Wij komen al een aantal jaren hier naar Jomtien in de eerste maanden van het jaar. Deze keer voor het eerst een ‘Receipt of Notification’ gekregen. Volgens de estate agent ‘a very important document’!

Eerst werd er een foto van het paspoort en Departure Card gemaakt om melding te doen bij Immigration en een dag later kregen wij dus dit Receipt of Notification. Ons werd op het hart gedrukt dit document te bewaren want we moeten dit document bij vertrek uit Thailand bij Immigration inleveren samen met Departure Card.

Ingezonden door Herma

18 reacties op “Lezersinzending: Nieuwe document bij visum – Receipt of Notification”

 1. Bert zegt op

  Is TM30, is wel noodzakelijk maar bij mij nog nooit gevraagd bij terugkeer naar NL.
  Moet binnen 24 uur na aankomst gemeld worden bij Immigration.

  Zijn al meerder topics over geschreven

 2. Bob, Jomtien zegt op

  Inderdaad. Nergens staat dat dit vodje papier ook ergens ingeleverd moet worden. Maar het bewijst wel dat u legaal op het aangegeven adres mag verblijven bij een eventuele controle. Overigens is de verhuurder aansprakelijk om de benodigde documenten bij de immigratie aan te leveren en deze is ook verantwoordelijk dat u dat vodje papier verkrijgt.

  Wat moet worden aangeleverd bij immigratie: kopie paspoort van de huurder, kopie van het huisboek van de verhuurder, kopie van het visum bij verblijf langer dan 30 dagen, een kopie van de departure card (hoewel men dat arrival card noemt. Maar die heeft de immigratiedienst bij binnenkomst al ingenomen) en een kopie van het aankomst stempel. En uiteraard de naar waarheid ingevulde tm30 formulier met de bijlage door de verhuurder te doen.

  Wat niet onvermeld mag blijven: Mocht u tijdens uw verblijf op dit adres even ergens anders heen gaan en daar logeren moet officieel de hele procedure opnieuw worden gevolgd. Opmerking bij deze; de verhuurder weet dat meestal niet en blijft dan in feite in gebreke.

  Bij hotels wordt de procedure door het hotel via internet melding gedaan. Wee, O wee als men al deze meldingen ooit gaat koppelen. Dat wordt een huis op stelten.

 3. Marc zegt op

  TM30 kan sinds ca 6 maanden ook al door de condo manager/juristic person, mits in het bezit van een inlog code/paswoord, elektronisch worden gedaan. je krijgt dan geen TM30 strookje meer, maar je bent wel TM30 geregistreerd en wordt bij vertrek op dezelfde wijze afgemeld. Dus inleveren bij vertrek kan in sommige gevallen helemaal niet.

 4. erik zegt op

  Die TM30 heb ik ook maar is nimmer uit mijn paspoort gehaald bij vertrek uit Thailand. Mogelijk weer een nieuwtje….

 5. John Chiang rai zegt op

  In bovenstaande,,lezersinzending” wordt helaas niet genoemd of men in eigendom of gehuurd woont.
  Zoveel ik weet,is het invullen van een TM30 formulier alleen verplicht voor het verblijvende hotel,die het meestal automatisch doet,en de eigenaar van een apartement,condo.huis etc.waar de buitenlander woonachtig is.
  Zonder plaatselijke controle of de buitenlander dan ook werkelijk op het aangegeven adres woont,geeft de TM30 procedure geen enkele toegevoegde waarde,omdat dit zelfde adres ook reeds op de Arrival Card gevraagd word.
  Hieronder een link met informatie betreffende deze,, Receipt of Notification” ,waar o.a.ook de meeste Thais nog nooit van gehoord hebben.
  https://cochavenlegal.cocthailand.com/timeline/landlord-notification-receipt-tm-30/

  • libravl zegt op

   De TM 30 dient verplicht ingevuld, binnen de 24 na aankomst, voor iedere buitenlander, ook voor de buitenlandse eigenaars van onroerende woningen… zelfs indien je maar een dag op dat adres verblijft. sinds vorig jaar is de controle hierop verstrengd en in sommige immigratie kantoren kan je voor niks terecht zonder de registratie van de plaats waar je woont. Een wetgeving van 1976 geloof ik ,die sinds vorig jaar vrij streng nageleefd wordt. Zelfs in Bangkok waar het tot hiertoe nog niet gebeurde , begint men in bepaalde gevallen deze kontrole te implimenteren

 6. Jeroen zegt op

  Wij hebben dit vorige week ook meegemaakt in Jomtien. Inn residence .. zal toch niet hetzelfde hotel zijn he

 7. Rob Tha Mai zegt op

  Als ik naar Thailand ga, ben ik in mijn eigen huis. Dus hoe gaat dat dan?

  • Jasper zegt op

   Eigenaar moet aangifte doen, dus je moet binnen 48 uur naar het immigratiekantoor om jezelf present te melden op je eigen adres.

 8. Willem zegt op

  Typisch geval van een verhuurder die nirt weet hoe de regelingen zijn. Hij moet de aliens melden middes een TM30 en van die melding krijgt hij een bevestiging. Een zgn TM30 slip. De meeste verhuurders of hoteliers houden die zelf. Daarom zien velen die maar kort/tijdelijjk in Thailand verblijven nooit een TM30 melding . Behalve dat ze altijd een copie van je paspoort willen maken. Voor de TM30 melding dus.

 9. RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

  “Receipt of notification” is eigenlijk geen document op zich.
  Het is alleen een ontvangstbewijs van een TM30 melding, of een 90-dagen melding.
  Hangt onderaan het document en is een bewijs dat de melding gemaakt werd.
  Als de melding gemaakt is krijg je dat terug en daar staat dan de naam op van de immigratieofficier die de melding heeft afgehandeld alsook de datum en tijd.

  Je moet dat niet afgeven bij vertrek. Die “estate agent” is fout.
  Hou het gewoon bij als bewijs dat de melding werd uitgevoerd en dit voor het geval er ooit gevraagd wordt. Gebeurd normaal enkel indien je een verlenging zou vragen of voor een andere reden bij immigratie moet zijn.

  Trouwens mensen die in een hotel overnachten, of bij vrienden, of familie hebben zo “receipt of notification” ook niet. Enkel diegene die de melding maakt, dat er buitenlanders in hun woning verblijven, krijgen dat als bewijs van de melding. Normaal zijn dan eigenaars, hotelverantwoordelijke, “head of the households”, etc..
  In dit geval zal de “estate agent” jullie gemeld hebben en het ontvangstbewijs aan jullie teruggegeven.

 10. Daniel VL zegt op

  toen ik op 5 oktober op de luchthaven bij immigrations was heeft de man mij bij teruggave van mijn paspoort gezegd dat ik mij bij aankomst in Chiang Mai mij moest melden dat heb ik de dag nadien gedaan. Toen heeft men gezien dat de dame die het appartementenblok runt haar werk goed doet ik stond er gemeld. Haar enige foutje was ze had niet de moeite gedaan om te melden dat ik 14 dagen weggeweest was. Ik kreeg een briefje met adres melding in mijn paspoort. Vorige week weer voor 90 dagen melding en extensie. Nu mocht bankbrief 7 dagen oud zijn in promenada zelfde dag (bank was op verdiep hoger)

 11. Daniel VL zegt op

  Enige verandering in Chiang Mai was men vraagt/vroeg kopie van alle gebruikte bladzijden van paspoort

 12. Walter de Jong zegt op

  En hoe zit het dan als je net als ik 90 dagen verblijft in thailand ,wel een adres heb waar ik 5 weken verblijf maar de resterende tijd rondreis ? Ik heb daar vorig jaar geen problemen mee ondervonden. Één keer in Jomtiem beach vorig jaar mijn paspoort moeten meegeven omdat het hotel ermee naar de imigratiedienst moest maar verder nooit .

  • Jasper zegt op

   De hotels waar je dan verblijft zijn verantwoordelijk voor het aanmelden. Overigens kom je sowieso niet in de problemen zolang je niet langs de immigratiedienst hoeft voor een verlenging of zo. Douane heeft geen gekoppelde gegevens hierover bij vertrek, wordt niet op gecontroleerd.

   • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

    Natuurlijk is dat wel gekoppeld en al sinds enkele jaren.

    Maar het wordt niet gecontroleerd bij vertrek door immigratie. Is voor hun niet relevant meer vermits je toch weg gaat en het in de meeste gevallen ook niet jouw verantwoordelijkheid is om die melding te maken.
    Net zoals de 90-dagen melding (dat is dan wel jouw verantwoordelijkheid). Kan men ook nakijken maar zal ook niet gebeuren. Enkel bij je eerstvolgende 90-melding kan het zijn dat je alsnog een boete krijgt, als de vorige niet of niet tijdig werd gemaakt.

  • stevenl zegt op

   Officieel moet je jezxelf melden als je ergens intrekt. Als dat een hotel is zou het hotel het voor je moeten doen.
   Zo lang je immigratie niet nodig hebt voor het een of het ander, bijvoorbeeld verlenging van een 60 dagen toeristenvisum, is het in de praktijk geen probleem om niet te melden. Maar als je immigratie wel nodig hebt is het wel erg handig als je dit wel gedaan hebt.

 13. aad van vliet zegt op

  Ik denk dat Herma gelijk heeft.en het zal zeker wel dat de een op het vliegveld het niet vraagt maar de volgende wel. Het heet Inderdaad Receipt of Notification en is een simpel stukje papier. Bij ons is daar al meerdere keren een nieuw datum stempel op gezet in Chiang Mai. We hebben het gewoon bij de departure card aangehecht en wil men het dan krijgen ze het, waarom niet?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website