Wijnoorlog in Thailand

Door Charly
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , , ,
31 juli 2018

Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Tot een aantal jaren geleden had hij nooit durven voorspellen dat hij de rest van zijn leven in Thailand zou gaan doorbrengen. Inmiddels woont hij echter al een tijdje in Thailand en de laatste jaren dichtbij Udonthani.


Op zijn tijd kan ik een alcoholische versnapering wel waarderen. Ik ben niet zo’ n bierdrinker, alleen als ik heel dorstig ben wil ik nog wel eens een flesje Leo leegdrinken. Maar normaliter drink ik liever een witte wijn en heel af en toe een whisky of een sambucca.

Dat de drankprijzen in Thailand  aan de hoge kant zijn, om het maar eens eufemistisch te zeggen, is natuurlijk bekend en is op zich geen enkele reden om daar opgewonden over te doen. Maar het kan op een gegeven moment ook doorslaan. Daar gaat dit artikel over.

Door de hoge importheffingen en accijnzen zijn wijnen, bieren en andere alcoholische dranken, vergeleken met bij voorbeeld Nederland, aan de prijzige kant.

Een paar voorbeelden:

 • 24 blikjes Leo bier (een tray) kost ongeveer 750 baht > per blikje dus 31,25 baht  = 85 eurocent.
 • Een liter fles Red Label whisky kost ongeveer 900 baht > is ruim 24 euro

Wijnen heb je natuurlijk in allerlei prijssoorten. Laat ik het bij de goedkopere slobberwijnen houden. In Nederland koop je bij de AH een 75cl fles witte of rode wijn voor ongeveer 2,80 euro. Vast niet de goedkoopste, want een ALDI en LIDL zullen waarschijnlijk nog wel goedkopere  aanbiedingen hebben. In Thailand kocht ik, vanaf het begin dat ik hier kwam, witte wijn voor ongeveer 200 baht per liter, per 75cl derhalve 150 baht  =  4,05 euro. En dat was echt een van de goedkoopste die ik kon vinden. Flink aan de prijs dus, als je dat vergelijkt met Nederland.

Ik kocht mijn witte wijn altijd bij een groothandel die onder leiding staat van een Chinees. Deze man levert zo’ n beetje alle alcoholhoudende dranken die je maar kunt bedenken. Toen ik twee maanden geleden weer bij hem aan kwam, moest hij me teleurstellen. De wijn die ik altijd bij hem afnam, was niet meer leverbaar. Hij bood mij een andere witte wijn aan, maar die moest per 2-liter 800 baht kosten. Teven vertelde hij de volgende week witte wijn te hebben voor een prijs van 750 baht per 2-liter.

Op basis van deze ervaring maar eens links en rechts rond gespeurd naar witte wijn, in een prijsklasse die ik gewend was. Wel, wat restpartijtjes gevonden bij de Makro en bij Villa Market in UD Town. Bij Villa Town werd er direct bij verteld dat de volgende partijen wijn aanzienlijk duurder zouden worden geprijsd. Men had het dan over een verdubbeling van de huidige prijs.

Hierover ook van gedachten gewisseld met de eigenaren van daSofia en Brick House inn, twee restaurants in soi sampan. Zij bevestigden dat ook zij problemen hebben met het bestellen van wijnen tegen de tot dan toe geldende prijzen. Sommige wijnen zijn zelfs in het geheel niet meer bij de groothandel te bestellen.

De prijsstijgingen zijn voor een klein deel veroorzaakt door wat accijns verhogingen van de regering Prajuth. Maar het heeft er alle schijn van dat de grote wijnleveranciers / groothandel deze belastingverhoging hebben aangegrepen om de wijnprijzen drastisch te verhogen.

De goedkoopste witte wijn die ik nu kan vinden kost 750 baht per twee liter verpakking. Dus 375 baht per liter! Bijna een verdubbeling derhalve in vergelijking met ongeveer twee maanden terug. Ik heb het dan over de Peter Vellar en Mar Sol merken. Verkrijgbaar bij Tesco Lotus en TOPS supermarket in 2-liter pakken. Villa Market levert Mar Sol in flessen van 75 cl. Er is ook nog Mont Claire maar, hoewel dit verkocht wordt als wijn, is het geen echte wijn. Ook nog de Castle Creek geprobeerd, maar die smaakt meer naar water dan naar wijn. Als je dan het etiket probeert te lezen, blijkt dat er maar 10% alcohol in zit. Vandaar die water smaak.

In het goedkope wijn segment is, gelet op prijs en kwaliteit, Mar Sol de beste keus, gevolgd door Peter Vellar (allebei 750 baht per twee liter) en African Horizon.

Voor zover ik dit heb mogen constateren zijn de duurdere wijnen, zoals Jacob Creek, nauwelijks in prijs verhoogd en komen daardoor nu zeker in aanmerking om gekocht te worden. Jacob Creek is, in vergelijking met de goedkope wijnen, zeker een klasse beter.

Grote vraag: waar zijn die goedkope wijnen van een paar maanden terug gebleven? Onder een andere naam opnieuw gelabeld? Productie gestopt? Export naar buurlanden zoals Laos en Cambodja? Wie het weet mag het zeggen.

Ingezonden door Charly

No votes yet.
Please wait...

33 reacties op “Wijnoorlog in Thailand”

 1. Van dijk zegt op

  De wijnen in pakken van 2 of meer liter,kun je geen wijn noemen
  Moet clair laat je vriendin het etiket maar eens lezen, daar zit sap doorheen en is geen wijn en in dewitte
  Van dezelfde naam zelfs saparot sap

 2. chris zegt op

  Ik zie op de website andere prijzen.
  https://shoponline.tescolotus.com/groceries/en-GB/categories/Cat00002738….

 3. henri zegt op

  Laat ik vooropstellen dan ik een fles wijn van 2eruo 80 bij AH niet koop, voor een fractie meer veel meer kwaliteit en keus, maar dit terzijde. Een redelijk goede wijn in Nederland tussen de vier en zeven euro.
  Dat wordt in Nederland ook geimporteerd uit het buitenland en dan moeten groot- en tussenhandel en als laatste de slijter en de supermarkt er ook nog wat aan verdienen. Mede gezien de ruimte inname in de winkel die flessen wijn nu eenmaal inneemt. Op die plek kan je niets anders verkopen.
  Thailand is een meester in het slachten van de kip met gouden eieren. Wijn is populair in de rest van de wereld, consumptie stijgt jaarlijks, dus je maakt het in Thailand onbetaalbaar… Dan gaat de kruik net zo lang te water tot dat die barst en dan zullen de prijzen op termijn wel weer dalen. Je ziet dat soms ook met hotelprijzen in het laagseizoen, die worden dan verhoogd om de winstmarge te behalen, met averechts effect natuurlijk, Thaise logica. Op dit moment is er een discussie gaande om de workpermits te versoepelen, wellicht ingegeven door het feit, dat als er geen buitenlandse expertise was geweest, het wel eens bedroevend met de jongetjes , die uit de cave gered zijn had kunnen aflopen.
  Tot slot wat de wijn aangaat, hoop ik dat het een redelijk betaalbaar product gaat worden in Thailand.
  Voor alle liefhebbers proost en veel wijnplezier wellicht in de nabije toekomst….

 4. FranseBigC zegt op

  als erfenis uit de tijd dat het Frans was (en zeker nadat ze ook nog de Franse concurrent Carrefour hadden overgenomen) hebben SOMMIGE BigC-vooral in gebieden waar veel witneusjes wonen, dus zeker BKK en Pattaya en redelijk uitgebreide wijnafdeling, bij mijn laatste bezoek was het vanaf de 299 bt, soms met promoties voor 250. Dat is frans bocht of soms australies.
  Let op! De HEEL goedkope wijn is deels aangelengd met druivensap, dat levert minder Thaise BTW op, omwille van steunen in Thaksin-regio’s wonende fruittelers. Er zijn ook wel Thaise fruitwijnen van bvb rambutan of ander fruit.
  Dit is vooraf aan de laatste forse Thaise accijnsverhoging.

 5. Harry Romijn zegt op

  Altijd uitkijken prijzen van producten tussen verschillende landen = belastingregimes te vergelijken, en al helemaal als er nogal wat accijns op kan zitten.
  Een liter wijn in Spanje kost ca €0,35. Dan moet er een verpakking omheen, vervoerd worden en… wil de taks-ontvanger ook een GRAAN meepikken. zie bijv. https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/hoeveel-accijns-heft-europa-op-alcohol/ met NL: een € 0,84 / ltr, waarna over het geheel = winkelprijs ook nog eens 21 % BTW gaat.
  In Thailand was dat dik 400 % over de prijs geland haven ( enwel vlg de inschatting van de douane, dus… u snapt het al, handje kleingeld) , dus tikte heel erg fors mee in de financiering. Ooit (1998) geprobeerd dat van de grond te krijgen doch… bijv Vila wilde enkel praten over partijen, die reeds ingeklaard waren, dus waarvan de importeur de financieringskosten voelde. oftewel: Vila helpt u wel van uw financieringshoofdpijn af. Dit verklaart ook scherp geprijsde partijen in Thailand.

 6. chelsea zegt op

  De Thaise regering “zegt “altijd de waarde van het toerisme hoog in te schatten voor de economie van het land ,maar men kan zich geen voorstelling maken op dat regerings niveau hoe je die belangen moet koesteren en bevorderen en men doet ook geen enkele moeite voor om zich er in te verdiepen, wat een toerist graag wenst aan te treffen in zijn gekozen vakantie land Thailand dat hij bereikt heeft na een jaar sparen en daar ook nog 12 uur voor in zijn economy stoeltje moet zitten.
  Thaise mensen zijn door de bank geen wijndrinkers , maar dat zijn de toeristen en dan toch ,ook de in eigen land geproduceerde wijn , zo duur maken…….Dat is toeristje pesten.
  Het zelfde is het geval met dat hele strand stoelen gedoe waar op 1 dag in de week deze stoelen niet geplaatst mogen worden en ook geen eigen bedje meenemen is toegestaan.
  Het zelfde is ook het geval met het niet verkrijgbaar zijn van glaasje alcohol drinken op zg boeddha dagen of op de verjaardag van de koning.Wat heeft een toerist daar nu mee te maken.Dat zijn toch geen boeddhisten !
  Dat begrijpt een toerist echt niet als hij 2/3 weekjes op vakantie is in Thailand is en vakantie wil vieren na een jaar hard werken .
  En dan te bedenken dat die goedkope rijst ‘whisky’ die de Thaien zelf drinken spot goedkoop is en wat ze dan ook in grote hoeveelheden nuttigen met alle verkeersongelukken tot gevolg.
  Nee , men is nu in Thailand blij met de groeiende stroom van Chinese toeristen die hun all-in vakantie al in China betaald hebben en geen baht in Thailand nog extra besteden.
  Hun biertje kopen ze wel in de 7/ 11 shop en drinken dat wel op hun hotelkamer.
  Dat de meeste restaurants en bars steen en been klagen over het gebrek aan westerse toeristen die men altijd had maar dat ontgaat vlgs mij The Tourist Authority of Thailand

 7. brabantman zegt op

  Kent u de Thaise mentaliteit nog niet? Als je iets niet verkopen kunt, of dit nu een auto, huis, condo of een fles wijn is, dan verhoog je simpelweg de prijs! Dat werkt toch altijd!

 8. Van dijk zegt op

  Voor 3.75 bht kun je geen aantrekkelijke wijn kopen
  Wij maakten in Spanje zelf wijn. Ja een slobber wijn, maar nogaltijd beter
  Dan wat er hier in die pakken zit

  Op het gevaar af dat het weer niet wordt opgenomen

 9. John Castricum zegt op

  Ik maak mijn eigen wijn vooral wanneer het fruit goedkoop is. Zoals aardbeien. Mulberry. Makiang kost niets als je de juiste boom vindt. Nu heb ik ook ananaswijn en rijstwijn gemaakt. Het is niet moeilijk duurt 2 tot 3 maanden maar dan heb je ook wat.

  • cees zegt op

   cees oostzaan vraagt
   john wil of kan je met het recept geven heb ook een hoop vruchtbomen kan het niet opeten
   alvast bedankt

  • Paul zegt op

   Ha John,
   Ik loop al een tijdje met het idee om zelf wijn te maken, al was het maar voor het plezier. Ik woon in de Isaan, misschien kan ik daar druiven verbouwen. Maar hoe maak ik wijn? Kan ik dat ergens vinden?

 10. Harmen zegt op

  Hi Charly, om te beginnen is het zo dat de meeste wijnen tussen de 11 en 13 % wijnalcohol bevatten, dus 10 % is inderdaad iets te laag, heeft u gelijk in.
  Dat het duurder is kan ik niks over zeggen ,, alleen herhalen wat mijn huishoudster altijd zei,…Beter te duur dan niet te koop.

  Groetjes. Harmen.

 11. Gijsbertus zegt op

  Met het (bijna) verdwijnen van de betere partyboxen wijn, op enkele onbekende merken na, zijn we aangewezen op de flessen.

  Destijds, kochten wij dan meestal de Chileense wijn Mar y Sol.
  Na een korte onderbreking is ,deze terug beschikbaar MAAR :

  – vooraan op de fles ontbreekt de vermelding Chilian Wine
  – achteraan op de fles ontbeekt de vermelding Chili en staat er nu Siam Winery
  – de takszegel heeft een geel/bruine kleur
  – de vermelding “fruit wine” betekend dat er aangelengd is met grapejuice (kan tot 90% !)

  Dit allemaal om de hogere taxatie te omzeilen, ten koste van de smaak. Om maar te zwijgen van het in de luren leggen van de wijn liefhebber. Een kwalijk kantje van LOS.

  Er zijn nu vele “fruit wines” en het staat duidelijk vermeldt. De prijs is zo rond de 500 baht per fles en de tax zegel is geel/bruin. ! Inderdaad is nu onder andere Jacob’s Creek een betere en eerlijkere keuze !

  EXCISE DUTY FOR SPIRITS IN THAILAND

  • Imported whisky = green sticker – excise duty: 100%
  • Imported cognac = brown sticker – excise duty: 100%
  • Imported vodka, gin, tequila, cocktail mixer (others) = orange sticker – excise duty: 100%
  • Local whisky = dark blue sticker – excise duty: n.a.
  • Imported wines = blue sticker – excise duty: 300-400%
  • Wines bottled in Thailand (“input locally”) = yellow/brown sticker – excise duty: 100%
  • Local wines = yellow sticker – excise duty: 100%
  • Imported sherry = blue sticker – excise duty: n.a.
  • Cider = orange sticker – excise duty: n.a.
  . Chinese imported spirits carry many different colours.

  Note :

  https://www.thaivisa.com/forum/topic/998862-what-is-it-with-all-the-fruit-wine-concealed-as-red-wine/

  http://www.thebigchilli.com/news/fruit-wine-is-it-for-real

 12. Nest zegt op

  Echte, geimporteerde wijn wordt belastingen met 400 % inport tax.De boxen worden aangelengd met allerlei soorten fruit,is eigenlijk Geen wijn meer, wordt ook niet meer vermeld op de dozen of op de
  Flessen.
  En Peter Vella is een zoet mensgel, dat als wijn verkocht wordt,de Thai houden ervan,omdat het vol suiker zit,en dan met veel ijs drinken..bah.
  Zo wil je echte wijn drinken, dan moet je er voor betalen,of rij naar Nong Kai en koop een voorraadje echte wijn in de tax free shop op de grens met Laos.

  • Charly zegt op

   Beste Nest,
   Dat lijkt me een hele nuttige suggestie. Ik woon ongeveer 50 kilometer van Nong Khai vandaan.
   Dus naar Nong Khai rijden (heen en weer, op een dag) lijkt me geen probleem.
   Heb je enig idee wat er in die tax free shop aan wijnen wordt aangeboden en tegen welke prijs?
   En om bij die tax free shop te geraken, moet je dan Thailand verlaten of ligt die tax free shop gewoon aan deze kant van de grens?
   Groeten,
   Charly

   NB: je kan me ook mailen op hpidenhaag@hotmail.com

 13. Charly zegt op

  Dank voor de vele reacties. Ik heb nog even goed naar de verpakkingen gekeken, maar nergens komt de naam “wine” voor.
  Even op een rij gezet:
  Peter Vella > House White, 11,5 %. Geen indicaties over de samenstelling van de inhoud, alleen de vermelding 2 liter
  Mont Clair > White Celebration Fruity, 12%. Geen indicaties over de samenstelling van de inhoud, alleen de vermelding 2 liter.
  Mar Y Sol > Private Selection SB White, 12%. Geen indicaties over de samenstelling van de inhoud, alleen de vermelding 2 liter.
  Ik ha bovengenoemde “wijnen” thuis op voorraad, dus kon de etiketten / verpakking lezen.
  Helaas geen Jacob Creek in huis, anders zou ik die ook even hebben bekeken.
  Maar de conclusie dat Peter Vella, Mont Clair en Mar Y Sol geen wijnen zijn, mag volgens mij wel worden getrokken.
  Groeten, Charly

 14. janbeute zegt op

  De meeste inwoners in Thailand betalen helemaal geen belasting .
  De armen verdienen te weinig om dan ook nog belasting te betalen is wel veel gevraagt .
  De elite betaald ook geen belasting , hebben zo veel aftrekposten en vrijstellingen dat ze ook niet hoeven te betalen .
  Het geld moet toch ergens vandaan komen om de BV Thailand draaiende te houden dus verhogen we de belasting op importgoederen , waaronder helaas ook rode en witte wijnen en Harley Davidson zelfs 60 % vallen .

  Jan Beute .

  • Tino Kuis zegt op

   Alle inwoners van Thailand betalen belasting. De inkomsten van de staat komen voor het grootste deel uit de omzet-en bedrijfsbelastingen, daarnaast accijnzen, en die worden door iedereen betaald.

   Slechts 6% van de Thais betalen inkomstenbelasting, dat is verantwoordelijk voor 18% van de inkomsten van de staat.

   Dat betekent dat de armsten bijna evenveel belasting betalen als de middengroepen, percentagegewijs. Alleen de top 6% verdieners betaalt meer.

   • erik kuijpers zegt op

    Jan Beute en Tino Kuis, beiden heb je gelijk. Tarieven zijn een instrument om groepen te begunstigen en andere groepen extra te belasten. Een hogere omzetbelasting belast de lage inkomens zwaarder maar daar pakt de overheid zichzelf mee want dan verteren die inkomens minder: immers, ze verdienen gewoon stukken minder.

    Een arbeider in Thailand heeft aftrekposten, vrijstellingen en een nul-schijf en zal, tot 65 jaar, gemakkelijk over -pakweg- de eerste 300.000 THB niet hoeven betalen. Ben je 64+ dan haal je snel de 5 ton inkomen waarover je niet betaalt.

    Accijns zit vooral op alcohol en rooktabak; denk maar niet dat de armsten daar aan toe komen: tabak groeit hier op het land, en vuurwater stookt men zelf.

    • Petervz zegt op

     Accijns zitten op veel andere produkten, waaronder voertuigen, benzine, diesel, softdrinks etc.
     Maar DE belasting die iedereen betaalt is de BTW, alhoewel de rijkere 6% waar Tino over schrijft, dat weer deels kunnen terugvorderen door op naam eigen firma in te kopen. De rijkere 6% heeft ook voordeel tijdens de speciale “consument of toerisme” promoties van de huidige regering, waarbij je telkens 15,000 baht kan aftrekken. Dat kan natuurlijk alleen maar als je binnen de vrijstellingsgrens zit en een dus al bovennormaal inkomen geniet.

     Een arbeider betaalt geen inkomstenbelasting maar kent ook geen enkele vrijstelling vwb VAT.

 15. Leo Th. zegt op

  Duidelijke uitleg, ik heb weer wat opgestoken. Doordat de accijnzen op geïmporteerde wijn in mijn ogen zo absurd hoog zijn verschilt de prijs van een fles wijn van goede kwaliteit niet veel met een fles whisky. Wellicht de reden dat er ook in restaurants vaak een fles whisky op tafel staat i.p.v. wijn. Lokale wijn, bijvoorbeeld de wijn uit Silverlake nabij Pattaya, is ondanks de veel lagere accijnsheffing vaak net zo duur terwijl ik de smaak soms regelrecht vind tegenvallen. In Thailand drink ik met plezier de diverse witte wijnen van het al genoemde Jason Creek. Met enige regelmaat aanbiedingen in bijv. Friendship op South Pattaya Road of bij de supermarket bij het busstation van de airportbus nabij Thepprasit Road. Overigens verschilt de prijs van een fles wijn in een restaurant in Thailand vergeleken met Nederland niet veel. In Thailand wordt de inkoopprijs verhoogd met een vast bedrag, soms slechts een paar honderd Baht, terwijl in Nederland de inkoopprijs gemiddeld 5 á 6 keer over de kop gaat! Maar je flesje wijn in je Thaise condo of appartement drinken is dus wel vrij prijzig.

 16. Eddy uit Oostende zegt op

  Nu ik dit allemaal gelezen heb ga ik in okt na een weekje Bangkok,naar Cambodja.Alles is er veel goedkoper.

 17. Harmen zegt op

  wijn uit pakken is goed om te koken, niet om te drinken.
  Harmen keuken chef/

 18. Ruud 2.0 zegt op

  Beste Charly,
  Enkele jaren terug heb ik eea uitgezocht en kwam tot de volgende conclusies:
  In Thailand kent men 2 soorten wijn
  Wijn gemaakt van 100% druiven. EN
  Wijn aangelengd met minstens 10% fruitwijn
  Voor deze laatste hoef je bijna geen accijns te betalen.
  Voor de eerstgenoemde is vorig jaar (ik meen 1 juli) de accijns subtiantieel verhoogd.
  Een fles echte wijn is duurder uit dan een fles whiskey.
  Dit heeft met name zijn weerslag op de “goedkopere” wijnen. Bij de duurdere wijnen (50 euro plus) valt het minder op.
  Belangrijk is ook dat je op Australie geen invoerrechten hoeft te betalen (onderlinge landen overeenkomst).
  Hierdoor zijn Australische wijnen relatief goedkoper.
  Hetgeen mij bevreemdt dat ik in een onderzoek mbt de wijnimport in Thailand van 2014 dat Frankrijk de meeste wijn procentueel zou invoeren en Australiers toen op de derde plaats stond.
  Voor mij staat vast dat de opstellers van de accijnstarieven in Thailand wijn als hautain beschouwen en dat moet betaald worden.
  Oplossing: container (40.000 liter) wijn in Australie bestellen (ca 45.000 euro all in) met accijns ca. 120.000 euro kom je op 3 euro per liter uit, of toch maar iets meer betalen per fles.

  • Petervz zegt op

   Die hoge accijns op wijn is het resultaat van de marktmonopolie van de lokale Sino-Thai families die bier, whiskey en rum produceren. Deze families zien wijn als een mogelijke concurrentie en willen dat voorkomen. Met deze hoge accijns blijft wijn een niche produkt.
   Overigens hebben familieleden vaak wel een eigen wijngaard in Thailand. Bv PB Valley in Khao Yai. PB stast voor Piya Bhirombhakdi, van de Boonrawd brewery familie.

   Ik ken verder zeer rijke Thais die jaarlijks in Frankrijk, Italie of Australie bij een wijnproducent gewoon een hele oogst opkopen voor prive gebruik. In dat geval omzeilen ze gewoon de accijnsbelasting, omdat er in Thailand geen handel plaatsvindt.

 19. Top martin zegt op

  Ik vermis de informatie over de vele uitstekende en meervoudig primeerte wijnen van verschillende Thaise wijnmakers zoals bv. Monsoon uit Hua Hin. Als je champagne drinken wilt betaal je meer als dan je sekt koopt. Daarbij is het precies hetzelfde. Als je een uitstekende Shiraz of Merlot wijn zoekt, koop dat wijn gemaakt in de vele Thaise wijnvelden. Dan ben je af van het ,,import,, gedoe.

  • Petervz zegt op

   Behalve dat de lokale wijnen van matige kwaliteit zijn, is import niet het probleem. Accijns zit ook op lokale wijn.

 20. bob zegt op

  Hallo mensen uit Pattaya en omgeving. Ik koop mijn wijnen bij een groothandel aan inkoopprijs + VAT. Als u interesse heeft om mee te kopen, en dan per 12 flessen, kunt u met mij contact opnemen. Ik koop bij Vanich. Mijn adres: surin2533@outlook.com

 21. luc zegt op

  De prijs van de wijn is inderdaad fel gestegen. Mijn vriendin heeft een kleine koffieshop(bar – restaurant) en tot nu toe probeerden we de prijs laag te houden voor bier en wijn maar het wordt stilaan onhoudbaar om nog rendabel te zijn met die zware prijsstijgingen. De westerse toerist die wat langer verblijft in Thailand wil toch relatief goedkope prijzen en van de Chinezen moeten we het zeker niet hebben.

 22. slagerijvankampen zegt op

  Helaas resteert er voor mij als notoir budget expat maar 1 ding: Lao khao. De rest is in dit land in vergelijking met Nederland onbetaalbaar.

  • Rob V. zegt op

   Vraag je werkgever om een drank-toeslag. 🙂 Als er echt geen biertje of wijntje vanaf kan heb ik met je te doen. Dan kun je als expat (= tijdelijke migrant, veelal uitgezonden) of eerder terug naar je eigen land verkassen dan gepland of het er eens goed van nemen als je op vakantie bent in Europa. Ben je emigrant, begin een stokerij of brouwerij aan huis.

   • slagerijvankampen zegt op

    Was ludiek bedoeld. Ik woon nog in Nederland. Met uw definitie van het hier inderdaad vaak ten onrechte gebruikte “expat” ( klinkt beter dan longstayer of langdurige overjarige toerist) ben ik het geheel eens. Een stokerij? Goed idee! Lao Thom? Van dat spul uit een oud olievat?

 23. Arnold zegt op

  Neem eens contact op me Vanessa van Vinum Lector. Ze verkopen een mooie fles Australische Shiraz Bandicoot rood en wit, voor THB 295.- incl. 7% VAT. Daarnaast hebben ze ook nog een groot assortiment met goede en betaalbare wijnen.
  Ze zitten Bangkok, maar gaan binnenkort ook een branche openen in Hua Hin.

  vanessa@vinumlector.com


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website