Achthonderdtien millimeter regen in twee weken tijd

Door Hans Pronk
Geplaatst in Lezersinzending
7 september 2019

Regenseizoen (Foto: kamolwan Aimpongpaitoon / Shutterstock.com)

Na een relatief droge regenperiode kregen we hier in Ubon de afgelopen twee weken maar liefst 81 cm regen. Dat is evenveel als er in een jaar in Nederland valt en ongeveer de helft van de jaarlijkse regenval in Ubon. Erg veel dus. Ook als je het vergelijkt met de orkaan Dorian die op de Bahama’s “maar” 30 tot 60 cm regen achterliet.

Waarom zoveel regen? Gewoon pech. De afgelopen week met 63 cm regen kwamen achter elkaar de restanten van twee tropische stormen over. Eén per jaar in het naseizoen is gebruikelijk, soms twee, maar twee vlak achter elkaar, dat komt weinig voor. En in de week daarvoor toevallig een paar tropische buien hetgeen natuurlijk normaal is voor het regenseizoen al is 18 cm in een week wel veel.

Wat ook niet veel voorkomt: een week lang geen zon en temperaturen overdag van soms maar 22 graden Celsius. Wel wat anders dan een tropische bui van een uurtje of soms nog veel korter.

Zelf hadden we er weinig last van omdat we relatief hooggelegen grond hebben die daarom ongeschikt is voor de rijstteelt en dus goedkoop in aanschaf. De boeren hier hebben het moeilijker met rijstvelden die zo hoog onder water staan dat de rijst niet meer zichtbaar is. Helaas een verloren oogst en maar 1000 baht schadevergoeding per rai. Verder weinig schade hier in de directe omgeving al hadden we ruim twee dagen lang weinig (120 volt) of geen stroom. Normaal wordt dat hier snel verholpen omdat onze overbuurman een hoge functie heeft bij de PEA (Provincial Electricity Authority) maar dit keer was er geen beginnen aan door al die kortsluitingen en omgevallen bomen. Die bomen vielen niet om door de wind maar door de slappe grond waar ze in stonden.

De natuur merkt van al die regen natuurlijk ook het nodige: vissen die de weg oversteken daar waar het wegdek onder water staat en schorpioenen en slangen die een droog plekje zoeken. Het is nu dus wel oppassen geblazen.

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Achthonderdtien millimeter regen in twee weken tijd”

 1. ruud zegt op

  Het was misschien wat veel regen op 1 plek, maar ik ben toch wel blij dat het gevallen is.
  Misschien, dat er nu genoeg water beschikbaar is, om de komende droge periode te overbruggen.
  In het dorp overigens niets van overstromingen gemerkt, maar dat in de loop der jaren hoger komen te liggen, dan de omringende rijstvelden.

 2. Jasper zegt op

  Inmiddels sinds maart terug in Nederland, na 11 jaar Thailand snap ik steeds minder van de planmatigheid van de Thaise regering. Mijn vrouw vermelde dit waterfenomeen (fervent kijker van channel 8hd dat ze is), en ik denk dan met mijn Hollandse pet: Eerst te droog, nu te nat. Simpele oplossing zijn spaarbekkens op de juiste plek. Dit gaat iig nu op de zandgronden in Nederland gebeuren: ondergrondse opslag, opslag in uiterwaarden etc. Het weer wordt steeds extremer, all over the globe. Wees voorbereid!
  Overigens, bij die door u terloops genoemde ramp op de Bahama’s: inmiddels 7000 vermisten…..

 3. Erwin Fleur zegt op

  Beste Hans Pronk,

  Wat het water betreft ‘was te verwachten’.
  Ook wij hadden met regemaat stroomstoringen.

  Wat ik hier op bedacht had zijn “elektronische starters” die op een hele lage amperage de TL’s
  laten branden, dus niet de normale starters, die vragen een piekspannig.

  Het hele dorp zat in het donker, wij niet.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  • Ger-Korat zegt op

   Bij de bouwmarkten zijn emergency lampen te koop. Stekker in het stopcontact laten en dan worden ze automatisch opgeladen en bij stroomuitval slaan ze aan. Rond de 1000 baht en ze blijven tot wel 48 uur branden. Dezelfde als in de 7elevens, Lotus en andere winkels, heb 3 dagen geleden er 1 gekocht. Daarnaast oplaadbare draagbare ledkampen achter de hand houden voor in andere ruimtes, 500 baht per stuk en een lichtopbrengst vergelijkbaar met een TL-lamp en gaan lang mee tot wel 8 uur licht.

   • ruud zegt op

    Die 48 uur is hooguit wanneer ze nieuw zijn.
    Mijn noodverlichting gaat wel een aantal uren mee, maar beslist geen 48.

    Er zou eigenlijk een schakelaartje op moeten zitten om 1 van de twee lampen uit te schakelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website