Enige tijd geleden toch wel interessante posting op Thaivisa waarin iemand vraagt wat er gebeurt in Thailand met zijn woonsituatie als zijn Thaise echtgenote eerder komt te overlijden dan hij.

Hij schrijft:

“Mijn Thaise echtgenote is ernstig ziek geweest. Het was kantje boord, maar gelukkig is zij volledig hersteld. Tijdens haar ziekte kwam bij mij de gedachte op van wat gebeurt er met mijn woonsituatie als zij vóór mij komt te overlijden?

Ik vertrouw mijn Thaise familie voor meer dan honderd procent, maar hebzucht en een huis van 15 miljoen baht kunnen daar zo maar verandering in aan brengen.

We hebben een hypotheek die moet worden afbetaald als ze sterft, maar wat dan? Ik heb begrepen dat zolang de hypotheek bestaat, er geen huurcontracten of regelingen voor vruchtgebruik kunnen worden gemaakt. Als mijn vrouw is overleden kan ze natuurlijk niets meer regelen.

Ik wil gewoon mijn recht beschermen om in ons huis te kunnen blijven wonen wat de familie ook van zins is, dan maak ik mij geen zorgen meer. Ik maak mij ook geen zorgen meer als ik toch eerder overlijdt dan mijn vrouw!

Wat doen anderen (als er al iets mogelijk is)? Elke gedachte, suggestie of idee is welkom”

Reactie’s

Zijn verhaal krijgt heel veel reactie’s. Allerlei onderwerpen als testament, vruchtgebruik, huurcontract, firma oprichten komen aan de orde. U kunt die reactie’s lezen op: forum.thaivisa.com/topic/1153613-protecting-my-right-to-live-in-our-house-should-my-wife-die

Of de vragende persoon nu genoeg heeft om “zijn recht te beschermen” is nog maar de vraag, want het klinkt allemaal mooi, maar vraagt een hoop geregel en papierwerk.

Lezersvraag

Zijn er bloglezers, die bekend zijn met deze situatie en er wellicht ervaring mee hebben?

8 reacties op “Woonprobleem als uw Thaise echtgenote eerder overlijdt dan u”

 1. Harry Romijn zegt op

  https://www.pattayaunlimited.com/thai-anthems-with-lyrics-and-translation/

  2e regel: Every inch of Thailand belongs to the Thais.

  Ooit eens geleerd: zorg voor een “gifpil”.
  Een vriend van mij heeft ooit eens een bouwval-huis van zijn lichamelijk en geestelijk gehandicapte tante ( toen 40) overgenomen en daar – in zelfbouw- een huis opgezet. Een clausule in de koop was: “zolang tante leeft, is er altijd een gratis kamer voor tante aanwezig”.
  Jaren daarna getrouwd en nog weer jaren later gescheiden. Waarde van het huis; “nihil”, want … wie koopt er een huis met zo’n clausule erin ?

  En in Thailand: het gebruiksrecht over de grond. Vooral gezien gepest door “omliggenden”.

  Regel het als u tijd hebt, dan is het geregeld als u geen tijd meer hebt. En ga uit van het allerslechtste in de mens.

 2. don zegt op

  Als Farang in Thailand heb je geen recht om in zo’n situatie te je huis te beschermen tegen je schoonfamilie.
  Ze komen gewoon bij je inwonen.

  • janbeute zegt op

   Je schoon familie kan je het leven behoorlijk lastig maken, mede met met behulp van hunner vrienden.
   Maar jij kunt het hun ook behoorlijk lastigmaken.
   Als je maar weet hoe het moet.
   Thais zijn als de dood voor geesten, PEE noemen ze dat hier.

   Jan Beute.

 3. eduard zegt op

  Mijn vrind meegemaakt, mooi huis op haar naam en zij overleed. Had het voor 20 jaar gehuurd en 20 jaar huur vooruit betaald met kwitantie Vastgelegd bij advocaat en hij kon gewoon blijven zitten, terwijl haar familie het huis wilde verkopen. Hij zit er nog.

 4. Peter zegt op

  Als je alles had gelezen, had je gezien dat het mogelijk was, dit te regelen in een testament. Er was een mans persoon, die tot zijn dood kon blijven wonen waar hij zat. Dit was in een clausule in haar testament opgenomen.
  Niet geregeld levert vertrek op en heeft men een jaar de tijd de boel te verkopen.

 5. Ferdinand zegt op

  Mijn echtgenote en ik hebben daarvoor een testament gemaakt met assistentie van een advocaat.
  Indien ik hier weduwenaar zou worden dan zou ook mijn extensie van het Non Imm O gebaseerd op huwelijk vervallen en dan moet ik ipv 400.000 THB per jaar in de bank overschakelen naar 800.000 THB

 6. Sjaak zegt op

  Wij zoeken een advocaat en wat zijn de kosten van deze advocaat een goed testament te regelen.
  Wij willen het huis naar een persoon van de schoonfamilie overboeken als mijn vrouw overlijd en ik heb vanaf dat moment het recht nog 30 jaar in het huis te blijven wonen, zonder dat mijn schoonzus gebruik maakt van het huis.
  Ik moet ook de mogelijkheid hebben na haar dood een andere vrouw in his te nemen voor de verzorging van mij. Deze vrouw blijft tot na mijn dood in het huis wonen.
  Klinkt asociaal, maar je moet het nu op papier zetten omproblemen te voorkomen.

  • Ferdinand zegt op

   Indien je in Bangkok of omgeving woont dan kan ik de diensten aanbevelen van Khun Orajith Srisuwanno / she is a friend of my Thai wife since more than 20 years and very reasonable in price and she is fluent in English.
   orajithlaw89@gmail.com


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website