Lezersinzending: Goede service van KLM

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
25 januari 2015

Beste lezers,

Naar aanleiding van de post’Minder gedupeerde luchtvaartpassagiers in Nederland’, het volgende:

Ik heb vorig jaar 21-12 terug moeten vliegen van Thailand naar Nederland met Aeroflot omdat mijn vlucht bij KLM geannuleerd was. Het was echt een ramp met Aeroflut. Dikke vertraging, onbeschoft en chagrijnig personeel. Maar dit is ruimschoots goed gemaakt. Hoe dat zal ik je vertellen.

Ik had een klacht ingediend bij de costumer service van KLM. Een vriendelijke Kees, ja zo heette die. Belde mij de volgende dag terug (best rap dus). Hij zij dat het een interne aangelegenheid was van KLM enz enz. En dat ik recht had op restitutie/compensatie. Ik kon men oren niet geloven wat ie toen zei: “U kan kiezen voor 600 euro of een voucher t.w.v 800 euro van KLM!”.

Ik zei: dat meen je niet! Jawel, zegt hij. Ik was aan het werk dus ik zei: kan ik er nog even over na denken? Dat was goed en hij zou het op de mail zetten.

Heb inmiddels voor de voucher gekozen. En mijn ticket is alweer geboekt. Met een extra koffer op de terugweg. En die 76 euro die ik niet heb opgemaakt kan ik de volgende keer weer gebruiken. Ik begin weer te lachen als ik er aan denk.

Maar goed voor alle mensen die dit lezen. Dien een klacht in als er iets gebeurt, zeker als je met KLM vliegt. Want dit kan niet beter toch? Super Service al je het mij vraagt!

Groetjes,

Kwaipuak


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Lezersinzending: Goede service van KLM”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  De laatste keer dat we naar Thailand vertrokken hebben we ook te maken gehad met een grote vertraging door een afgelasting. In ons geval was het Thai Airways.

  Zondag 2 november zouden we vertrekken vanaf Brussel met Thai Airways.
  Toen we die dag op de luchthaven aankwamen bleek de vlucht te zijn afgelast.
  Wat ik, na wat rondvragen, uit de uitleg kon opmaken, was dat iemand van het luchthavenpersoneel met een wagen tegen het vliegtuig zou zijn gereden. Het vliegtuig moest nu grondig gecontroleerd worden op zichtbare en vooral onzichtbare schade. Om veiligheidsredenen te begrijpen natuurlijk.
  Om een verhaal kort te maken, we zijn uiteindelijk de dag nadien vertrokken op hetzelfde tijdstip. Een vertraging van 24 uur.

  Eenmaal terug in Thailand heb ik een mail verstuurd naar Thai Airways België met een schadeclaim.
  Het lijkt misschien nu wel raar om vanuit Thailand een schadeclaim in te dienen bij Thai Airways België i.p.v. dit ter plaatse in te dienen bij Thai Airways in Thailand. Dit komt omdat er op een informatienota stond dat eventuele schadeclaims enkel konden ingediend worden bij de vertegenwoordigers van Thai Airways en in het land waar het ticket was aangeschaft.
  Voor ons was dit dan Thai Airways België.
  Enkele dagen later kreeg ik een mail met een voorstel. Men stelde 2 vouchers van 600 Euro voor. Indien ik hiermee akkoord ging vroeg men om, als bewijs, de ticketstrookjes van de boardingkaarten, een kopie van onze paspoorten en een kopie van onze tickets op te sturen naar België.
  Ik was hiermee akkoord en heb het gevraagde aangetekend verstuurd met de Thaise post (jaja…). Blijkbaar goed aangekomen want wat later kreeg ik een mail dat alles goed was ontvangen. In bijlage van deze mail zaten twee formulieren waarop stond dat ik akkoord ging met 2 vouchers van elk 600 Euro als schadeloosstelling, en dat ik door die te aanvaarden afzag van verdere schadeclaims.
  Getekend, en opnieuw aangetekend met de Thaise post terug gestuurd naar België, zoals gevraagd in de mail.
  Blijkbaar heeft de Thaise post opnieuw goed gewerkt want vorige week wist men mij vanuit België te melden dat er twee vouchers van 600 Euro in de bus zaten. Beide zijn een jaar geldig.
  Voor mij best ok want ik keer toch tweemaal per jaar terug naar België.

  Wat mij betreft is dit netjes afgehandeld door Thai Airways, toch de schadevergoeding dan.
  Over de reizigersinfo tijdens het voorval in Brussel ben ik minder te spreken. Dat kon wel veel beter.

  • Jean zegt op

   @ronny,
   Ik zat ook op die bewuste vlucht van thaiairways op 2/11,
   En kan dit enkel maar beamen.
   Ook wij hebben klacht neergelegd bij thaiair belgie, en ondertussen ook de compensatie gekregen van thzi brussel. Mijn voucher van 600 € per persoon is op mijn thuisadres in belgie, midden januari, tydens een ander verblijf in bangkok, aangekomen. Ik aal er san ook dankbaar gebruik van maken voor mijn volgende trip in april.
   Opnieuw een DIKKE PLUIM, voor de diensten van het buro van thai brussel!!!
   De diensten van de afhandelaar (flycare) op de luchthaven van zaventem daarentegen, een dikke TEGENVALLER.
   Enfin eind goed. Al goed,
   Bij thaiairways zullen ze me nog vaak zien.

   • Cornelis zegt op

    Een voucher is ook leuk, natuurlijk, maar wettelijk heb je in die situatie recht op een geldbedrag van 600 euro, gewoon zonder de verplichting dat weer bij dezelfde luchtvaartmaatschappij te besteden.

 2. Cornelis zegt op

  De genoemde bedragen komen uit de Europese wetgeving terzake, de Verordening 261/2004. Die is niet alleen van toepassing op vluchten met Europese maatschappijen maar – in het geval de vlucht vanaf een Europese luchthaven vertrekt – ook op buiten de EU gevestigde luchtvaartmaatschappijen. O.a. geeft die wetgeving recht op een schadevergoeding van 600 euro bij vertragingen langer dan 6 uur.
  Zelf ben ik nog sinds november in de slag met Emirates vanwege een dergelijke vertraging maar men is nog niet over de brug gekomen……….

 3. Danny zegt op

  Wij ook op 21/12 en toen een dag later met KLM gevlogen. Ook zonder morren een voucher of € 600 aangeboden en hebben voor de eerste optie gekozen

  • Jack G. zegt op

   Gefeliciteerd dat jullie zonder morren de Eu compensatie hebben gekregen van KLM. Veel mensen moeten meer moeite doen en zelfs naar de rechter. Het beroemde woord ‘overmacht’ wordt door de Keesen bij KLM graag gebruikt. Ken als vliegklant je ‘rechten’ een beetje. Ook handig als je niet van de grond komt in het buitenland. Heb je dan recht op een hotel of moet je slapen op een stoeltje op de luchthaven?

 4. DVW zegt op

  Vorige zomer kregen we met 3 personen samen 1800 euro terug omdat we op vrijwillige basis i.p.v. ‘s middags om 13h30 te vertrekken in Zaventem , we ‘s avonds vertrokken in Frankfurt om 20h00.
  We vlogen ook met Thai Airways en kregen tevens gratis bonnen om iets te eten in Zaventem en in Frankfurt.Vervoer met een bus naar Frankfurt inbegrepen.Dus waren we 6 uur later in BKK en 1800 euro rijker.
  Dat was pas een leuke start van een reis.Nu met Thai Airways tevens ook nog ruimbagage 30 kg per persoon plus handbagage,top.

 5. Ronald V. zegt op

  Lees vaak ook slechte ervaringen m.b.t. de service van KLM, maar heb zelf enkel alleen nog maar goede ervaringen met KLM.

  Vorig jaar online tickets gekocht en helaas de naam van één van mijn mede passagiers met een te dikke vinger ingetoetst. Konden dus niet inchecken, daar de naam afwijkend was. Werd kosteloos omgezet op de luchthaven.
  Op de terugreis was ik vergeten om met onze e-tickets (4 personen) langs het loket te gaan en zijn zo de Thalys ingestapt, met alle gevolgen van dien tot zelfs de spoorwegpolitie met 4 man sterk, die ons in Antwerpen stond op te wachten. Het eindresultaat was 4x€70,- voor 4 tickets + 4x€40 boete. Een bezwaar ingediend bij de Belgische spoorwegen en een paar weken later kreeg ik een telefoontje van KLM of ik mijn rekeningnummer door wou geven en dat zij het totaal bedrag terug zouden storten. Een paar dagen later stond dit dan ook op mijn rekening.

  Ook op de vluchten nog nooit geen klagen gehad.

 6. almalma zegt op

  wij zelf hebben ook goede ervaring met KLM
  Daar mijn man z,n beperking heeft en je zegt het
  Wordt alles in orde gemaakt
  Ook het laatste jaar we moesten met spoed terug
  Vrijdags gebeld Zondags al weer terug met KLM
  KLM is wel duurder maar de serves is goed

 7. John zegt op

  Allen,
  Ook wij zaten op de geannuleerde vlucht van 21/12 en vlogen terug met finnair via Helsinki
  Inderdaad, bij KLM hiervan melding gemaakt.
  Binnen 2 dagen een reactie. Konden kiezen tussen
  € 600 per persoon of een voucher van € 800.
  Voor het laatste gekozen..
  Inderdaad, goede service van KLM.

  Gr John

 8. cornelis zegt op

  Goed dat KLM nu wel serieus met klachten omgaat, en niet zoals bij ons op een vlucht vanaf Bangkok op alle mogelijke manieren tot aan de rechtbank aan toe onder een claim probeert uit te komen. Waar ze uiteindelijk na 2 jaar toch moest betalen.

  Ben normaal de moeilijkste niet maar als er een flinke + 6 uur vertraging is. En je wordt afgescheept met een koffiebon. En over de reden van de vertraging wordt gewoon gelogen om onder eventuele claims uit te komen wat later in de procedures uitkwam. Dan heb je aan mij de verkeerde.

  Die hele juridische toestand heeft denk ik achteraf KLM ook wel meer gekost , dan gewoon in eerste instantie je verlies nemen en mensen te compenseren .Met bv een voucher voor nieuw ticket.

  Ook al zijn ze bij wet verplicht je € 600 te betalen in ons geval.

  Sindsdien gelukkig nooit geen vertraging meer gehad op route Bangkok.

 9. Sir Charles zegt op

  Ben altijd een meer dan tevreden KLM-reiziger, altijd uitmuntende servicegerichte vriendelijke stewardessen zowel op de grond alswel in de cabine.
  Bovendien ontbijt goed verzorgd en een typisch Hollands gerecht, stamppot met een bal gehakt als avondmaaltijd is wel wat anders dan die eeuwige noodles met kip bij EVA of China.

 10. Judith zegt op

  Ethiad,18 november van Zaventem ./ BKK. met tussenlanding in Abu Dhabi.
  Bij het vertrek te Zaventem was er ongeveer 1 uur vertraging.
  In Abu Dhabi werden de reizigers voor bkk gevraagd aan de kant te wachten,onder begeleiding naar een balie ,waar ons verteld werd dat het vliegtuig al vertrokken was,
  Na een uur aanschuiven bij immigratie (visum) extra rit naar een hotel ( gratis) geen valiezen..
  Wij zouden s’morgens om 6 u 50 in BKK landen nu pas 18u15.
  Jammer ,dag 1 was al voorbij.
  De persoon aan de balie in Abu Dhabi zegde dat ik een klacht kon indienen .
  Op hun website gekeken maar vond niet waar.
  Nu ben ik zeker te laat?
  Wij hadden bewust gekozen voor een tussenlanding ,maar dit dus nooit meer!

 11. fransamsterdam zegt op

  Het pleit niet voor een luchtvaartmaatschappij als zij in het zonnetje wordt gezet wanneer zij niet meer doet dan haar verplichtingen nakomen.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Natuurlijk pleit het voor een luchtvaartmaatschappij dat ze haar verplichtingen nakomt en niet alle mogelijke middelen inzet of uitvluchten zoekt om ze niet te moeten nakomen.
   Verplichtingen nakomen is een vorm van service en indien ze deze nakomen zal de reiziger dat als een positief gegeven ervaren.

 12. Martin zegt op

  Fijn natuurlijk als iemand tevreden is met een voucher, maar wettelijk heb je gewoon recht op een bedrag in euro’s. Het voordeel is dat je dat kunt besteden waar en wanneer je maar wilt.
  Een voucher blijft gewoon gedwongen winkelnering.
  De luchtvaartmaatschappij is ook verplicht je onderdak en eten te geven bij vertraging of annulering.
  Voor Nederland kun je bij de Inspectie Leefomgeving en Transport een formulier invullen en dan krijg je vrijwel per ommegaand je geld op je rekening gestort. Geen gedoe met onwillige luchtvaartmaatschappijen en tussenpersonen zoals euclaim die beter van je willen worden.
  De vergoeding is afhankelijk van duur van vertraging en gevlogen afstand.

 13. Toon zegt op

  December j.l. moest ik redelijk snel terug naar NL. Gekozen voor Aeroflot, met 1,5 uur tussenstop Moskou.
  Nog nooit met Aeroflot gevlogen, had mijn bedenkingen. Maar las op de website, dat ze een gerenommeerd vliegtuig inzetten (Airbus); dat kwam wel positief over.
  Ik kwam in het modernste toestel, waar ik ooit in had gezeten. Netjes en strak ingericht, vliegtuig-eten was meer dan acceptabel, hulpvaardig personeel, goede bagage-vrijdom (23+10kg), rustige passagiers, schone toiletten. Geen vertraging (alleen op terugreis: vliegtuig te laat in Amsterdam, in Moskou uur vertraging vanwege overmatige sneeuwval; 170 vluchten afgelast, maar wij gingen door; piloot steen op het gaspedaal gelegd – soms 1.100 km/uur – totale vertraging bijna goedgemaakt.

 14. Paul Schiphol zegt op

  Ook ik heb lauter positieve ervaringen met afhandeling van problemen.
  KLM overboekt van Manchester naar Amsterdam, kreeg een volgende vlucht (ca. 4 uur later) een Business Class Seat. Bovendien de keuze uit een vergoeding van cash € 400 of een voucher van € 600 voor mij geen moeilijke keuze. De voucher gekozen en besteed aan een ticket naar BKK.
  Op een vlucht vanaf Manilla 24Hr vertraging om technische reden. Kosteloos ondergebracht in het Hilton Hotel, plus vergoeding voor 3x maaltijden. Daarnaast nog een financiële vergoeding, helaas ging die toen naar mijn werkgever.
  Met Singapore Arlines, bagage vertraagd, al met al van SIA een vergoeding van ruim € 500 ontvangen voor het anschaffen van alles wat noodzakelijk was, toiletartikelen, scheerapparaat, kleding en zelfs een koffer.
  Dit alles zonder boze woorden wisseling of het schrijven van claims.
  Groet, Paul Schiphol

 15. Lourense zegt op

  Ik vlieg 4 x per jaar met Eva Air en tot op heden (even afkloppen) nooit geen vertraging gehad, nou ja, soms 5 minuten of zo. (meestal door passagiers die zonodig te laat moeten komen).

  Maar een voertuig dat tegen een plane aanrijd, kan natuurlijk iedereen overkomen.
  Als dat zoals bij de KLM netjes wordt afgewerkt, vindt ik dat ze hiervoor een pluim verdienen.

  Vroeger hoorde je wel andere verhalen, zoals Cornelis heeft verteld.

 16. Guzie Isaan zegt op

  @RonnyLatPhrao

  beste Ronny, het woord zegt het al ‘verplichtingen’ dus is het niet meer dan normaal dat deze nagekomen worden door de luchtvaartmaatschappijen. Dat een aangeboden vergoeding als positief door de reiziger ervaren wordt komt door de willekeur die men hanteert, de ene reiziger moet ervoor naar de rechter de andere krijgt na 1 telefoontje al een aanbod voor vergoeding voor dezelfde omstandigheid.
  Het zou zo moeten zijn dat luchtvaartmaatschappijen zelf de klant benaderen na een calamiteit en een (door de EU vastgestelde) vergoeding betalen, dan zou je pas kunnen spreken van service……!

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Niet alle vertragingen zijn de schuld van de vliegtuigmaatschappij, al zal de passagier natuurlijk meestal vinden van wel.
   Indien er buitengewone omstandigheden gelden is de vliegtuigmaatschappij niet verantwoordelijk voor de vertraging. Er is dan ook geen verplichting, en dan hoeven ze ook niets na te komen.
   Ik begrijp nu ook wel dat er veel luchtvaartmaatschappijen zullen proberen buitengewone omstandigheden in te roepen daar waar dit niet het geval is.
   Zulke acties pleiten dan niet in het voordeel van die maatschappij want dan probeert ze onder haar verplichtingen uit te komen..

   In ons geval pleit het wel in het voordeel van Thai Aiways.
   Zoals ik reeds eerder heb geschreven, was het probleem te wijten aan iemand die tegen het vliegtuig was aangereden.
   Strik gezien moest Thai Airways ons dan zelfs geen voucher aanbieden, want dit valt onder buitengewone omstandigheden. Toch hebben ze ons benaderd d.m.v. een informatienota waarop stond waar we terecht konden voor het indienen van onkosten en het bekomen van compensatie.
   Dat vind ik dan service.

   http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_nl.htm

   U krijgt géén vergoeding voor een geannuleerde vlucht als:

   de annulering te wijten was aan buitengewone omstandigheden, zoals slechte weersomstandigheden, of
   – u 2 weken van tevoren bent ingelicht, of
   – u een andere vlucht voor dezelfde route zonder veel tijdverlies werd aangeboden.

   Bij annulering wegens buitengewone omstandigheden hebt u geen recht op schadevergoeding, maar moet de luchtvaartmaatschappij u de keuze geven tussen:
   – terugbetaling van uw ticket (voor het volledige bedrag of voor het gedeelte dat u niet hebt kunnen gebruiken)
   – een andere vlucht naar uw eindbestemming bij de eerste gelegenheid, of
   – een vlucht op de latere datum van uw keuze (in functie van de beschikbaarheid van plaatsen)
   Zelfs in buitengewone omstandigheden moeten luchtvaartmaatschappijen u bijstand geven terwijl u op een alternatieve vlucht wacht.

   In ons geval zijn we de dag nadien vertrokken en eigenlijk zouden we het daarmee moeten stellen wat schade vergoeding betreft.

   Ik heb eens opgezocht wat allemaal buitengewone omstandigheden zijn, maar dat is niet samen te vatten in een beperkende lijst.
   Wat ik begrijp uit teksten, is dat je van buitengewone omstandigheden kan spreken ” indien het probleem voortvloeit uit gebeurtenissen die wegens hun aard of hun oorsprong niet inherent zijn aan de normale uitoefening van de activiteit van de betrokken luchtvaartmaatschappij en waarop deze geen daadwerkelijke invloed kan uitoefenen.”

   Het aanrijden van het vliegtuig was de oorzaak, dus buiten de schuld van de maatschappij. Dat de maatschappij ons toch nog een schadevergoeding toekent pleit voor hun en vind ik service.
   Waarschijnlijk zullen ze dat op hun beurt wel terugvorderen van de maatschappij van die werknemer maar dat is dan onze zorg niet meer.

   http://www.vlucht-vertraagd.nl/buitengewone-omstandigheden/

  • Sir Charles zegt op

   Voor dat aan verplichtingen voldaan wordt is het niet meer dan logisch dat het eerst goed uitgezocht wordt wáár het aan te wijten is echter de passagier zal zich vrijwel bijna altijd bij voorbaat om welke reden dan ook zich in het gelijk willen stellen, begrijpelijk want die had zich verheugd om in de Thaise zon te vertoeven.

   Wij willen zelf ook niet zomaar een verplichting opgelegd krijgen, dat maken we zelf eerst wel uit, naderhand bekijken we wel of het (on)terecht is.

 17. Johan zegt op

  Nou dan heeft de klm eindelijk wat aan de klachtafhandeling/service gedaan want ik heb jaren geleden ook te maken gehad met vertraging en meer ongemak. Hierover diverse keren gemaild maar nooit een reactie op gekregen, reden voor mij om nooit meer (als het niet anders kan uitgezonderd) voor ‘onze nationale trots’ te kiezen.

 18. lung addie zegt op

  Een goede en slechte ervaring:

  Toen ik op 1 december 2013 even terugvloog naar Belgie met Etihad werd mij in BKK gevraagd of ik een vlucht later kon nemen wegen overbooking. Ik aanvaardde het aanbod daar ik door dit feit mijn aansluitende vlucht naar Brussel zelfs niet mistte. Kreeg ter plaatse een check van USD 500 ( te gebruiken binnen één jaar), plus een golden lounge kaart plus een ticket om in eender welk resto in de luchthaven te gaan eten. Prima dus.

  Toen ik op 5 januari 2014 met Thai Airways van Brussel naar BKK wou vertrekken was er een onbepaalde vertraging wegens een dodelijk ongeval in het cateringsbedrijf. De vlucht vertrok uiteindelijk vanuit Brussel, met 6 uur vertraging, via Frankfurt, om catering in te slaan. In Brussel kregen we tweemaal een ticket om iets te eten of te drinken. Kwamen in BKK aan met ongeveer 10 uur of meer vertraging. Resultaat, mijn geboekte vlucht naar Chumphon om zeep, een nacht moeten wachten voor een bus of nieuwe vlucht, met veel hogere prijs dan het vooraf geboekte wegen late booking, naar Chumphon.
  Klacht en schadeclain netjes ingediend bij Thai Air in belgikistan met als resultaat: tot heden NIETS. Een paar mails met vraag wat er fout is gestuurd : GEEN ANTWOORD !
  Blijkt dus dat alle ervaringen een beetje anders zijn. Vraag me af wat er fout loopt.

  lung addie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website