Verhuizen naar Thailand (2)

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
14 juli 2010

Daar sta je dan, op de Thaise luchthaven met een naam die je anders uitspreekt dan schrijft. Met een beetje geluk word je afgehaald door je nieuwe liefde of een Nederlandse kennis die je op een van je vorige reizen hebt leren kennen. Dat is een goede zaak, want waarom niet leren van fouten en ervaringen van anderen? Het zijn de eigenwijzen die het eerst gebruik moeten maken van hun retour-ticket.

Hopelijk kom je Thailand binnen met een non-immigrant O visum voor een jaar, te verkrijgen met het Thaise consulaat in Amsterdam of de Thaise ambassade in Den Haag. Dat kun je hier in Thailand tegen betaling omwisselen voor een retirement-visum (met dezelfde looptijd als je non-immigrant-O). Dat biedt het voordeel dat je je alleen elke drie maanden bij immigration in je woonplaats of provincie hoeft te melden. Alle andere visa verplichten je elke drie maanden het land te verlaten. Over de weg krijg je dan 15 dagen verlenging, door de lucht 30 dagen. Diverse bedrijven organiseren de zogeheten visa runs, doorgaans naar Cambodja of Laos, tegen betaling van omgerekend 50 euro.  De driemaandelijkse melding gaat doorgaans snel.  Niet-melden levert een boete op van 2000 THB. Het voordeel is dat je dit door iemand anders kunt laten doen (die je met je paspoort kunt vertrouwen).

Elke reis naar het buitenland ‘breekt’ de termijn van drie maanden. Die gaat weer lopen als je Thaise bodem betreedt. Wie zijn trips naar Nederland of andere bestemmingen handig plant, hoeft zich dus maar zelden te melden…Een en ander vraagt overigens om een nauwkeurige planning. Je krijgt je retirement-visum immers pas als je een Thaise bankrekening hebt en die krijg je weer als je een werkvergunning hebt. Maar die heb je niet, omdat een retirement-visum dat uitsluit. Lokale kantoren kennen de regels zelden. De Kasikorn Bank doet daar volgens mij niet moeilijk over. Ook banken buiten Bangkok zijn doorgaans wat inschikkelijker. Het voordeel van een Thaise bankrekening is dat je daar ook een bankpas bij kunt krijgen. Als je met je Nederlandse bankpas geld opneemt bij een ATM in Thailand betaal je niet alleen een fee aan je eigen bank, maar ook nog eens 150 THB per opname aan de Thaise kant. Triest, maar TIT (This Is Thailand). Eenmaal per jaar moet je met de juiste papieren dat visum verlengen. Dat kost 1900 THB; dan moet je elke keer als je het land verlaat bij immigration een re-entry permit kopen (of je retirement visum opnieuw aanvragen…..). Gemakkelijker is een multiple entry, tegen betaling van (welja!) 3800 THB.

De eisen voor een retirement-visum luiden: ouder dan 50 jaar en 800.000 THB op een Thaise bankrekening of een door de Nederlandse ambassade gewaarmerkte verklaring dat je maandelijks een inkomen/uitkering hebt van minimaal 65.000 THB. Die verklaring is ook per post te verkrijgen. De laatste jaaropgave volstaat daarbij. Zie de website van de NL-ambassade in Bangkok ( http://www.netherlandsembassy.in.th/).

Waar gaan we vervolgens wonen? Dat is een moeilijke vraag. Je vriendin komt mogelijk niet uit Bangkok en wil graag in de buurt van familie wonen. Goede raad is in dit geval heel duur, want van de nieuwe buitenlandse vriend/verloofde/echtgenoot van Lek, Kai, Nok of hoe ze ook heten mag, wordt verwacht dat hij niet alleen de door hem aanbedene onderhoudt, maar ook haar familie. Ik raad iedereen aan om op afstand eerst eens de kat uit de boom te kijken. Bangkok is daarvoor een goed uitgangspunt. In Pattaya is de zonde uitgevonden en loopt je vriendin de kans om ingeruild te worden tegen een fraaier/jonger exemplaar, dus daar zal ze niet hard aan trekken. Hua Hin, ruim 200 kilometer ten zuiden van Bangkok aan de Golf van Thailand is ook een goede optie waar je op je gemak kunt bijkomen van de verhuizing.

Je vriendin zal ongetwijfeld aandringen op het kopen van een huis. Dat is een van de eerste voetangels, want buitenlanders mogen wel een huis in bezit hebben, maar niet de grond waar dat op staat. Je raad het al: die komt dus op naam van vrouw of vriendin. Leasen van haar grond voor 30 jaar is een mogelijkheid, maar ik ken genoeg verhalen van mannen die bij het afscheid van hun vrouw of vriendin met lege handen achterblijven. Het opzetten van een ‘company’  is door aangescherpte eisen af te raden. Bovendien mag je dan ook maar maximaal 49 procent van de aandelen bezitten. Ik weet wel dat je de meerderheid van de stemmen in handen hebt, maar toch…Usufruct (vruchtgebruik) is een legale, maar zelden gebruikte manier om de maximale leasetermijn te verlengen, als de kinderen of zelfs kleinkinderen van de leasenemer meetekenen. Pas als de laatste is overleden, eindigt de lease.

Een goede optie is het kopen van een condominium ( 1 kamer) of een appartement, al ligt de prijs per vierkant meter doorgaans hoger dan bij een huis. Een buitenlander kan een dergelijke woning op zijn eigen naam krijgen, mits 51 procent van het totale grondoppervlak van het gebouw in Thaise handen is. Bovendien moet je maar afwachten wie je buren zijn. Koop nooit een condo of appartement dat nog niet klaar is. Je weet maar nooit.

Ikzelf geef de voorkeur aan huren. Van waardestijging is bij veel onroerend goed al jaren geen sprake meer en je hebt geen sores over onderhoud. Je kunt ook elk moment weg, zo je dat wilt. Aan de Thaise regels wordt niet of nauwelijks de hand gehouden, dus de buurman kan morgen van start gaan met (zoals in mijn geval) een leerfabriekje, motorenrevisie of bar. En wat te denken van die k-honden die je nachtenlang uit je slaap houden? Bovendien kan een buitenlander in Thailand vrijwel nooit een hypotheek krijgen. Kopen van een huis of appartement betekent dan een forse aanslag op het vermogen.  Een serviced appartment is een methode om eens rustig om je heen te kijken,;je hebt ze van schamel tot super-de-luxe, afhankelijk van de prijs. Over schoonmaak en beddengoed hoef je je in dit geval niet druk te maken.

De hoogte van de huur is afhankelijk van vraag en aanbod. Een Thaise eigenaar vraagt doorgaans meer dan een buitenlander wil betalen. Het is een kwestie van geven en nemen, In de steden liggen de huren hoger dan op het platteland, waar je per maand al voor 250 euro of minder onder de pannen kunt zijn. Water kost weinig, soms niet meer dan 5 euro per maand. Airco’s vreten de meeste stroom, maar als je een beetje oplet en overal spaarlampen in zet, kom je per maand aan elektriciteit op 50 tot 60 euro. Minder kan, meer ook.

De volgende keer ga ik nader in op het dagelijks leven in Thailand. Reageer als je op vragen een antwoord zoekt.

No votes yet.
Please wait...

51 reacties op “Verhuizen naar Thailand (2)”

 1. Redactie zegt op

  Uitstekend artikel Hans! Duidelijk en goede adviezen van iemand uit de praktijk. Daar kunnen velen hun voordeel mee doen.

  • Toto zegt op

   Hans, Leuk verhaal, alleen jammer van de gebruikte openingszin.

   Er zijn ook veel nederlanders die eerst met hun thaise tirak samen een bestaan opbouwen in Nederland.
   En pas als ze beiden “oud” zijn hun gezamenlijke leven voortzetten in Thailand 🙂

 2. carrot zegt op

  Het is zo dat er geen eigenaar-registratie is van een woning. Wel is er, voor de Thai, een bewonersregistratie (blauwe boekje) De eigenaar van de grond is ook eigenaar van het huis. Een zeer goede optie is sit-kep-kin (สิทธิเก็บกิน) of vruchtgebruik. Bij de koop van de grond kan bij het landregistratiebureau dit recht op sit-kep-kin vastgelegd worden. Op het (chanot) wordt dan joiuw naam bijgeschreven. Je hebt nu het vruchtgebruik van het land met alles wat er opstaat. Zonder jouw toestemming kan het ook niet verkocht of als onderpand beleend worden.

  • johnny zegt op

   hoi Carrot,

   Dit is anders dan een huurcontract? Ik las iets over een huurcontract voor 30 jaar plus een optie voor nogeens 30 jaar.

   • carrot zegt op

    Een sit-kep-kin (usefruct of vruchtgebruik) is geen huurcontract en ook geen leasecontract maar een recht op het gebruik van het land met alles erop en eraan. De eigenaar geeft je dit recht en wordt officieel geregistreerd en heeft een levenslange duur.

 3. ThailandGanger zegt op

  Hans hoe doorbreek je die cirkel als je een bankrekening daar wilt openen en je hebt er geen werk en die bank blijft volhouden dat je werk moet hebben. Terwijl duidelijk is dat je daar een Retirement visum wilt hebben. Hetgeen toch betekent dat je er niet meer gaat werken.

  • carrot zegt op

   Niet elke bank hanteert dezelfde normen. Ga een aantal banken langs en zeg dat je direct geld wilt storten (bijv. 10.000 baht). Zelf heb ik goede ervaringen met de Siam Commercial Bank.

  • Martin zegt op

   Bij de meeste banken kun je zonder problemen een bankrekening openen als je een visum hebt voor 1 jaar.
   En natuurlijk een adres in Thailand.

  • Hans Bos zegt op

   Een lease is iets anders dan een huurcontract. De lease kun je afsluiten voor dertig jaar. Het is de vraag of de optie voor nog dertig jaar wel stand houdt bij de rechter.

  • Hans Bos zegt op

   Ikzelf ben naar het hoofdkantoor van Bangkok Bank op Silom Road gegaan. Dat leverde geen probleem op. Geen enkel filial hier in de buurt wilde dat doen. Kasikorn is een stuk gemakkelijker. Ik hoefde alleen mijn paspoort te laten zien. Ook in plaatsen als Pattaya en Hua Hin is het openen van een rekening zonder work permit simpeler.

   • Frans zegt op

    Hi,,ik heb al enkele jaren een bank pas van Bangkok bank, geen probleem en ik woon niet in Thailand. 2 Ik had ergens gelezen dat men de grond huurt voor 50 jaar.

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     De materie is te complex om deze in een paar woorden te beschrijven, maar u kunt grond leasen voor maximaal 30 jaar, met evt optie voor verlenging.

 4. Sam Loi zegt op

  Ik ben vakantieganger en heb wel een rekening lopen bij de Kasikornbank. Gewoon een keer langs gegaan met mijn paspoort en binnen no time, had ik een boekje en een pasje. Wel gelijk een klein bedrag gestort. Vinden ze leuk.

  Wat een gedoe, het kopen van een huis. Waarom doen mensen dat? Je kan toch ook huren? Je hebt minder gezeur aan je hoofd. Laat je niet ringeloren door je Thaise partner. Het is is tenslotte jouw geld.

  • Martin zegt op

   Sam Loi, je hebt gelijk Kasokornbank is een van de banken die niet moeilijk doen over het openen van een rekening. Kasikorn is een vrij kleine bank en wil graag groeien dus doen niet moeilijk over dit soort zaken.
   En waarom een huis kopen ? Mensen zijn/worden verliefd en kopen een huis, een auto etc. alles meestal op naam van de Thaise vriendin/vrouw. Sommige (veel) omdat ze niet nagedacht hebben over de consequenties als de vriendin zegt bey bey papa (alles kwijt) en die ken ik er inmiddels heel wat. Maar sommige als belegging voor de toekomst voor de Thaise vriendin. als je je vriendin duidelijk maakt dat je geen huis koopt en niet van plan bent om voor werkschuwe familieleden te betalen en ze blijft dan heb je toch een lieve vrouw getroffen, en dat kan in Thailand ook.

 5. PIM zegt op

  Hans .
  Wat is het voor of nadeel als ik 1 Thaise ID kaart heb ?

  • Hans Bos zegt op

   Ik kan me vergissen, maar voor zover ik weet kun je als buitenlander geen Thaise ID-kaart hebben. Wel een Thais rijbewijs, wat ook als zodanig geldt.

   • Martin zegt op

    Hallo Hans,
    volgens mij kun je wel een thaise ID-kaart krijgen maar een van de voorwaarden is dat je het Thais moet kunnen spreken en schrijven. Naast nog andere zoals voldoende geld, adres etc.

   • Hans Bos zegt op

    @Martin: dat klopt, maar dat is het gevolg van het aanvragen van de Thaise nationaliteit. De buitenlanders die dat willen en kunnen zijn op de vingers van een hand te tellen.

   • Hans Bos zegt op

    lees meer op: http://www.immigration.go.th/nov2004/en/base.php

 6. johnny zegt op

  Je kunt ook bij je Thaise vriendin intrekken en deel je mee in de kosten.

 7. PIM zegt op

  Johnny.
  Zij is juist bij mij ingetrokken en zegt dat ze dit voor mij kan regelen .
  Ik vertrouw dit niet zo, al wonen wij al 6 jaar samen ,blijft ze mij ook iedere dag ten huwelijk vragen .
  In NL. was ik ook ten huwelijk gevraagd maar dat is achteraf ook 1 dure grap om 31 jaar voor 1 ander zijn dochter te zorgen en daarna 12 jaar alimentatie te moeten betalen .

  • johnny zegt op

   Pim,

   De meesten van ons hebben zeer slechte/tereurstellende ervaringen in Nederland. Al mijn vrienden hier zijn er ook berooid afgekomen en zoeken hun heil in het Land van de Glimlach. Maar ook hier valt het allemaal niet mee, het begint al met vestigings problemen en wellicht een baan. Daarnaast blijkt je Thaise vriendin ook niet te zijn wat je ervan verwachtte. Maar… alles is beter dan in Nederland blijven.

   Vertrouw je het niet? Huur een huis of een condo, voor 10k heb je al iets heel moois. Kopen? Koop een apartement, want dat mag gewoon je eigendom zijn.

   Trouwen met een Thaise? Daar zou een topic over moeten komen, want daar zou ik wel een boekje over willen open doen. Bezint eer ge begint.

 8. PIM zegt op

  Johnny.
  Als hier 1 topic over komt breng je wellicht 1 regiseur op 1 idee om er 1 eindeloze serie van te maken .
  Daar zou GTST bij kinderspel zijn,alle slachtoffers 1 rol in dat programma en zijn die ook weer boven Jan .
  Na enkele zeer slechte ervaringen is het mijn vriendin die mij gered heeft .
  Toch is er 1 gevoel van achterdocht wat er bij mij niet meer uit wil .
  de meesten van ons moeten beseffen dat ze hier in 1 groot mijnenveld lopen .
  Jammer genoeg zijn de meeste fahlangs ook niet te vertrouwen omdat ze denken het allemaal beter te weten .
  Wat je zegt velen van ons zijn het slachtoffer maar durven het niet te bekennen .
  Sinds ik er achter kwam dat je, ten 1e je heil niet in de bar moet zoeken is het veel beter gegaan .
  Intussen heb ik 1 huis gekocht waar menig nederlander jaloers op zou zijn.
  Dit onder voorwaarden wat ik ook niet helemaal vertrouw doch de maandelijkse aflossing is goedkoper dan iets vergelijkbaars te huren .
  Soms moet je gokken .
  Dit is in het kort 1 verhaal uit 10 duizenden .
  Maak voor de volgende dag ook nooit plannen ,geniet in de avond wat je weer hebt meegemaakt .
  Wie weet zien wij elkaar in 1 rolletje bij SBS.

  • johnny zegt op

   Pim,

   idd het leven blijft toch onberekenbaar. Ook ik probeer er weer iets van te maken en doe ik net als jij, ik zie wel wat de morgen brengt.

  • lex zegt op

   Waarschijnlijk ben ik een zeurkous en het heeft niets met het onderwerp te maken, maar: het is mij al vaker opgevallen, je gebruikt steeds “1” in plaats van ” een” , nu is dat niet zo’n onoverkomelijk probleem maar het leest absoluut niet prettig.
   Je hebt het over 1 huis, 1 gevoel etc, heb je het dan over een getalsmatig onderwerp of over “een huis, een gevoel” etc.

   • Pim zegt op

    Lex.
    Zie het als 1 soort code en luiheid ,mijn bekenden vinden het grappig om mij er zo tussenuit te halen .
    Aan de andere kant gaat 22 sneller als dat je twee en twintig typt .
    Daarbij voorkomt het ook vergissingen als ik iets voor 1 thai moet opschrijven.
    Wij begrijpen elkaar zo wat beter .
    Noem het maar Tha-ne-english .
    Kortom, het valt op .

    • lex zegt op

     Ik heb een stukje van de huis regels geplakt en gekopieerd, volgens mij is dit best van toepassing. met name spelling, 1 is heel iets anders als een, en het staat slordig,
     Verder over jouw argumenten; niet alleen jouw bekenden lezen jouw berichten, echt sneller gaat het niet hoor, ik zie het inderdaad als een soort luiheid, vergissingen voorkomen voor Thais, hoeveel Thais zullen dit Forum lezen?
     En inderdaad het valt op, want is irritant, het leest niet prettig en een bewust incorrect gebruik van de taal getuigt niet van respect voor de lezer en ik weet dat ik niet verplicht ben je berichten te lezen, maar toch.
     citaat huisregels
     ” Controleer spelling en grammatica. Voor dyslectici en mensen die de Nederlandse taal beperkt machtig zijn, maken wij een uitzondering. Sloddervossen weren we. Het overmatig gebruik van leestekens zoals meerdere vraagteken en uitroeptekens achter elkaar is niet toegestaan.”

     Wellicht ten overvloede, ik val je niet persoonlijk aan, alleen je schrijf stijl met de 1

     • Pim zegt op

      Lex.
      Je bent vergeten regel 8 +9 te lezen .
      Neem ik je niet kwalijk hoor ,als je in de buurt bent ben je altijd welkom .
      Ik heb mij wel uit laten schrijven en dat leverde mij per maand ongeveer zevenhonderd euro meer per maand op .
      Daarbij halfjaarlijks in procenten nog een inflatiecorrectie ,daar kan je hier wel een verzekering voor nemen .
      Let wel van je AOW gaat jaarlijks twee procent af daar moet je dus even voor die achthonderduizend Baht voor sparen .
      Of trouwen met het nodige risico dan is het vierhonderdduizend Baht .
      Er hoeft trouwens niemand gek van op te kijken als de nieuwe regering die cijfers gaat bijstellen naar anderhalf miljoen Baht.
      Die beloofde laptops voor de jeugd moeten toch ergens van betaald worden .
      Nog geen probleem er is altijd wel iemand die de weg weet als je het geld niet hebt .
      En Uh !
      Over die cijfers .
      Ik had op school veel moeilijkheden en gooide rekenen en taal door elkaar .
      Met 14 jaar ben ik er van af gestuurd en kwam bij de belastingdienst te werken waar ik wel gewaardeerd werdt .
      Ik stuurde meer cijfers dan letters naar de klanten .
      Sommige van die mensen kunnen nu geen cijfer meer zien .

      • lex zegt op

       Waar is in de buurt? ik ga over een paar maanden weer en ik wil wel weer eens wat heen en weer reizen, na 10 jaar Ko Lanta heb dat ook wel gezien

       • Pim zegt op

        Lex .
        Dan kan je Hua hin ook zelf eens meemaken terwijl je zelfs nog 1 goede gids tot je beschikking hebt.
        Ik zal je Koninklijk ontvangen in de beste plaats van Thailand om te wonen .
        Hou je Thai .

      • lex zegt op

       Pim,
       De reactieknop is gesloten, ik probeer het gewoon op deze manier, pas op want misschien houd ik je aan je uitnodiging, ik ben nog nooit in Hua Hin geweest, ik heb wel diverse keren een stenen kop gehad, maar dat is een ander verhaal, 1 goede goede gids voor een goede rondleiding lijkt mij wel wat.
       Misschien kunnem we dan een een zinvolle discussie opstarten.
       Het enige probleem is mijn vrouw en haar toestemming: zij is nogal zuinig op mij, Zie topic jaloezie en Thaise vrouwen.

       Groet,
       Lex

       • Pim zegt op

        Lex .
        Je maakt je plan maar op samen met je vrouw ,
        Khun Peter geef ik hierbij dan toestemming (1) keer mijn adres aan je door te geven.
        Desnoods Skype.
        Dan zal ik in overleg met elkaar wat leuks opzetten .
        Daarbij wens ik je alvast veel voorpret .
        Tot ziens ,Pim .

       • lex zegt op

        Pim,
        Ik wacht je adres af, het zal helaas wel even duren voor wij weer naar Thailand kunnen, maar ik lat je wel weten hoe en wat, dat is geen verhaal voor een publiek forum

        Bedankt,

        Lex

 9. M.J.Snaauw zegt op

  is dat inkomen van 1490,35 bruto of netto

 10. pieterdax zegt op

  hans ik woon bij men vriendin in het n o van thailand 100 km van khorat en heb in belgie een visa multiple o a bekomen men vraag is ? ikga elke 3 maand naar immigration om me te melden maar als ik voor men jaar uit is een trip maak naar laos of cambodja men visa weer voor een jaar verlengd is ??? dat beweert tenminste een maat van mij. weet gij daar meer van ? groetjes pieter

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Ik weet niet zeker of ik je goed begrijp. Als je Thailand binnenkomt op een non-imm-O moet je elke drie maanden het land uit. Met een ret.visum, moet je je elke 90 dagen bij imm melden. Ga je voor die termijn het land uit, dan stopt de opbouw van 90 dagen. Die begint weer opnieuw bij 0 als je Thailand weer binnenkomt. Je visum wordt nooit met een jaar verlengd als je het land uit gaat; je krijgt hoogstens enkele maanden extra als bonus.

  • bebe zegt op

   Jij moet naar immigration om een extension of stay aan te vragen in Thailand op basis van retirement aan gezien jij beweert in het bezit te zijn van een non-oa.

   Voldoe jij aan de voorwaarden zoals 800.000 baht op een rekening in Thailand of een pensioen inkomen van maandelijks niet minder dan 65.000 baht of een combinatie van beide kan je een extension of stay bekomen en deze is een jaar geldig .

   Wat uw maat beweert over het land verlaten en terug een jaar te krijgen is onjuist als jij net voor het verlopen van uw jaarvisum eventjes het land verlaat en terug binnenkomt krijg je nog eens 3 maand cadeau en dan is het gedaan en vergeet ook niet dat als men het land wil verlaten en terug binnen wil komen men eerst een re entry permit dient aan te vragen anders wordt uw jaarvisum nietig verklaart bij het terug binnen komen van thailand en dan hebt u een serieus probleem.

   Best eens wat informeren bij uw volgend bezoek aan immigration.

 11. M.J.Snaauw zegt op

  Is dat maandelijkse inkomen a 65000 baht bruto of netto bedoelt. Op mijn
  belasting papier staat bruto vermeld, Ik neem aan dat de Nederlandse ambassade
  dat stuurt.

  Giel

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Vereiste maandelijkse inkomen is bruto.

   • lex zegt op

    Weet je heel zeker dat het bruto is, want dan kom ik er dik aan, maar dat is natuurlijk niet het bedrag wat je gestort krijgt, en uit laten schrijven uit Nederland is geen optie i.v.m. de ziekte kosten verzekering, dus het bruto/netto verhaal gaat voor mij niet, als je het zeker weet, graag je advies

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Dat weet ik (uit eigen ervaring) heel zeker.

   • Andrew zegt op

    Geloof hans bos nou maar:als we in nederland over inkomen praten is dat altijd bruto.
    Anders vraag je het op de ambassade krijgje 100%hetzelfde antwoord.100%heel zeker.

 12. keesP zegt op

  Je krijgt je retirement-visum immers pas als je een Thaise bankrekening hebt en die krijg je weer als je een werkvergunning hebt. Maar die heb je niet, omdat een retirement-visum dat uitsluit.

  Hans, wanneer stop je nu eens met dit soort onzin.
  Je krijgt een retirement visum ook ZONDER bankrekening.
  En je krijgt zonder problemen een bankrekening, bij welke bank dan ook, als je een jaarvisum hebt
  Als je informatie geeft dan wel graag de juiste informatie !

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Buiten Bangkok is het gemakkelijker om een retirementvisum te krijgen. Na vijf jaar in Bangkok mag ik toch bogen op enige ervaring, bij de nodige banken. Ik heb het over een retirementvisum op basis van de 800.000 THB op je bankrekening. Dat was en is de juiste informatie, Jij doelt op de 65K maandelijks gegarandeerd inkomen.

   • wim zegt op

    ik heb een retirementvisa, en geen 800.000 b op th.bankrek. wel op ned. bankrek. inkomen is 1400 euro. genoeg! bruto of netto, thai weten verschil niet!
    ze rommelen maar wat aan, die falang.

 13. King Frans zegt op

  Ik zie door de bomen het bos niet meer.

 14. hans zegt op

  Ik ben 48 jaar, geen jaarvisa ooit gehad, zonder probleem bankrekening geopend bij de
  scb bank en de bangkokbank, geen inkomensoverzicht ooit gevraagd.

 15. siamees zegt op

  Kindjes maken,huis en land op hun naam zetten en alles is ok.
  De kindjes zullen je heus niet buiten smijten indien je vrouw voor jou komt te overlijden,hier heeft men nog respect voor ouderen.En zoals overal is de wet te omzeilen.

 16. king Frans zegt op

  Om ‘n aantal redenen gaan wij een huis kopen. Mijn vriendin neemt een hypotheek, en ik betaal de rente. Mocht er wat gebeuren [ wat ik niet hoop] blijft mijn vriendin er mee zitten. klip en Klaar.

  • Anton zegt op

   Krijgt jouw vriendin ‘zo maar’ een hypotheek? Of heeft zij een baan of sta jij garant ? hoe heb je dat geregeld?

 17. King Frans zegt op

  Mijn viendin heeft een restaurant..Ik zelf krijgt geen hypotheek.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website