De bekende olifantenritjes in Thailand zijn bij Nederlandse reisorganisaties vrijwel niet meer te boeken. Touroperators die lid zijn van de ANVR hebben jaren geleden al besloten dergelijke excursies niet meer aan te bieden.

Vorige week starte World Animal Protection (WAP) een petitie tegen Thomas Cook om ze te vragen olifantentrips uit de reisprogramma’s te halen. Thomas Cook was hierdoor onaangenaam verrast omdat men naar eigen zeggen al geruime tijd olifantenritten meer aanbied.

“Thomas Cook Group is enige tijd geleden al gestopt met het aanbieden van olifantenexcursies aan onze Britse en Noord-Europese klanten en onze bedrijven op het Europese vasteland, waaronder Duitsland, hebben ook de excursies uit hun programma’s verwijderd.”, zo laat een woordvoerder weten.

Thomas Cook is in Nederland actief via de bedrijven Vrij Uit en Neckermann. Beiden reisorganisaties bieden al jaren geen olifantenexcursies meer aan.

Bron: ANP


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Nederlandse touroperators hebben olifantenritten al van de lijst geschrapt”

 1. Annemieke zegt op

  Toch lees ik bij bv 333 travel in een excursie heel duidelijk nog teksten als een tocht door de jungle op de rug van een olifant, dus ben benieuwd wat ik me hierbij voor moet stellen. Wellicht zijn er nog meer organisaties waar je goed tussen de regels moet lezen. Als het niet zo is, is het misschien een idee de tekst aan te passen.

 2. teun zegt op

  Even een knuppel in het hoenderhok: Waarom geen olifantenritjes meer?

  Zijn al die olifant-reservaten (of hoe je ze ook wil noemen) dan foute boel? Als dat zo is dan moeten de olifanten direct worden losgelaten. Kijken wat er dan gebeurt.

  Ben in diverse kampen/reservaten geweest en heb nog nooit een misstand waargenomen. Wil graag horen wie andere ervaringen heeft, maar dan wel onderbouwd en niet met “geitenwollensokken argumenten”.

  • Alex zegt op

   Als je eens goed je ogen open doet, zie je de Thaise “helpers” rondlopen met stokken van 1 meter lang en aan het einde een draadnagel van 5 of 6 inch. Waarom is dat denk je ?

  • dirk smeets zegt op

   Heb het een jaar of 10 geleden zelf gezien toen we bij een excursie aankwamen hoe een mahout met zijn haak zat in te rammen bovenop een olifant.We zijn toen met onze hele groep dadelijk terug vertrokken,want dit konden we niet aanzien.Ben naderhand nooit meer naar zo een olifanten kamp geweest waar ze zo een rit promoten.Dit onderbouwd genoeg en zonder geitenwollensokken

  • H. Nusser zegt op

   Kijk maar eens naar de bijgevoegde link. Dan weet je waarom olifanten riten verboden moeten worden.

   http://www.trueactivist.com/gab_gallery/this-is-why-you-should-not-ride-elephants-in-thailand/#.VFEkxj0vvgU.facebook

 3. Miek37 zegt op

  @teun, die misstanden gebeuren uiteraard niet onder de neus vd toeristen. Doe maar even een zoekopdracht op youtube dan zie je wat er met die dieren gebeurd als ze geen zin hebben om te voetballen, schilderen of net mensen op hun te moeten sjouwen!

 4. Johan zegt op

  Hoewel dit in onze westerse ogen een misstand is moeten we niet vergeten dat er in Nederland nog veel dierenleed is , kijk eens naar de enorme illegale honden handel waar de puppies een kort leven hebben,blijkbaar is de overheid niet in staat deze illegale hondenhandel te bestrijden. Laten we eerst ons eigen dierenleed bestrijden en pas de rest van de wereld verbeteren.Gaan de touroperators ook voor vevangende tours zorgen of heeft de Thaise man pech gehad en geen inkomen meer.

 5. Henk Hauer zegt op

  Ik ben het niet eens met een boycot.
  De olifanten die gebuikt worden komen niet uit het wild. Deze werden vroeger gebruikt voor het werk in the bosbouw. Nu is dit werk overgenomen dood machines. Dus de olifanten zijn werkloos.
  Ze moeten echter wel verzorgd worden en eten hebben ,. Bij een olifant is dit veel. Indien de olifanten excursies niet meer gehouden kunnen worden betekend dit geen voedsel. Dit moet ergens van betaald worden. Dus help de tamme olifanten en maak een ritje.

  • H. Nusser zegt op

   Henk Hauer. Wat je schrijft is Nonsens. De meeste olifanten die worden gebruikt in Thailand komen uit de wildernis. (Meestal Birma) Een kudde wordt doodgeschoten om dan de jonge olifanten er uit te halen. Deze worden “tam” gemaakt voor de toeristen industrie. Gelukkig zijn er nu plekken waar mishandelde en kreupele olifanten worden opgevangen. Deze kampen kun je tegen betaling bezoeken en je kan ze voeren en er mee spelen. Met het maken van ritten help je deze mistoestanden in stand te houden.
   Dus help olifanten en bezoek een kamp waar je er mee kunt spelen, maar maak geen ritje.

 6. Wim zegt op

  Ik ben in Februari nog naar het olifantenkamp in Mae Taeng geweest, aangzien de dame die bij ons op vakantie was de rit op de olifant graag wilde doen ben ik met tegenzin toch met haar meegegaan.
  Moet bekennen dat ik er later spijt van had en het ook de laatste keer was om het op deze manier te doen.
  Enkele jaren geleden kon je dit kamp nog rustig bezoeken en kregen de olifanten na een rit nog rust.
  Helaas is alles verbouwd en lijkt het wel een pretpark ,als je er binnenkomt en de tocht met de olifand /ossewagen en op een bamboevlot boekt krijg je een butten met een tijdaanduiding op je borst geplakt en moet je de tijd in de gaten houden.
  Als de tocht op de olifant voorbij is en je wilt even zitten voordat je op de ossewagen gaat zitten kan dat niet want je moet met de meute mee aangezien de volgende groep er al weer aankomt.
  Als je op filmpjes ziet wat er gebeurd met jonge olifanten zou ik toch overwegen deze kampen links te laten liggen.
  Als je een eintje voorbij dit kamp rijd kom je enkele kleine kampjes tegen waar goed met de dieren word omgegaan en is het geen circus er omheen.

 7. jan hagen zegt op

  Ik weet niet wat ik er van denken moet, een flink deel van de bloggers is tegen het gebruik van olifanten hoewel dat al zeer lange tijd gebeurt.
  En is het nu dat ritjes maken op een olifant ernstig ongemak aan het rugje geeft of, zoals miek 37 schrijft, de wijze van africhten fout is,
  In het laatste geval heb ik een tip, belonen met King pepermunt werkt, wat jaren geleden heb ik dat zelf proefondervindelijk vastgesteld [ ja ja ]

  Op Koh Chang een rit gemaakt, smoorheet natuurlijk, wat doe je dan het beste, juist, een pepermuntje nemen, ons rijdier kreeg lucht en de neus kwam tot onder de mijne bijna en de rem ging erop.
  Aansporen hielp niet, totdat mijn vrouw tegen me zij, zou ze, het was een dame n.l., er een willen proeven misschien, na kort overleg met de “bestuurder” haar er een voor de neus gehouden, hup over de spitse onderlip en op eerste verzoek ging het spul weer onderweg.
  We hebben ondanks onze 70 lente’s als kinderen genoten die middag, aan het eind van de rit zaten we zonder King want de procedure herhaalde zich nogal een paar keer.
  Mocht het zijn dat de grote jager ons nog een tijdje spaart dan zullen we Koh Chang weer aandoen en op dezelfde dame weer een ritje maken, ik denk dat ze ons nog wel herkend.
  Trouwens ik kan me moeilijk voorstellen dat zulke grote en sterke dieren als een olifant bezwijken onder het gewicht van twee mensen en een bankje.
  met Waidmannsgroet.

  • H. Nusser zegt op

   Ja ja. Jou pepermuntje is een prachtige graadmeter om olifantenritten in stand te houden.
   Leuk voor jou, deze ervaring, maar er is toch echt sprake van ernstige mishandeling van olifanten hier.

  • evie zegt op

   Klopt,wij zijn afgelopen jaar 7 wkn op Koh Chang geweest,de begeleiders gaan hier PRIMA met de dieren om,krijgen plenty te eten en te drinken,niets verkeerds gezien.

 8. KhunBram zegt op

  Machtig een rit te samen met dit geweldige dier.
  Mijn vrouw en ik gaan regelmatig in het noorden door het woud met de olifant rijden.
  Fantastisch.
  Vroeger moesten ze 70-90% van hun krachten gebruiken voor o.a. bomensleepwerk.
  Nu goede verzorging (overgrote deel van de beheerders) vriendelijke mensen om hen heen met extra eten wat a. gezond voor ze is, en b.lekker.
  Nu hoeven ze 25% van hun krachten te gebruiken.

  MAAR……misschien is deze actie een signaal voor dat kleine gedeelte beheerders wat soms in de fout gaat.

  Overigens het zegt veel over de organisatie WAP, als je een petitie aanbied aan de Thomas Cook Group, terwijl die inmiddels al e.e.a. hebben ondernomen.

  Nou ze doen maar.
  Wij kennen de beheerders van ‘ons’ park, En het is een lust, en ervaring voor mens en dier.
  We komen daar regelmatig. NOOIT 1 misstand gezien. Integendeel.

  KhunBram.

 9. Corrie zegt op

  Helaas wordt het door Kras reizen gewoon aangeboden.

 10. diana zegt op

  Beste mensen,

  Regelmatig werk ik als vrijwilliger in een ElephantsWorld, een reservaat voor oude en zieke olifanten in de buurt bij Kanchanaburi. Ondanks dat olifanten er sterk uitzien kunnen zij maar maximaal 100kg op hun rug verdragen. Een bakje waarop men zit weegt op zich al 50 kg….plus 2 a 4 volwassenen….reken maar uit. In ElephantsWorld zijn olifanten die in trekkingkampen hebben gewerkt. De ruggen van deze beesten zijn vergroeid, het is onnatuurlijk. In een trekkingkamp krijgen ze niet genoeg te eten omdat ze heel de dag toeristen moeten rondsjouwen. Sommigen moeten doorwerken tot ze er dood bij neervallen (wat regelmatig gebeurd, google maar eens) of tot op zeer oude leeftijd. Ik heb al zoveel ellende gezien en gelezen over olifanten die worden misbruikt om toeristen een leuk dagje te bezorgen, het is gewoon triest. Wil je toch een olifant van dichtbij zien ga dan naar een verantwoord reservaat zoals ElephantsWorld. Er zijn nog meer van dit soort reservaten door heel Thailand te vinden . Inderdaad deze olifanten kunnen niet meer worden teruggezet in het wild en hebben ook gewoon voedsel nodig vandaar dat ze worden opgevangen in dit soort reservaten waar toeristen hen op een verantwoorde manier kunnen bewonderen. uiteindelijk hoop ik natuurlijk van harte dat dit soort reservaten ooit ook niet meer nodig zullen zijn omdat de olifanten dan alleen nog in het wild leven en door ons mensen met rust gelaten worden

 11. Mr.Bojangles zegt op

  Wordt tijd dat hier een dislike knop wordt toegevoegd. hoe kun je in ‘s hemelsnaam voor de olifantenritten zijn als je niet de moeite hebt genomen om op te zoeken hoe ze worden afgericht. Dat is nl bij de beesten af.
  Ik zou die africhters graag ook zo eens behandelen.

 12. Cor van Kampen zegt op

  Er zijn natuurlijk altijd een aantal mensen die dierenleed niet herkennen.
  Vallen hoogwaarschijnlijk onder de zelfde categorie die mensen leed niet herkennen.
  Cor

 13. Adri zegt op

  Wij gaan al 10 jaar naar Thailand met vrienden of collega`s en elk jaar maken we met ons allen een leuke trip door het bos op de olifanten van Mae taeng elephant park en dat is geweldig om te doen in dit park gaan ze over het algemeen liefdevol om met die olifanten voor de dieren is dit geen last die doen dit al zolang de mens bestaat (bomen slepen mensen vervoeren) en daar is niets mis mee.
  De gene die slechte ervaring hebben met een olfianten kamp moeten daar terplekke zelf de mahoed over aanspreken en niet alles over 1 kam scheren.
  Wij hopen nog jaren te gaan samen met vele andere mensen en raden iedereen dit kamp te bezoeken.
  De echte goede Thai zorg goed voor zijn dier (is ook broodwinning)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website