In Phuket is er sinds vorig jaar een opvangkamp voor olifanten: het “Elephant Sanctuary Phuket”. Er bestaat een nauwe band met de gelijknamige  Sanctuary in Chiang Mai (www.elephantjunglesanctuary.com), dat al 2½ jaar bestaat.

Menigeen kent de toeristische attracties met olifanten die op hun kwetsbare rug een 150 kilo zware stoel + twee toeristen dag in dag uit moeten rondsjouwen. Een veel te zware belasting die gelijk staat aan dierenmishandeling.

Hier worden olifanten uit de toeristen industrie, die het niet meer aankunnen of ziek zijn geworden of afgebeuld zijn, opgevangen en verzorgd. De olifanten krijgen hier hun leven terug. Een leven waarin ze zich zonder angst, met goede voeding en verzorging vrijelijk door de natuur kunnen begeven.

Het is een prachtig initiatief om deze geweldige dieren een goed leven te bezorgen. Het is een erg leuke en tevens leerzame ervaring zo’n Sanctuary te bezoeken.

Het is prachtig om achter deze dieren mee te lopen door hun schitterende terrein waar ze relaxed kunnen eten van struiken, gras en bamboe. Getuige kunnen zijn van een olifanten zwempartij in de grote “laguna” is ook bijzonder. Dit badritueel wordt begeleid door hun onderlinge conversatie (piep geluiden) en een enkel getrompetter. Dat alles in hun eigen tempo en de vrijheid om te gaan en staan waar zij willen. Het is dan ook een aanrader voor een ieder die olifanten in hun natuurlijke omgeving wil zien.

De Sanctuary in Phuket heeft nu vijf olifanten en willen doorgroeien naar maximaal twintig jumbo’s. Wil je eens gaan kijken? Dan is het noodzakelijk van tevoren te boeken op de website: www.phuketelephantsanctuary.org, want het aantal bezoekers wordt altijd beperkt tot maximaal 24 teneinde de dieren niet te verstoren. Ook is er een duidelijke voorlichting over alle achtergronden waar ook wordt ingegaan op het verdrietige bestaan van de olifanten in de toeristenindustrie.

Aan het einde wordt een lunch aangeboden van uitstekende kwaliteit en rond 14:00 uur wordt men weer teruggebracht naar het verzamelpunt.

Het is ook leuk hen te volgen op Facebook. (www.facebook.com/phuketelephantsanctuary/) Een eenmalige of maandelijkse donatie is welkom. Het is en meer dan de moeite waard dit initiatief en voortbestaan ervan te ondersteunen.

Ik zal het zeker weer bezoeken.

Ingezonden door Ronald Schütte


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Lezersinzending: Het olifanten Sanctuary in Phuket ”

 1. Cornelis zegt op

  Het is jammer dat er niet meer aandacht bij de touroperators is voor dit probleem want als je als toerist een rondreis maakt door Thailand zit er vaak een dag naar de olifanten bij .
  De meeste toeristen weten niet dat het dierenmishandeling is ik ook niet toen ik voor de eerste keer een rondreis maakte en dan vindt je een ritje op de olifant leuk ,nu weten we beter .
  Dus meer voorlichting is belangrijk .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. Willem zegt op

  Wat een goed initiatief. Ik heb al de keren dat ik/we in Thailand waren geweigerd om op een olifant te gaan zitten. Ik ga dit jaar weer naar Phuket en ik hoop dit te kunnen bezoeken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. w.wuite zegt op

  In Maerm/chiangmai is enkele maanden geleden Maerim Elephant Home geopend.
  Met 2 olifanten is het nu nog een kleine opvang maar hopen dat ze volgendjaar nog
  enkele dieren kunnen opvangen.
  Het kamp staat aangegeven als je richting TigerKingdom gaat.
  F.B Maerim Elephant Home.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website