Omdat ik verleden jaar met een nieuw paspoort precies één dag te laat was en daarvoor een boete van 200 Baht moest betalen, ben ik er dit jaar tijdig bij. In de pers staan soms verhalen dat mensen zonder geldig visum uit het land gezet worden en dat kan ik niet riskeren.

Ik had met alles rekening gehouden. Mijn bankboekje heb ik voor een jaar gefotokopieerd om aan te tonen dat ik een maandelijks inkomen heb, dat aan de minimum vereiste voldoet. De vriendelijke dame, die de voorcontrole deed, wuifde die weg, omdat die niet nodig waren met een inkomensverklaring. Ik had een kopie van mijn ziektekostenverzekering. Niet nodig bij een jaarvisum, was haar commentaar. Natuurlijk is het vreemd dat dit kennelijk bij kortere verblijven wel van belang is, maar wie ben ik om te klagen.

Een week voor mijn aanvraag las ik dat het aanvraagformulier TM 30 in tweevoud nodig was. Niet nodig, goed voor volgend jaar, zegt ze met een glimlach. Vorig jaar werd ik geconfronteerd met een nieuwe vraag. Niet alleen een kopie van het verlopende visum, maar ook dat van zijn voorganger. Ik heb nu mijn oude paspoort en de nodige kopieën bij me. Twee jaar geleden moesten ze ineens het geboortebewijs van Nim laten zien, omdat haar handtekening naast de mijne op het huurcontract stond. Nu vraagt de verder heel vriendelijke dame naar haar rijbewijs. Ik leg uit dat ik vorige keren haar geboortebewijs moest laten zien. Dan nemen we dit, doet ze meegaand.

Kortom het was even eenvoudig als altijd, ondanks alle berichten in de pers. Het was vrijdag en ik kon mijn paspoort maandag na twee uur afhalen. Toch enige spanning. Maandag was het een enorme drukte. Ik liep, zonder een nummertje te trekken, gewoon door naar de desbetreffende balie en dertig seconden later stond ik weer buiten met een nieuw jaarvisum.

Bron: NVT Pattaya

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Verlenging van je verblijfsvergunning in Pattaya”

 1. Dick Koger zegt op

  Sorry, TM 30 moet uiteraard TM 7 zijn.

 2. Lambik zegt op

  30 seconden later!
  Wordt er geen foto meer gemaakt wanneer je je paspoort gaat afhalen?
  Of slagen ze er het nu ook al in om dit te doen binnen deze 30 seconden?

 3. Dick Koger zegt op

  Ja, en dat was niet moeilijk in 30 seconden.

 4. RuudB zegt op

  Mensen kunnen soms atypisch redeneren: als je dit jaar op tijd bent, verleden jaar slechts één dag te laat en afgedaan met een minimale boete, hoezo dan denken dat er een risico gelopen wordt het land te worden uitgezet? Je bent op tijd, dus is het in orde, toch? Daarbij: je hebt een ambassade-inkomensverklaring, hetgeen wettelijk en wettig voldoende is inzake een jaarverlenging. Hoezo dan zo parmantig een gefotokopieerd bankboekje nota bene: ongevraagd aanleveren? En hoezo een ziekenkostenverzekering laten zien terwijl die slechts wordt gevraagd bij de (let op:) eerste aanvraag O-A! Tja, het is toch al rommelig bij Immigration, blijkt uit de rest van het verhaal, maar als de cliëntele er zelf ook nog een schepje boven op doen? Ik ben er voorstander van om met minimale bewijsstukken de aanvraag verlenging in te zetten, om de ambtenaren van de TH Immigration niet wijzer te maken: maak geen slapende honden wakker!

 5. Hugo van Woerden zegt op

  Ik begrijp zowiezo niet waarom er zo moeilijk gedaan wordt over het verlengen van een Visa.
  Het is maar voor 1jaar…. Met een 90 dagen controle….. We brengen altijd een zakje met geld mee.
  De Thaise mensen in Nederland krijgen een Visa voor 5 jaar….. En ze sturen nogal wat centjes op naar de familie…
  Dus als Nederlander begrijp ik niet veel van dit beleid
  Als ik hier naar de economie kijk…. Op sterven na dood….
  Ik hoop dat er snel wat gaat veranderen…..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website