Voor degenen die interesse hebben in het leren van de Thaise taal, ik zag dat 10 mei de Volksuniversiteit Rotterdam een online cursus conversatie start. Het zijn 10 lessen in de avond.

Inmiddels was ik zelf toch begonnen met de NHA cursus. Maar deze is inderdaad bijna niet te doen (zie mijn oproep van 22/2).

Ingezonden door Nancy


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 6 votes.
Please wait...

7 reacties op “Lezersinzending: De Volksuniversiteit Rotterdam Ster een online cursus conversatie in het Thais”

 1. Onno zegt op

  Nancy,

  Zelf dan aanmelden bij de Volksuniversiteit..?
  Alleen digitaal of ook bijeenkomsten…?

  Onno

 2. Nancy zegt op

  De cursus die op 10 mei start is digitaal. Het zijn 10 bijeenkomsten van 1,5 uur en je kunt je aanmelden bij de Volksuniversiteit. Voor mij prettig dat het online is, want ik
  woon in Amsterdam…

 3. Lessram zegt op

  Mijn Thaise taal is hooguit 0,0001 Maar is de afbeelding een afbeelding van de cursus zelf?
  Bij de laatste zinnen staat bij de vertaling “(female)”, is dat gebaseerd op het woord “khun”?
  Khun is toch puur een algemene beleefdheidsvorm, wat zich meer vertaald als “Geachte”?

  • Kees zegt op

   Nee, “female” verwijst naar “chan” (=ik).

  • Rob V. zegt op

   Lessram, de afbeelding is een standaard plaatje welke de redactie van Thailandblog wel vaker gebruikt. Het is dus geen voorbeeld van de genoemde cursus. Overigens staat er op het plaatje ฉัน(chán)คิดถึง(kít-thǔng)คุณ(khoen). Letterlijk: ik denk aan je/u, met de betekenis ‘ik hou van je/u’.

   Waarbij chan vooral door vrouwen wordt gebruikt, maar ook door mannen die intiem tegen hun liefje praten. En khun (khoen) informeel of formeel voor jij/je/jou is. En het is inderdaad ook een aanspreektitel: meneer, mevrouw.

   Een intiemere boodschap die zowel mannen als vrouwen tegen hun liefje kunnen zeggen is ‘ฉัน(chán)คิดถึง(kít-thǔng)เธอ(thuh). Mijn bezwaar tegen het plaatje zou vooral zijn dat de toontekens ontbreken in de Engelse fonetiek en dat is niet handig als je een toontaal leert, die tonen kun je niet later nog eens aanleren. Voor Nederlanders is Nederlandse fonetiek uitleg ook wel zo prettig (op zijn Nederlandse schrijf je khoen ipv khun). Hier verschillen cursussen nogal in, de ene gebruikt Engelse fonetiek, de ander Nederlandse. Fonetiek kun je maar beter zo snel mogelijk loslaten en gewoon het schrift leren lezen en uitspreken. De naunces omtrent het gebruik van de diverse vormen van ‘ik’ en ‘jij’ zijn ook welkom, later nuances en minder voorkomende vertalingen aanleren is niet voor iedereen weggelegd. Dat is zeker ook een punt waar een cursus te kort in kan schieten.

   Uiteindelijk moet iedereen zelf maar ervaren wat het beste bij hem of haar past natuurlijk. Een opzetje voor het schrift en wat woordjes (en diverse verwijzingen voor wie verder wil) heb ik eens voor TB geschreven:
   https://www.thailandblog.nl/taal/het-thaise-schrift-dossier/

 4. Dennis zegt op

  Hier de link met informatie:

  https://www.volksuniversiteitrotterdam.nl/talen/thai

  Kosten zijn € 160 voor 10 (online) lessen van 1,5 uur (20.30 – 22.00 uur op maandag)

  • Nancy zegt op

   Dank Dennis, dat je de link erbij hebt gezet. Ik heb me opgegeven en ik hoop dat ik met deze cursus een goede basis kan krijgen. Daarna wil ik kijken hoe ik met you tube mijn kennis kan
   vergroten. En dan verwacht ik einde van het jaar het in de praktijk verder te kunnen oefenen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website