Oathz / Shutterstock.com

Mijn profiel: woon permanent in Thailand, gepensioneerd, gehuwd met Thaise vrouw, bestaande rekening bij KTB.

Reden openen andere rekening: KTB geeft geen interest voor farang op een savings deposit, Kasikorn wel.

Gisteren dan maar naar Kasikorn Bank, voorzien van alle nodige documenten: kopies van paspoort, bevestiging woonplaats Ambassade en Immigration, Tambien Baan en identiteitskaart echtgenote, huwelijksakte enz.

Resultaat: na een half uur terug buiten met bankboekje en bankkaart…

Ingezonden door Lung Lie (BE)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Lezersinzending: Proef op de som – bankrekening openen in Thailand”

 1. Cornelis zegt op

  Had je die hele papierwinkel dan ook nodigI? Dat suggereert je bericht namelijk. Ik opende een rekening bij de Bangkok bank met mijn paspoort met daarin een 60 dagen Tourist Visa. Ter plekke werden kopietjes gemaakt, mijn vriendin zette een handtekening voor haar woonadres en dat was het………..

  • Lung Lie zegt op

   @ Cornelis: Mijn echtgenote kon zich niet vrijmaken om mee te gaan, dus was ik alleen. Voor alle zekerheid had ik kopies van alles meegenomen. De bediende heeft alle documenten aangenomen, of ze werkelijk nodig waren weet ik dus helaas niet.

  • Willem zegt op

   Cornelis,

   Wanneer was dat? Ik heb begrepen dat het ondertussen wel iets lastiger geworden is door aanvullende eisen. Onderandere wil de Bangkok bank een reference letter van de ambassade.

 2. Jörg zegt op

  Lekker kort verhaal :-). Ik woon gewoon in Nederland. Jaren geleden was ik voor langer tijd in Thailand en kon ik zonder problemen een rekening openen bij KK, die heb ik nog altijd en kan ik vanuit Nederland online gebruiken. Ik ontvang inderdaad ook wat rente op die rekening.

 3. Pat zegt op

  Ik ben niet mee hoor, wat is het punt dat u wilt maken??

  Met jouw statuut kan iedereen toch een bankrekening openen?

  Dit in tegenstelling met wat hier soms beweerd wordt dat ook een regelmatige Vlaamse of Nederlandse toerist of bezoeker dit zou kunnen, wat spijtig genoeg niet mogelijk is…

  • Lung Lie zegt op

   @ Pat: Regelmatig wordt op deze blog geschreven dat het bij sommige banken niet lukt een rekening te openen, vandaar de titel “Proef op de som”. Persooniijk had ik geen enkel probleem en wou dit gewoon melden 🙂

 4. HansNL zegt op

  KTB geeft wel degelijk rente, op zowel de deposit- als de savings account.
  De rente op de savings account is droevig, maar is dezelfde laagte als voor Thai.
  Zo ook op de deposit account.
  Heeft het wellicht iets te maken met een id-nummer?

  • Lung Lie zegt op

   @ HansNL: spijtig genoeg heb ik in al de jaren dat ik klant ben bij KTB nog geen enkele baht interest gekregen. Ogenschijnlijk beschouwt men mij als non-resident (zie link). Dank voor je opmerking: ik ga om uitleg vragen bij KTB…

   https://www.ktb.co.th/Download/rateFee/RateFeeDownload_4271de25_07_61_Eng.pdf

   • Ger-Korat zegt op

    Heb je misschien een current account bij de KTB, hier krijg je, net als bij andere banken met hun current account, geen rente op. Kies je voor een savings account dan krijg je wel rente. De savings account heeft dezelfde faciliteiten als de current account dus kan je ook mee betalen, overschrijven en meer via internet of ATM.

    • Lung Lie zegt op

     @ Ger-Korat: ik heb wel degelijk een savings account. Ik heb ondertussen, dank zij de opmerkingen, een mail gestuurd naar KTB voor uitleg.

 5. Henk zegt op

  Heb je een Taweesup rekening, of een andere vorm c.q. Deposito? Welke rente werd er aangeboden? In Seka ben ik voor een Taweesup rekening bezig geweest, maar daar keken ze me aan of ze water zagen branden. Ze vertelden daar dat dat alleen mogelijk was voor Thaise mensen. E-mail gezonden naar het hoofdkantoor van Kasikorn en die hebben de beheerder er over aangesproken, en per 1-1-2019 wil ik een Taweesup rekening openen.

  • ruud zegt op

   Ik heb inderdaad al jaren een Thaweesup rekening.

  • Lung Lie zegt op

   @ Henk: Het gaat om een “Savings Deposit”, een gewone rekening dus. De rente daarop bedraagt 0,5 %. Op die rekening houd ik minimum het bedrag aan dat vereist is door Immigration m.b.t. het visum en verricht er betalingen en overschrijvingen mee + ATM-afhalingen. Ik ben inderdaad van plan een Taweesup te openen.

 6. willem zegt op

  Met zo een overweldigende hoeveelheid papieren is het zeker bij de Kasikorn bank geen probleem om een rekening te openen. Het kan m.i. al met veel minder.

  Ik ben met name geïnteresseerd waar ik met een Non immigrant O (retirement) visa maar zonder vaste verblijfplaats in Thailand een rekening kan openen en welke stukken ik daarvoor nodig heb.

  • RON zegt op

   Wim.

   Een hotel adres is ook een adres hé. Eventueel een residents formulier halen bij de immigratie, daar staat jouw (hotel) adres op en met een retirement Non immigrant O visum is dat overal zo gedaan.

 7. teun zegt op

  Bangkok Bank doet het ook.

 8. PEER zegt op

  Ja Cornelis, ik nam m’n vriendin mee naar de Bangkok Bank. 20 min later: Bankboekje, betaal/creditcard en internetbankieren!
  En ik ben ‘slechts’ tourist, met 30dgn permit, die ik 1keer maar verlengen. En na ‘n fietstour naar Laos of Cambodia mag ik weer 2x 30 dgn blijven.
  Lang leve de banken

  • Lung Lie zegt op

   @ Peer: ik ben dat inderdaad vergeten te vermelden. Internetbanking werd onmiddellijk geïnstalleerd op mijn gsm door de bankbediende.

 9. Joost-Buriram zegt op

  Ik heb toevallig deze week nog een rekening geopend bij de Bangkok bank in de Big C hier in Buriram en had daarvoor nodig een Paspoort, gele boekje, Thaise ID en een getuige die bij de government werkt met haar/zijn government ID, maar misschien als ik hier naar de Bangkok bank in de Robinson was gegaan waren de eisen weer veel anders geweest. TiT, hier weet je het nooit hoe het goed is.

 10. Mark zegt op

  Ik krijg bij KTB wel degelijk rente, op zowel de deposit- als de savings account, even veel, of beter even weinig, als de Thais.
  Ik zit bij KTB omdat de lokale Kasikorn 2 jaar geleden geen rekening wou openen op mijn naam om er 2 maanden 800 K baht te stallen voor de omzetting van een non immigrant O multiple entry naar een non imigrant O retirement. Mijn Thaise vrouw en ik hadden al jaren toen al jaren een rekening op ons beider naam bij dat lokale Kasikorn kantoor.

 11. Wim Penning zegt op

  Ik heb al jaren een rekening bij Siam Com Bank gewoon op een Nonimigrand O visa verkregen, op Samui.
  Zonder problemen ik woon 6 mnd in Nederland half en 6 mnd in Thailand.
  Ben nog steeds in Nederland ingeschreven.

 12. lung addie zegt op

  De lezer heeft totaal NIETS aan nutteloze verouderde informatie. Wat 5jaar, zelfs 2jaar geleden van tel was is NU totaal anders. Met het status van Lung Lie is het idd geen enkel probleem een rekening te openen bij om het even welke bank. Hij heeft een visum lang verblijf, een vaste woonplaats …. Dit is niet te danken aan de goed- of onwil van de banken, maar vanwege internationale maatregelen betreffende witwaspraktijken. ‘Vroeger” maar dat is dan wel ‘Vroeger” was het idd niet moeilijk een rekening in Thailand te openen, zelfs zonder enig visum. Het resultaat hiervan was dat de banken met een massa rekeningen zit waar geen enkele beweging meer op is en waar ook praktisch geen geld op staat. Er werd door vakantiegangers een rekening geopend en eens terug naar huis was die zo goed als leeg en bleven de banken dus met die ‘slapende’ lege rekeningen zitten.
  Dit is NU totaal anders geworden. Ik heb het aan de lijve ondervonden toen we ‘dit jaar’, voor C&A, welke over een toeristenvisum beschikten, een rekening wilden openen ter voorbereiding van een deposit voor een langer verblijf in Thailand volgend jaar en als garantie voor de immigratievoorwaarden voor beiden.. Het liep niet van een leien dakje. Het was enkel dank zij mijn eigen goede relaties en de hulp van mijn buurman, professor Gobelijn, dat we er toch in geslaagd zijn een rekening te openen op hun naam. De bank, waar ik zelf reeds jaren klant ben, SCB, zat zelfs zodanig met de zaak verveeld doordat ze eerder gemaakte afspraken niet konden waarmaken, dat ze ons zelfs geholpen hebben bij een andere bank (Bangkokbank) een rekening te openen. Indien C&A willen, mogen ze gerust hun verhaal vertellen en dat is wat anders als: ik stapte een bank binnen en een half uur later stond ik reeds op de stoep met alles: bankkaart, internetbankieren…. ja … stonden ze op de stoep na een half uur met LEGE HANDEN. Het gaat hier wel om mensen die geen vaste verblijfplaats en enkel een toeristenvisum hadden. Het was geen kwestie van geld want de som welke ze wilden deponeren was om ‘U” tegen te zeggen en stond reeds vooraf klaar op mijn eigen rekening om over te schrijven op hun nieuwe rekening! Na veel rompslomp is het wel gelukt maar was geen ‘fluitje van een cent’.

 13. Nok23 zegt op

  Lung Lie meldt dat hij van bank veranderd vanwege het feit dat hij bij KTB geen rente ontvangt op een spaarrekening omdat hij farang is. Rare redenering, maar goed. Lung Lie start een rekening bij Kasikorn, maar vergeet te melden of hij op deze rekening wel rente ontvangt. En daar was het hem om begonnen, niet om te bezien of het openen van een bankrekening makkelijk of moeilijk gaat om in Thailand. We weten inmiddels dat dit prima gaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website