuket voor 5 dagen en willen ook graag naar jullie restaurant “Sabai Corner” maar via Google map kunnen we het niet vinden, alleen op een klein eiland t.w. Ko Yao Noi, maar dat zal het hopelijk niet zijn, want dat is alleen met een boot bereikbaar.

  Misschien heb je het adres beschikbaar.

  Groetjes Nico

  • Stevenl zegt op

   Vlak bij Kata viewpoint.

  • Ronny Cha Am zegt op

   In Phuket zijn een paar restaurantjes met prachtig uitzicht op een berg, zowel overdag als bij avond. Rang Hill of in thais Khao Rang. Phuket city in de buurt Rasada. Moet je zeker gezien hebben!.

  • Lex zegt op

   Hi Nico,
   Je kunt het beste de taxi chauffeur laten bellen met het restaurant (+66 89 875 5525). Het is vlakbij het viewpoint. En samen met Khao Rang Breeze (ook waanzinnig uitzicht) de beste restaurants van Phuket naar mijn mening.

   • Jacques zegt op

    Het mooiste uitzicht heb je toch in mijn optiek bij Promthep Cape restaurant (sunset corner) Phuket.
    Ook heerlijk gegeten en zal niet onder doen wat dat betreft.
    Maar misschien is dit restaurant wel bekend bij u en een aanrader voor anderen.

 16. Marco zegt op

  Beste Lex ben het helemaal met je eens.
  Je hebt mensen met een positieve instelling en mensen met een negatieve instelling.
  De tweede groep klaagt over alles van het weer tot het eten.
  De mensen met een positief karakter hebben vaak meer plezier in het leven.
  Ik wens je nog vele fijne vakanties toe.

 17. ReneH zegt op

  Het belangrijkste verschil tussen René en Claudia aan de ene kant en Lex aan de andere kant is, dat Lex in 2011 voor het eerst in Thailand kwam, terwijl René en Claudia er sinds 2006 kwamen. Om maar te zwijgen over mijzelf, die er in sinds 1989 komt, in een tijd dat een farang nog iets bijzonders was en op straat nagekeken werd. En in de twintigste eeuw kon je nog genieten van een stad vol gouden tempeldaken, die nu door de vele wolkenkrabbers niet meer te zien zijn. Silom Road was toen nog een mooie winkelstraat, en is nu – door de skytrain – een soort tunnel waar het altijd nacht is.

 18. harald sannes zegt op

  positivo, ik hou ervan leef en laat leven en mekker niet gelijk bij een kleine tegenslag, goed verhaal klasse

 19. Frank Kramer zegt op

  Over een periode van 15 jaar ben ik 11 keer in Thailand geweest. de laatste keren ging ik voor 90 dagen.
  ik huur een huisje in een dorpje dichtbij een grote stad (Chiang Mai). Natuurlijk verandert er veel en snel, onmiskenbaar. Verder heb je in het leven soms geluk en soms pech. De vraag is m.i. niet of je wel eens tegenslag hebt, de vraag is volgens mij eerder hoe je er mee omgaat.
  Onder collegae en kennissen hoor ik wel eens reacties op mijn reiservaringen als; Ja, maar jij hebt ook altijd geluk! Jij ontmoet altijd overal geweldige mensen. Terwijl wij vaak pech hebben. En dan volgen er weer allerlei rampverhalen. Ik herinner me dan een tegeltje bij mijn opa in de gang met de spreuk; Wie goed doet, goed ontmoet! Ga jij op reis met veel wantrouwen en een slecht humeur, raad eens wat je dan mogelijk tegenkomt?
  Vorig jaar was een kennisje in Chiang Mai paniek. Zij is top! Er moest binnen 4 uur door haar broer
  TH 17.500 worden afbetaald, anders volgde er een inbeslagname van een vrachtautootje. Dat ding lag al aan de ketting. Ik heb het vol vertrouwen direct voorgeschoten. 4 dagen later kreeg ik TH 20.000 retour. De extra 2.500 als dank kwam uit de winst die deze kweker de volgende dag op de markt maakte met zijn autootje. Naïef? Nee, want mij overbuurman in mijn dorpje wilde dezelfde week TH 450 lenen en ik gaf het hem niet. Voelde niet betrouwbaar.

 20. PEER zegt op

  Heerlijk geschreven én jouw gevoelens verwoordt Lex.
  Ik denk niet dat die azijn-pissers jouw vakantiegevoel snappen. Die moeten ook niet gezellig op ‘n terrasje of barretje ‘n drankje nemen, maar bij 7/11 wat koels kopen en dat wandelend- of op hun 4×4-kamertje nuttigen.
  Deze reakteerders moeten zéker niet ‘n shoppingmall binnenstappen, want ze zullen ook wat mee moeten neertellen voor de airco, verlichting, entourage én collecties!! Nee deze mensen zullen in Nederland ook niet ‘n winkel ingaan om zich te laten adviseren maar thuis bij spaarlampjes via internet wat bestellen én terugsturen, wanneer ze de volgende dag ongeveer hetzelfde artikel € 0,50 goedkoper hebben ontwaard!
  Wij kunnen samen het bourgondische leven best aan.
  Prettig verblijf in Thailand
  Peer

 21. Mark zegt op

  Rene ik ken Thailand ook sinds 2006. Lex heeft gewoon gelijk.
  Doe jij normaal en pas je netjes op gebeurd er niks. We zijn net een paar weken terug in Nederland.
  Dit jaar gingen mijn vrouw en ik voor de 9de keer terug naar Thailand. We hebben nou in 9
  en een halve maand dat we in totaal geweest zijn meer dan 45.000 km afgelegd. We hebben meer
  dan 500 plekken bezocht, denk aan…tja….markten, tempels, meren, bergen, uhh. .geografische plaatsen.
  Hoe komt het dat wij nog nooit beroofd zijn? Dat we alles bij elkaar maar voor een goeie 20 euro
  zijn opgelicht??? En ja wat is de definitie van oplichting eigenlijk??? Je moet wel een enorme last
  hebben van je nek (Een groot ego hebben) als je denkt dat jij overal mag en kan bepalen wat daar
  normaal is en wat niet. Als ik weet dat op een vuilnishoop vuilnis ligt, ga dan niet lopen klagen dat het
  stinkt. Je kan 2 dingen doen….of je gaat er niet meer heen, of je gaat afvragen hoe en wat de situatie is.
  Wij doen het laatste. Dat bedoeld Lex ook in zijn verhaal. Als iets niet zo is zoals jij had verwacht of
  wat dat dan ook. Neem dan in ieder geval de moeite om het te proberen te begrijpen.

  En Frank,…..Chiang Mai is helemaal te gek. Zijn daar tijdens 3 vakanties geweest.
  Ik herken je verhaal ook.

  Nico, Ik ben Sabai Corner tegengekomen bij Tripadvisor.

 22. T zegt op

  Och ja uiteindelijk is het allemaal betrekkelijk, iedere vakantie is meestal een goede tot er vervelende zaken gebeuren. Maar helaas nemen het aantal incidenten wat ik op dit moment hoor wel sterk toe in Thailand de laatste jaren…

 23. Eric zegt op

  Als ik even mijn mening mag zeggen, wilde eerder reageren op Thailand is veranderd : ja ik moet toegeven dat er dingen veranderd zijn, of dat ze orde op zaken willen stellen, misschien op dingen die hier eerder ook besproken zijn geweest en beschouwd als abnormaal , zaken die ze willen aanpassen waar veelvuldig misbruik van gemaakt werd, of de regels van aan de laars gelapt, door die zogezegd volmaakte toeristen !
  Die aanpassing gebeurd dus in het Thais, met de voor andersdenkende de nodige commentaar
  In sommige dingen zit waarheid, een agent die een farang tegenhoud die daar de man komt uithangen en zonder helm rondrijd, en evengoed een landgenoot laat doorrijden op datzelfde moment, iemand waarvan hij zeker weet dat het geld dat hij daarvan opeist is voor eten voor zen gezin te kopen, en niet voor naar de bars te lopen!
  Jaren terug al zag ik toeristen, weliswaar van verdere andere landen, maar toch lopen en rijden er een heleboel onbeschoftelingen en zuipschuiten van hier ( ik ben Belg ) en buurlanden ook rond, die me een onbeschoftheid lieten zien waarvan ik in de grond zakte,en dit tegenover inwoners van een land waar zij de bezoekers zijn! Ik zag er meisjes keuren erger als op een veemarkt, die desondanks hun glimlach wilde behouden, het verwonderd me echt niet dat ze dit na 10 jaar nog kunnen !
  Ben meerdere malen in Tenerife geweest , en bijna telkens bestolen geweest ! Ook op andere plaatsen en in eigen land ! Op men 7 reizen naar Thailand nog niks kwijt geraakt , wat ik niet vrijwillig in iets of iemand geïnvesteerd heb !
  Moet nu wel zeggen dat ik dit jaar me bedreigd gevoelt heb op een verlaten strandweg tussen Jomtien en Pattaya door dronken jeugd , maar er is niks gebeurd ( er kwam toevallig ook wel een jogger aangelopen )
  Om het kort te houden: Volgens mijn mening is de buitenlander voor en groot deel de oorzaak van de verandering en zal dan ook minder te merken zijn waar deze minder aanwezig is. En die spanning is eveneens voelbaar aan het worden !
  Thailand is nog altijd even mooi, en er is niks verdwenen van wat hier eerder als prachtig beschreven werd!

 24. Stef zegt op

  Juist verwoord en erg blij om dit te lezen! Naar mijn mening maken juist een bepaald slag toeristen Thailand kapot!!

 25. Truus zegt op

  Eindelijk iemand positief,wij moeten,nog gaan,ik begon er een beetje tegenop te zien,maar nu ik dit heb gelezen heb ik er weer zin in bedankt

 26. Slagerij van Kampen zegt op

  Opgelicht wordt je al toerist eigenlijk overal. De Inquisiteur stelt dat je in Monaco veilig bent voor oplichters? En de casino”s? Menigeen heeft daar zijn financiële Waterloo gevonden. In veel Aftrikaanse landen kun je savonds amper over straat. Zuid Afrika bv. En zuid Amerika? Hoedt u daar! India? Marokko? Oei! Wat betreft de criminaliteit is Thailand nog vrij relaxed. New York is gevaarlijker dan Bangkok. In Amsterdam wordt je handtas ook weggerukt. Als men altijd in Staphorst heeft gewoond zal Thailand ongetwijfeld uiterst onveilig lijken.
  De azijnpissers, zoals ik, zijn daardoor geen azijnpisser geworden. Veeleer ergeren wij ons aan het “in de Isaan deelt men alles”, om de inquisiteur te citeren, principe dat ook voor ons van toepassing lijkt. De schoonfamilie in de Isaan, arm en heel zielig, blijkt een bodemloze geldput te zijn. We hebben steeds het gevoel onze spaarcenten te moeten verdedigen. Ik zeg hier dus gewoon wat mij ergert of beter ontmoedigt. Een ander schaamt zich daarvoor en kraakt Thailand onterecht af als crimineel en onveilig land. Men moet zijn frustratie ergens kwijt toch? Behoort men tot de categorie met een rijstboer als schoonvader, dus arm, dan wordt het verblijf in Thailand al snel als onplezierig ervaren. Moet men twee keer per week naar de ATM voor 10.000 baht dan is men blij als het tijdstip is aangebroken dat men weer naar Nederland vliegt.

 27. rudy zegt op

  Hallo,

  Een iet of wat late reactie, is te wijten aan het feit dat het zondag is, en dus mijn vaste dag om met de locals een paar Lao Khao’s te drinken hier aan het groentestalletje.

  Ik lees alle reacties hier met veel interesse, ben nieuwsgierig naar hoe anderen het leven hier ervaren, en hoe ze ermee omgaan.

  Ik wil toch even een onderscheid maken, er is een hemelsbreed verschil tussen de geldbuidel van een toerist en iemand die hier leeft, ok, al vaak genoeg besproken hier, maar velen realiseren zich dat echt niet! Er is een groot verschil tussen iemand die een budget heeft om drie weken een leuke tijd te hebben, en het budget van iemand die hier het ganse jaar leeft, en dan worden de zaken toch heel wat anders!

  Ik vraag me in feite af hoeveel reageerders hier al eens echt geprobeerd hebben om gelijk een Thai te leven, écht zoals een Thai leven? Nou, doe ik al meer dan drie jaar! Ok, ik permiteer me het genot van een biertje, en een Lao Khao, en meer dan 1 ook, maar dus echt op 1 kamer leven, zonder airco, zonder stromend water in het toilet, zonder douche, enkel een plastiek ton met water als douche, zonder keuken, enkel een gasbrandertje, hoeveel doen er dat, en vooral, hoeveel houden dat vol, en slagen er dan ook nog eens in om perfect gelukkig te zijn?

  Dan zouden vele reacties hier al totaal anders klinken!!! Ik lees graag de verhalen van Inquisiteur, ze geven ongeveer weer hoe ik over Thailand denk, maar, ik heb ook begrepen uit zijn verhalen dat hij bv ook niet zonder airco kan, zoals ook iemand in een bericht hierboven die zegde, airco besteld en drie uur later was hij geplaatst! Kijk, dat snap ik dus niet, zeuren over de koude in je thuisland, verkassen naar een tropisch land bijna op de evenaar, en dan klagen dat het er te warm is, en airco willen en in de koude zitten, nou, blijf dan thuis, daar is de koude gratis!!!

  Begrijp me niet verkeerd, ik hou er ook niet van om belazerd te worden, integendeel, als er iemand ongevraagd aan mijn spaarzame centjes begint te knabbelen, dan word ik kregelig, en reageer ik! Mijn vriendin kan daar niet echt mee om, want “losing face”, een voor mij onbegrijpbaar begrip, dat is hier echt het allerergste! En Kaew weet dat ik dan reageer! Maar laat ons nu eens eerlijk zijn, ik denk soms, nou, mij vangen ze niet meer, en dan kom ik toch tot de constatatie dat er een verkoper me toch weer voor 50 bath bij mijn kladden heeft! Maar dan denk ik, drink rustig je Leo verder en maak je er niet druk in, want je bent zelf 15 jaar marktkramer geweest, en je deed in Belgie identiek hetzelfde! Moest je maar zo stom niet geweest zijn!

  Ik vraag altijd aan Kaew, bij gelijk wat ze koopt, schat, wat heb je betaald en voor wat, en dan wordt ze soms kregelig, zegt ze, why, you don’t trust me? Natuurlijk vertrouw ik haar, maar ik wil gewoon weten wat een Thai betaald voor gelijk wat, dan geef je op de markt gewoon gepast geld, en dat voelen ze direct, hoeveel doen die moeite?

  En ach, ik ben hier ook bestolen, en achteraf gezien was het vaak mijn eigen schuld, gewoon omdat ik niet zag hoe Thai het doen om dat te vermijden,want let wel, ook zij worden bestolen!
  Maar dat is in Belgie en Nederland ook zo, en naar ik hoor van vrienden in Cambodja en Laos ook!

  Al bij al valt het hier best wel mee hoor, pas je aan, integreer je, en leef, voor diegenen die dat kunnen tenminste zoals een Thai, zonder uiterlijke luxe, want die hebben zij ook niet, en je zal zien dat velen je met gans andere ogen gaan bekijken!

  En neen, ik leef niet in Isaan, ik leef bijna 4 jaar in Pattaya, en het is hier identiek hetzelfde als in andere streken van Thailand! En voor de zeurpieten: Pattaya is zeker 50 keer groter dan het uitgaansgebied, hebben wij totaal geen last van!

  Prettige zondag.

  rudy.

 28. harry zegt op

  He, er zijn veel farang die zich aan de Thai ergeren maar er zijn veeeel meer Thai die zich aan de Farang ergeren! En terecht! als gast kom je hier, of woon je zelfs hier, maar velen gedragen zich als een grote blaffende hond. Een farang spendeert per dag meer als het maandloon van een Thai. En dat slikken ze al jaren. Maar het gedrag van de Farang heeft zich de laatste jaren enorm verslechterd. Ze komen uit gebieden waar de financiele en economische achteruitgang een behoorlijke dosis stress bij deze vakantiegangers heeft veroorzaakt. Zo gedraagt de farang zich ook tijdens de vakantie! Om eerlijk te zijn na al die jaren hier al te wonen begin IK me zelfs te ergeren aan die losbandige farang die vaak geheel dronken en half ontkleed door de straten zwalken. En tijdens de wandeling schade aanrichten aan auto’s en andere kostbare eigendommen van een ander, net zoals thuis! Het lijken soms wel voetbal hooligans! Denken jullie dat de Thai dat prettig vindt? Soms lokken ze ruzie uit, die dronkenlappen, maar ze vergeten dat alle thai elkaar helpen en de beste boxer uit farangland delft dan toch het onderspit. Als je hier in thailand een goede tijd wil hebben voor weinig geld dan moet je accepteren hoe ze hier zijn en soms een tegenvaller slikken. daar krijg je vrijheid en een glimlach voor terug!

  • Wil zegt op

   Harry, prachtig geschreven, ja ook wij wonen hier en voelen ons hier thuis. Maar ook wij ergeren ons wel eens aan al die “Farangs”, die denken dat zij hier de baas zijn. Maar ze vergeten een ding, zei zijn hier nog steeds als “gast” en dienen zich dan ook als zodanig te gedragen.

 29. Ron zegt op

  Beste lezers,
  Graag even hetvolgende : Wanneer je in Bangkok aankomt heb je al onmiddellijk de keuze ,je kan met de taxi naar je hotel of met de spotgoedkope en snelle Airportlink .In heel veel landen heb je deze keuze niet en ben je al van bij aankomst overgeleverd aan taxibendes die je staan op te wachten.
  Je kan het hele land doorkruisen in super de luxe autocars voor bijna geen geld.
  Voor de prijs van een treinticket van Bangkok naar Chiang Mai geraak je niet van Antwerpen naar Amsterdam
  En voor 3€ heb je een heerlijke maaltijd achter de kiezen.
  Ik had het na 10 jaar ook even bekeken in Thailand en ben net terug van Zuid-Amerika.
  En geloof me ,ik kan niet wachten om terug te keren naar het land van de eeuwige glimlach.
  Je mist dingen pas als ze er niet meer zijn.
  Aan al diegenen die denken dat het elders beter :probeer het uit !
  Velen zullen na een tijdje hun mening herzien !
  Oh god wat kijk ik uit naar mijn eerste massage !!!

 30. Ger zegt op

  Lees graag de vele reacties. Velen komen als toerist , anderen verblijven permanent of voor langere tijd. Prima om de belevenissen en ervaringen van iedereen te lezen. Maar ….iedereen heeft een ander leven, ervaart de belevenissen anders, positief of niet. En nensen denken en reageren niet hetzelfde. In plaats van kritiek op reacties van anderen kun je het beter alleen lezen en niet reageren.
  Prettig verblijf in Thailand

 31. Jacques zegt op

  Prachtig al die verscheidenheid te lezen in de meningen die hiervoor verkondigd zijn. Een kanttekening het leven is niet zwart wit maar er zijn vele grijsvarianten. Dus een klager die ziet best wel goede kanten van Thailand alleen zal ze weinig benoemen. Want feiten of omstandigheden van algemene bekendheid behoeven geen bewijs. Dus voor de roze brillen groep wat minder felheid en respecteer ook een anders mening en ook voor de doorgeslagen klager, zoals mijn oude slager altijd zei, mag het een onsje minder zijn.
  De waarheid en juistheid ligt toch in het midden en probeer dat te vinden. Balans in het leven en dat kan soms verkeren, dat weet ik wel en is afhankelijk van diverse zaken die spelen in je eigen leven.
  Diegene met veel geld zal het een worst zijn of ze worden benadeeld en zeker voor de vakantiegangers die hier natuurlijk op tijdelijke basis vertoeven. Ze maken het wel moeilijker voor de langverblijvers die over minder geld beschikken, maar wel veel zorgen hebben om hun gezin en zichzelf te kunnen bedruipen.
  Ik maak altijd een afweging als ik iets zie en als het mij te duur over komt dan schaf ik het niet aan of maak er geen gebruik van. Overigens niet door gebrek aan geld maar uit principe.

  Laatst was ik bij een lokale bezienswaardigheid en moest daar als entree prijs 1600 bath betalen(mijn roze Thaise ID kaart ten spijt), terwijl de lokalen er 50 bath betaalden en ik ben daar hardlachende weggelopen en heb in duidelijke bewoordingen bedankt voor deze bezienswaardigheid. Zo belangrijk is het natuurlijk ook weer niet. Dus beste mensen wees wat meer begripvol voor elkaar want we zijn niet allemaal het zelfde en normaals hoe je de wereld ziet is een deel opvoeding, een deel ervaring en normaals de persoonlijke situatie (denk o.a., aan financiën) die ons de dingen laat doen die we doen.

 32. Sjaak S zegt op

  Mooie normaal positieve bijdrage. Ja, je mag in ons westen niet te positief zijn, want dan ben je kritiekloos. De norm is telkens weer je vingertje te tillen en uitroepen “met mij niet”!!!!!
  Ik ben op vele delen van de wereld geweest. De enige plaats waar ik ooit een pistool voor mijn neus zag, was in Amsterdam.
  Maar ik werd in Thailand bestolen, Singapore bedrogen en er er werden in Indonesië vaak te hoge prijzen verlangd.
  Natuurlijk wil iedereen met rust gelaten worden. Maar je wordt als toerist snel herkend en ben je een gemakkelijker prooi dan een lokale bewoner.
  Leuk is het niet, maar gewoon de werkelijkheid en als je dit alles wilt vermijden, blijf je thuis.

 33. chris de boer zegt op

  Het geijkte gedragspatroon van toeristen in een voor hen vreemd land is dat men eerst de grote, belangrijke toeristische attracties bezoekt (voor Thailand: Grand Palace, Chao Phraya rivier, krokodillen- en olifantenboerderijen, shopping malls, het uitgaansleven in Bangkok, Phuket en Pattaya, de eilanden, de tempels, Khao San Road) en pas bij de volgende keren wat meer onbekende (en niet zo toeristische) plekken opzoekt. Deze grote attracties trekken logischerwijze ook nering aan van de lokale bevolking: verkoop van eten en drinken, souvenirs, transport ed. Dat is in Bangkok niet anders dan in Amsterdam. Daaronder bevinden zich oprechte ondernemers maar ook minder oprechte. En ook de toeristen zijn niet hetzelfde. De een let (al dan niet noodgedwongen) meer op zijn geld dan een ander; de een heeft een sterker rechtvaardigheidsgevoel dan een ander; de een is meer cultureel sensitief dan een ander; de een gunt de lokale bevolking meer dan een ander. Dat is niet goed noch slecht; het is gewoon anders. In een enkel geval gebeuren er nare dingen: bedrog, scheldpartijen, diefstal of erger. Overal in de wereld en ook in Thailand.
  Ongeveer 40 jaar geleden ben ik als student op vakantie in Italie (op Sicilie) gedrogeerd via een glas wijn en vervolgens in mijn slaap beroofd. Ik heb me toen voorgenomen nooit meer een voet op Italiaanse bodem te zetten. Maar ik klaag niet over Italie of Italianen. Ik was gewoon op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plek zodat ik de verkeerde mensen heb ontmoet. Heb daarna in vele landen gereisd waaronder op het eerste gezicht minder aantrekkelijke landen als Ivoorkust en Mali. Daar waren duidelijk minder toeristen en dat schept ander soort ‘gevaren’. Van reizen leer je echter veel. Daarom blijf ik dat doen maar niet naar Italie.

 34. Moderator zegt op

  Bedankt voor alle reacties. wij sluiten de discussie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website