Kwam van de week op het idee om een actie, welke ik in eerste instantie zelf wilde starten te delen met mijn familie, vrienden en vereniging. Dit had een zeer mooi effect en wel inclusief mijn eigen bijdrage had het binnen no time € 1.150,- opgebracht en het tikt nog door.

Hiervoor hebben we gisteren en vandaag 300 pakketten (in overleg met enkele Thaise kennissen en tevens vrijwilligers) met 1 liter olie, 1 kg, rijst, 3 pakjes mie, 2 blikje makreel in tomatensaus, 5 eieren en een fles water samengesteld. Deze hebben we gisteren en vandaag samengesteld bij een vriendin (welk ook is getroffen) in een massagesalon met enkel dames welke zich spontaan aan melde. Ook hadden we 75 kleine verse pakketten besteld.

Ook tijdens het samenstellen van de pakketten kregen we warme reacties van mensen Thai en westerlingen. Enkel gaven ook spontaan geld echt hartverwarmend. Gisteren om 16:00 uur hebben we dit aan de Thaise mensen uitgedeeld en echt alleen Thai want ik zie ook westerlingen (zal maar niet zeggen waar ze vandaan komen) soms massaal in de rij aan Beach road staan. Deze actie is voor de behoeftige Thai bedoeld.

Het was vandaag een ongelofelijke dag. Wat een mensen! Ze stonden al rond 14:00 uur in de rij, daarom zijn we eerder met het uitdelen moeten beginnen o.a. door de warmte. Het is echt niet gelogen, er stonden uiteindelijk rond de 700 mensen in 2 rijen we hebben dus jammer genoeg ook niet iedereen een pakket kunnen geven. We hadden 300 grote pakketten en 75 kleine. Dit dankzij velen van jullie we hadden voor de eerste actie in no time de benodigde € 1.100. Ook mede gedoneerd door enkel Thai en westerlingen hier. Van de 300 pakketten hebben we ook 20 afgeleverd in een ziekenhuis voor de Thaise mensen. Maar ik zal de foto’s voor zich laten spreken.

Een plaatselijke krant uit mijn regio (Venray) heeft via via, van deze actie gehoord en vonden dit ze hier iets mee moesten doen. Ze hebben mij benaderd voor en artikel welke deze de week wordt geplaatst met enkele foto’s van de voorbereiding. Tevens komt er een oproep om te doneren, dus onze actie krijgt zeker een gevolg. Er ligt al een klein bedrag klaar voor de volgende en dit zal zeker volgende week een vervolg krijgen.

Het goede nieuws is dat we deze actie waarschijnlijk weer kunnen herhalen wat we hebben alweer € 600 binnen. Nogmaals dank aan alle en jullie FB-vrienden. Maar ook een speciale dank aan de Thaise vrijwilligers.

Ingezonden door Fons Merken

No votes yet.
Please wait...

32 reacties op “Lezersinzending: Voedselpakketten actie voor Thai in Pattaya”

 1. chris zegt op

  Er zijn naast vele slachtoffers ook enige winnaars in deze crisis. De supermarktketens zijn daar een van: 7Eleven, Tesco, TOPS.
  Waarom verkopen de multi-billionaire eigenaren de produkten in deze supermarkten niet met 90-95% korting?

  • l.lagemaat zegt op

   De toeleveranciers zouden er iets aan kunnen doen samen met de multi-billionaire eigenaren.

   De 7Elevens worden op franchise basis gedraaid. Het personeel moet ook betaald worden.
   Bovendien is de omzet gekelderd.

   • chris zegt op

    Misschien kan de franchise fee tot 0 worden gereduceerd met de verplichting de kruidenierswaren met korting te verkopen…..even rekenen….

 2. Bz zegt op

  Hallo Fons Merken,

  Prachtige actie en ik wil je dan ook alle succes hier verder bij toewensen!

  Met name je opmerking betreffende de diverse Westerlingen die je ook in de rij ziet staan trof mij.
  Ik heb een Actie daarop aangesproken die zelfs openlijk op Facebook gratis voedsel aanbood voor Locals en Buitenlanders. Ik heb hen er op gewezen dat dit soort acties toch uitsluitend bedoeld zijn voor de Thai die door de Corona nu Jobless, Homeless en Foodless zijn geworden. Het antwoord hierop laat ik maar beter buiten deze beschouwing.

  Nogmaals wens ik je alle succes en mogelijk komen wij er elkaar hopelijk spoedig wel weer ergens tegen.
  Vanwege de Lockdown van Pattaya kan ik daar vanuit de Eastside even niet in.
  Wij doen zelf ook zoiets hier in Soi Khao Talo.

  Mvg. Bz

 3. Gust zegt op

  Voor het gratis voedsel verstrekken aan Thais sta ik volledig achter. Farang die ook in de rij staan moesten beschaamd zijn en weggestuurd worden uit de rij. Maar zeggen dat je uit de east side (soi Khao Talo} Pattaya niet meer in kan is wel wat voorbarig. Ben er juist nog geweest en er was op de controlepunten nog geen man te zien. zal wel weer niks worden zoals de eerste keer. Je zal er volgens mij wel in mogen als je een reden hebt. En een reden heb ik, mijn mia noi woont in soi kophai.

  • Bz zegt op

   Beste Gust,

   De Lockdown voor Pattaya ging officieel de betreffende dag in werking.

   Maar Pattaya niet in mogen maar wel in kunnen zijn natuurlijk twee totaal verschillende dingen.

   Zeker in Thailand!

   Mvg. Bz

 4. Rob V. zegt op

  Heel mooi gebaar, daar hebben de mensen zeker wat aan. Dat er ook meelifters* zijn, tja hoort niet maar sommige mensen doen alles voor gratis ook als dat ten kosten van een ander gaat. Er zullen naast farangs vast ook Thai zijn geweest die ook wel zonder een pakketje konden. Dat je je richt op de Thai is prima, al neem ik aan dat getroffen arme buitenlanders (denk aan Cambodjanen enzo uit de bouw) ook niet weggestuurd werden?

  *Zo staat in de Bangkok Post dat er mensen waren die duizend vast vergoeding vroege voor hulp met het aanvragen van de vijfduizend vast handout! Zie onderaan hier: https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1900595/relief-cash-only-covers-a-month

  Gelukkig maar dat er nog mensen zijn die wél in de bres springen voor anderen zonder er zelf beter van te worden. Hulde aan iedereen die anderen bijstaat. 🙂

  • Rob V. zegt op

   (Vijf) duizend vast = (vijf) duizend baht. Mijn automatische spellingscorrectie doet soms onverwachte dingen.

 5. Dolf. zegt op

  Waarom niet op de blog vermelden op welke rekening er kan gestort worden voor giften ?
  Dat zou zeker veel opbrengen om de armen daar te helpen !

  • geert zegt op

   Dat vind ik geen goed idee.
   Geld geven is uiteraard de makkelijkste manier om mensen te helpen, maar vaak komt het dan niet terecht bij de mensen die het echt nodig hebben.
   Het vraagt heel wat organisatie om dat dan in goede banen te leiden, zeker als het om veel geld gaat.
   Voedselpaketten verdelen, zoals het bovenvermelde initiatief, vind ik dan veel beter. Hiermee vermijd je dan ook dat de Thai het geld gaan gebruiken om te gaan gokken of om alcohol te kopen.

   Gegroet,

  • carlo zegt op

   Ik hoop maar dat het dan niet zo is dat de bank 15% commissie vraagt voor de overboeking op een Thais nummer. Ik heb gisteren voor het eerst een bedrag gestort voor een kennis in problemen, in Pattaya, en schandalig hoe de Belgische (Vlaamse) bank zichzelf rijk factureert.

 6. Han zegt op

  Lastig dit. Ik weet uit vele ervaringen dat ook thai met geld van dit soort gelegenheden gebruik maken want “free” is een toverwoord voor de thai. Daarnaast heb ik ook geen idee of de farang die hier gebruik van willen maken dit wel of niet nodig hebben. Als je geld op is, je niet kunt pinnen en hier vast zit gun ik die mensen ook wel een gratis maaltijd
  Ik heb door de jaren heen gerichte acties gedaan op echt arme bevolkingsgroepen bv bergstammen die bijna niet bereikbaar zijn. Mijn dorpskapper waar geen mens meer komt ondersteun ik met wat geld nu en dan omdat ik weet dat hij het hoofd anders niet bovennwater kan jouden met twee kleine kinderen.
  Maar ik weet zeker dat als ik hier gratis pakketten uit zou delen de helft van de klanten dit niet evht nodig heeft.

 7. Alex zegt op

  Weer zo’n prachtig initiatief, zoals er velen zijn hier in Pattaya, en waaraan ik ook bijdraag. Warme acties voor Thaien in nood.
  Maar helaas heb ook hetzelfde gezien als jij: een farang in de rij… Ik bleef even wachten om te kijken wat er gebeurde. Was op Thappraya road. Hij nam twee boxen met complete maaltijd in ontvangst, twee flesjes water en twee stuks fruit.
  Ik liep achter hem aan, en 10 meter verderop stond zijn vrouw, ook farang, te wachten met 5 tassen vol met etenswaar die ze net bij de Foodmarket hadden gekocht! Lachend liepen ze met alles weg, en pratend, zodoende wist ik welke nationaliteit hebben (wat ik al vermoedde).
  Helaas was de man een kop groter als ik, en eens zo breed,… maar anders….!

 8. Johan zegt op

  Kan je uitleggen wat je met deze opmerking bedoelt? ”echt alleen Thai want ik zie ook westerlingen (zal maar niet zeggen waar ze vandaan komen) soms massaal in de rij aan Beach road staan”.

  Bedoel je dat Westerlingen per definitie hulp niet nodig hebben? Dat Westerlingen per definitie profiteurs zijn? Ze kunnen toch ook gestrand zijn? Waarom zou je niet zeggen waar ze vandaan komen? Dat laatste zou misschien opheldering verschaffen wat je met die hele zin bedoelt.

  Wat denk je dat men in Nederland er van zou vinden als je wel voedselpakketten uitdeelt aan Nederlanders, maar niet aan allochtonen? Het hele verhaal riekt een beetje naar virtue-signaling richting de locale community. Helpen prima, maar uitsluiten lijkt me niet prima.

  • Gust zegt op

   Niet allemaal maar het merendeel komt uit Groot-Britannie. Van waar anders. En indien Nederland alleen uitdeelde aan Nederlanders zou ik dat heel verstandig vinden.

 9. Bob, jomtien zegt op

  Volgens mij was dit in jomtien nabij de tmb. Ook yupin stond aan de overkant, zie Pattaya mail. Maar wij in jomtien complex doen dit iedere dag met uw welnemen. Ik zal 4 foto’s separaat per mail zenden voor een indruk.

 10. chris zegt op

  Met plaatsvervangende schaamte zit ik deze reactie te typen. Ik zal vertellen waarom.
  Gistermiddag kwamen er vertegenwoordigers van het leger in de soi met de vraag of arme mensen hier (in townhouses en andere huizen, niet bewoners van de condo) vandaag rond 7uur s’ avonds een tafeltje buiten wilden zetten zodat zij een zak met spulletjes van de koning in ontvangst konden nemen. Zij belden zelfs aan bij een heel groot huis van een gepensioneerd generaal. Deze is uit het goede hout gesneden en viel uit tegen de vertegenwordigers met de mededeling dat zij die zakken aan echte arme mensen moesten geven, en niet aan hem.
  Wie schetst mijn verbazing en afschuw een half uur geleden. Al mijn overburen die absoluut niet arm zijn (sommigen hebben een redelijke baan) hadden allemaal een tafeltje buiten gezet en namen de zak in ontvangst. De echte armen hier wonen in de condo (wij helpen nu een paar gezinnen die echt geen inkomen meer hebben) en kregen…………………………NIETS.
  Ik heb er echt geen woorden voor.

  • Han zegt op

   Free is een toverwoord voor de thai wat ik al eerder schreef. Beter proberen de mensen die je kent direct te helpen.

  • Johnny BG zegt op

   Je weet toch ook wel dat het niet meedoen aan zulke shows gezien wordt als arrogantie?

   Ik meen mij te herinneren dat er klachten waren over een man die liever in Duitsland zit dat deze geen steun zou geven. Jaarrond worden deze pakketten uitgeleverd en ja misschien is het marketing maar iets is meer dan niets.
   De vraag is natuurlijk of degene die het niet echt nodig hebben daadwerkelijk zo gierig zijn om het zelf op te peuzelen. Het kan ook aan het personeel gegeven worden die het weer naar familie in nood stuurt met wellicht een extraatje.
   De dingen waar niet over gepraat wordt zijn kunnen weleens veel belangrijker zijn.

   • chris zegt op

    Er kwam gewoon 1 leger-mannetje in de soi om de zakken te overhandigen. Niks show. Niemand anders aanwezig als de andere buren.

 11. A.Merken zegt op

  Zal toch maar reageren, en uitleggen geven op de opmerking die ik heb gemaakt over westerlingen. Mensen die mij kennen weten dat ik de laatste ben die discrimineer. Ik blijf echter achter ons besluit staan alleen de Thai (en ja ook bv Cambodjanen). En ja onder deze groep zitten ook profiteurs er Is iemand onder jullie die opmerkte dat er op de foto’s veel goedgeklede tussen zaten mijn advies kijk de foto’s eens goed terug. Wat ik op beach road in Jomtien heb gezien was gewoon beschamend, ja daar stonden goed geklede westerlingen. Ik weet dat er ook bij zijn die een probleem hebben maar dat is volgens mij een enkeling. Die genen die hier verblijven hebben per definitie de mogelijkheid om terug te gaan. Er gaan nog steeds vluchten richting Europa en andere regio’s alleen klm al 2 x pw maar ook andere landen sturen vliegtuigen. En ik ga er tevens van uit dat men de mogelijkheid heeft om aan geld te komen. Dit ter vergelijking van vele Thai die dit niet hebben of niet meer. Ik blijf er dan voor kiezen dat ik wellicht een enkel westerlingen te tref tegen over een grote groep Thai. Het was ons op gevallen dat bij de honderden in de rijen maar 1 stelletje westerlingen zat welke ik vriendelijk heb aangesproken en de uitleg begrepen ze zijn zonder een opmerking te maken vertrokken. Dus de volgende keer doen we het weer op deze manier en ja als ik een westerlingen tegenkom welke in de problem zit dan zal ik hem of haar echt helpen zover het in mijn mogelijkheid zit.

  • Rob V. zegt op

   Duidelijke toelichting. Mijn onderbuik zegt me dan slechts een handjevol van de witneuzen in TH echt voedselhulp nodig heeft. Ik neem ook aan dat die beleefd doch beschaamd wel om hulp zullen vragen. Een grove schifting is alles wat je kunt doen bij het uit delen. De enige naar wie ik een vinger durf te wijzen zijn schaamteloze Thai en Farang die wel het hoofd boven water houden en toch hulppakket aannemen (voor eigen gebruik, mijn onderbuik zegt mij ook dat bijvoorbeeld de mensen die Chris noemt de handouts niet aanpakken om daarna persoonlijk aan echt armlastige te geven).

   Maar wie mij kent, ik laat me graag om de oren slaan met bronnen die wat anders laten zien of die mijn gevoel onderbouwen. 🙂 Genoeg geleuter van mij. Fijne dag nog allemaal.

  • Bz zegt op

   Hallo Fons,

   Wederom een prima toelichting vind ik en ik huldig je standpunt van harte.

   Omdat misschien niet alle lezers hiervan op de hoogte zijn lijkt het mij zinvol er ook nog even aan toe te voegen dat in Thailand aan buitenlanders de volgende eisen worden gesteld om in Thailand te mogen verblijven namelijk:

   Een inkomen van tenminste 65.000 baht per maand of 800.000 baht vast op een bankrekening.
   (Getrouwd met een Thai is dat 50%)

   Zo niet dan kan je je dus afvragen hoe die buitenlander dan hier kan zijn.
   Dan moet het dus een vakantieganger zijn en die zijn niet armlastig als zij zich een reis naar Thailand kunnen permitteren. Gestrand of niet alle ATM machines werken nog prima dus geldopname hoeft ook geen rol te spelen.

   Het siert je dat je stelt dat als een buitenlander echt ook in de problemen zit jij hem dan ook natuurlijk zal helpen. Zo denk ik er ook exact over.

   Wederom heel veel succes verder met deze uitstekende actie!

   Mvg. Bz

   • Han zegt op

    Er zijn echt mensen die heel lang sparen omdat ze dolgraag een keer naar thailand willen. Mensen die normaliter de eindjes aan elkaar moeten knopen en die nu zijn gestrand door de omstandigheden. Ik ken mensen zat die aan het eind van elke maand rood staan en dan valt er dus niks te pinnen.
    Ik snap dus evht niet waarom men zo afgeeft op farang die ook in die rij staan en daarmee toegeven niet voor zichzelf te kunnen zorgen. Enkelen zullen daar misbruik van maken maar er zijn zat thai ook die hetzelfde doen. Farang worden al gediscrimineerd met toegangsprijzen, behandeling in het staatsziekenhuis en als meest recente het niet in aanmerking komen voor acties met mondkapjes, “uitsluitend voor thai”.
    En nu gaan we dus zelf ook farang discrimineren, bah.

    • Bz zegt op

     Hallo Han,

     Mensen die aan het eind van de maand de eindjes aan elkaar moeten knopen gaan niet op vakantie naar Thailand!

     Mvg. Bz

     • Han zegt op

      Heb je daar onderzoek naar gedaan?
      Ik heb in mijn leven zat mensen gekend die bijna in armoe leefden en die het hele jaar aan het sparen waren voor hun jaarlijkse vakantie waarvoor alles moest wijken. Mensen die hun afgeleefde meubeltjes niet wilden vervangen want de jaarlijkse vakantie was hun heilig. Onbegrijpelijk dat deze groep gediscrimineerd wordt.

      • Bz zegt op

       Hallo Han,

       Daar heb je geen onderzoek voor nodig net zo min als jij dat nodig hebt voor jou mening.

       Is het discriminatie
       te stellen dat mensen die aan het eind van de maand de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen niet op vakantie gaan naar Thailand?

       Nee natuurlijk niet!
       Ik stel niet dat ze het niet mogen maar stel dit naast een nuchter verstand ook vast op een 50 jarige ervaring dat je dit soort mensen hier simpelweg niet tegenkomt. Dat die mensen dat eventueel wel heel graag zouden willen is natuurlijk een heel ander verhaal.

       Is het discriminatie
       dat Thailand uitsluitend mensen toelaat in Thailand te verblijven met een aantoonbaar minimum inkomen van 65.000 baht per maand of tenminste 800.000 baht vast op de bank?

       Dat kan je op verschillende manieren uitleggen maar dat laat ik aan een ieder voor zich maar daar is natuurlijk wel een gegronde reden voor wat trouwens ook direct verband houdt met ons onderwerp.

       Prachtig zielig verhaal Han en ook ik gun het dat soort mensen van harte om het prachtige Thailand eens te kunnen bezoeken maar helaas je zal ze hier niet tegenkomen.

       Misschien is een Crowdfundactie “Thailand for the poor” een idee voor je?
       Ik ben bereid als eerste een bijdrage te leveren!

       Mvg. Bz

       • Han zegt op

        Je gooit echt alles door elkaar.
        Ik heb het over toeristen, die hoeven geen 65000 baht inkomsten per maand te hebben.
        Ik heb ook niet gesteld dat de regering ze discrimineert door deze geldeisen te stellen want dat hoeft niet voor toeristen.
        Discriminatie is het als je voedselpaketten alleen aan thai wilt geven, ongetwijfeld zullen er een paar farang misbruik van maken dat doen de thai ook.
        Discriminatie is ook als de thaise regering gezichtsmaskers alleen aan de thai beschikbaar wil stellen net als alle andere discriminerende maatregelen tegen farang.
        Maar als jij je er ook goed bij voelt om ook westerlingen te discrimineren moet je dat vooral doen. Goed geïntegreerd.

        • Bz zegt op

         Hallo Hanneke,

         Ik heb het ook over toeristen en geef heel duidelijk aan dat je daaronder geen mensen zal aantreffen die iedere maand de eindjes aan elkaar moeten knopen.

         Omdat onze discussie echter gaat over het afwijzen van Farang in het algemeen in de rij die bedoeld is voor het verkrijgen van gratis voedsel voor de Thai die nu Jobless, Incomeless, Homeless en Foodless zijn geworden geef ik voor de duidelijkeid wederom aan dat die Farang dus ook geen personen kunnen zijn die hier verblijven omdat ze dan aan bepaalde strenge inkomenseisen moeten voldoen van Thailand zoals vermeld.

         Dus als er een Farang tussen staat klopt er iets niet!

         Nu is het mooie wat Fons doet is dat hij er op afstapt om te informeren naar de reden en dat men dan meestal afhaakt. Dat spreekt toch boekdelen neem ik aan.

         Misschien moet je ook in dit Topic eens even teruglezen over wat andere reeds bijvoorbeeld in Jomtien persoonlijk hebben ervaren dan begrijp je precies wat ik op doel. Walchelijk!

         En natuurlijk zijn er ook Thai die eigenlijk in deze rijen niet thuis horen maar die kunnen wij er helaas niet op basis van een Westerlijk uiterlijk tussen uit halen. Maar de meerderheid is ok en daar gaat het om.
         Bij de Farang is het echter andersom en als er één tussen mocht zitten dan zal ook deze met alle plezier worden voorzien en waarschijnlijk nog wel meer ben ik van overtuigt.

         Heb jij trouwens ook enig idee wat de Thai er van vinden als er een Westerling in de rij staat?
         Ik kan je verzekeren dat dat onze naam als Farang geen goed doet!

         Jij noemt het discriminatie en wij noemen het voorkomen van misbruik.

         Mvg. Bz

  • A.Merken zegt op

   Beste Bram Ooit over nagedacht dat deze mensen ook ziek zouden kunnen zijn zoals diabetes medicijnen kunnen ook dik maken.

 12. Erwin Fleur zegt op

  Beste Fons Merken,

  Goed gedaan! Leuk!
  Vind het erg vreemd dat er nog mensen zijn die echt overal een graantje van mee willen plukken.

  Mijn vrouw zegt’ “erg bedankt”, kunnen Thaise ook eens zien dat wij graag bijdragen aan de Thai.
  Top.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 13. janbeute zegt op

  Ik vind het een prachtig en werkzaam idee van de inzender met een warm hart voor de gewone Thaise bevolking, dank de Hr. Fons Merken, moesten veel meer gaan doen.
  Ik zie dagelijks hier op de tv en via mijn ega haar notebook de ellende die dit alles met zich meebrengt.
  In de steek gelaten geworden door je regering, steeds meer en meer boze mensen naar huis tegaan met een lege buik.
  Ik zag een uur geleden beelden van lange en zeer lange rijen Thaise mensen in Bangkok.
  Ongelovelijke indruk maakten deze beelden op mij zelf.
  Ik heb afgelopen week twee donaties gedaan , een aan het government en medical faculty of medicine Sundok hospital in Chiangmai en een aan het Lampun government provincial hospital.
  Want ook deze ook zo belangrijke instelingen hebben zware tijden tijdens de corona crisis.
  Heb de beide donaties persoonlijk met mijn ega afgegeven, en werden met een warmhart terplekke dankbaar aangenomen.

  Jan Beute.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website