Ik heb met enige verbazing de reacties op het verhaal ‘en toen betaalden ze mijn drankje’ gelezen. Want ik mis iets in die reacties.

Thailand staat op het gebied van vrouwenemancipatie hoog genoteerd in de wereldranglijst. Ik kan me zelfs een jaar herinneren dat Thailand op nummer 1 stond. Er is geen sprake van een glazen plafond in Thailand en er is een hoger percentage vrouwen werkzaam in de hoger managementfuncties en directies van bedrijven dan in vele westerse landen waaronder Nederland.

Bangkok is het zakencentrum van het land en daar in het bijzonder wonen veel vrouwen die een hoog inkomen genieten en prima voor zichzelf kunnen zorgen en eigen huis en auto bezitten. Een probleem voor die vrouwen is soms om aan een man te komen omdat ze te zelfstandig zijn en/of het gedrag van een Thaise man niet willen accepteren. Ze blijven dan liever maar vrijgezel.

Het is wel degelijk normaal voor dit soort vrouwen om met elkaar een weekend op stap te gaan naar een plaats als Pattaya, Phuket of Chiang Mai.  En daar ook soms een beetje uit de band springen. Tenslotte willen ze zich van tijd tot tijd ook wel eens gewoon amuseren. Als ik ze iets aanbied om te drinken is het altijd een flesje water maar mogen ze ook alcohol gebruiken? Van mij wel.

En dan de andere negatieve kant van de Thaise vrouw die in de reacties hier uitgebreid aan bod zijn geweest. Wat een geweeklaag over onbetrouwbare prostituees die mannen van hun geld weten te ontdoen. Ze zijn gewoon goed in hun vak en veel mannen trappen nog altijd in hun kunsten.

Ikzelf had een vriend die zich na een bezoek aan Thailand en veel geld had verloren, uiteindelijk een kogel door zijn hoofd heeft geschoten na terugkomst in Nederland. Ik had in Thailand veel moeite gedaan hem van zijn foute gedrag te overtuigen, wat mij dus niet lukte. ‘Deze mensen houden van me, ik ben nog nooit zo gelukkig geweest’. Hij bleef dat soort onzin uitkramen, terwijl hij met 2 of 3 vrouwen aan zijn zijde het land rond trok, van de ene slechte stek naar de andere. Sindsdien heb ik nooit meer medelijden gehad met de sukkelaars die ondanks waarschuwingen doorgaan met geld te sturen en meer van dat soort ongein naar dames van plezier waar ze verder niets van af weten. Ze zijn gewoon dom en krijgen waar ze om vragen.

Als je wilt begrijpen hoe de bar dames aan de kost komen kan je bij Asia Books een geweldige pocket kopen: “Private Dancer” Nogmaals ze zijn gewoon goed in hun vak en kennelijk te slim voor menige man uit het westen. Ik keur hun gedrag overigens niet goed maar de wereld is nu eenmaal hard. Natuurlijk weet ik ook de weg in Bangkok en ben ik ook in Pattaya en Patong geweest.

Ik ga vrijwel iedere avond met mijn vrouw uit in Bangkok, in ieder geval om in een goed restaurant ergens te eten en vaak om daarna nog ergens een glas wijn te drinken of naar de bioscoop te gaan. Ik loop vrijwel nooit ergens op straat, ga ergens heen met de Skytrain of taxi en zit dan altijd uiteindelijk ergens binnen waar airco is.

Als toerist ben je en loop je veel buiten en dat is een heel andere wereld. Ik leef in een wereld van luxe die in Nederland niet bestaat en dat dan ook nog voor een betaalbare prijs. Terwijl ik woon in het begin van Sukhumvit zie ik nooit een prostituee, behalve als we bezoek hebben uit Holland en ik met ze naar Nana en Soi Cowboy moet. Als er dan weer eentje uit Holland naast me zit te kirren van ‘kijk toch, is het niet een schatje’, dan begin ik altijd over Private Dancer. Het is geen schatje maar een prostituee die goed is in haar vak. Overigens is het een vak dat uit nood geboren is en ze doen het niet voor de lol of omdat ze jou zo aardig vinden. Ze kennen je helemaal niet.

Voor velen die schrijven op het blog is hun idee over Thailand gebaseerd op een momentopname. Ze zijn recentelijk één of meer keren daar geweest. Ik kom er nu 35 jaar en heb dus een geweldige ontwikkeling gezien. Het Thailand dat ik in eerste instantie leerde kennen bestaat nu niet meer. Bangkok is een totaal andere stad geworden en de prostitutie zoals toen bestaat nu gelukkig niet meer. Pattaya was nog een dorp en op Phuket was nog helemaal niets ontwikkeld. Patong had 1 hotel.

Ook mijn aangetrouwde familie in Chiangmai had niets. Nu 35 jaar later hebben ze allemaal een goed inkomen, een eigen huis en auto, ziektekostenverzekering, kortom een goed leven waar menige Nederlander jaloers op kan zijn. Datzelfde zie je nu in Bangkok in de shoppingcenters en de daarin gevestigde  restaurants. Die restaurants zitten vrijwel alle avonden van de week vol, je moet er vaak wachten. 90% van de klanten zijn Thais en meer dan de helft zijn dan altijd vrouwen die met elkaar uitgaan. En die laatste zijn echt geen prostituees maar normale mensen die het goed hebben.

Mijn ervaring met Nederlanders is dat ze niet in de airco willen zitten en zo veel mogelijk buiten willen blijven. De toeristisch plekken buiten, zoals Sukhumvit, Patpong e.d., zijn niet de beste plekken om normale Thaise mensen in hun eigen leefomgeving te zien. De gegoede Thai gaat naar de Life Style Shopping Centers die met airco een totaal pakket aanbieden wat betreft shopping, dining, koffiebars, bioscoop en meer. Lopen is voor arme mensen zegt een Thai dus op straat kom je voornamelijk mensen tegen die daar hun geld moeten verdienen aan de toeristen omdat ze zich dat elders binnen niet kunnen veroorloven..

Ik hoop dat ik na de vele negatieve reacties wat zaken in een realistischer perspectief heb kunnen plaatsen waar in ieder geval de positief ingestelde lezer iets aan heeft.

Geschreven door Erik

45 reacties op “Én toen betaalden zij mijn drankje (vervolg)”

 1. nok zegt op

  Ben het helemaal met je eens Erik. In mijn omgeving hier in Bkk komt prostitutie net zo weinig voor als in Holland. Ja je kunt het opzoeken in de bekende buurten maar daarbuiten zie je naast een karaoke of drive-in hotel helemaal niets. De mensen werken allemaal in een respectabele funktie en willen zich zo hi-so mogelijk opdoffen. Buiten lopen of rijden is not-done, het ergste wat een thai kan overkomen is bruin worden, dat geldt voor iedereen van hoog tot laag.

  Eergisteren bv reed ik langs een tempel (met korte mouwen/broek in de zon, ik ben so low-so haha) en daar stond met toch een file van zeker 3-4 km met dure auto;s te wachten tot ze een new-year gebedje konden doen. 100 meter na de tempel is een parkeerplaats die wel vol stond maar nog niet eens dubbelgeparkeerd. Ze willen allemaal met de auto (lekker showen) naar de tempel en gaan echt niet in de zon parkeren/uitstappen en 100 meter lopen….er was trouwens amper zon dus dat maakt het nog vermakelijker.

  Een auto van zeg 6 jaar oud is onderhand al iets om je voor te schamen in Bkk, evenals een telefoon die geen wifi/gps etc. heeft. De rijkere thai willen allemaal graag eens naar Europa op vakantie. Ze zeggen dan dat ze naar Oost-europa willen om de oudere gebouwen maar ze bedoelen omdat het daar beter betaalbaar is. Het liefst gaan ze allemaal naar Parijs maar dat is niet voor iedereen weggelegd qua financien. Ze willen daar natuurlijk 3x per dag uit eten, een sterrenhotel en alle musea bekijken en dat is nou eenmaal duur. Hoe vaak ik al niet verzocht ben ze uit te nodigen en Europa te laten zien, ik zou morgen een reisburo kunnen beginnen.

  Kijk anders zelf maar wat er in een grote mall allemaal te koop is, het wordt echt allemaal ook op een dag verkocht anders stonden er wel andere produkten te koop. Bangkok is het centrum van Thailand, niet te vergelijken met een buitenstadje of wat dan ook. Bangkok is zo groot dat zelfs de 40-60 jarigen die er zijn opgegroeid nog lang niet de hele stad kennen. Thai zijn allemaal big spenders, aan het eind van de maand (als het salaris op is) staan er veel minder files dan na payday. Hier in onze villawijk wonen diverse single lady’s die er 1 of meerdere villa;s op na houden. Op 100 meter van mij vandaan weet ik er al 3. Verder is de villawijk nog niet half bewoond, ze wonen in hun andere huizen tot de buurt volledig is ontwikkeld of zien het als belegging. De single lady;s hebben vaak huisdieren als hondjes of katten.

  In de villawijken spreekt men over het algemeen ook engels, een uitzondering daargelaten. De beheerders/verkopers van het park spreken geen woord engels maar zelfs in de buurtwinkel kan ik met engels terecht. Zodra ik de poort uitrijd houdt dat gelijk op.

  Kinderen gaan allemaal naar een “goede” school, niet de school om de hoek maar met een taxi-bus ver weg. Ouders vertellen trots op welke school ze hun kids hebben en willen graag dat het kind met de farang een woordje engels spreekt als bewijs.

  Het hele idee dat Thailand is vergeven van de prostitue’s is net zo werkelijk als dat in Holland iedereen junky is. Thaise vrouwen vallen wel op rijkere mannen dus daar komt de liefde voor de farang om de hoek kijken maar een goed uitziende jongere farang kan hier uitzoeken, hoeft hij/zij echt niet rijk voor te zijn. Het hebben van farang vrienden is ook status voor de thai, net als op feestjes vertellen over de dikke Benz van bv. je achterneef.

  • fransamsterdam zegt op

   Ik snap het soms niet.

   Als je als Thai in Thailand (Bangkok) een beetje leuk wilt wonen, eten, uitgaan, je kinderen netjes naar school doet, jezelf aardig aankleedt, wifi en gprs telefoon hebt, en er ook nog een niet te oude auto moet worden betaald, onderhouden en gereden, zoals door u aangegeven, dan moet je volgens mij toch wel minimaal 50.000 Baht per maand verdienen. (Ik ga het met 100.000 nog niet redden vrees ik).

   En als ik dat dan vergelijk met van die lijstjes en statistieken over de inkomens/salarissen in Thailand, zie bijvoorbeeld
   http://www.worldsalaries.org/thailand.shtml
   dan kan ik haast niet anders dan tot de conclusie komen dat de helft van de mensen in Bangkok minstens bankdirecteur of gezagvoerder moet zijn.

   • king zegt op

    Inkomens 10%boven en 90% onder tafel.Dat laatste is niet voor iedereen weggelegd.Mijn vorige overbuurman gepensioneerd politiecomissaris Pensioen 9000Baht per maand.
    Toch hebben ze het hardstikke goed en kopen elk jaar een nieuwe auto.
    Mijn schoondochter heeft een universitaire studie achter de rug en heeft een hele goeie baan salaris 10000Baht per maand boven de tafel)Velen zijn jaloers op haar.
    Collega’s van haar kunnen het zich zeker niet permiteren om drankjes voor een farang te betalen(zijn vrijgezel)

 2. BramSiam zegt op

  Thailand is een zonnig land. Daarbij hoort een gekleurde bril. Sukkelaars zijn dom en krijgen waar ze om vragen, of schieten zichzelf een kogel door hun hoofd. Domheid moet kennelijk bestraft worden. Verstandige mensen leven in airconditioned omgevingen en kopen zich suf aan luxe artikelen en drinken daarna een goed glas wijn. De natuurlijke leefomgeving van de Thai is een “lifestyle shopping centre”. Prostitutie komt nauwelijks voor in Thailand, behalve in een paar buurten en als de vrouwen zich prostitueren zijn het vakvrouwen die alle kneepjes van het vak kennen. Verder hebben de Thais tegenwoordig een eigen huis, een auto, een ziektekostenverzekering en een goed inkomen en richt het massatoerisme zich hier vooral op Europa.
  Ik kom ook al ruim 30 jaar in Thailand, maar ik zal nog eens op de wereldbol gaan kijken of er misschien twee landen zijn met die naam, want het land waar ik kom kent een andere realiteit. Daarvoor hoef je het trouwens geen 35 jaar te kennen. Een paar statistieken bekijken is ook voldoende.

  • Erik zegt op

   Ik kan het niet eens zijn met deze manier van redeneren. Ik ben het wel eens met de observatie dat er feitelijk twee landen zijn met de naam Thailand. Om precies die reden kent Thailand de groeperingen van de roden en de gelen. Ik wens dat de regering meer zou doen om daar een oplossing voor te zoeken, maar ik wil het verder niet over de politiek gaan hebben.

 3. Louwrens zegt op

  Heel goed, Erik. Dat plaatst menig artikel over de “Thai Girls” in een ander perspectief. Het denigrerende moet er maar eens af. Ik overwinter in Udon Thani voor de derde keer, waar mijn vriendin haar eigen huis en auto heeft. Ze heeft nu een Toyota Camry besteld voor 1.7 miljoen Baht….en ik betaal daar echt niet (meer) aan mee.

  Zie verder weinig prostituees, maar wel veel farang in de shopmalls, en ze zien er niet echt gelukkig uit. Misschien dat het schrijven van de geweldige ervaringen met een of meer bargirls het leven aangenaam maakt, maar ik heb er weinig mee.

  En dat een farang financieel wordt uitgemolken is slechts een plus voor de dames, je laat het toe of niet. Ook daarover is inmiddels de nodige goede lectuur in Thailandblog verschenen. Je wordt ogenschijnlijk in de watten gelegd en je status stijgt, zeker na het doen van wat flinke investeringen. Zij weet, dat alles op haar naam komt, en wij maar denken, dat we in een gezamenlijke toekomst investeren. Ben ik in het begin ook redelijk in getrapt. Nu is het in balans, d.w.z. mijn overwintering kost me niets extra, ergo de investering pakt toch nog goed uit.

  En met een tandarts, een arts in een universitair ziekenhuis, een doctor in de Biologie en vele leraressen in de familie moesten het maar niet meer zoveel hebben over de arme dames in Thailand. Oh ja, de betreffende dames leven ook nog in de Isaan, U weet wel, de bakermat voor de bargirls in Pattaya en Phuket…

  Keep on dreaming of heb oog voor de realiteit.

  Groet van Louwrens

  • fransamsterdam zegt op

   1,7 miljoen Baht voor een auto. Bij een afschrijving van 10% per jaar en een rente van 5% per jaar kost dat zo’n 21.250 Baht per maand. Plus verzekering, onderhoud en brandstof.
   Mag ik zo vrij zijn om te vragen wat uw vriendin voor baan heeft en wat dat schuift?

   • Louwrens zegt op

    Ze ruilt een Toyota Altis in voor 3,5K, en dong nog 1K af van de nieuwprijs. En, het stuit ons tegen de borst, maar ze houdt geen rekening met afschrijving, tsja. De rente is 3%, maar aangezien er gedurende de looptijd gemiddeld de helft uitstaat, betekent dat feitelijk 6% rente.

    Ze is lerares, maar werkt ook in een landelijk project om het onderwijs in het Engels meer gestalte te geven. Haar salaris en bijkome inkomsten geef ik niet, maar is bovengemiddeld.

  • hans zegt op

   Ik vind het hardstike mooi voor je al die gegoede lui in jouw schoonfamilie.

   Maar oog voor de realiteit hebben is altijd nog dat ik rondom Udon Thani meer arme
   families heb gezien dan rijkere en er zijn meer dan genoeg bars met hun dames.

   Ook buitenaf op het platteland in Udon Thani zitten overal de karaoke bars met de dames,
   dit heeft helemaal niks te maken met negativiteit voor daaro.

   En aangezien er nog bijna geen hond op vakantie gaat naar Udon Thani, is de conclusie snel te trekken waar de daar wonende farang hun liefde hebben leren kennen.

   Voor wat de boeren betreft daar, de meesten hebben maar een rijstoogst per jaar dus dat schiet allemaal niet op, want dat betekent ook weing werk en inkomsten op het platteland.

   • hans zegt op

    (en toen ging er even iets mis)

    Ze heeft dus zelf al de conclusie getrokken dat als ze het financieel beter wil krijgen met haar en haar familie dat dit niet lukt in Udon Thani.

    Hoezo keep on dreaming.??

    Voor de toerist die Thailand wil verkennen is Udon Thani makkelijk per vliegtuig te bereiken en zeker de moeite waard om daar eens met de motorbike een paar dagen rond te trekken (vanaf juni), maar dit even terzijde,,

    • Louwrens zegt op

     Er komen veel toeristen in Udon, ook al omdat het een doorgang vormt naar Laos (via Nong Khai). Maar ook dit terzijde.
     In een stad met bijna 500.000 inwoners is het natuurlijk onvoorstelbaar dat er geen karaoke bars zouden zijn. Maar het beslaat slechts uit een paar gelegenheden in het centrum, absoluut niet te vergelijken met Pattaya of Phuket.
     De boeren, waar je het over hebt, hebben het inderdaad niet breed. En het verschil tussen arm en rijk zal alleen maar toenemen. Neemt niet weg, dat er een behoorlijk grote groep inwoners de beschikking hebben over zowel een groot huis als 1 of meer auto’s.

     En waar je de wijsheid vandaan haalt, dat mijn vriendin het financieel niet beter kan krijgen in Udon Thani, is mij een raadsel. Ze woont en werkt daar al bijna 20 jaar.Ik ondersteun haar financieel, maar dan nog voornamelijk door haar moeder een verzorgster te geven, die dag en nacht op haar kan passen.

     • hans zegt op

      Hallo Louwrens

      En toen ging er iets mis, ik was aan het typen en toen werd de boel ineens verzonden en heb deze niet goed aangevuld, Het ging om mijn vriendin die daar achter is gekomen dat ze daar niet (financieel) verder komt.

      Trouwens heeft udon thani amper 250,000, inwoners en die paar gelegenheden kun je op een hand niet tellen, maar uiteraard niet te vergelijken met pat. en phuket. Dat doet er ook verder niet toe en uiteraard zijn er rijkere lui in Udon.

      Ik constateer gewoon dat het grootste deel van de bevolking het daar niet zo breed heeft en met name buiten Udon Thani al helemaal niet.

      • Louwrens zegt op

       Ok. Nog even nagekeken, maar Udon Thani heeft wel degelijk 500.000 inwoners.

       http://en.wikipedia.org/wiki/Udon_Thani

       • hans zegt op

        goed lezen rechtsonder staat op jouw genoemde website population 255.243 de nederlandstalig wikipedia heeft het over een nog lager aantal evenals andere websites over udon thani.

        • Louwrens zegt op

         Misschien heb je gelijk, ik had onderstaande zin beschouwd als het inwonertal van Mueang Udon Thani, maar wellicht bedoelen ze alle stedelingen in de provincie:

         The province of Udon Thani has a population of 1,467.200, the city alone 500.000.

 4. noonit zegt op

  In je stuk schrijf je dat bardames slim zijn. Ik noem dat eerder doortrapt.

  In jouw wereld van luxe komen ook dames van plezier. Een nichtje van mijn vrouw leert engels. In de lesstof staan gewoon tips waar ze zich zoal moet laten zien om in contact te komen met een falang.

  de ontwikkeling die je hebt meegemaakt in 35 jaar geld ook voor de groep bardames.de plekken zijn explosief uitgebreid, vergeet niet dat dit een topje is van de ijsberg, de thaise man gaat niet naar patong om een dame te scooren, deze groep is vele malen groter.

 5. Gerrit Jonker zegt op

  Eindelijk een opinie over dit onderwerp wwaar ik het helemaal mee eens ben.

  Ik heb al diverse malen geschreven dat vooral de Thaise dames het goed doen.
  In mijn omgeving zijn er diverse met een universitaire opleiding. en hogere beroepsonderwijs.
  De meest hebben goed betaalde banen en indien getrouwd werkt man en vrouw en
  eventuele kinderen worden door familie (vaak oma) verzorgd.

  En overbuurvrouw van mij is hoofd van een school en verdient Bath 47.000 per maand
  Haar man werkt ook en de twee zonen gaan naar school.
  Een andere vrouw in mijn straat is een zeer hoge ambtenaar en zal ook een zeer goed inkomen hebben. Haar man heeft een houtbewerkingsfabriek/
  Daar tegenover woont een keel/neus etc specialist en zijn vrouw is een zeer goede tandarts.
  En ga zo maar door.

  De inversiteiten en hogescholen zitten vol leerlingen. Net als in Nederland zijn de vrouwen in de meerderheid, En dat zijn er in verhouding veel meer dan de meisjes en vrouwen die naar Pattaya en andere plaatsen trekken.
  Trtouwens ook daar hebben zij vaak normale banen etc.
  Gerrit

  Gerrit

  • fransamsterdam zegt op

   Het hoofd van een school verdient 47.000 Baht per maand en een professor 21.000?

   http://www.worldsalaries.org/thailand.shtml
   (Oke, cijfer uit 2005, laat het inmiddels 27.000 zijn)

   47.000 Baht per maand is ongeveer 10 keer het minimumloon in Thailand.

   Als je het minimumloon in Nederland neemt en je doet dat keer 10 kom je ongeveer op Euro 14.500.- per maand. Als elk hoofd van een school dat in Nederland zou verdienen zou het onderwijs helemaal onbetaalbaar zijn.

   Ik snap het gewoon niet.

   • Erik zegt op

    De cijfers van de worldsalaries website uit 2005 zijn na 7 jaar echt helemaal achterhaald. Daar komt nog bij dat de huidige regering op korte termijn het landelijk min. dagloon wil verhogen naar 300 Baht. Het aanvangs salaris voor een afgestudeerde van wat wij een HBO opleiding noemen gaat nu landelijk 15.000 Baht worden. Stel je daarbij voor wat daarmee aan opwaartse druk ontstaat op de salarissen in vele beroepen vlak daaronder. Ik hoop maar dat de economie dit allemaal kan dragen en geen buitenlandse bedrijven de benen nemen.

    Verder denk ik dat het vergelijk tussen nederlandse en Thaise omstandigheden steeds mank gaat. Nederland is nederland en Thailand blijft Thailand. Je kunt dat niet zo met elkaar vergelijken.

    • king zegt op

     Onze schoondochter die 10000.//Bhtper maand verdient(uni opl)blijft 10000verdienen werkt voor een private Jap.company.300.–Bht per dag is onzin zegt zeiik heb het haar gister nog gevraagd)

     • Harold Rolloos zegt op

      Tip: gebruik Google Chrome, krijg je standaard een spellingcontrole erbij 😉

     • king zegt op

      Ik geloof dat ik weet wat je bedoelt John Ik zal ze gebruiken.
      Bedoel jij met “wil” “wel”?
      En moet ” ze gratis” soms “ze zijn gratis” zijn?

      • king zegt op

       Loop ook al aardig tegen de 75.En nog kerngezond.Kom hier al van de tijd van de Vietnam oorlog.Op den duur denk je:Ach mai pen lai.Maar je hebt gelijk:het moet wel te lezen zijn.
       Maar op mijn leeftijd hoef ik geen spellingcontrole meer.

     • wimol zegt op

      Een groot gedeelte van de familie van mijn vrouw werken in de bloemen(boedha) en hebben een dagsalaris van 250BATH per dag .Heb enkele weken geleden een kuisploeg van drie vrouwen voor het opkuisen van huurwoningen(echt vuil!)en wij gaven 300BATH en eten en drinken.Die willen alle dagen komen.
      Wat betreft prostitutie,ik ken udon niet,woon in Korat maar als je eens langs komt zal ik je eens rondleiden en laten zien hoe de thaise prostitutie werkt,als je het niet kent zie je het niet,het gebeurd een beetje verborgen maar wel zéér veel.

   • hans zegt op

    Ik wel, dat heeft met status te maken , ik heb met klapperende oren mogen aanhoren dat mijn vriendin rustig loog over de hoogte van haar inkomen tegenover derden, hetzelfde als met de autos geen cent te makken. maar als je vergelijkt met nederland doet het wagenpark daar niet aan onder.

 6. BramSiam zegt op

  Ik ben het wel eens met de reactie dat er tenminste twee werelden zijn in Thailand, maar wat mij in het verkeerde keelgat schoot was het afsluitende zinnetje van Erik “Ik hoop dat ik na de vele negatieve reacties wat zaken in een realistischer perspectief heb kunnen plaatsen”. Hij beschrijft een realiteit die voor minder dan 10% van de bevolking geldt. Zijn Thailand is slechts voor de happy few, hoewel ik niet weet of ze altijd meer happy zijn. Zelfs een schoolhoofd met Bht 47.000 per maand hoort bij de bovenlaag, maar verdiend nog altijd minder dan een uitkeringsgerechtigde in Nederland. Dat zet zaken meer in perspectief lijkt me.
  Ook ben ik het met hem eens dat vrouwen hard werken en het ver kunnen brengen, maar dat er geen glazen plafond is klopt niet helemaal. Vrouwen moeten er meer voor doen om hetzelfde te bereiken als een man en er wordt nog steeds gediscrimineerd in veel functies en zelfs binnen gezinnen. Dit werkt echter soms ook averechts. Jongetjes worden dan zo verwend, als kleine prinsjes, dat ze uiteindelijk niet de mentaliteit hebben om iets te bereiken. Thailand onderscheidt zich zeker positief in vergelijking met veel omringende landen als het gaat om de positie van de vrouw.

  • Erik zegt op

   Mijn reaktie was op een verhaal van dames uit Bangkok die op stap gingen in Pattaya. Mijn perspectief was Bangkok en niet Thailand als geheel. Volgens mij zijn we het aardig eens met elkaar. Na Bangkok is Phuket nu de rijkste provincie van Thailand. Volgens de laatste berichten zou de economie van Thailand ca. 2050 groter zijn dan die van nederland. Met nu 4x zoveel inwoners als nederland zijn ze er dan nog niet maar de toekomst ziet er toch tamelijk rooskleurig uit voor de Thais die nu geboren worden.

 7. Harold Rolloos zegt op

  Erik, prima reactie in vervolg op mijn verhaal. Ik ben blij dat jij het nog even verder uiteen hebt gezet. Voor een aantal lezers hier is het blijkbaar niet voor te stellen dat niet iedere Thaise vrouw op geld uit is.

  Een andere vriendin (32 jaar) van mij woont en werkt in Bangkok als arts. Ze is van goede komaf en heeft momenteel een salaris van 170.000 bath per maand en dat wordt uiteraard hoger op basis van ervaring. Deze dame is dus prima in staat om voor zichzelf te zorgen en kan het zich permitteren om regelmatig uit te gaan in de duurdere restaurants en clubs van Bangkok.

 8. nok zegt op

  Thai leven ook graag boven hun stand, hebben dus schulden die ze toch moeten afbetalen. Daarnaast is het showen van rijkdom een volkssport geworden. Ze werken graag 1.5 maand om de partner een iphone te geven, geeft status voor beiden.

  Verder eten ze erg goedkoop en drinken ook niet voor kapitalen zoals farang. Onder de tafel komt ook nog geld binnen en erfenissen etc. tellen ook mee.

  Al met al doen ze het toch niet slecht. Maar dat oa politie-ambtenaren bij de hoge inkomens horen begrijp ik ook niet echt. Als die onder de tafel willen bijbeunen moet het toch ergens vandaan komen lijkt me.

 9. Sir Charles zegt op

  Zonder de Thaise vrouwen als zijnde van een andere planeet te willen bestempelen maar wel als liefhebber van het vrouwelijk schoon vind ik het bevallig dat de meeste vrouwen altijd zo correct gekleed gaan wanneer ze in hun vrije tijd een shoppingmall en dergelijke bezoeken.
  Ze hebben niet zomaar iets makkelijks uit de kledingkast aangetrokken zoals een simpel t-shirtje, vervallen spijkerbroek met versleten sportschoenen, slippers of nog erger met van die afzichtelijke crocsklompen.
  Vrijwel allen gaan ze gekleed in een gracieus jurkje of charmant rokje met een bijpassende blouse en daarbij schoeisel zonder overdreven hoge hakken.
  Tevens is over de bijbehoren nagedacht zoals het handtasje en sieraden zónder opzichtig ‘blingbling’ te zijn en als ze dan wel een spijkerbroek aan hebben dan is het niet vuil en versleten alsof ze net in de tuin gewerkt hebben.

  Anderzijds gaan ze ook wel een tikkeltje preuts gekleed vind ik nogmaals gezegd als liefhebber en zeg het daarom met een grote knipoog want een laag decolleté zal men in de openbare ruimte in Thailand niet zo gauw aantreffen waar andere normen en waarden gelden dan in de privesfeer.
  De tweede foto is daarom naar mijn bescheiden mening toch niet helemaal juist gekozen maar wel een mooie.
  Buitendat meen ik dat er zelfs een wet in Thailand bestaat dat het officieel verboden is voor vrouwen om zich buitenshuis zonder bh te begeven, hoe die wet vervolgens gehanteerd en er op toegezien wordt door de gezagdragers is mij een raadsel maar lijkt mij eerder voer voor cabaretiers.

  • Rob V zegt op

   Ik kreeg de indruk dat de tweede foto er eentje met katoeys betreft, want de dames hebben wat mannelijke trekjes (gelaat en bovenarmen) maar dat kan aan mij liggen. :p

   Verder sluit ik mij aan bij het ingestuurde artikel en uw opmerkingen (maar ik weet niets van een BH wet 555).

  • hans zegt op

   Dat contoleren of de dames wel of niet een BH dragen lijkt mij wel een mooi baantje, maar de thaise dames zijn gek op hun lingerie, want zo lijkt het nog wat met die push ups ha ha..

   • Sir Charles zegt op

    Heb het gegoogled en nog even nagevraagd bij mijn Thaise vriendin en haar vriendinnen die het giechelend ter ore namen, die bizarre wet bestaat wel degelijk.
    Het blijkt dat het verboden is voor een ieder zonder ondergoed de straat op te gaan, naar de letter van de wet hoort daar de bh dus ook bij.

    Hoe het een en ander te controleren is kon niemand mij een antwoord op geven. Zo heeft ieder land wel een bizarre wet die onuitvoerbaar te handhaven is.

 10. King Frans zegt op

  Hans, in de eene reactie zegt je, er komt nog geen hond naar Udon Thani en in de ander reactie zegt je het is de moeite waard om er heen te gaan. Ik kom er 10 jaar en voor mij is het zeker de moeite waard.

  • hans zegt op

   Die opmerking heb ik extra gemaakt om de gemiddelde toerist juist erop te wijzen dat Udon Thani en de natuurschoon rondom zekers een bezoek waard is. Met name als het droge seizoen voorbij is en de rijstvelden weer aangeplant worden en er alles groen is.

   Ik schreeff inderdaad dat er weinig toeristen daar komen en dat is ook zo, dit komt natuurlijk mede door de reisorganisaties met hun geijkte weg. Van bangkok met de nachttrein naar het noorden changmai/rai en dan terug naar bijvoorbeeld . phuket.

   Ik heb nog bijna nooit een reisfolder gezien met de kreet bezoek de Isaan , vandaar

   • hans zegt op

    John, daar heb je gelijk in, maar het gaat maar zo onopgemerkt als je je teveel mee laat slepen.

 11. Marcel zegt op

  Valt wel op dat in deze stukjes Bangkok = Thailand. Kijk eens verder in het land, dan alleen de plaatsen waar (het overgrote deel van) de farang zich settelen. Dan zie je een land waar de mensen blij zijn met dagelijks eten voor het gezin. Waar de kinderen de mogelijkheid niet krijgen om te leren omdat er geen geld is.

  Ik vind deze stukjes wel een heel zwart wit beeld van Thailand geven, terwijl het maar over een heel klein gedeelte van de bevolking aldaar gaat.

  • siamees zegt op

   Inderdaad naar mijn mening heel goed geformuleerd.Bangkok is maar een heel klein deel van Thailand uiteindelijk, en is zeker geen waardemeter voor de rest van het land,hier in Isaan zeggen we altijd Bangkok is heel,heel ver weg.Het overgrote deel van de bevolking overal in Thailand is dan ook 7 op 7 en 10 a 12 uur bezig aan het werken om alleen vandaag te kunnen eten en deze maand de vaste kosten te kunnen betalen.Naar mijn mening is Thailand momenteel alleen een goed land voor de kleine groep van rijkere Thais en farangs ,geloof me vrij het overgrote deel van de Thaise bevolking heeft het veel harder dan de meesten hier maar ook durven te vermoeden.Wat je ziet is nu eenmaal niet altijd wat je werkelijk ziet,en Thais zullen zich altijd beter willen voordoen dan ze werkelijk zijn om niet hun gezicht te verliezen.Thais leven vooral boven hun stand het zijn nu eenmaal opscheppers en ijdeltuiten van rijk tot arm.Na 3 jaar in dit fantastische land geleefd te hebben zijn er wel al wat maskertjes afgevallen en ergens echt tussen de Thais leven is wat anders dan er gewoon af en toe op vakantie te komen.

   • Marcel zegt op

    Dat boven hun stand leven wil ik niet echt Thais noemen. Hier in “de westerse wereld” is status zeker net zo belangrijk. Status welke men probeert te verwerven door het kopen van onzinnige luxueuze artikelen, met als enig doel iets groter, iets duurder en iets nieuwer dan wat de buren , familie en vrienden hebben. Geen geld dan sluiten ze er wel een lening voor af. Is dus een wereldwijd probleem (en grote oorzaak van de hedendaagse crisis).

 12. ruud NK zegt op

  Landen in ontwikkeling hebben normaal de grootste inkomstenkloof. De schrijven laat de lezer kennismaken met deze kloof. Dit omdat het vorige verhaal in twijfel werd getrokken. Omdat de rijkere ook normale mensen zijn willen ze ook normaal hun plezier hebben. Daarbij is het betrekken van andere een normale zaak en kan ook omdat er genoeg geld is.
  Weten jullie in welk land de meeste miljoenairs per . x .. inwoners wonen? Dat is niet Amerika, maar India een land in ontwikkeling met een grote groep heel arme mensen.

 13. dick van der lugt zegt op

  Het percentage vrouwen met een senior management functie in Thailand is met 45 procent het hoogste ter wereld. Het is meer dan tweemaal zo hoog als het wereldgemiddelde. Bron: Grant Thornton International Business Report.
  Ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van Bangkok Post bracht de krant een speciale bijlage uit, getiteld 65 Women of influence in contemporary Thailand.

 14. bacchus zegt op

  Een reactie op wat reacties.

  In Thailand werken wel degelijk veel vrouwen in hoge/leidinggevende posities. Diegenen die hier anders beweren moeten maar eens goed gaan rondkijken bij bijvoorbeeld allerlei overheidsinstanties. Let maar eens goed op de epiletten op de schouder; er lopen er genoeg rond met “meerdere strepen en sterretjes”.

  De opmerking dat vrouwen worden onderdrukt of gediscrimineerd is al helemaal flauwekul, sterker, in Thailand heeft de vrouw – zeker thuis – de broek aan. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. De Thaise man is redelijk macho en willen dit op de werkvloer, wellicht uit frustratie, nog wel eens laten merken. Serieuze klachten hierover kunnen echter slecht aflopen voor deze heren.

  Een goed geschoolde senior ambtenaar in het middelmanagement verdient tussen de 25 tot 40k baht p/mnd; in het hoger management kan dit oplopen van 40 tot wel 100k + p/mnd. Plaats, positie en vooral connecties zijn hierbij alles bepalend.

  Ambtenaren kunnen makkelijker geld lenen. Bijna iedere sector heeft zijn eigen (staats) bank. Zo is er bijvoorbeeld de TMB (Thai Military Bank) en is er een bank voor overheidspersoneel (naam vergeten). Deze banken hanteren andere regels dan commerciele banken en kunnen gezien worden als een soort secondaire arbeidsvoorwaarde. Een toyota Camry kopen van 1,7 mln zal voor ambtenaar uit het middelmanagement of hoger dus geen probleem zijn.

  Pensioenen worden hier op verschillende manieren uitgekeerd. Mogelijkheden zijn: een levenslange periodieke uitkering middels een soort lijfrente bij genoemde banken, voor een lump sum (uitkering ineens) of een combinatie daarvan. Dit laatste komt het meest voor; vaak om de kinderen al een voorschot te geven op de erfenis.

  Het stuk van Harrold en Erik stelt de Thaise dames eindelijk eens in een ander daglicht, chappeau! Maar al te vaak worden de Thaise dames door de zogenaamde Thailandkenners, die vaak nooit verder zijn gekomen dan de bekende walkingstreets in de beruchte plaatsen, afgeschilderd als domme, arme, scrupuleloze prostituee’s, per definitie uit de Isaan, die het enkel en alleen voorzien hebben op de geldbuidel van de arme westerling, die zelf zonder bijbedoelingen naar Thailand is afgereisd en alleen maar het beste voor heeft met de “arme” Thaise dames. Moet voor deze heren frustrerend zijn om te horen dat er ook en veel meer dames zijn die niet zitten te wachten op een gratis drankje en 500 baht voor een nacht genot voor deze heren.

  • Sir Charles zegt op

   Ik wil er nog aan toevoegen dat er ook vrouwen zijn van eenvoudige komaf die niet gestudeerd hebben maar die er wel degelijk beslist niet voor hebben gekozen om in een bar te gaan werken maar in een fabriek voor een karig salaris om vervolgens maandelijks het overgrote deel daarvan aan hun familie te geven.

   Vrouwen die er niet aan moeten denken om in weinig verhullende kleding aan een bar bietsend rondtehangen om wat drankjes en aansluitend met een ‘handsome man’ naar een hotelkamer te gaan zodoende hun geld verdienende.

   Dan maar liever een dagritme van werken, eten, een beetje tv kijken en slapen in een klein kamertje ergens in Bangkok. Zondags dan wel veelal vrij die als het even kan als verzetje met collega’s besteed wordt door een bioscoop te bezoeken of om in de dichtsbijzijnde BigC wat benodigde artikelen aanteschaffen. Let wel, op die vrije zondag moet dan ook nog even de werkkleding met de hand gewassen te worden.

   Ga eens kijken in die grauwe fabriekswijken in SamutPrakan grenzend aan Bangkok, de liefste en mooie vrouwen kun je daar tegenkomen die daar 8 tot 12 uren per dag werken, reikhalzend toekijkend naar het komende Songkran om het te vieren in familiekring in hun woonplaats.

  • king zegt op

   Heb gister toevallig een gesprek gehad met een hoge ambtenaar bij TMB,was een vrouw.
   Haar rechter hand is een vrouw.
   De andere bank die jij bedoelt is de GSB(Government Savings Bank)voor de Thai :Tanakan Omtin.

 15. Hansy zegt op

  Een stuk met de visie van de redacteur. Dat mag.

  Ik krijg echter de stellige indruk, dat de redacteur weinig inlevend is.
  Er zijn er zo veel meer mensen op deze aarde met een andere opvoeding, een andere levensvisie, en die anders in het leven staan. Deze verschillen zijn al duidelijk zichtbaar in een klein land als NL.
  Hoe vaak hebben wij het niet over een groentje? (en dan doel ik niet op contacten met vrouwen). Alles wat je niet hebt gedaan, en waar je geen voorbeeld in hebt, moet je leren.

  Als ik morgen als zakenman verder ga, zal ik vele malen op mijn bek gaan, om vorengenoemde redenen. Ben ik daarom ineens dom, dan wel een klootzak?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website