(Anupong457 / Shutterstock.com)

De Thaise overheid krijgt op het gebied van vaccinaties voor de zoveelste keer de poedelprijs. De mededelingen, vaak met elkaar in tegenspraak, rollen de bureaus in Bangkok af als keutels uit een konijnenkont. De ene dag zijn er genoeg vaccinaties voor iedereen, de dag erop blijkt dat niet zo te zijn.

Komen buitenlanders nu wel of niet in aanmerking voor een van de toegelaten, maar nog niet geïmporteerde vaccins tegen Covid-19? Is het Thailand First, of daagt het besef dat hier wonende buitenlanders net zo belangrijk zijn voor de Thaise economie en gezondheid als het ‘uitverkoren volk’.

Groot was de verrassing toen huisartsenpost Be Well in Hua Hin mailde dat het bij het Bangkokse ziekenhuis Bumrungrad de hand had weten te leggen op 30(!) vaccinaties met AstraZeneca. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet de belangstellende lid zijn van Be Well en van Bumrungrad. Tevens dient het social securitynummer of tax ID te worden verstrekt en moet de ‘gast’ ouder zijn dan 60 of een van de genoemde ziektes hebben. De kosten bedragen 3000 tot 3500 baht.

Uiteraard schoot ik meteen in de ‘hap-toe-stand’ en meldde mij aan met mijn nummer van het Bangkok Hospital. Vele jaren geleden ben ik, wonende in Bangkok, wel bij het Bumrungrad geweest, maar vanwege de afstand overgestapt naar het Bangkok Hospital. And: what’s in a name?

U snapt het al: ik kwam niet in aanmerking en moet nu wachten op een grotere hoeveelheid vaccin richting Be Well en Hua Hin.
Mijn Nederlandse overbuurman en ik zitten al tijden op het vinkentouw en proberen via allerlei media de zin van de onzin te scheiden. Het enige dat in Thailand zeker is, is dat alles onzeker is. We hadden al eens geprobeerd via de app Mor Prom een vaccin toebedeeld te krijgen, maar de aanvraag was altijd in de krochten van het Thaise internet verdwenen.

Een Thaise buurvrouw vond echter de sleutel van deze doos van Pandora. Sinds gisteren zijn mijn buurman en ik aangemeld. We hebben zelfs te horen gekregen dat we op 7 juni om 13.00 uur verwacht worden in het winkelcentrum Bluport. Met welk vaccin? Dat weten we niet en mogelijk weet de overheid dat ook niet.

Je moet de huid van de beer echter niet verkopen voordat deze geschoten is, dus ons succes staat nog lang niet vast. Wordt ongetwijfeld tot in den treure vervolgd.

15 reacties op “Vol verwachting klopt ons (vaccinatie-)hart”

 1. fred zegt op

  En hoe hebben jullie zich dan kunnen aanmelden ? Ik denk dat ongeveer 90 % van de expats dit niet kunnen via die app gezien ze geen Roze ID kaartje hebben. Dat kaartje is altijd een hebbedingetje geweest en er is nooit enige verplichting geweest om dat in je bezit te hebben. Er is naar mijn weten ook nog nooit aan iemand officieel medegedeeld om zo een kaartje te gaan aanvragen noch bij immigratie diensten noch bij politie verzekeringen of bankinstellingen. Ik ken mensen die hier volledig legaal en wettelijk al meer dan 10 jaar wonen en er zelfs nog niet hebben over gehoord. Dit is geen officieel document en nadat ik er wat opzoekingen heb over gedaan blijkt dat dit pas na 2016 ook kon worden uitgegeven. Deze ID was oorspronkelijk in het leven geroepen voor grensarbeiders en niet voor expats.
  Ik zelf had er al wel eens vaag over horen spreken dat mensen dat waren gaan aanvragen met de bedoeling hier of daar te kunnen genieten van dezelfde inkomprijs als Thai nationals. Voor de rest moeten ze net als alle andere expats voor officiële doeleinden hun paspoort laten zien voorzien van het juiste visum.

  Ik heb op zich niets tegen dat ID kaartje maar hopelijk gaan de Thai autoriteiten zich nu niet baseren op een niet officieel kaartje dat nooit verplicht is geweest. Als men gaat selecteren moet dit volgens mij op basis van het geldende visum.

  • RonnyLatYa zegt op

   En waarom zou dat geen officieel document zijn? Geeft de gemeente dan niet officiële documenten uit denk je maar waarmee registratie dan wel mogelijk is….?

   Het is niet omdat deze kaart niet verplicht is dat het daarom geen officieel document zou zijn.
   Net zoals de gele tabien baan. Is niet verplicht, maar daarom wil dit niet zeggen dat het geen officieel document is.

   Het wil gewoon zeggen dat je adresgegevens ook bij de gemeente gekend zijn. Dat is niet verplicht.
   Enkel immigratie is verplicht maar dat wil niet zeggen dat geregistreerd zijn bij de gemeente daarom niet officieel zou zijn.

   Ondertussen is al op verscheidene media al verschenen dat buitenlanders zich vanaf juni zullen kunnen inschrijven via een nieuwe app (is nog niet beschikbaar) of rechtstreeks in ziekenhuizen.
   Inschrijven wil ook niet zeggen dat je dan onmiddellijk wordt gevaccineerd.
   Vergeet alvast je “Certificate of Residence” dan eerste niet te halen …

  • Hans Bos zegt op

   Laat ik aan mijn verhaal toevoegen dat ik geen roze kaart heb en ook geen geel boekje. De hele procedure is door twee Thaisen gedaan, met paspoortnr en enkele andere gegevens. Een paar weken geleden lukte het nog niet, nu wel.

   • RonnyLatYa zegt op

    Er is ook nergens sprake van dat je dat moet hebben.

    Indien registreren niet lukt via een App zal gewoon registreren in ziekenhuizen ook wel kunnen van zodra mogelijk.

    Ik las vanmorgen op Thaivisa dat het in ChiangMai ook via e-mail kan met kopie paspoort en bewijs van woonplaats.

    Iedereen maakt er zich veel te druk over. Het zal zichzelf wel uitwijzen ter zijner tijd.

   • Caspar zegt op

    Nou ik heb wel zo,n roze ID kaart gewoon opgehaald bij de Ampur, stelt niks voor je kan der eigenlijk niks mee.
    Als ik wil inchecken bij een binnenlandse vlucht willen ze het nog niet eens zien gewoon mijn rijbewijs is voldoende.
    En waarom zo,n haast met vaccineren , ik zie het wel en ik maak me er niet druk om , wacht gewoon je beurt af en sluit achteraan in de rij laat de Thaien eerst voorgaan.

 2. Frans zegt op

  Vanmorgen met mijn vriendin naar de lokale kliniek(Tambon Samed Chonburi)gegaan, waar een registratiepost is.
  Het eerste antwoord was: No, not for farang, Thai first. Ook na telefonische navraag door de belangrijkste dienstdoende bij het centrale meldpunt was het antwoord hetzelfde: Thai first.

  Blijkbaar is de melding van de Nederlandse Ambassade in deze een andere dan de werkelijkheid.

  • Antonius zegt op

   Vanmorgen om 7.30 uur stonden er al twee overheidsdienaren van Aranyaprathet voor onze poort om de registratie voor de prik te regelen. Mijn Thaise vrouw overhandigde twee id’s, van haar en van mij, maar kreeg het antwoord dat Farang pas in augustus aan de beurt was.
   Ik had niet anders verwacht en zit ook niet op de prik te wachten. Voor mij geen experimenteel vaccin. Als het moet ga ik voor Sinovac, een traditioneel vaccin, desnoods via een kliniek waar ik kan kiezen en zelf moet betalen. Dat geldt ook voor mijn vrouw, als ze via het staatsprogramma Sinovac krijgt prima, anders ook mee naar de kliniek.

 3. Yan zegt op

  Tja…Het zal misschien ooit wel eens lukken….En welk vaccin gaat u dan krijgen? Een vaccin van Sinovac dat in Europa niet erkend wordt omdat het niet voldoet? Een vaccin van Astra Zeneca ( ondertussen in verscheidene Europese landen geschrapt ) welke hier geproduceerd wordt? Er zou nu ook het Moderna vaccin aanvaard worden…maar als er enkel een bestelling geplaatst wordt van 300.000 eenheden, dan gaan de naar schatting 3 miljoen Farangs hier niet mee gesteld geraken. Er zou tevens een lot van het Pfizer vaccin besteld zijn/worden? Maar dit enkel voor gepriviligeerden, waar Farangs ook weer niet toe behoren…Op dit moment ( maar dat kan veranderen) is er slechts 1 vaccin dat de tot op heden gekende virus mutanten van Covid 19 aankan…het Pfizer vaccin. Daar gaan we hier niet aan geraken….

 4. Geertg zegt op

  Gisteren heb ik op legale wijze mijn eerste vaccinatie gekregen. Het was wel wat omslachtig maar ja bureaucratie is er overal.

  Ben eergisteren samen met mijn vrouw een nummer en formulieren, voor de volgende dag, gaan halen op het vaccinatiecentrum. Deze zijn thuis ingevuld. Had hier veel hulp bij nodig van mijn vrouw.

  Donderdagmorgen naar het vaccinatiecentrum gegaan. Was er niet buitensporig druk. Alle formulieren werden gecontroleerd en waar nodig aangevuld. Een groot voordeel hierbij was het hebben van de roze ID kaart. Ook bloeddruk, hartslag en temperatuur werd gemeten.

  De vaccinatie op zich was heel snel gebeurd. Men werd wel verzocht nog een geruime tijd in het centrum onder controle te blijven. Er stonden bedden en ambulances gereed voor noodgevallen.
  Voor vertrek werden bloeddruk en hartslag nog een keer gemeten en genoteerd.

  Ook werd nog door n medewerker een foto gemaakt van ons.

  Met de oproep voor de 2e vaccinatie op zak konden we weer naar huis.

  • Alex zegt op

   Geertg, En waar was dat..?

   • Geertg zegt op

    Buriram

    • fred zegt op

     Met Sinovac dus. Bedankt.

 5. Alex zegt op

  Vandaag de officiële mededeling van de ministeriële covid organisatie BMA covid19, waarin duidelijk wordt vermeldt: Thai eerst, vanaf juni-july… Maar “Homeless, Tramps and Expats pas in Augustus”..!,!,
  Dit is een schandelijk voorbeeld van pure discriminatie!!
  Verreweg de meeste expats zijn boven de 60, dus behorend tot een risicogroep!
  Ik woon zelf in Chonburi (Pattaya) wat een Dark Red Zone is, een hoog risico gebied!
  Juist daar zouden zij de expats met voorrang moeten behandelen, of minstens de mogelijkheid bieden om zich tegen betaling te laten vaccineren met een vaccin van hun keuze!
  De gezamenlijke ambassades zouden hiertegen in het verweer moeten treden!

 6. goort zegt op

  Ik begrijp al deze verhalen niet. Als je nu links en rechts leest welke vaccins niet meer worden gebruikt in landen in Europa, en de verhalen omtrent Pfizer en Moderna in Israel (grote aantallen mensen die kort na vaccinatie zijn gestorven) dan vind ik t wel fijn dat we nog heel lang moeten wachten. Je kan niet genoge info hebben over dit experiment op mensen.

  • Cornelis zegt op

   Check de feiten eens m.b.t. Israël, er klopt niets van je bewering.
   https://www.timesofisrael.com/defying-rules-anti-vaccine-accounts-thrive-on-social-media/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website