Vervolg Hendrik Jan de tuinman

Door Jan Sikkenk
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: , , , ,
31 januari 2018

Vorig jaar heb ik een artikel geschreven over Hendrik Jan de Tuinman. Vele trouwe lezers van Thailandblog hebben mij toen verzocht meerdere keren een artikel te schrijven.

Nu wil ik terugkomen op mijn poging een mooie border aan te leggen naast het zwembad van Viewtaley 5c in Jomtien. Over de aanleg had ik geen twijfel. Wel over het onderhoud in de 6 maandelijkse periode van mijn afwezigheid. Mijn vrees dat de tuindames en ook de badmeester, door het fantastische resultaat, elders met succes promotie hadden gemaakt was bewaarheid. Met mijn bekende vooruitziende blik had ik ook de trouwe bedrijfsleidster omgekocht die uiteraard goed kan delegeren en mijn instructies doorgaf aan de nieuwe garde.

Arme sloeber

Van mijn vrouw -haar naam is Saeng- mag ik beslist niet meer in de tuin werken. Ik had er geen moment aan gedacht dat dit beneden mijn stand is. Door de Thaise farang dames wordt er geroddeld dat ze getrouwd is met een arme sloeber die in de tuin werkt om wat geld te verdienen. Mijn mooie tuingereedschap heb ik bij moeders moeten inleveren. Saeng kent de donkere kant van mijn leven (nog) niet. In de onderwereld heb ik de bijnaam van Slim Slecht. In de bovenwereld van prettig gestoord. Mijn keukenmes heb ik nog steeds en de smalle schep is verstopt tussen de weelderige bloemenpracht. Het blijkt dat zelfs mijn planten beïnvloed worden door de slechte naam van Pattaya. Boem boem in de vorm van een orgie is de normaalste zaak van de wereld. Overal verschijnen de resultaten. Om een harmonisch geheel te behouden tussen al die sex verslaafden is af en tot de hand van de meester noodzakelijk. Ik doe dit alleen als er geen roddeltantes in de buurt zijn.

Goed voorbeeld doet goed volgen

De Thai maar ook farangs van verschillende nationaliteiten hebben een betere bewustwording nodig; niet alleen in het verkeer maar uiteraard ook wat het milieu betreft. Gelukkig is er nu bij het zwembad een apart gedeelte waar gerookt mag worden. Dat voorkomt meterslange peuken in mijn border. Verpakkingen van de versnaperingen van groot tot klein, ruim ik dagelijks op en deponeer ze in de afvalbak die wat verderop staat. Wanneer alles schoon en netjes verzorgd is komt er onbewust een rem om rommel neer te gooien.

Doktersblik

Het is niet alleen voor mezelf gezond om iedere morgen te zwemmen. Ook de planten, die ik als mijn kinderen beschouw, varen er wel bij.
Met een doktersblik observeer ik ze en zie op een gegeven moment aan de kleur dat een groep bloeiende planten er pips uitzien. Een paar weken eerder dacht ik dat een gedeelte van de ligusterhaag last had van een luizenplaag of dat deze gesnoeid was op een zeer zonnige dag waardoor verbranding is ontstaan. Spoedig ontdek ik dat ze tevens verzuipen in het vuile wasmachine water waar de zeepbellen opdrijven. Dat betekent een langzame en pijnlijke dood.
De beneden bewoners hebben een wasmachine op hun balkon staan. Normaal gaat de afvoerslang naar het bekende putje. Deze is blijkbaar verstopt waardoor ze het maar tussen mijn planten lozen.

Om dit probleem elegant op te lossen schrijf ik een een kort briefje in het Engels dat een 3 jarig kind kan lezen. Om alles nog vriendelijker over te laten komen voeg ik een nieuw 100 baht biljet toe met op de envelop Happy New Year. Keurig opgerold, om de afbeelding van de Koning niet te beschadigen. Zorgvuldig verpakt in plastic en in het uiteinde van de afvoerslang gestopt die ik netjes teruggeschoven had. Ziezo dacht ik; dit probleem is opgelost!

Tot mijn stomme verbazing, staat de volgende morgen de wasmachine weer vrolijk zijn rondjes te draaien. De afvoerslang spuit zijn dodelijk gif tussen mijn weerloze planten. De Thaise huurders hebben totaal geen benul waar ze mee bezig zijn. Vanaf hun balkon kijken ze nu op een kaal wordende bruine ligusterhaag en kwijnende planten, het interesseert ze geen fluit. Ik onderdruk mijn neiging om ze zelf, in onvervalst Nederlands, hun huid vol te schelden maar verschuil me wijselijk achter de smalle rug van mijn geliefde bedrijfsleidster. Ze herinnert zich nog goed mijn royale nieuwjaarsfooi en loopt braaf met me mee. Je hoeft bepaald geen Dr. Maarten te heten om te constateren dat mijn patiënten accuut specialistische hulp nodig hebben.

Cultureel erfgoed

Zonder dat ik het wist was mijn stuk tuin geregistreerd als cultureel erfgoed onder de naam: noikeukenhofnajhollandknekkis. De bescherming valt nu dus onder het leger. Mijn idee om de hoogste baas te verwennen met wat Rolexen blijkt een goede investering te zijn.Reeds dezelfde nacht worden de moordenaars van hun bed gelicht en stevig ondervraagd. Omdat beide personen de Thaise nationaliteit hebben moeten ze bekennen hoeveel geld ze in huis hebben. Dat is een nieuw biljet van 100 Bath. Precies voldoende om de boete te betalen. Op herhaling van het delict staat een afschuwelijk zware straf; ze moeten dan aan mij hun excuses aanbieden.
Vervolgens doet de natuur, met de nodige stortbuien zijn werk om de grond schoon te spoelen. De bloemen van de omringende bomen zijn niet opgewassen tegen dit geweld. Volgens instructie van hogerhand worden ze als voedzame compost rondom de planten uitgestrooid.

Zelf geniet ik ook heel erg van de tuin. In de loop der jaren heb ik oog gekregen voor de details en blijf me verbazen over de wonderen van het universum. Er moet toch een hogere macht zijn …Het slotwoord is van:

Loesje zegt

Vaak zijn we zo bezig met onze eigen beslommeringen, onze eigen situatie in het leven, dat we ons voor al het andere afsluiten. In dit proces verliezen we het gevoel voor perspectief. Een manier om het gevoel dat je vastzit in je problemen te wijzigen, is weg te zweven in de ruimte en eerbied te voelen voor de onmetelijkheid en schoonheid van het universum: de verbazingwekkende kleuren en energieën van de kosmos. Vanuit dit hogere niveau, omringd door de planeten en andere hemellichamen, kunnen we onze problemen met een andere blik bekijken. Nieuwe oplossingen lijken zich als heldere, nieuwe sterren aan te dienen.

7 reacties op “Vervolg Hendrik Jan de tuinman”

 1. ron zegt op

  mooi stukje geschreven ! ga zo door alsjeblieft !

 2. Joseph Jongen zegt op

  In twee woorden gezegd: Kostelijk verhaal

 3. eddy uit oostende zegt op

  Prachtig verhaal en wat een rijke woordenschat.

 4. Gringo zegt op

  Mooi gedaan, Jan!
  Je schrijft mooier en beter dan dat je op de pooltafel speelt, 555!

 5. Rob V. zegt op

  Prachtig geschreven, dankjewel Jan. 🙂 Maar ik zou me mijn hobby niet af laten pakken. Als jij de hele dag wil tuinieren dan moet je dat vooral doen. Vooral bezig blijven met je passie, dan blijf jij jong, fit, vrolijk en vitaal. Leg die mia farang maar eens uit dat het een hobby is met een prachtig resultaat. Of je teerak moet proberen zich wat minder aan te trekken van mensen die te simplistisch en met vooroordelen hebben. En al zou je een arme sloeber zijn, wat telt is sanook. Jij bent sanook en zo een stukje dichter bij het bereiken van nirwana. Als die dames dat niet snappen…

 6. Foodlover zegt op

  Aangenaam om je goed geschreven verhaal te lezen.

 7. herma zegt op

  Wat een mooie metafoor, zo aan het einde van dit onderhoudend essay! Toevallig viel mij het mij op dat de tuin om het zwembad van VT5C er zo mooi uitzag, voor ik dit verhaal las…. Chapeau! Wij zitten hier nog vier weken, misschien komen we elkaar tegen rond het zwembad…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website