Lezersinzending: Rijst voor arme mensen in Sattahip en Pattaya

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
18 april 2020

Graag had ik gereageerd op verschillende opmerkingen en bedenkingen over dit artikel: Lezersinzending: Voedselpakketten actie voor Thai in Pattaya

Vooreerst vind ik het een prachtig initiatief om degene die honger lijden en in armoede leven te voorzien van wat eten. Dat betekent dat de initiatiefnemers hun hart op de juiste plaats hebben. Maar ik denk dat na het nemen van zo een initiatief het goed is om na te denken over de aanpak hiervan. Over het hoe, wat, waar, aan wie, en hoeveel.

In januari 2019 besloot mijn Thaise vrouw om een groot deel van haar garderobe (schoenen, kleding, handtassen en parfums) te verkopen op de markt in Sattahip. Van dat geld zijn we toen 170 zakken rijst van 5 kg gaan kopen om te verdelen onder arme mensen (dadelijk meer hier over).

Ondertussen zitten we reeds aan rijstproject 11 en hebben we ondertussen reeds meer dan 600 zakken rijst van 5 kg verdeeld onder de Thais. We zijn dan ook gaan aankloppen bij de Big C en bij de Makro om eventueel korting te krijgen. Dit met de transparante bewijzen op Facebook en heel veel foto’s on the road. Van beiden hebben we niet 1 baht korting gehad.

Na die eerste keer verzameld mijn vrouw via Facebook, vrienden, buren, kennissen, en van deur tot deur bij kleine zelfstandigen in Sattahip de nodige fondsen om telkens het volgende project te bekostigen. Daar we dan ook een verantwoordelijkheid hebben over het te besteden bedrag, hebben we een strategie uitgewerkt om te voorkomen dat er te veel profiteurs erop af komen. Dankzij die aanpak is toch zeker 98% bij de juiste mensen terechtgekomen. Dit is onze aanpak:

 • Wij rijden zelf rond in een pick-up op zoek naar echt arme mensen. Dit tussen Noord Pattaya en Zuid Sattahip. We gaan dan ook soms of-road, de bos in. Of via de kleine achterliggende straatjes in bepaalde wijken.
 • Wij geven één zak per gezin.
 • Daar waar er een auto (meestal een sjieke bak) voor de deur staat, ook al is het een schamel huis, dan stoppen we niet.
 • We bedienen ook geen farangs ! Jammer voor die enkeling die dan toch arm is en buiten de boot valt.
 • We vergeten ook de Cambodjanen en Laotianen niet, die veelal in erbarmelijke ijzeren hutten aan een water of in de bos wonen.
 • Als er meerdere mensen tezamen wonen in een kleine wijk, vraagt mijn vrouw:” wie is er hier arm?” en ze legt uit waarom. En zeer verbazend merken we hier een 95% van eerlijkheid. Soms nemen de beter bemiddelden ons mee naar echt arme mensen in de buurt of in hun straat. Ook huisjesmelkers die hun arme huurders allemaal gaan verwittigen, maar zelf geen zak willen aannemen.
 • De laatste 2 keren hadden we ook een halve pick-up met kleren mee. Restjes of overstock van marktkramers en veel tweedehands. Ook hier hanteren we de maat: 3 stuks maximum per persoon.

Waarom we enkel rijst geven? Mensen die arm zijn, zijn niet kieskeurig en willen enkel zolang mogelijk overleven. Met een zak rijst van 5 kg komt een gezin met 2 kinderen ongeveer 7-8 dagen toe als ze wat zuinig zijn. Eén zak goedkope rijst kost tussen 75-79 baht.

Ziezo, ik hoop dat men er iets van opsteekt om zoveel mogelijk en aan de juiste mensen te kunnen geven. Ik probeer ook wat foto’s mee te sturen.

Ingezonden door André (BE)

 

 

 

 

 

 

12 reacties op “Lezersinzending: Rijst voor arme mensen in Sattahip en Pattaya”

 1. Etueno zegt op

  Prachtig initiatief! Wij hebben toevallig ook 1000 kilo rijst besteld rechtstreeks vd farms, welke wij morgen ontvangen. Wij willen hier zakken van 2 kilo maken en dan uitdelen in Bangkok. Reden om alleen rijst te doen is feitelijk aan wat je aangeeft, eerste basisbehoeften. We wonen bij Safari world en als ik hier rondfiets zie ik diverse slums, welke we willen bereiken. We hebben ook contact met een medewerker van de health office, die een overzicht heeft van de hulpbehoevende in ons gebied.

  Daar jullie al ervaring hebben met de donaties, denk je dat 2 kilo te weinig is en we misschien grotere zakken van moeten maken?

  • André Jacobs zegt op

   Dag Etueno, Bedankt voor de reactie. Mensen die niet veel hebben , zijn zuinig en gooien niet zo gauw iets weg. Rijst wordt niet zo gauw slecht. 2 kg als er een groot gezin is, is nogal weinig. Ik zou zeker 3 of 4 kilo geven. Dan komen ze toch een aantal dagen toe in hun etensbehoefte.
   Mvg André

   • Etueno zegt op

    Hi Andre, bedankt voor je tip, gaan we doen! Scheelt ook veel werk:).

    Groet, Etienne

 2. Rob V. zegt op

  Hulde! Petje af (of op, met die zon). 🙂

 3. Rene Martin zegt op

  Heel mooi initiatief…..

 4. Jan zegt op

  Beste mensen,

  de selectie van wie het echt nodig hebben is waarom het gaat

 5. A.Merken zegt op

  Respect André mooie dat jij en je vrouw doen en ik heb ook de zelfs ervaring met de grote supermarkten korting is niet mogelijk ze leveren alleen. Ik hebben nu ook besloten de in overleg met Thaise vrijwilligers om alleen rijst te gaan geven bij onze volgende actie. En wel tussen de 400 en 500 zaken rijst van 5kg dit mede namens donaties vanuit Nederland maar ook Thai welke spontaan doneren. We gaan wel weer zakken afleveren bij mensen in het ziekenhuis. Maar gezien mijn beperkte mogelijkheden doen het weer op onze manier. Zitten er wel over te denken om een bord te plaatsen dat we alleen volwassen 1 zak te geven om te voorkomen dat er meerdere zakken naar 1 gezin gaan. DIt valt echt ondanks dat niet helemaal te voorkomen. Maar ja we zien volgende week wel hoe we het precies doen we zijn er nog niet helemaal uit. Mvg fons ps tips altijd welkom

  • André Jacobs zegt op

   Beste,
   Daar de vrouwen meestal voorzien in het onderhoud. Kan je misschien beslissen om enkel aan de vrouwen te geven. Als er Thaise mensen meewerken, kunnen ze tegen kinderen en mannen zeggen dat ze hun mama of vrouw moeten sturen. Dat hielp ons, als we met een grotere groep mensen zaten. Mvg André

 6. Cornelis zegt op

  Ga door en geef andie arme mensen

  • Cornelis zegt op

   Kunnen we niet afspreken dat jij een 2 aan je naam toevoegt?

   • Rob V. zegt op

    Of zelf (ook) iets bedenken: Cornelis X, ‘De echte Cornelis’ , Cornelis1, dé Cornelis etc.

 7. Rick de Bies zegt op

  Hallo Andre,

  Ik ben ook voornemens om op kort termijn wat te doen voor de minderbedeelde locals in Cha Am. Eerst wilde ik een soort van voedselpakket samenstellen van ongeveer 100 baht, en toen wilde ik setjes maaltijden verstrekken van bijvoorbeeld 1 gerechtje voor 40 baht. Maar je hebt mij nu met rijst aan het denken gezet. Het is inderdaad een basis behoefte hier in Azie en praktisch om te schenken en te hanteren. Als budget had ik in gedachte ongeveer 8000 baht. Hoe en waar ik het onder de mensen ga verdelen daar moet ik nog even goed over nadenken.

  Maar, bedankt.

  Gr. Rick.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website