Mijn vorige (lezers) inzending was “Mijn deelname aan het Thaise verkeer”. Ik was verrast door de reacties, niet zozeer door de hoeveelheid maar wat er geschreven werd. Over het algemeen vond ik het niet positief en dat is jammer, want het was zeker niet mijn bedoeling om een negatief verhaal te schrijven dan wel de Thaise mensen te beledigen. Ik heb gewoon mijn ervaringen opgeschreven van 14 jaar autorijden in Thailand zoals ik dat beleefd heb. Niet meer en niet minder.

Dan nu deel 2 en later deel 3 van de verhaaltjes die ik verder met u wil delen: Elektriciteit- & watervoorziening in Thailand en mijn Thaise kapper. Het zijn slechts mijn ervaringen die ik opgeschreven heb dus knoop er a.u.b. niet teveel conclusies aan vast!


Watervoorziening

Ik denk dat water in dit land soms vloeibaar goud genoemd moet worden. Van essentieel belang voor het verbouwen van de rijst en als de toevoer stokt grote paniek. Ik zie dat bij mijn schoonfamilie maar al te goed, als er een (onverwachte) periode van droogte is slaat de paniek toe. Zij kunnen niet zonder om hun producten te verbouwen als het nodig is. Alleen wat ik dan soms niet begrijp is dat voor de Thaise Cultuur er kennelijk geen remmingen bestaan.

Voorbeeld: Een aantal weken voor het Songkranfestival las ik een memo van de Thaise regering om tijdens het komende festival het alcohol gebruik te matigen, en het water verbruik ook. Het laatste vanwege de vers water schaarste! Ik hoef aan u allen niet uit te leggen hoe er tijdens Songkran met water wordt omgesprongen!(en dan vergeet ik het alcohol gebruik gemakshalve maar even). Natuurlijk weet ik dat Songkran ik denk de belangrijkste gebeurtenis in dit land is en natuurlijk ken ik geen gebruikscijfers hoeveel er werkelijk gebruikt wordt, maar mijn nekharen sprongen omhoog een paar weken na Songkran toen voor de zoveelste keer de waterdruk in mijn wijk wegviel. Vooral toen mijn omgeving zei “Ja, er is water schaarste he”, dat zal in de toekomst nog wel erger worden…mmm.

Een auto wassen wordt per definitie niet zelf gedaan. Alleen die rare Farang doet dat wel en staat hevig bezweet, door de hoge vochtigheidsgraad tijdens de regenperiode, zijn auto te boenen. Ik wordt dan door mijn buurtbewoners meestal wat warrig aangekeken zo van “man, dat kan je toch beter laten doen, zo duur is dat toch niet?”

Kwaliteit

Het heeft al wat (voornamelijk) witte kleding gekost hoor. Meestal witte school uniformen van de kinderen. Soms sta je de wasmachine op te vullen, en aangezien dat even duurt (want de waterdruk is niet zo hoog) blijf ik daar niet bij staan. Had ik het maar wel gedaan. Wat ik had mijn hielen amper gelicht of het eens zo heldere water was plotsklaps in een bruine smurrie veranderd. Dank u wel watercompany, erg leuk. Het is mijn vrouw ook een keer overkomen, en vanaf die tijd vullen we eerst de machine met water voordat de kleren erin gaan haha!

Frequentie

Toen wij dit huis kochten vroegen we ons af waar die grote watertank en waterpomp achter het huis voor nodig waren. Dit is een stad(je), daar valt het water toch niet uit. In de dorpen is het schering en inslag. Als je s’ avonds tussen 6 en 8 een douche wil nemen is de druk zo laag dat je echt heen en weer moet springen om wat water op je lichaam te krijgen, want iedereen draait dan de kraan open. Toen snapte ik ook gelijk waar die tonnen met water voor waren, maar ik ben daar niet zo’n voorstander van. Stilstaand water en veel muggen, ook Dengue! Wij hebben dat toen opgelost door een voorraadtank op hoogte te installeren, want elektriciteit valt ook nogal eens uit (zie mijn volgende verhaal) en dan heb je aan een pomp ook niks. De tank staat op een meter of 7 en dat geeft net voldoende druk door de zwaartekracht om redelijk te kunnen douchen.

In de stad hebben wij die watertank en pomp al heel vaak nodig gehad. Soms is het water 4 of 5 dagen weg, en gelukkig (tot nu toe) komt het dan meestal terug als mijn tank leeg begint te raken. Maar wel elke maand op tijd de rekening betalen, anders komen we u afsluiten meneer, jazeker!

Morgen deel twee.

Ingezonden door Wim Verhage


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersinzending: Water- en elektriciteitsvoorziening in Thailand (deel 1)”

 1. Pieter zegt op

  Ik heb een ordinaire Siemens wasmachine, maar het is toch erg moeilijk om deze eerst met water te vullen en daarna de was er in te doen, het is namelijk een zo genaamde voorlader, eenmaal gevuld met water, gaat het deurtje echt niet meer open…gelukkig maar.

  Overigens, heb ik bij het binnenkomen van de waterleiding eerst een filter geplaatst, daarna de voorraadtank, dan de pomp, dus altijd verzekerd van druk, en redelijk schoon water.

 2. Arend Hart zegt op

  Thailand en Nederland zijn totaal verschillend. Gelukkig. Zo ook wat de watervoorziening betreft. In Nederland kun je het water uit de kraan zo drinken.In Thailand is het volgens mij over het algemeen minder raadzaam het water uit de kraan te drinken. Vandaar dat drinkwater op aanvraag door een pick-up geleverd wordt. Voor een wit plastic vat met 20 liter drinkwater betaal je 15 baht. Een even groot blauw gekleurd vat met een wat betere kwaliteit water kost 40 baht.
  Water wat je voor de was, de afwas, de douche, de wc enz. gebruikt, arriveert bij je huis bijna altijd via blauwe plastic buizen. Het is handig dit, in verband met de inderdaad ongeregelde tijden waarop het geleverd wordt, in grote watertanks, zoals op de foto, op te slaan en een elektrische pomp voor de waterdruk te gebruiken. Als er onvoldoende doorstroom van water in die buizen naar je huis plaats vindt, wordt dit water door de hoge buitentemperatuur in Thailand al gauw zwart. Als je nog even wacht, stagneert de aanvoer van water geheel. Je dient dan over het algemeen contact op te nemen met de plaatselijke obato, de beambte van de gemeente die o.a. over de toelevering van water gaat.
  In mijn geval verscheen hij, toen ik op een gegeven moment geen water meer kreeg, met een fietspomp om na opening van de blauwe plastic buis bij de watermeter van mijn huis door enthousiast pompen de verstopping te niet te doen. Al spoedig spoot er een zwart gekleurde fontein omhoog alsof er ter plekke met succes een nieuwe oliebron was aangeboord. Na enige tijd werd het water gelukkig weer doorzichtig.
  Ik zou nog uren door kunnen gaan met te vertellen over het fenomeen waterleiding in Thailand.
  In mijn ogen blijft een van de grootste wonderen als je voet zet op Nederlandse bodem, dat je uit een willekeurige kraan, desnoods op een wc op Schiphol, kunt genieten van gratis heerlijke gemeente pils.

 3. henry zegt op

  Deze waterproblemen zijn mj totaal onbekend,maar ik heb voor ik definitief naar hier vertrok wel een onderzoek gedaan naar de toekomstige woonomgeving. En ik wist dus. dat dit een van de nadelen zijn van een landelijke omgeving. Heb in samenspraak met mijn echtgenote besloten om niet in een landelijke omgeving te gaan wonen. Ik heb dus geen last van uitvallende ellectriciteit, slangen en andere kruipende en sluipende beesten.

 4. patrick zegt op

  Wij hebben een gemeente aansluiting(klein dorp) in de Isaan. Water is er altijd, tijdens droogte is de druk wat lager. Het enigste probleem wat we hadden was de hardheid van het water, na een keer douchen niet meer door de glazen deur kunnen kijken. Oplossing een zandfilter van homepor filtert de calcium uit het water. In het onderhuis staat een 2000 liter tank en een waterpomp die het huis op druk houd.
  De calcium is ook heel erg schadelijk als je een boiler hebt, aangezien de ketelsteen die gaat vormen de levensduur verkort.

 5. Matthijs zegt op

  Woon nu sinds een maand of 3/4 in een dorpje zo’n 15km buiten de stad. Hiervoor heb ik een jaar in een dopje aan de rand van de stad gewoond. In dat jaar hebben wij vaak geen water gehad. Het gebeurde soms dat er 3 dagen geen water was. Erg prettig in het droge seizoen. Tijdens het regenseizoen was de enige optie het vullen van grote emmers/prullenbakken.

  Hier in het Isaanse dorpje 15km verwijderd van Buriram heb ik nergens last van. Zelfs geen bruin water en de elektrischiteit is ook nog geen seconde uitgevallen. Hiervoor zat ik 100m hemelsbreed bij de Big C vandaan. Je zal denken dat het daar beter is, niet dus!

 6. pete zegt op

  Vraagje
  ik woon in Nongkhai,en nu gebeurt het geregelt dat de stroom 2a3 x per week voor langere tijd uitvalt hier kun je rekening mee houen bij slecht weer of te heet weer
  helaas komt het ook voor dat de stroom 1x p week echt maar een halve seconde uitvalt wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor electrische apparaten zoals pc ,printer en tv en aircos.
  weet iemand wat hiervan de oorzaak is .
  Het lijkt wel of er iemand bij de elektriciteitscentrale zit en snel de hoofdschakelaar UIT en AAN zet ?????

  • TheoB zegt op

   Halve seconde stroommuitval: Dan denk ik aan kortsluiting in het hoofdnet door b.v. een redelijk klein elektrocuterend dier. Dieren ter grootte van een hagedis die in rook opgaan.
   Kortsluiting bij elektrocutie van een groter lichaam duurt (wat) langer of de onfortuinlijke houd er minstens een grote brandwond aan over.

 7. Loeng Johnny zegt op

  Bij ons in de gemeente hadden ze verleden jaar zo’n nieuwe watertoren in gebruik genomen.

  Ondanks wij honderden kilometer van de kust wonen, kwam er gewoon zout water uit onze kranen! Totaal waardeloos en het ergste van alles was nog: dat alles wat in aanraking met het water kwam begon te roesten!.

  Na de vele klachten hebben ze het ding terug gewoon afgesloten en krijgen we water van ergens anders!

  Wat er nu gaat gebeuren is mij niet geweten, maar hopelijk brengen ze daar verbeteringen aan of ze houden de boel gewoon gesloten!

  Dit alles in Baan Bon, district Samrong, Ubon Ratchathani.

 8. Jacques zegt op

  Ik heb een grote luxe woning in een moo baan met een watertank onder de grond en aangesloten met een flinke waterpomp, die zorg draagt voor voldoende druk en water. Is meestal oké met uitzondering van sommige dagen dat er kennelijk in de hele wijk minder druk is of wateraanvoer. Wel gedoe als meerdere kranen open gaan op het zelfde moment, want dan is alleen bij een van de kranen voldoende water en de rest geeft dan weinig water. Ook in Pattaya, in de bewoonde wereld dus is het water af en toe bruin van kleur en zit er een geurtje aan. Gelukkig niet vaak voorkomend, want daar word ik niet blij van. Het is en blijft een land met gebruiksaanwijzing en we zullen het er mee moeten doen.

 9. Sjaak S zegt op

  Even op hout kloppen… we hebben de afgelopen maanden een goede constante druk op de waterleiding. Nu wonen we hier al bijna drie jaar. De eerste twee jaar waren erg… Omdat we vaak geen water kregen kocht ik een tank en een pomp. Toen bleek echter dat de druk zo laag was, dat het water het niet eens aan de ingang van de tank haalde.
  Gelukkig had ik al twee tanks in de grond staan, die dan wel met de lage druk volliepen. De pomp daarop aangesloten en dat ging dan ook een tijdlang goed.
  Maar op een gegeven ogenblik kon de pomp het water niet meer uit de tanks zuigen. Intussen had ik al de bovengrondse tank verplaatst en sloot ik deze weer op het water aan, beter gezegd, om te schakelen tussen het water van de ondergrondse tanks en de aanvoer van buitenaf.
  Met een vijverpomp die permanent onder water kon staan, liet ik dan om de zoveel tijd de tanks vol lopen, maar wanneer de druk voldoende was, schakelde ik om.
  Intussen weigert de pomp weer te werken, maar hebben we wel al maanden voldoende druk op de leiding. Het water in de tanks heb ik daardoor al lang niet meer gebruikt. Nu heb ik dus drie tanks met reserve water….
  Stroomuitval hebben we slechts af en toe en ook het internet werkt hier beter en constanter dan bij velen die ik ken….
  Het is soms lastig, maar je leert wel dingen die je in Nederland door een vakman liet doen. Hier doe ik het liever zelf. Heb er de tijd voor en op YouTube staan tal van filmpjes hoe het allemaal kan en moet.

 10. Joost M zegt op

  Tip voor water wat lang stil staat .Gooi er af en toe gloor korrels in (is overal te koop } klein beetje is genoeg. Dit ter voorkoming van insecten…groen worden en veteranenziekte.

 11. Johannes zegt op

  Hoe heten die gloor korrels in het Thais bedankt alvast

  • Joost M zegt op

   แท็บเล็ตคลอรีน heb het met vertalen op internet gedaan voor chloortablet

 12. Slagerij van Kampen zegt op

  Bij mijn schoonouders in de Isaan staat er ook nooit druk op de waterleiding. Eigenlijk is er vrijwel geen water, vooral overdag niet, wanneer er veel gebruik van wordt gemaakt in het belendende dorp. Ooit had schoonfamilie weer een briljant idee om de farm met 44 rai weer rendabel te maken. Er zou een stuk grond achter de boerderij worden bebouwd met chili en dergelijke. Nodig: water. Oplossing: een put laten boren. Reusachtige opslagtanks moesten ook worden gebouwd. Zo gezegd zo gedaan. Aangezien mijn zwager voor de overheid werkt kon hij miljoen baht lenen. Bij mijn weten, ja ik zeg bij mijn weten heb ik niets bijgedragen aan dit project. Zeker weet ik het niet want ik heb daar al zoveel geld verknoeid dat ik niet eens meer precies weet waaraan!
  Goed, toen we weer eens uit Nederland arriveerden, troffen we in plaats van bloeiende chili velden gewoon weer de gebruikelijke dorre woestijn achter de woning. De duur aangeschafte flexibele drainage pijpen slingerden rond op het veld. (daar liggen ze nu jaren later nog te niksen. Inert kapitaal) Weer een miljoen naar de……….
  Goed, voor mij was er dan toch nog iets positiefs: Altijd voldoende schoon water. Reservoirs, of je zet de pomp maar aan, ons huisje is voorzien. Wel een wat dure oplossing natuurlijk maar misschien kan het wat kleinschaliger goedkoper.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website